Увод

Predviđeno je da ovu mašinu koriste angažovani, komercijalni operateri za održavanje travnjaka na padinama, uskim neravninama, oblastima pored vode ili izlazima bunkera. Napravljena je tako da koristi Toro litijum-jonske akumulatore od 60 V. Ti akumulatori napravljeni su tako da se pune isključivo pomoću Toro punjača za litijum-jonske akumulatore od 60 V. Korišćenje ovog proizvoda za namene za koje nije predviđen može da bude opasno po vas i okolne posmatrače.

Pažljivo pročitajte ove informacije da biste naučili kako da pravilno koristite i održavate svoj uređaj i kako da izbegnete povrede i oštećenje proizvoda. Pravilno i bezbedno rukovanje proizvodom je vaša odgovornost.

Posetite www.https://www.toro.com/en-GB za više informacija, uključujući savete u vezi sa bezbednošću, materijale za obuku, informacije o dodatnoj opremi, pomoć u pronalaženju prodavca ili da biste registrovali svoj proizvod.

Kad god vam je potreban servis, originalni Toro delovi ili dodatne informacije, obratite se ovlašćenom serviseru ili Toro korisničkoj službi i pripremite broj modela i serijski broj vašeg proizvoda. Слика 1 pokazuje lokaciju modela i serijskog broja na proizvodu. Zapišite brojeve u za to predviđenom prostoru.

Important: Možete da mobilnim uređajem skenirate QR kôd na nalepnici sa serijskim brojem (ako je deo opreme) kako biste pristupili informacijama o garanciji, delovima i drugim informacijama o proizvodu.

g414362

Zapišite broj modela i serijski broj proizvoda u prostoru u nastavku:

Simbol za bezbednosno upozorenje

Simbol za bezbednosno upozorenje (Слика 2) prikazan u ovom priručniku i na mašini označava važne bezbednosne poruke koje morate da pratite da biste izbegli nezgode.

g000502

Ovaj simbol za bezbednosno upozorenje se pojavljuje iznad informacija koje vas upozoravaju na radnje ili situacije koje nisu bezbedne i prati ga reč OPASNOST, UPOZORENJE ili OPREZ.

OPASNOST označava neminovnu opasnu situaciju koja će, ukoliko se ne izbegne, dovesti do teške povrede ili smrtnog slučaja.

UPOZORENJE označava potencijalno opasnu situaciju koja bi mogla, ukoliko se ne izbegne, dovesti do teške povrede ili smrtnog slučaja.

OPREZ označava potencijalno opasnu situaciju koja može, ukoliko se ne izbegne, dovesti do manje ili umereno teške povrede.

Ovaj priručnik koristi druge dve reči za isticanje informacija. Važno skreće pažnju na posebne mehaničke informacije, a Napomena naglašava opšte informacije koje zaslužuju posebnu pažnju.

Упозорење

КАЛИФОРНИЈА

Предлог 65 Упозорење

У савезној држави Калифорнија познато је да кабл за напајање овог производа садржи олово, које изазива оштећења плода и репродуктивне проблеме. Оперите руке након руковања.

У савезној држави Калифорнија познато је да употреба овог производа може довести до излагања хемикалијама које изазивају карцином, оштећења плода и друге репродуктивне проблеме.

Безбедност

VAŽNA BEZBEDNOSNA UPUTSTVA

Упозорење

Kada koristite električne kosilice, uvek treba da pratite osnovne bezbednosne mere opreza kako bi se smanjio rizik od požara, strujnog udara i telesne povrede, uključujući sledeće:

Pročitajte sva uputstva

I. Obuka

  1. Operater mašine je odgovoran za sve nesreće ili opasnosti koje pretrpe druga lica ili njihova imovina.

  2. Nemojte dozvoliti deci da koriste niti da se igraju mašinom, akumulatorom ili punjačem; lokalni propisi mogu da ograniče starost operatera.

  3. Ne dozvolite deci ili neobučenim osobama da koriste ili servisiraju ovaj uređaj. Samo osobama koje su odgovorne, obučene, upoznate sa uputstvima i fizički u stanju dozvolite da koriste ili servisiraju uređaj.

  4. Pre korišćenja mašine, akumulatora i punjača pročitajte sva uputstva i oznake upozorenja na tim proizvodima.

  5. Upoznajte se sa komandama i pravilnim korišćenjem mašine, akumulatora i punjača.

II. Priprema

  1. Vodite računa da posmatrači i deca budu van radnog prostora.

  2. Nemojte da rukujete mašinom ako svi štitnici i sigurnosni uređaji, poput usmerivača i sakupljača hrane, nisu na mestu i ne funkcionišu pravilno na mašini.

  3. Pregledajte prostor na kom ćete koristiti mašinu i uklonite sve predmete koji bi mogli ometati rad mašine ili koje bi mašina mogla odbaciti.

