Bevezetés

A gép bérmunkában dolgozók, kereskedelmi üzemeltetők számára készült a lejtőkön, a talaj keskeny egyenetlenségein, a víz közelében lévő területeken vagy az aknaszegélyeken való munkavégzéshez. A Toro 60 V lítiumion-akkumulátoraival működtethető. Ezeket az akkumulátorokat kizárólag a Toro 60 V lítiumion-akkumulátortöltővel szabad tölteni. A termék nem rendeltetésszerű használata veszélyezteti az Ön és a közelben tartózkodó emberek biztonságát.

Gondosan olvassa el ezt a tájékoztatót, hogy a termék megfelelő üzemeltetését és karbantartását elsajátítva elkerülje a sérüléseket, valamint a termék károsodását. Ön felelős a termék megfelelő és biztonságos üzemeltetéséért.

A www.https://www.toro.com/en-GB weboldalon további információk is találhatók, például munkavédelmi tippek, oktatóanyagok, tartozékokról szóló információk, segítség márkakereskedés kereséséhez, valamint termékregisztráció is végezhető itt.

Ha szervizre, eredeti Toro-alkatrészekre vagy további információkra van szüksége, forduljon hivatalos márkaszervizhez vagy a Toro ügyfélszolgálatához, és tartsa kéznél terméke típus- és sorozatszámát. A(z) Ábra 1 jelzi a típus- és sorozatszám helyét a terméken. Írja a számokat a megfelelő helyre.

Important: Mobileszköze segítségével a sorozatszámot tartalmazó címkén található QR-kódot (ha van) beolvasva elérheti a garanciális, az alkatrészekre vonatkozó és más termékinformációkat.

g414362

Írja a termék típus- és sorozatszámát az alábbi helyre:

Biztonsági figyelmeztető jelzés

Az ebben a kézikönyvben és a gépen is megtalálható biztonsági figyelmeztető jelzés (Ábra 2) fontos biztonsági üzeneteket közöl, amelyeket a balesetek megakadályozása érdekében követni kell.

g000502

A biztonsági figyelmeztető jelzés olyan információ fölött látható, amely valamilyen nem biztonságos cselekedetre vagy helyzetre figyelmeztet, és a VESZÉLY!, FIGYELMEZTETÉS! vagy VIGYÁZAT kifejezés követi.

VESZÉLY! Olyan közvetlenül veszélyes helyzetet jelöl, amely halált vagy súlyos személyi sérülést eredményez, ha nem sikerül elkerülni.

FIGYELMEZTETÉS! Olyan potenciálisan veszélyes helyzetet jelöl, amely halált vagy súlyos személyi sérülést eredményezhet, ha nem sikerül elkerülni.

VIGYÁZAT! Olyan potenciálisan veszélyes helyzetet jelöl, amely enyhébb vagy mérsékelt személyi sérülést okozhat, ha nem sikerül elkerülni.

Ez a kézikönyv két másik szót is használ az információk kiemelésére. A Fontos speciális műszaki információra hívja fel a figyelmet, a Megjegyzés külön figyelemre érdemes általános információt hangsúlyoz.

Figyelmeztetés

KALIFORNIA

65-ös számú figyelmeztetés

A termék tápkábele ólmot tartalmaz, mely Kalifornia állam hatóságainak ismeretei szerint olyan vegyi anyag, amely születési rendellenességeket, vagy egyéb reproduktív károsodást okoz. Az anyagokkal való érintkezést követően mosson kezet.

A termék használata Kalifornia állam jogszabályai által rákkeltőnek, születési, illetve reprodukciós rendellenességet okozónak nyilvánított vegyi anyag vagy vegyi anyagok hatásának való kitettséget eredményezhet.

Biztonság

FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK

Figyelmeztetés

Elektromos fűnyíró használata során a tűz, áramütés és a személyes sérülések kockázatának csökkentése érdekében mindig be kell tartani az alapvető biztonsági óvintézkedéseket, ideértve az alábbiakat is:

Olvassa el az összes utasítást

I. Képzés

  1. A gép kezelője felelős minden, más személyeket érő balesetért vagy a tulajdonukat érő kárért.

  2. Ne engedjen gyermekeket dolgozni vagy játszani a géppel, az akkumulátorral vagy az akkumulátortöltővel; a kezelő életkorát helyi szabályozás korlátozhatja.

  3. Ne engedje, hogy gyermekek vagy oktatásban nem részesült személyek üzemeltessék vagy szervizeljék a gépet. Csak olyan személyek dolgozhatnak vele, akik felelősek, képzettek, ismerik az utasításokat és fizikailag is képesek működtetni vagy szervizelni a gépet.

  4. A gép, az akkumulátor és az akkumulátortöltő használatának megkezdése előtt olvassa el az összes utasítást és az adott terméken található figyelmeztető jelzéseket.

  5. Ismerkedjen meg a gép, az akkumulátor és az akkumulátortöltő kezelőszerveivel és megfelelő használatával.

II. Előkészületek

  1. Tartsa távol a közelben tartózkodókat, különösen a gyerekeket és kisállatokat a működtetési területtől.

  2. Ne használja a gépet, ha a védőburkolatok és védőelemek, például terelőlemezek vagy a fűgyűjtő nincsenek a helyükön, és nem működnek megfelelően.