  4. Pre korišćenja mašine, uverite se da sečivo, zavrtanj sečiva i sklop sečiva nisu istrošeni ili oštećeni. Zamenite sve oštećene ili nečitke nalepnice.

  5. Koristite samo akumulator koji je predvidela kompanija Toro. Korišćenje druge dodatne opreme i priključaka bi moglo da poveća rizik od povrede i požara.

  6. Uključivanje punjača u utičnicu koja nema odgovarajući napon može da izazove požar ili strujni udar. Za drugu vrstu veze koristite adapter za utikač priključka odgovarajuće konfiguracije za utičnicu.

  7. Nemojte koristiti oštećeni ili izmenjeni akumulator ili punjač, jer mogu da se ponašaju nepredvidljivo i da izazovu požar, eksploziju ili rizik od povrede.

  8. Ako je kabl za napajanje punjača oštećen, obratite se ovlašćenom Toro distributeru kako biste ga zamenili.

  9. Za punjenje akumulatora koristite samo punjač koji je predvidela kompanija Toro. Punjač koji je podesan za jedan tip akumulatora može da dovede do rizika od požara kada se koristi sa drugim akumulatorom.

  10. Punite akumulator samo u dobro provetrenom prostoru.

  11. Pridržavajte se svih uputstava za punjenje i nemojte puniti akumulator van temperaturnog opsega navedenog u uputstvima. U protivnom biste mogli da oštetite akumulator i povećate rizik od požara.

  12. Obucite se adekvatno – Nosite odgovarajuću odeću, uključujući zaštitu za oči; dugačke pantalone; izdržljivu neklizajuću obuću (nemojte da budete bosonogi ili da nosite sandale); i zaštitu sluha. Vežite dugu kosu i nemojte nositi široku odeću ni viseći nakit koji bi mogli da se zakače za pokretne delove. Nosite masku za prašinu u prašnjavim radnim uslovima. Preporučuje se nošenje gumenih rukavica.

III. Korišćenje

  1. Kontakt sa pokretnim sečivom će dovesti do teške povrede. Držite šake i stopala podalje od oblasti sečenja i svih pokretnih delova mašine. Držite se dalje od svih otvora za pražnjenje.

  2. Korišćenje ove mašine za namene za koje nije predviđena može da bude opasno po vas i okolne posmatrače.

  3. Pre pokretanja mašine deaktivirajte pogon samohodnog kretanja (ako je deo opreme).

  4. Ne naginjite mašinu kada pokrećete motor.

  5. Sprečite slučajno pokretanje – proverite da je dugme za elektrostart uklonjeno sa prekidača za elektrostart pre nego što povežete akumulator i rukujete mašinom.

  6. Posvetite punu pažnju dok koristite mašinu. Nemojte se baviti aktivnostima koje odvlače pažnju; u suprotnom može doći do povrede ili materijalne štete.

  7. Zaustavite mašinu, uklonite dugme za elektrostart, sačekajte da se sva kretanja zaustave i uklonite akumulator iz mašine pre podešavanja, servisiranja, čišćenja ili odlaganja mašine.

  8. Uklonite akumulator i dugme za elektrostart sa mašine kad god je ostavljate bez nadzora ili pre nego što menjate dodatnu opremu.

  9. Nemojte forsirati mašinu – dopustite mašini da posao obavi bolje i bezbednije brzinom za koju je projektovana.

  10. Budite oprezni – pazite šta radite i vodite se zdravim razumom pri korišćenju mašine. Nemojte koristiti mašinu kada ste bolesni, umorni ili pod uticajem alkohola ili opijata.

  11. Nemojte da koristite akumulatorsku kosilicu po kiši.

  12. Mašinom rukujte samo u uslovima dobre vidljivosti i odgovarajućim vremenskim uslovima. Nemojte koristiti mašinu kada postoji opasnost od grmljavine.

  13. Budite naročito pažljivi kada se krećete unazad ili vučete mašinu ka sebi.

  14. Sve vreme vodite računa da imate dobro uporište i ravnotežu, naročito na nagibima. Kosite popreko površine nagiba, nikada uz ili niz. Budite naročito pažljivi pri promeni pravca na nagibima. Nemojte da kosite na nagibima većim od 45°. Hodajte, nikada nemojte trčati sa mašinom.

  15. Nemojte usmeravati materijal za pražnjenje ka bilo kome. Izbegavajte pražnjenje materijala uz zid ili prepreku; materijal bi mogao da se odbije ka vama. Zaustavite sečivo(a) kada prelazite površine koje nisu travnate.

  16. Pazite na rupe, brazde, izbočine, kamenje ili druge skrivene predmete. Neravan teren može da dovede do toga da izgubite ravnotežu ili uporište.

  17. Mokra trava ili lišće mogu dovesti do teške povrede ako se okliznete i dodirnete sečivo. Nemojte da kosite u vlažnim uslovima. Nemojte da kosite kada pada kiša.

  18. Ako mašina udari u neki predmet ili počne da vibrira, odmah isključite motor, uklonite dugme za elektrostart, sačekajte da se svi pokreti zaustave i uklonite akumulator pre nego što proverite da li ima oštećenja na mašini. Obavite sve potrebne popravke pre nego što nastavite sa radom.

  19. Zaustavite mašinu i uklonite dugme za elektrostart pre utovarivanja mašine radi transporta.

  20. U uslovima zloupotrebe, može doći do ispuštanja tečnosti iz akumulatora; izbegavajte da dođete u dodir sa njom. Ako slučajno dođete u dodir sa tečnošću, isperite vodom. Ako tečnost dođe u dodir sa vašim očima, potražite lekarsku pomoć. Tečnost ispuštena iz akumulatora može da izazove iritaciju ili opekotine.

IV. Održavanje i skladištenje

  1. Zaustavite mašinu, uklonite dugme za elektrostart, sačekajte da se sva kretanja zaustave i uklonite akumulator iz mašine pre podešavanja, servisiranja, čišćenja ili odlaganja mašine.

  2. Nemojte pokušavati da popravite mašinu drugačije nego kako je navedeno u uputstvima. Pozovite ovlašćenog Toro distributera da izvrši servisiranje mašine uz korišćenje identičnih zamenskih delova.

  3. Nosite rukavice i zaštitu za oči kada servisirate mašinu.

  4. Tupo sečivo naoštrite na obe ivice da biste održali ravnotežu. Očistite sečivo i pobrinite se da bude izbalansirano.

  5. Zamenite sečivo ako je iskrivljeno, istrošeno ili oštećeno. Neizbalansirano sečivo stvara vibracije, što može da ošteti motor ili dovede do telesnih povreda.

  6. Kada servisirate sečivo, imajte na umu da sečivo i dalje može da se pomera čak i ako je izvor napajanja isključen.

  7. Za najbolje performanse, koristite samo originalne zamenske delove i dodatnu opremu kompanije Toro. Drugi zamenski delovi i dodatna oprema mogu biti opasni i njihovo korišćenje može da poništi garanciju za proizvod.

  8. Održavajte mašinu – za najbezbednije performanse održavajte oštrice oštrim i čistim. Vodite računa da ručke budu suve, čiste i da na njima nema ulja i maziva. Držite štitnike na mestu i u ispravnom stanju. Održavajte sečivo oštrim. Koristite isključivo identično zamensko sečivo.

  9. Proverite da li mašina ima oštećenih delova – ako su štitnici ili drugi delovi oštećeni, odredite da li će mašina raditi ispravno. Proverite da li ima neporavnatih ili sputanih pokretnih delova, polomljenih delova, nosača ili je prisutno bilo koje drugo stanje koje može da utiče na rad mašine. Ako nije navedeno u uputstvima, pozovite ovlašćenog Toro distributera da popravi ili zameni oštećeni štitnik ili deo.

  10. Kada se akumulator ne koristi, držite ga podalje od metalnih predmeta poput spajalica, novčića, ključeva, eksera i vijaka koji mogu da naprave spoj između dva terminala. Kratak spoj terminala akumulatora može da izazove opekotine ili požar.

  11. Često proveravajte pritegnutost zavrtnjeva za montiranje sečiva i motora.

  12. Kada ne koristite mašinu, skladištite je u zatvorenom prostoru na suvom, bezbednom mestu van domašaja dece.

  13. Ne izlažite akumulator niti mašinu plamenu niti prekomernoj temperaturi. Izlaganje plamenu ili temperaturama preko 130 °C može izazvati eksploziju.

  14. OPREZ – Akumulator kojim se pogrešno rukuje može predstavljati rizik od požara, eksplozije ili hemijskih opekotina.

    • Nemojte rasklapati akumulator.

    • Zamenite akumulator isključivo originalnim akumulatorom kompanije Toro; korišćenje druge vrste akumulatora može dovesti do požara ili rizika od povrede.

    • Držite akumulatore van domašaja dece i u originalnom pakovanju dok ne budete spremni da ih koristite.

SAČUVAJTE OVA

UPUTSTVA

Безбедносне налепнице и налепнице са инструкцијама

Graphic

Bezbednosne nalepnice i uputstva su lako vidljivi operateru i nalaze se u blizini svake oblasti sa potencijalnom opasnošću. Zamenite svaku nalepnicu koja je oštećena ili nedostaje.

decal111-9826
decal133-8054
decal94-8072
g017410
decal134-4551
decal134-8067

Подешавање

Instaliranje nožne blokade ručke

Делови потребни за овај поступак:

Donja ručka1
Nožna blokada1
Podloška (6 mm)2
Navrtka (6 mm)1

Note: Nožnu blokadu možete da koristite kao podršku ručki samo u vertikalnom položaju, kada se ručka montira u donjem položaju od 103,4 cm.

g414363
  1. Odredite visinu ručke kada je nožna blokada postavljena u nosač nožne blokade (Слика 3).