  3. Vizsgálja át a területet, ahol a gépet használni fogja, és távolítson el onnan minden olyan tárgyat, amely zavarhatja a munkát, vagy amelyet a gép kidobhat.

  4. Használat előtt ellenőrizze a gépet, hogy a kés, a késcsavar és a vágóegység nem kopott vagy sérült-e. A sérült vagy olvashatatlan címkéket cserélje le.

  5. Csak a Toro által jóváhagyott akkumulátort használjon. Más kiegészítők és tartozékok használata növelheti a baleset- és tűzveszélyt.

  6. Az akkumulátortöltőt nem a megfelelő feszültségű tápaljzatba dugva tűz vagy áramütés keletkezhet. Eltérő kialakítás esetén használja az adott hálózati tápaljzatnak megfelelő adaptert.

  7. Ne használjon sérült vagy módosított akkumulátort vagy akkumulátortöltőt, mert az váratlan módon tüzet, robbanást vagy személyi sérülést okozhat.

  8. Ha az akkumulátortöltő tápkábele megsérült, cseréltesse ki hivatalos Toro-forgalmazóval.

  9. Az akkumulátort csak a Toro által jóváhagyott akkumulátortöltővel töltse. Egy adott típusú akkumulátor töltésére való töltő más típusú akkumulátorral használva tűzveszélyt okozhat.

  10. Az akkumulátor töltését csak jól szellőző helyen végezze.

  11. Tartsa be a töltéssel kapcsolatos összes utasítást, és ne töltse az akkumulátort az utasításban megadott hőmérséklet-tartományon kívül. Ellenkező esetben az akkumulátor károsodhat és megnövekedhet a tűzveszély.

  12. Öltözzön megfelelően – viseljen megfelelő öltözéket, beleértve a védőszemüveget, a hosszú szárú nadrágot, a megfelelő, csúszásgátló lábbelit (ne legyen mezítláb vagy szandálban), a kesztyűt és a hallásvédelmi eszközt is. Ha hosszú a haja, hátul kösse össze, és ne viseljen a laza ruházatot vagy ékszereket, mert beakadhatnak a mozgó alkatrészekbe. Poros körülmények között viseljen porvédő maszkot. Javasolt a gumikesztyű használata.

III. Működtetés

  1. A mozgó kés érintése súlyos sérülést okozhat. Tartsa távol kezét és lábát a vágóterülettől és gép összes mozgó alkatrészétől. Maradjon távol a kidobónyílásoktól.

  2. A gép nem rendeltetésszerű használata veszélyezteti az Ön és a közelben állók biztonságát.

  3. A gép indítása előtt kapcsolja ki az önjáró meghajtást (ha van).

  4. A motor elindításakor ne billentse meg a gépet.

  5. Előzze meg a véletlen elindítást – Távolítsa el az elektromos indítógombot az indítókapcsolóból, mielőtt csatlakoztatja az akkumulátort vagy valamilyen műveletet végez a gépen.

  6. A gép használatát teljes odafigyeléssel végezze. Ne bonyolódjon olyan tevékenységbe, amely elvonhatja a figyelmét, különben személyi sérülés vagy anyagi kár lehet a következmény.

  7. Állítsa le a gépet, távolítsa el az elektromos indítógombot, várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd távolítsa el az akkumulátort is a gépből, mielőtt a gépet beállítja, szervizeli, tisztítja vagy eltárolja.

  8. Távolítsa el a gépből az akkumulátort és az elektromos indítógombot, mielőtt őrizetlenül hagyja vagy tartozékot cserélne rajta.

  9. Ne erőltesse a gépet – hagyja, hogy a gép azzal a sebességgel végezze a dolgát (jobban és biztonságosabban), amelyre tervezték.

  10. Legyen mindig résen – a gép működtetésekor figyeljen arra, amit csinál, és használja a józan eszét. Ne használja a gépet betegen, fáradtan, illetve alkohol vagy gyógyszer hatása alatt.

  11. Telepről működő fűnyírót ne használjon esőben.

  12. A gépet csak megfelelő időjárási és jó látási körülmények között használja. Ne használja a gépet, ha villámcsapás lehetősége áll fenn.

  13. Legyen rendkívül óvatos tolatás közben és akkor, amikor maga felé húzza a gépet.

  14. Álljon mindig kellően stabilan és ügyeljen az egyensúlyára, különösen lejtőkön. A lejtőkön mindig keresztirányban dolgozzon; soha ne felfelé és lefelé. Legyen rendkívül óvatos a lejtőkön történő irányváltás közben. Ne végezzen fűnyírást 45°-nál nagyobb lejtésű talajon. A géppel sétálva, soha ne futva dolgozzon.

  15. Ne irányítsa senki felé a kidobott anyagot. Kerülje az anyag falra vagy akadályra való kidobását; az visszaverődhet a kezelő felé. Állítsa le a kés(eke)t, amikor nem füves felületet keresztez.

  16. Ügyeljen a lyukakra, a keréknyomokra, a zökkenőkre, a kövekre és az egyéb rejtett tárgyakra. Egyenetlen terepen elveszítheti az egyensúlyát.

  17. A nedves fű vagy levelek súlyos sérülést okozhatnak, ha rajtuk megcsúszva hozzáér a késhez. Kerülje a fűnyírást nedves körülmények között. Kerülje a fűnyírást esőben.

  18. Ha a gép nekiütközött valaminek vagy rázkódni kezd, azonnal állítsa le, távolítsa el az elektromos indítógombot, várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd távolítsa el az akkumulátort is, mielőtt átvizsgálja a gépet, hogy nem sérült-e meg. Az üzemeltetés folytatása előtt végezze el a szükséges javításokat.

  19. Állítsa le a gépet és távolítsa el az elektromos indítógombját, mielőtt felrakodja a gépet szállításhoz.

  20. Nem megfelelő használati körülmények között az akkumulátor folyadékot bocsáthat ki; kerülje az ezzel való érintkezést. Ha véletlenül érintkezne a folyadékkal, öblítse le bő vízzel. Ha a folyadék a szemébe kerülne, forduljon orvoshoz. Az akkumulátorból származó folyadék irritációt vagy égési sérülést okozhat.

IV. Karbantartás és tárolás

  1. Állítsa le a gépet, távolítsa el az elektromos indítógombot, várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd távolítsa el az akkumulátort is a gépből, mielőtt a gépet beállítja, szervizeli, tisztítja vagy eltárolja.

  2. Ne kísérelje meg a gép javítását az utasításban jelzett műveleteken túl. Végeztesse a gép szervizelését hivatalos Toro-forgalmazóval, azonos cserealkatrészek felhasználásával.

  3. A gép karbantartása során viseljen védőkesztyűt és védőszemüveget.

  4. Az életlen kést fenje meg mindkét vágóélénél, hogy egyensúlyban maradjon. Tisztítsa meg a kést, és ellenőrizze az egyensúlyát.

  5. A meggörbült, kopott vagy repedt kést cserélje le. A kiegyensúlyozatlan kés rezgést okozhat, amely károsíthatja a motort vagy személyi sérülést okozhat.

  6. A szervizelés során ügyeljen arra, hogy a kés kikapcsolt meghajtás esetén is megmozdulhat.

  7. A legjobb teljesítmény érdekében csak eredeti Toro-cserealkatrészt és -tartozékot használjon. A másféle cserealkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, emellett ez a garanciát is érvényteleníti.

  8. Tartsa karban a gépet – a legjobb teljesítmény és legnagyobb biztonság érdekében a vágóélek legyenek mindig tiszták és élesek. Tartsa a fogantyúkat szárazon, tisztán, olajtól és zsírtól mentesen. A védőelemek legyenek a helyükön üzemképesen. A vágóél legyen mindig éles. Kizárólag azonos cserekést használjon.

  9. Ellenőrizze a gép alkatrészeinek épségét – ha sérült védőelemet vagy egyéb alkatrészt talál, határozza meg, hogy működtethető-e még megfelelően a gép. Ellenőrizze, hogy vannak-e elállítódott és akadó mozgó alkatrészek, törött elemek, rögzítés és bármilyen egyéb körülmény, amely hatással lehet a gép működésére. Ha az utasítás másként nem jelzi, a sérült vagy hiányzó védőelemet javíttassa meg vagy pótoltassa hivatalos Toro-forgalmazóval.

  10. Ha az akkumulátort nem használja, tartsa távol fémtárgyaktól, például gemkapcsoktól, érméktől, kulcsoktól, szögektől és csavaroktól, amelyek rövidre zárhatják a kivezetéseit. A kivezetések rövidzárlata égési sérülést vagy tüzet okozhat.

  11. Ellenőrizze rendszeresen a kést és a motort rögzítő csavarok meghúzott állapotát.

  12. Ha nem használja a gépet, tárolja beltérben, biztonságos helyen úgy, hogy gyermekek ne férjenek hozzá.

  13. Ne tegye ki sem az akkumulátort, sem a gépet tűznek vagy túl magas hőmérsékletnek. A tűznek vagy 130 °C feletti hőmérsékletnek való kitettség robbanást okozhat.

  14. VIGYÁZAT! – A helytelenül kezelt akkumulátor tűzveszélyt, robbanást vagy vegyi égési sérülést okozhat.

    • Ne szerelje szét az akkumulátort.

    • Az akkumulátort csak eredeti Toro-akkumulátorra cserélje; a más típusú akkumulátor tüzet vagy sérülést okozhat.

    • Ügyeljen arra, hogy gyermekek ne férjenek az akkumulátorhoz, és tartsa azt az eredeti csomagolásában a használatáig.

ŐRIZZE MEG EZT AZ

UTASÍTÁST

Biztonsági és tájékoztató címkék

Graphic

A biztonsági címkék és utasítások a gépkezelő számára jól látható helyen, a potenciális veszélyforrás közelében találhatók. Cserélje ki vagy pótolja a megrongálódott vagy hiányzó címkét.

decal111-9826
decal133-8054
decal94-8072
g017410
decal134-4551
decal134-8067

Felszerelés

A fogantyú lábütközőjének felszerelése

Ehhez az eljáráshoz szükséges alkatrészek:

Fogantyú alsó része1
Lábütköző1
Alátét (6 mm)2
Önbiztosító anya (6 mm)1

Note: A lábütköző csak arra használható, hogy a fogantyút függőleges helyzetben megtámassza, amikor a fogantyút alsó, 103,4 cm-es helyzetbe szereli.

g414363
  1. Határozza meg akkor a fogantyú magasságát, amikor a lábütköző a felütköző konzolhoz rögzült (Ábra 3).