  2. Poravnajte otvor na nožnoj blokadi sa zavrtnjem na donjoj ručki (Слика 4).

    g462033
  3. Sklopite nožnu blokadu sa ručkom pomoću 2 podloške (6 mm) i navrtke (6 mm).

  4. Zategnite navrtku.

    Note: Proverite da li nožna blokada može da se rotira.

Instaliranje ručke

Делови потребни за овај поступак:

T-čaure4
Zavrtanj (6 x 55 mm)2
Podloška (6 mm)7
Navrtka (6 mm)2
Gornja ručka1
U-zavrtanj2
Ručica2
Vijak sa ravnom glavom1
Stezaljka za sajlu1
Kontranavrtka1
Vezica2

Montiranje donje ručke na mašinu

  1. Postavite 2 T-čaure na prirubnice ručke kućišta kosilice (Слика 5).

    g367117
  2. Poravnajte nožnu blokadu na ručki sa nosačem nožne blokade na kućištu (Слика 6).

    g414364
  3. Poravnajte otvor na ručki sa otvorima na čaurama (Слика 7), pa fiksirajte ručku na mašinu pomoću zavrtnja (6 x 55 mm), 2 podloške (6 mm) i navrtke (6 mm).

    g367302
  4. Ponovite korak 3 sa druge strane mašine.

Sklapanje gornje i donje ručke

  1. Poravnajte otvore na gornjoj ručki sa otvorima na donjoj ručki (Слика 8).

    g364684
  2. Postavite gornju ručku na donju ručku pomoću 2 U-zavrtnja, 2 podloške (6 mm) i 2 zavrtnja.

Postavljanje sajle na ručicu za prisustvo operatera

  1. Stegnite krak ručice za prisustvo operatera tako da možete da je uklonite sa gornje ručke, pa uklonite ručicu sa mašine (Слика 9).

    g367353
  2. Umetnite uložak kabla kroz otvor na nosaču ručice za prisustvo operatera, kao što je prikazano na Слика 10.

    g367914
  3. Umetnite kraj ručice za prisustvo operatera u ručku, blago pritisnite drugi krak ručice, pa umetnite ručicu u ručku (Слика 11).

    g367358

Instaliranje prekidača za elektrostart

  1. Sklopite prekidač za elektrostart sa ručkom kao što je prikazano (Слика 12).

    Note: Koristite 2 otvora za montiranje na donjem delu ručke.

    g462046
  2. Poravnajte sajlu ručice za prisustvo operatera sa gornjim žlebom za sajlu prekidača za elektrostart.

  3. Poravnajte stezaljku za sajlu sa sajlom i prekidačem.

  4. Fiksirajte stezaljku, sajlu i prekidač na gornju ručku pomoću vijka sa ravnom glavom i kontranavrtke.

Fiksiranje kablova na ručku

Fiksirajte kablove na ručku pomoću vezica za kablove, kao što je prikazano na Слика 13.

g465529

Преглед производа

g414369

Ručica za prisustvo operatera

Ručica za prisustvo operatera (Слика 14) kontroliše napajanje motora.

  • Pritisnite ručicu uz ručku da biste pokrenuli motor.

  • Razdvojite ručicu od ručke da biste isključili motor.

Dugme za elektrostart

Dugme za elektrostart (Слика 14) umeće se u prekidač za elektrostart i zajedno se koriste za upravljanje elektromotorom.

Specifikacije mašine

Model

Širina košenja

Širina proizvoda

02614T

465 mm

575 mm

Temperaturni opsezi za punjenje, rad i odlaganje

Specifikacija temperaturnog opsega

Punjenje ili odlaganje akumulatora

Korišćenje akumulatora

Korišćenje mašine

5 °C do 40 °C

-30 °C do 49 °C

0 °C do 49 °C

*Vreme punjenja može se produžiti ako ne punite akumulator unutar navedenog temperaturnog opsega.

Skladištite mašinu, akumulator i punjač u zatvorenom, čistom i suvom prostoru.

Dodatna oprema/priključci

Radi poboljšanja i proširenja mogućnosti mašine, za korišćenje sa njom je dostupan izbor dodatne opreme i priključaka koje je odobrila kompanija Toro. Za listu odobrene dodatne opreme i priključaka obratite se ovlašćenom serviseru ili ovlašćenom distributeru kompanije Toro ili posetite www.Toro.com.

Da biste obezbedili optimalne performanse i produžetak bezbednosne sertifikacije mašine, koristite samo originalne zamenske delove i dodatnu opremu kompanije Toro. Zamenski delovi i dodatna oprema koje proizvode drugi proizvođači mogu da budu opasni.