  2. Igazítsa egymáshoz a lábütköző furatát és a fogantyú alsó részének a csavarját (Ábra 4).

    g462033
  3. Szerelje fel a lábütközőt a fogantyúra a 2 alátét (6 mm) és egy önbiztosító anya (6 mm) segítségével.

  4. Húzza meg az önbiztosító anyát.

    Note: Ügyeljen arra, hogy a lábütköző elfordulhasson.

A fogantyú felszerelése

Ehhez az eljáráshoz szükséges alkatrészek:

Peremes perselyek4
Csavar (6 × 55 mm)2
Alátét (6 mm)7
Önbiztosító anya (6 mm)2
Fogantyú felső része1
U csavar2
Gomb2
Félgömbfejű csavar1
Bovdenbilincs1
Önbiztosító anya1
Kábelkötöző2

A kar alsó részének felszerelése a gépre

  1. Szereljen be 2 peremes perselyt a nyíróasztal fogantyúrögzítő füleibe (Ábra 5).

    g367117
  2. Igazítsa a fogantyún a lábütközőt a nyíróasztalon található felütköző konzolhoz (Ábra 6).

    g414364
  3. Igazítsa össze a fogantyú és a perselyek furatait (Ábra 7), és rögzítse a fogantyút a géphez egy csavar (6 × 55 mm), 2 alátét (6 mm) és egy önbiztosító anya (6 mm) segítségével.

    g367302
  4. Ismételje meg a 3. lépést a gép másik oldalán.

A fogantyú alsó és felső részének összeszerelése

  1. Igazítsa egymáshoz a fogantyú felső és alsó részének furatait (Ábra 8).

    g364684
  2. Szerelje össze a fogantyú felső és alsó részét a 2 U csavar, 2 alátét (6 mm) és 2 gomb segítségével.

A bovden rögzítése a motorleállító karra

  1. Nyomja össze a motorleállító kar lábait annyira, hogy kijöjjenek a fogantyú felső részéből, majd távolítsa el a kart a gépről (Ábra 9).

    g367353
  2. Illessze be a bovdenszerelvényt a motorleállító kar konzoljába a konzolon található furaton át a Ábra 10 szerint.

    g367914
  3. Illessze be a motorleállító kar végét a fogantyúba, a másik lábát nyomja kissé befelé, majd illessze be azt is a fogantyúba (Ábra 11).

    g367358

Az elektromos indítókapcsoló felszerelése

  1. Szerelje fel az elektromos indítókapcsolót a fogantyúra az ábra szerint (Ábra 12).

    Note: Használja a fogantyú 2 alsó rögzítőfuratát.

    g462046
  2. Igazítsa be a motorleállító kar bovdenét az elektromos indítókapcsoló felső bovdenhornyába.

  3. Igazítsa a bovdenbilincset a bovdenhez és a kapcsolóhoz.

  4. Rögzítse a bilincset, a bovdent és a kapcsolót a fogantyú felső részéhez a félgömbfejű csavar és az önbiztosító anya segítségével.

A bovdenek rögzítése a fogantyúhoz

Rögzítse a bovdeneket a fogantyúhoz a kábelkötözőkkel a Ábra 13 szerint.

g465529

Termékáttekintés

g414369

Motorleállító kar

A motorleállító kar (Ábra 14) szabályozza a motor áramellátását.

  • A motor működtetéséhez húzza neki a kart a fogantyúnak.

  • A motor leállításához engedje el a kart a fogantyútól.

Elektromos indítógomb

Az elektromos indítógombot (Ábra 14) az elektromos indítókapcsolóba behelyezve kapcsolható be az elektromos motor.

A gép műszaki adatai

Modell

Vágásszélesség

A termék szélessége

02614T

465 mm

575 mm

Töltési, használati és tárolási hőmérséklet-tartományok

Előírt hőmérséklet-tartományok

Az akkumulátor töltése és tárolása

Az akkumulátor használata

A gép használata

5 °C és 40 °C között*

−30 °C és 49 °C között*

0 °C és 49 °C között*

* A töltési idő megnőhet, ha a töltés nem a jelzett hőmérséklet-tartományon belül zajlik.

Tárolja a gépet, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt zárt, tiszta és száraz helyen.

Tartozékok/adapterek

A Toro által jóváhagyott tartozékok és adapterek széles választéka kapható a géphez, amelyek javítják és bővítik annak képességeit. A jóváhagyott tartozékok és adapterek listájáért forduljon hivatalos márkaszervizhez, hivatalos Toro-forgalmazóhoz, vagy látogasson el a www.Toro.com webhelyre.

Az optimális teljesítmény és a gép folyamatos tanúsított biztonsága érdekében csak eredeti Toro-pótalkatrészeket és -tartozékokat használjon. A más gyártótól származó pótalkatrészek és tartozékok használata veszélyhelyzetet okozhat.

Üzemeltetés

Működtetés előtt

Az akkumulátor behelyezése a gépbe

Important: Az akkumulátort csak a megfelelő hőmérsékleti tartományban használja; lásd: Műszaki adatok

  1. Távolítsa el az elektromos indítógombot az elektromos indítókapcsolóból; lásd:A gép működtetése.

  2. Ellenőrizze az akkumulátort, hogy a szellőzőnyílások mentesek-e a portól és egyéb szennyeződésektől.

  3. Nyissa fel az akkumulátorrekesz fedelét (Ábra 15).

  4. Igazítsa össze az akkumulátor és az akkumulátorrekesz elektromos érintkezőit.

  5. Tolja be az akkumulátort az akkumulátorreteszbe annyira, hogy az akkumulátor biztonságosan reteszelődjön.

  6. Csukja le az akkumulátorrekesz fedelét.

    Note: Ha az akkumulátorrekesz-fedél nem csukódik be teljesen, az akkumulátor nincs teljesen a helyén, nem reteszelődött a rekeszében.

g414371

Működtetés közben

A gép működtetése

  1. Dugja be az elektromos indítógombot az elektromos indítókapcsolóba (Ábra 16).

    g367528
  2. Húzza neki a motorleállító kart a fogantyúnak (Ábra 16).

  3. Nyomja meg az indítógombot.

  4. A fűnyírás megkezdése előtt várja meg, amíg a motor teljesen felpörög.

A gép leállítása

  1. Engedje el a motorleállító kart (Ábra 17).

    g367527
  2. A fogantyút csak akkor engedje el, ha a motor már leállt.

  3. Távolítsa el az elektromos indítógombot az elektromos indítókapcsolóból.

Az akkumulátor eltávolítása a gépből

  1. Állítsa le a gépet; lásd: A gép leállítása.

  2. Nyissa fel az akkumulátorrekesz fedelét (Ábra 18).

  3. Nyomja meg a reteszt az akkumulátor kioldásához, majd emelje ki az akkumulátort a gépből.

  4. Csukja le az akkumulátorrekesz fedelét.

g414370

A fogantyú megtámasztása a lábütközővel

Fogantyú alsó helyzetben

Note: A fogantyú alsó, 103 cm magas helyzetében a lábütköző segítségével tartható meg a fogantyú függőleges helyzetben.

g367257
  • A fogantyú kioldásához hajtsa fel a fogantyút, és fordítsa előre a lábütközőt (Ábra 19).

  • A fogantyú megtámasztásához állítsa a megfelelő helyzetbe a fogantyút, és fordítsa hátra a lábütközőt.

A vágási magasság állítása

Figyelmeztetés

A vágási magasság állításakor kapcsolatba kerülhet a mozgó késsel, amely súlyos sérülést okozhat.

  • Engedje el a motorleállító kart, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

  • Viseljen vágásálló védőkesztyűt a vágókés kezelésekor.

A kés leszerelése

  1. Állítsa le a gépet, távolítsa el az elektromos indítógombot és vegye ki az akkumulátort; lásd: A gép leállítása.

  2. Billentse a gépet az oldalára.

    g414372
  3. A kést rögzítse egy fadarabbal (Ábra 21).

    g364888
  4. Egy megfelelő csavarkulcs segítségével a csavart az óramutató járásával ellentétesen elforgatva távolítsa el a kést (Ábra 21).

    Important: A kés leszereléséhez viseljen védőszemüveget és védőkesztyűt.

A késtávtartók elhelyezése

A vágásmagasság beállítása a késtávtartók áthelyezésével történik a Ábra 22 szerint.

Note: Minden távtartó áthelyezése 6,3 mm-rel változtat a vágásmagasságon.

g364990

A vágókés felszerelése

  1. Állítsa be úgy a kést, hogy az ívelt vége nézzen a nyíróasztal felé, majd szerelje fel a rögzítőelemet, a kést, a távtartókat és a kúpos távtartót a járókerékre, majd rögzítse csavarral azokat.

    Important: A kúpos távtartót mindig közvetlenül a járókerék alá, a rögzítőelemet pedig a csavarfej alá helyezze el.

    g364923
  2. Húzza meg a késcsavart 75 Nm nyomatékkal.

    Important: A 75 Nm nyomatékkal meghúzott csavar nagyon szoros. A vágókést fadarabbal kiékelve nehezedjen rá a nyomatékkulcsra, és húzza meg így a csavart.

    g364889
  3. Billentse fel üzemi helyzetbe a gépet.

Üzemeltetési tanácsok

Általános fűnyírási tanácsok

  • A gép kezelhetőségének javítása érdekében akassza be a lábütköző alját a felütköző konzol alá.

    g367278
  • Vizsgálja meg a területet, ahol a gépet használni fogja, és távolítson el minden olyan tárgyat, amelyet a gép feldobhat.

  • Kerülje el a kés kemény tárgyakhoz csapódását. Szándékosan soha ne nyírjon tárgyak felett.

  • Ha a gép beleütközött valamibe vagy rázkódni kezd, azonnal állítsa le a motort, távolítsa el az elektromos indítógombot, majd vizsgálja át a gépet sérülés szempontjából.

  • A legjobb teljesítmény eléréséhez gondoskodjon arról, hogy a kés az idény kezdetekor éles legyen.

  • A sérült kést cserélje le eredeti Toro-pótkésre.