Рад

Пре рада

Umetanje akumulatora u mašinu

Important: Koristite akumulator samo pri temperaturama unutar odgovarajućeg opsega; pogledajte Спецификације

  1. Uklonite dugme za elektrostart iz prekidača za elektrostart; pogledajte Pokretanje mašine.

  2. Proverite akumulator da biste se uverili da u otvorima za ventilaciju nema prašine i prljavštine.

  3. Otvorite poklopac odeljka za akumulator (Слика 15).

  4. Poravnajte električne kontakte akumulatora sa električnim kontaktima u odeljku za akumulator.

  5. Postavite akumulator na električne kontakte u odeljku tako da akumulator bezbedno legne.

  6. Zatvorite poklopac odeljka za akumulator.

    Note: Ako se poklopac odeljka za akumulator ne zatvori potpuno, akumulator nije umetnut do kraja i fiksiran u odeljku.

g414371

Током рада

Pokretanje mašine

  1. Umetnite ključ za elektrostart u prekidač za elektrostart (Слика 16).

    g367528
  2. Uhvatite ručku i ručicu za prisustvo operatera, pa prislonite ručicu uz ručku (Слика 16).

  3. Pritisnite dugme startera.

  4. Ostavite da motor radi punom brzinom pre pomeranja mašine.

Isključivanje mašine

  1. Pustite ručicu za prisustvo operatera (Слика 17).

    g367527
  2. Držite ručku dok čekate da se motor zaustavi.

  3. Uklonite ključ za elektrostart iz prekidača za elektrostart.

Uklanjanje akumulatora iz mašine

  1. Isključite mašinu; pogledajte Isključivanje mašine.

  2. Otvorite poklopac odeljka za akumulator (Слика 18).

  3. Pritisnite zasun akumulatora kako biste oslobodili akumulator i uklonili ga.

  4. Zatvorite poklopac odeljka za akumulator.

g414370

Podupiranje ručke pomoću nožne blokade

Ručka sklopljena u donjem položaju

Note: Ako ste ručku sklopili u niskom položaju od 103 cm, nožnu blokadu koristite da biste poduprli ručku u vertikalnom položaju..

g367257
  • Da biste oslobodili ručku, podignite ručku i rotirajte nožnu blokadu unapred (Слика 19).

  • Da biste poduprli ručku, postavite ručku i rotirajte nožnu blokadu unazad.

Podešavanje visine košenja

Упозорење

Podešavanje visine košenja može da vas dovede u kontakt sa sečivom u pokretu, što će dovesti do ozbiljne povrede.

  • Otpustite ručicu za prisustvo operatera i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

  • Prilikom rukovanja sečivom nosite rukavice otporne na sečenje.

Uklanjanje sečiva

  1. Isključite mašinu, uklonite dugme za elektrostart i uklonite akumulator; pogledajte Isključivanje mašine.

  2. Položite mašinu na bok.

    g414372
  3. Upotrebite drveni blok da držite sečivo stabilnim (Слика 21).

    g364888
  4. Koristite ključ da biste uklonili sečivo rotiranjem zavrtnja suprotno od smera kazaljke na satu (Слика 21).

    Important: Prilikom uklanjanja sečiva nosite zaštitne naočare i rukavice otporne na sečenje.

Pozicioniranje odstojnika sečiva

Promenite položaj odstojnika da biste podesili visinu košenja, kao što je prikazano na Слика 22.

Note: Svaki odstojnik menja visinu košenja sečiva za 6,3 mm.

g364990

Montiranje sečiva

  1. Poravnajte zaobljene krajeve sečiva sa kućištem kosilice, pa montirajte držač, sečivo, odstojnike i konusni odstojnik na lopaticu pomoću zavrtnja.

    Important: Uvek montirajte konusni odstojnik direktno ispod lopatice, a držač ispod glave zavrtnja.

    g364923
  2. Zategnite zavrtanj sečiva na 75 N∙m.

    Important: Zavrtanj zategnut na 75 N∙m je veoma čvrsto stegnut. Dok sečivo pridržavate pomoću drvenog bloka, primenite svoju težinu na moment ključ i zategnite zavrtanj.

    g364889
  3. Nagnite mašinu nagore.

Оперативне напомене

Opšti saveti za košenje

  • Postavite obruč nožne blokade ispod nosača nožne blokade da biste unapredili rukovanje mašinom.

    g367278
  • Pregledajte prostor na kom ćete koristiti mašinu i uklonite sve predmete koje bi mašina mogla odbaciti.

  • Izbegavajte udaranje tvrdih predmeta sečivom. Nikada nemojte namerno kositi preko bilo kog predmeta.

  • Ako mašina udari u neki predmet ili počne da vibrira, odmah isključite motor, uklonite ključ za elektrostart i pregledajte mašinu u potrazi za oštećenjem.

  • Za najbolje performanse, proverite da li je sečivo oštro pre početka sezone košenja.

  • Zamenite oštećeno sečivo pomoću novog Toro zamenskog sečiva.