Fűkaszálás

  • Egyszerre a fűszálaknak csak mintegy harmadrészét vágja le. Ne vágjon a legfelső (30 mm-es) beállítás alatt, hacsak nem gyér a fű, vagy késő ősszel, amikor lelassul a fű növekedése.

  • Ne kezdjen bele 15 cm-nél hosszabb fű nyírásába, mert a gép eltömődhet vagy a motor lefulladhat.

  • A nedves fű és levelek hajlamosak összetapadni az udvaron, és a gép eltömődését vagy a motor leállását okozhatják. Amennyiben lehetséges, fűnyírást csak száraz körülmények között végezzen.

    Figyelmeztetés

    A nedves fű vagy levelek súlyos sérülést okozhatnak, ha megcsúszik rajtuk és hozzáér a késhez.

    Amennyiben lehetséges, fűnyírást csak száraz körülmények között végezzen.

  • Vegye figyelembe a rendkívül száraz időjárás esetén fennálló potenciális tűzveszélyt, kövesse a helyi tűzvédelmi figyelmeztetéseket, és tartsa tisztán a gépet a száraz fűtől és törmelékektől.

  • Ha nem kielégítő a kész pázsit megjelenése, próbáljon ki egyet vagy akár többet a következő javaslatok közül:

    • Vizsgálja meg a vágóegységet, és/vagy cserélje ki a kést.

    • Fűnyírás közben haladjon lassabb ütemben.

    • Növelje gépén a vágási magasságot.

    • Nyírja gyakrabban a füvet.

    • Alkalmazzon átfedést a rendek között, ahelyett, hogy külön minden soron teljes szélességű rendet nyírna.

Levelek vágása

  • A pázsit nyírását követően győződjön meg arról, hogy a fű fele kilátszik a levágott levéllepel alól. Lehetséges, hogy egynél többször kell áthaladnia egy soron a levelek felett.

  • 15 cm-nél hosszabb fű nyírását nem javasoljuk. Ha a levéltakaró túl vastag, a gép eltömődhet, és a motor lefulladhat.

  • Ha a gép nem vágja elég finomra a leveleket, csökkentse a nyírás sebességét.

Működtetés után

Az akkumulátor töltése

Important: Az akkumulátor a megvásárlásakor nincs teljesen feltöltve. Az eszköz használata előtt tegye az akkumulátort a töltőbe, és töltse addig, amíg a LED-kijelző szerint teljesen fel nem töltődött. Olvassa el az összes biztonsági óvintézkedést.

Important: Az akkumulátor töltését csak a megadott hőmérsékleti tartományban végezze; lásd: Töltési, használati és tárolási hőmérséklet-tartományok.

Note: Az akkumulátoron a töltöttség-ellenőrző gombot megnyomva bármikor ellenőrizheti az akkumulátor töltöttségét (LED-kijelzők).

  1. Az akkumulátor és a töltő szellőzőnyílásai legyenek mentesek a portól és egyéb szennyeződéstől.

    g290533
  2. Igazítsa össze az akkumulátor bemélyedését (Ábra 26) a töltőn kialakított nyelvvel.

  3. Csúsztassa be az akkumulátort a töltőbe ütközésig (Ábra 26).

  4. Várja meg, amíg az akkumulátor feltöltődik; az akkumulátor töltöttségi állapota kapcsán lásd az alábbi Akkumulátortöltöttség táblázatot.

    Akkumulátortöltöttség táblázat

    LED-visszajelző állapotaJelentése
    Nem világítNincs behelyezve az akkumulátor
    Zölden villogAz akkumulátor töltődik
    ZöldAz akkumulátor feltöltődött
    PirosAz akkumulátor és/vagy az akkumulátortöltő hőmérséklete kívül került az előírt tartományon*
    Pirosan villogAkkumulátortöltési hiba**

    * További tájékoztatásért lásd: Töltési, használati és tárolási hőmérséklet-tartományok.

    ** További tájékoztatásért lásd: .

    Important: Az akkumulátor a gép használatának szüneteiben rövid időre a töltőn hagyható.Ha az akkumulátort hosszabb ideig nem használja, távolítsa el a töltőből; lásd: A gép felkészítése tárolásra.

  5. Az akkumulátort az eltávolításához húzza ki a töltőből.

Karbantartás

Note: A gép jobb és bal oldalát normál üzemeltetési helyzetben határozza meg.

Ajánlott karbantartási ütemterv(ek)

Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a késeket kopás és sérülés szempontjából.Ha a kés megsérült, azonnal cserélje ki.
  • Takarítsa le a gépről a szecskát és a szennyeződést.
  • Minden használat után
  • Takarítsa le a gépről a szecskát és a szennyeződést.
  • Évente
  • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést (ha hamar kimegy az éle, gyakrabban).
  • Felkészülés karbantartásra

    1. Helyezze a gépet sík felületre.

    2. Állítsa le a gépet, távolítsa el az elektromos indítógombot és vegye ki az akkumulátort; lásd: A gép leállítása.

    A kés karbantartása

    Figyelmeztetés

    A kés szervizelése során vegye figyelembe, hogy a kés kikapcsolt meghajtás esetén is megmozdulhat. A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet.

    • Tartsa távol a kezét és a lábát a mozgó késtől.

    • A kés szervizelésekor viseljen védőkesztyűt.

    A vágókés ellenőrzése

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a késeket kopás és sérülés szempontjából.Ha a kés megsérült, azonnal cserélje ki.
    1. Készítse elő a gépet a karbantartáshoz; lásd: Felkészülés karbantartásra.

    2. Billentse a gépet az oldalára.

      g414372
    3. Ellenőrizze a késeket kopás és sérülés szempontjából.

      • Ha a kés megsérült vagy elrepedt, azonnal cserélje ki.

      • Ha a kés eltompult vagy kicsorbult, távolítsa el és éleztesse meg, majd szerelje vissza, vagy cserélje ki.

    4. Billentse fel üzemi helyzetbe a gépet.

    A kés cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Évente
  • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést (ha hamar kimegy az éle, gyakrabban).
  • Important: A kés felszereléséhez nyomatékkulcs szükséges. Ha nem rendelkezik nyomatékkulccsal, vagy nem szívesen végezné el ezt a műveletet, forduljon hivatalos Toro-forgalmazóhoz vagy márkakereskedéshez.

    A kés leszerelése

    1. Készítse elő a gépet a karbantartáshoz; lásd: Felkészülés karbantartásra.

    2. Billentse a gépet az oldalára.

      g414372
    3. Jegyezze fel a távtartók helyzetét.

      g364990
    4. A kést rögzítse egy fadarabbal (Ábra 30).

      g364888
    5. A géphez mellékelt kulcs segítségével a késcsavart az óramutató járásával ellentétesen elforgatva távolítsa el a kést (Ábra 29).

      Important: A kés leszereléséhez viseljen védőszemüveget és védőkesztyűt.

    A vágókés felszerelése

    1. Állítsa be úgy a kést, hogy az ívelt vége nézzen a nyíróasztal felé, majd szerelje fel a rögzítőelemet, a kést, a távtartókat és a kúpos távtartót a járókerékre, majd rögzítse csavarral azokat.

      Important: A kúpos távtartót mindig közvetlenül a járókerék alá, a rögzítőelemet pedig a csavarfej alá kell elhelyeznie.

      g364923
    2. Húzza meg a késcsavart 75 Nm nyomatékkal.

      Important: A 75 Nm nyomatékkal meghúzott csavar nagyon szoros. A vágókést fadarabbal kiékelve nehezedjen rá a nyomatékkulcsra, és húzza meg így a csavart.

      g364889
    3. Billentse fel üzemi helyzetbe a gépet.

    A gép tisztítása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Takarítsa le a gépről a szecskát és a szennyeződést.
  • Minden használat után
  • Takarítsa le a gépről a szecskát és a szennyeződést.
  • Figyelmeztetés

    A gép burkolata alól szilárd anyag repülhet ki.

    • Viseljen szemvédő eszközt.

    • Maradjon az üzemeltetési helyzetben (a fogantyú mögött).

    • Ne engedjen nézelődőket a területre.

    1. Állítsa le a gépet, távolítsa el az elektromos indítógombot és vegye ki az akkumulátort; lásd: A gép leállítása.

    2. Billentse a gépet az oldalára.

    3. Kefével vagy sűrített levegővel távolítsa el a füvet és a törmeléket a motor burkolatáról és a nyíróasztal körüli területekről.

    Tárolás

    Important: A gépet, az akkumulátort és a töltőt csak az előírt hőmérsékleti tartományban tárolja, lásd: Töltési, használati és tárolási hőmérséklet-tartományok.

    A gép felkészítése tárolásra

    1. Tisztítsa meg a gépet.

    2. Távolítsa el az elektromos indítógombot az elektromos indítókapcsolóból.

    3. Távolítsa el az akkumulátort és ellenőrizze az épségét.

      Note: Ne tárolja a gépet beszerelt akkumulátorral.

    4. Töltse fel annyira az akkumulátort, hogy 2 vagy 3 LED zölden világítson rajta.

      Important: Ne teljesen feltöltve vagy teljesen lemerülve tárolja az akkumulátort

    5. Ellenőrizze a késeket kopás és sérülés szempontjából. Ha a kés tompa, éleztesse meg; ha a kés megsérült, cserélje ki.

    6. Húzzon meg minden csavart és anyát.

    7. Tárolja a gépet, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt hűvös, tiszta, száraz helyen.

      • Tárolja a gépet, az elektromos indítógombot, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt gyermekektől elzárva.

      • Tartsa távol a gépet, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt maró hatású szerektől, például a kerti vegyszerektől és a jégmentesítő sótól.

      • Ne kültéren vagy járműben tárolja akkumulátort.

    A gép előkészítése használatra

    1. Töltse fel az akkumulátort annyira, hogy az akkumulátortöltőn a bal oldali visszajelző vagy az akkumulátoron mind a 4 LED zölden világítson.