Košenje trave

  • Odsecajte samo trećinu vlati trave odjednom. Nemojte da kosite ispod najviše postavke (30 mm), osim ako trava nije proređena ili je kasna jesen kada se rast trave usporava.

  • Nemojte da kosite travu dužine preko 15 cm zato što mašina može da se zapuši ili motor može da se zaustavi.

  • Mokra trava i lišće obično formiraju grumen u dvorištu i mogu izazvati začepljenje mašine ili zastoj motora. Kosite samo u suvim uslovima, ako je to moguće.

    Упозорење

    Mokra trava ili lišće mogu dovesti do teške povrede ako se okliznete i dodirnete sečivo.

    Kosite samo u suvim uslovima, ako je to moguće.

  • Imajte u vidu moguću opasnost od požara u vrlo suvim uslovima, pratite sva lokalna upozorenja za požare i održavajte mašinu bez otpadaka suve trave i lišća.

  • Ako niste zadovoljni konačnim izgledom travnjaka, pokušajte jedno ili više od sledećih uputstava:

    • Proverite jedinicu za sečenje i/ili zamenite sečivo.

    • Hodajte sporijim tempom tokom košenja.

    • Podignite visinu košenja na mašini.

    • Češće kosite travu.

    • Preklapajte područja otkosa umesto da kosite puni otkos pri svakom prolazu.

Košenje lišća

  • Nakon košenja travnjaka, proverite da li je pola travnjaka vidljivo kroz poklopac pokošenog lišća. Možda ćete morati da više od jednom pređete preko lišća.

  • Ne preporučuje se košenje trave duže od 15 cm. Ako je sloj lišća predebeo, mašina može da se zapuši i tako izazove zastoj motora.

  • Usporite brzinu košenja ako mašina dovoljno ne usitnjava lišće.

Након рада

Punjenje akumulatora

Important: Akumulator nije u potpunosti napunjen u trenutku kupovine. Pre nego što koristite alatku po prvi put, stavite akumulator u punjač i punite ga dok LED displej ne bude pokazao da je akumulator u potpunosti napunjen. Pročitajte sve bezbednosne mere opreza.

Important: Punite akumulator samo pri ambijentalnim temperaturama unutar navedenog temperaturnog opsega; pogledajte Temperaturni opsezi za punjenje, rad i odlaganje.

Note: U svakom trenutku možete pritisnuti dugme indikatora napunjenosti akumulatora na akumulatoru kako biste prikazali trenutnu napunjenost (LED indikatori).

  1. Proverite da u ventilacionim otvorima na akumulatoru i punjaču nema prašine i otpadaka.

    g290533
  2. Poravnajte udubljenje u akumulatoru (Слика 26) sa jezičkom na punjaču.

  3. Uvucite akumulator u punjač dok se ne smesti do kraja (Слика 26).

  4. Sačekajte da se akumulator napuni; pogledajte sledeću Tabelu statusa punjača akumulatora da biste protumačili status punjača akumulatora.

    Tabela statusa punjača akumulatora

    LED lampice indikatoraOznačava
    IsključenoAkumulator nije umetnut
    Zeleno trepćućeAkumulator se puni
    ZelenoAkumulator je napunjen
    CrvenoAkumulator i/ili punjač su iznad ili ispod navedenog temperaturnog opsega*
    Crveno trepćućeGreška kod punjenja akumulatora**

    *Pogledajte Temperaturni opsezi za punjenje, rad i odlaganje za više informacija.

    **Pogledajte za više informacija.

    Important: Akumulator se može ostaviti na punjaču tokom kraćih perioda između dva korišćenja.Ako se akumulator duže neće koristiti, skinite ga sa punjača; pogledajte Priprema mašine za skladištenje.

  5. Da biste uklonili akumulator, odvojite ga od punjača.

Одржавање

Note: Utvrdite levu i desnu stranu mašine iz uobičajenog položaja operatera.

Препоручени распоред(и) одржавања

Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite da li je sečivo pohabano ili oštećeno.Ako je sečivo oštećeno, odmah ga zamenite.
  • Očistite pokošenu travu i prljavštinu sa cele mašine.
  • Након сваке употребе
  • Očistite pokošenu travu i prljavštinu sa cele mašine.
  • Годишње
  • Zamenite sečivo ili ga naoštrite (češće ako oštrica brzo otupi).
  • Priprema za održavanje

    1. Premestite mašinu na ravnu površinu.

    2. Isključite mašinu, uklonite dugme za elektrostart i uklonite akumulator; pogledajte Isključivanje mašine.

    Održavanje sečiva

    Упозорење

    Kada servisirate sečivo, ono i dalje može da se pomera čak i ako je izvor napajanja isključen. Sečivo je oštro; dodirivanje sečiva može dovesti do teške telesne povrede.

    • Držite šake i stopala podalje od pokretnog sečiva.

    • Nosite rukavice kada servisirate sečivo.