    2. Helyezze be az akkumulátort a gépbe; lásdAz akkumulátor behelyezése a gépbe.

    Hibakeresés és elhárítás

    Csak az utasításban ismertetett lépéseket hajtsa végre. Ha nem tudja megoldani a problémát, bízzon minden további ellenőrzési, karbantartási és javítási munkát hivatalos márkakereskedőre vagy hivatalos Toro-forgalmazóra.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    A gép nem indul el.
    1. Az akkumulátor nincs teljesen becsúsztatva a helyére a gépben.
    2. Az akkumulátor nincs feltöltve.
    3. Az akkumulátor megsérült.
    4. Egyéb elektromos probléma lépett fel a gépnél.
    1. Vegye ki, majd tegye be ismét az akkumulátort a gépbe, ügyelve, hogy teljesen, kattanásig becsússzon.
    2. Vegye ki az akkumulátort a gépből, és töltse fel.
    3. Cserélje ki az akkumulátort.
    4. Lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel vagy hivatalos Toro-forgalmazóval.
    A gép nem működik folyamatosan.
    1. Nedvesség került az akkumulátor érintkezőire.
    2. Az akkumulátor nincs teljesen becsúsztatva a helyére a gépben.
    1. Hagyja megszáradni az akkumulátort, vagy törölje szárazra.
    2. Vegye ki, majd tegye be ismét az akkumulátort a gépbe, ügyelve, hogy teljesen, kattanásig becsússzon.
    A gép nem éri el a maximális teljesítményét.
    1. Az akkumulátor töltöttsége alacsony.
    2. A szellőzőnyílások eltömődtek.
    1. Vegye ki az akkumulátort a gépből, és töltse fel teljesen.
    2. Tisztítsa meg a szellőzőnyílásokat.
    Az akkumulátor túl hamar lemerül.
    1. Az akkumulátor hőmérséklete az előírt tartomány alá csökkent, vagy afölé emelkedett.
    1. Vigye az akkumulátort száraz, 5–40 °C hőmérsékletű helyre.
    Az akkumulátortöltő nem működik.
    1. Az akkumulátortöltő hőmérséklete az előírt tartomány alá csökkent, vagy afölé emelkedett.
    2. Nincs áram a konnektorban, amelybe az akkumulátortöltőt bedugták.
    1. Húzza ki az akkumulátortöltőt, és vigye száraz, 5–40 °C hőmérsékletű helyre.
    2. Javíttassa meg a konnektort szakképzett villanyszerelővel.
    Az akkumulátortöltő LED-kijelzője pirosan világít.
    1. Az akkumulátor és/vagy az akkumulátortöltő hőmérséklete kívül került az előírt tartományon.
    1. Húzza ki az akkumulátortöltőt, és vigye az akkumulátorral együtt száraz, 5–40 °C hőmérsékletű helyre.
    Az akkumulátortöltő LED-kijelzője pirosan villog.
    1. Kommunikációs hiba lépett fel az akkumulátor és a töltő között.
    2. Az akkumulátor gyenge.
    1. Vegye ki az akkumulátort a töltőből, húzza ki az akkumulátortöltőt a konnektorból, és várjon 10 másodpercet. Dugja vissza a konnektorba az akkumulátortöltőt, és tegye vissza bele az akkumulátort. Ha az akkumulátortöltő LED-kijelzője továbbra is pirosan villog, ismételje meg a műveletsort. Ha az akkumulátortöltő LED-kijelzője 2 kísérlet után is pirosan villog, megfelelő módon gondoskodjon az akkumulátor hulladékelhelyezéséről egy újrahasznosító létesítményben.
    2. Megfelelő módon gondoskodjon az akkumulátor hulladékelhelyezéséről egy újrahasznosító létesítményben.
    A gép vagy a motor túlzottan remeg.
    1. A gép burkolatának alsó része kaszálékot és törmeléket tartalmaz.
    2. A motor rögzítőcsavarjai kilazultak.
    3. A vágótárcsa csavarja meglazult.
    1. Tisztítsa meg alulról a gép burkolatát.
    2. Húzza meg a motor rögzítőcsavarjait.
    3. Húzza meg a vágótárcsa csavarját.
    A gép sípoló hangot hallat.
    1. Az akkumulátor nincs feltöltve.
    2. A gép túlterhelődött.
    3. Egyéb elektromos probléma lépett fel a gépnél.
    1. Vegye ki az akkumulátort a gépből, és töltse fel.
    2. Végezze a fűnyírást nagyobb vágásmagasságon, vagy fűnyírás közben haladjon lassabb ütemben.
    3. Kíséreljen meg más hibaelhárítási műveleteket, ha a hangjelzés nem szűnik meg, vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
    A vágás minősége romlik vagy nem kielégítő.
    1. A kés eltompult.
    2. A nyíróasztalon törmelék halmozódott fel.
    1. Éleztesse meg vagy cserélje ki a kést.
    2. Tisztítsa meg a gép alját.
    Egyenetlen a vágásminta.
    1. Ismételten ugyanabban a vágásmintában dolgozik.
    2. A gép burkolatának alsó része kaszálékot és törmeléket tartalmaz.
    1. Változtasson a vágásmintán.
    2. Tisztítsa meg alulról a gép burkolatát.
    A gép egyenetlenül vág.
    1. A kés eltompult.
    2. Ismételten ugyanabban a vágásmintában dolgozik.
    3. A gép burkolatának alsó része kaszálékot és törmeléket tartalmaz.
    4. Elektromos probléma lépett fel a géppel.
    1. Éleztesse meg vagy cserélje ki a kést.
    2. Változtasson a vágásmintán.
    3. Tisztítsa meg alulról a gép burkolatát.
    4. Lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel vagy hivatalos Toro-forgalmazóval.