    Provera sečiva

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite da li je sečivo pohabano ili oštećeno.Ako je sečivo oštećeno, odmah ga zamenite.
    1. Pripremite mašinu za održavanje; pogledajte Priprema za održavanje.

    2. Položite mašinu na bok.

      g414372
    3. Proverite da li je sečivo pohabano ili oštećeno.

      • Ako je sečivo oštećeno ili napuklo, odmah ga uklonite i zamenite.

      • Ako je oštrica sečiva tupa ili okrznuta, uklonite je, naoštrite ili zamenite, pa je ponovo instalirajte.

    4. Nagnite mašinu nagore.

    Zamena sečiva

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Годишње
  • Zamenite sečivo ili ga naoštrite (češće ako oštrica brzo otupi).
  • Important: Za instaliranje sečiva potreban je moment ključ. Ako nemate moment-ključ ili se ne usuđujete da sami obavite ovaj postupak, obratite se ovlašćenom serviseru ili ovlašćenom Toro distributeru.

    Uklanjanje sečiva

    1. Pripremite mašinu za održavanje; pogledajte Priprema za održavanje.

    2. Položite mašinu na bok.

      g414372
    3. Zabeležite položaje odstojnika

      g364990
    4. Upotrebite drveni blok da držite sečivo stabilnim (Слика 30).

      g364888
    5. Koristite ključ koji ste dobili sa mašinom da biste uklonili sečivo rotiranjem zavrtnja sečiva suprotno od smera kazaljke na satu (Слика 29).

      Important: Prilikom uklanjanja sečiva nosite zaštitne naočare i rukavice otporne na sečenje.

    Montiranje sečiva

    1. Poravnajte zaobljene krajeve sečiva sa kućištem kosilice, pa montirajte držač, sečivo, odstojnike i konusni odstojnik na lopaticu pomoću zavrtnja.

      Important: Uvek morate da montirate konusni odstojnik direktno ispod lopatice, a držač ispod glave zavrtnja.

      g364923
    2. Zategnite zavrtanj sečiva na 75 N∙m.

      Important: Zavrtanj zategnut na 75 N∙m je veoma čvrsto stegnut. Dok sečivo pridržavate pomoću drvenog bloka, primenite svoju težinu na moment ključ i zategnite zavrtanj.

      g364889
    3. Nagnite mašinu nagore.

    Čišćenje mašine

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Očistite pokošenu travu i prljavštinu sa cele mašine.
  • Након сваке употребе
  • Očistite pokošenu travu i prljavštinu sa cele mašine.
  • Упозорење

    Mašina može da izbaci materijal ispod kućišta.

    • Nosite zaštitu za oči.

    • Ostanite u radnom položaju (za ručkom).

    • Ne dozvolite da u blizini bude posmatrača.

    1. Isključite mašinu, uklonite dugme za elektrostart i uklonite akumulator; pogledajte Isključivanje mašine.

    2. Položite mašinu na bok.

    3. Pomoću četke ili vazduha pod pritiskom uklonite travu i ostatke iz kućišta motora i okolnih oblasti na kućištu.

    Складиштење

    Important: Skladištite mašinu, akumulator i punjač samo pri temperaturama unutar navedenog opsega; pogledajte Temperaturni opsezi za punjenje, rad i odlaganje.

    Priprema mašine za skladištenje

    1. Očistite mašinu.

    2. Uklonite ključ za elektrostart iz prekidača za elektrostart.

    3. Uklonite akumulator i proverite da li je oštećen.

      Note: Nemojte skladištiti mašinu sa montiranim akumulatorom.

    4. Punite akumulator dok 2 ili 3 LED indikatora na akumulatoru počnu da svetle zeleno.

      Important: Nemojte skladištiti potpuno napunjen ni potpuno prazan akumulator.

    5. Proverite da li je sečivo pohabano ili oštećeno. Ako je sečivo tupo, naoštrite ga; ako je sečivo oštećeno, zamenite ga.

    6. Zategnite sve navrtke, vijke i zavrtnje.

    7. Skladištite mašinu, akumulator i punjač na hladnom, čistom i suvom mestu.

      • Skladištite mašinu, ključ za elektrostart, akumulator i punjač akumulatora van domašaja dece.

      • Držite mašinu, akumulator i punjač dalje od korozivnih supstanci, kao što su baštenske hemikalije i soli za uklanjanje leda.

      • Nemojte da skladištite akumulator napolju ili u vozilu.

    Priprema mašine za rad

    1. Punite akumulator sve dok leva lampica indikatora ne zasvetli zeleno ili dok sva 4 LED indikatora ne zasvetle zeleno na akumulatoru.

    2. Umetnite akumulator u mašinu; pogledajte Umetanje akumulatora u mašinu.

    Решавање проблема

    Izvršavajte samo korake koji su opisani u ovim uputstvima. Neka ovlašćeni servis ili ovlašćeni Toro distributer obavi sve dalje inspekcije, održavanja i popravke ukoliko ne možete da rešite problem.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Mašina neće da se pokrene.
    1. Akumulator nije dobro postavljen u mašinu.
    2. Akumulator nije napunjen.
    3. Akumulator je oštećen.
    4. Postoji neki drugi problem sa elektrikom mašine.
    1. Uklonite akumulator i ponovo ga montirate u mašinu, vodeći računa da bude potpuno umetnut i pričvršćen.
    2. Uklonite akumulatora iz mašine i zamenite ga.
    3. Zamenite akumulator.
    4. Obratite se ovlašćenom serviseru ili ovlašćenom Toro distributeru.
    Mašina ne radi bez prekida.
    1. Na vodovima akumulatora ima vlage.
    2. Akumulator nije dobro postavljen u mašinu.
    1. Pustite akumulator da se osuši ili ga obrišite.
    2. Uklonite akumulator i ponovo ga montirate u mašinu, vodeći računa da bude potpuno umetnut i pričvršćen.
    Mašina ne dostiže punu snagu.
    1. Akumulator nije dovoljno napunjen.
    2. Ventilacioni otvori su zapušeni.
    1. Uklonite akumulator iz mašine i napunite ga u potpunosti.
    2. Očistite ventilacione otvore.
    Akumulator se brzo prazni.
    1. Akumulator je iznad ili ispod navedenog temperaturnog opsega.
    1. Premestite akumulator na suvo mesto gde je temperatura između 5 °C i 40 °C.
    Punjač akumulatora ne radi.
    1. Punjač je iznad ili ispod navedenog temperaturnog opsega.
    2. Utičnica u koju je punjač uključen nema struje.
    1. Isključite punjač iz struje i premestite ga na suvo mesto gde je temperatura između 5 °C i 40 °C.
    2. Kontaktirajte licenciranog električara da popravi utičnicu.
    LED lampica indikatora na punjaču svetli crveno.
    1. Punjač i/ili akumulator su iznad ili ispod navedenog temperaturnog opsega.
    1. Isključite punjač iz struje i premestite punjač i akumulator na suvo mesto gde je temperatura između 5 °C i 40 °C.
    LED lampica indikatora na punjaču trepće crveno.
    1. Došlo je do greške u komunikaciji između akumulatora i punjača.
    2. Akumulator je slab.
    1. Skinite akumulator sa punjača, isključite punjač iz utičnice i sačekajte 10 sekundi. Ponovo uključite punjač u utičnicu i vratite akumulator na punjač. Ako LED lampica indikatora na punjaču i dalje trepće crveno, ponovite navedeni postupak. Ako LED lampica indikatora na punjaču i dalje trepće crveno i nakon 2 pokušaja, odnesite akumulator na odlaganje u odgovarajućem objektu za reciklažu akumulatora.
    2. Odnesite akumulator na odlaganje u odgovarajući centar za reciklažu akumulatora.
    Mašina ili motor prekomerno vibrira.
    1. Na donjoj strani mašine ima odrezaka i ostataka.
    2. Zavrtnjevi za montiranje motora su olabavljeni.
    3. Zavrtanj diska za sečenje je olabavljen.
    1. Očistite ispod kućišta mašine.
    2. Zategnite zavrtnjeve za montiranje motora.
    3. Zategnite zavrtanj diska za sečenje.
    Mašina ispušta zvuke upozorenja.
    1. Akumulator nije napunjen.
    2. Mašina je preopterećena.
    3. Postoji neki drugi problem sa elektrikom mašine.
    1. Uklonite akumulatora iz mašine i zamenite ga.
    2. Kosite travu na većoj visini košenja ili hodajte sporijim tempom tokom košenja.
    3. Pokušajte druge radnje rešavanja problema, ako se alarm i dalje čuje, obratite se ovlašćenom serviseru.
    Kvalitet košenja trave je smanjen ili nezadovoljavajuć.
    1. Sečivo je tupo.
    2. Otpaci su se nakupili u kućištu platforme za košenje.
    1. Naoštrite ili zamenite sečivo.
    2. Očistite oblast ispod mašine.
    Šara košenja je neravnomerna.
    1. Uzastopno kosite istu šaru.
    2. Na donjoj strani mašine ima odrezaka i ostataka.
    1. Promenite šaru košenja.
    2. Očistite ispod kućišta mašine.
    Mašina kosi neravnomerno.
    1. Sečivo je tupo.
    2. Uzastopno kosite istu šaru.
    3. Na donjoj strani mašine ima odrezaka i ostataka.
    4. Postoji neki problem sa elektrikom mašine.
    1. Naoštrite ili zamenite sečivo.
    2. Promenite šaru košenja.
    3. Očistite ispod kućišta mašine.
    4. Obratite se ovlašćenom serviseru ili ovlašćenom Toro distributeru.