Въведение

Тази машина е предназначена за използване от наети лица, търговски оператори за поддържане на тревни площи по склонове, неравни терени, зони в близост до водни басейни или бункери. Проектиран е за използване с 60 V литиево-йонни батерии Toro. Тези акумулатори са проектирани да се зареждат само от 60 V литиево-йонни зарядни устройства Toro. Използването на продукта за цели, различни от неговото предназначение, може да бъде опасно за Вас и за лица в близост до Вас.

Прочетете внимателно представената тук информация, за да научите как да работите и да поддържате правилно изделието и да избягвате наранявания и повреди. Отговорността за правилната и безопасна работа с изделието е изцяло Ваша.

Посетете www.https://www.toro.com/en-GB за допълнителна информация, включително съвети за безопасна работа, учебни материали, информация за аксесоари, помощ при намиране на дилър, или за регистриране на продукта.

Във всички случаи, когато се нуждаете от сервизно обслужване, от оригинални резервни части на Тoro или от допълнителна информация, свържете се с упълномощен за сервизно обслужване дилър на Тoro или с Центъра за обслужване на клиентите на Тoro, като не забравите да укажете модела и серийните номера на Вашия продукт. Фигура 1 идентифицира мястото на данните за модела и серийните номера на продукта. Запишете номерата в предвиденото за целта място.

Important: За достъп до данни за гаранцията, резервни части и друга информация за продукта можете да сканирате с Вашето мобилно устройство QR кода (ако има) върху стикера със серийния номер.

g414362

Изпишете модела на изделието и серийните номера в полето по-долу:

Предупредителен символ за опасност

Предупредителният символ за опасност (Фигура 2), показан както в това ръководство, така и върху машината, идентифицира важни съобщения за безопасност, които трябва да бъдат спазени за избягване на злополуки.

g000502

Предупредителният символ за опасност се появява над информацията, която предупреждава за необезопасени действия или ситуации и е последван от думите ОПАСНОСТ, ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ или ВНИМАНИЕ.

ОПАСНОСТ указва непосредствена опасна ситуация, която, ако не бъде избегната, ще доведе до смърт или тежко телесно увреждане.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ указва възможна опасна ситуация, която, ако не бъде избегната, може да доведе до смърт или тежко телесно увреждане.

ВНИМАНИЕ указва възможна опасна ситуация, която, ако не бъде избегната, може да доведе до леко или средно телесно увреждане.

Това ръководство използва две други думи за привличане на вниманието към определена информация. Важно привлича вниманието върху специална техническа информация и Забележка, която набляга на общата информация, заслужаваща специално внимание.

Внимание

КАЛИФОРНИЯ

Предупреждение за поправка 65 в конституцията

Захранващият кабел на този продукт съдържа олово - химикал, признат от щата Калифорния като причинител на вродени пороци и други вреди при възпроизводството. Измивайте ръцете си след работа.

Използването на този продукт може да доведе до излагане на химикали, признати от щата Калифорния като причиняващи рак, вродени заболявания или репродуктивни проблеми.

Безопасност

ВАЖНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Внимание

При използване на електрически косачки за трева винаги трябва да се спазват основните предпазни мерки за безопасност, за да намалите риска от пожар, токов удар и телесни наранявания, включително следното:

Прочетете всички указания

I. Обучение

  1. Операторът на машината е отговорен за инциденти или опасности за други хора или имуществото им.

  2. Не разрешавайте на деца да работят или да си играят с машината, акумулатора или зарядното устройство; местни правила може да ограничават възрастта на оператора.

  3. Не допускайте работа или обслужване на устройството от деца или персонал без необходимото обучение. Разрешавайте само на отговорни, обучени, запознати с инструкциите и физически способни лица да работят или да обслужват устройството.

  4. Преди да използвате машината, акумулатора или зарядното устройство, прочетете всички инструкции и предупредителните обозначения върху тези продукти.

  5. Запознайте се с органите за управление и правилното използване на машината, акумулатора и зарядното устройство.

II. Подготовка

  1. Дръжте околните, особено малките деца и домашните любимци, далече от работния участък.

  2. Не работете с машината, без да са поставени на място и да функционират правилно всички предпазители и устройства за безопасност като дефлектори или кошове за трева в машината.

  3. Проверете участъка, в който ще използвате машината, и отстранете всички обекти, които може да пречат на работата на машината или да бъдат изхвърлени от нея.

  4. Преди да използвате машината, се уверете че ножът, болтът на ножа и монтажният възел на режещия апарат не са износени или повредени. Сменете етикети, ако се повредени или не е възможно да се четат.

  5. Използвайте само акумулатора, който е специфициран от Toro. Ако се използват други принадлежности и приставки, може да се увеличи рискът от нараняване или пожар.

  6. Включването на зарядното устройство в контакт, който не е с подходящото напрежение, може да причини пожар или електрически удар. За различен тип свързване използвайте адаптер за свързващия куплунг с правилната конфигурация за извода за захранване, ако е необходимо.

  7. Не използвайте повреден или променян акумулатор или зарядно устройство, които могат да реагират непредсказуемо и да предизвикат пожар, експлозия или риск от нараняване.

  8. Ако захранващият кабел за зарядното устройство е повреден, свържете се с упълномощен дистрибутор на Toro, за да бъде заменен.

  9. Зареждайте акумулатора само със зарядното устройство, специфицирано от Toro. Зарядно устройство, подходящо за даден вид акумулатори, може да носи риск от пожар, ако се използва с друг тип акумулатор.

  10. Зареждайте акумулатора само в зона с добра вентилация.

  11. Спазвайте всички инструкции за зареждане и не зареждайте акумулатора при температури извън диапазона, посочен в инструкциите. В противен случай можете да повредите акумулатора и да увеличите риска от пожар.

  12. Обличайте се правилно – Носете подходящо облекло, включително защитни очила, дълги панталони, стабилни, устойчиви на хлъзгане обувки (не на бос крак или със сандали), и защита за слуха. Вържете дългата коса отзад и не носете висящи бижута, които могат да бъдат захванати от движещи се части. Носете маска против прах, ако работите в запрашени условия. Препоръчва се да се използват гумени ръкавици.

III. Работа с машината

  1. Контакт с движещ се режещ нож причинява тежко нараняване. Дръжте ръцете и краката си далече от зоната на ножа и от всички движещи се части на машината. Стойте далеч от всеки отвор за разтоварване.

  2. Използването на машината за цели, различни от нейното предназначение, може да бъде опасно за Вас и за странични лица.

  3. Изключвайте самоходното придвижване (ако има), преди да стартирате машината.

  4. Докато стартирате двигателя, не наклонявайте машината.

  5. Предотвратете случайно стартиране – Уверете се, че бутонът за електрическото стартиране е изваден от ключа за електрическото стартиране, преди да свържете акумулатора и да работите с машината.

  6. Заостряйте вниманието си, когато работите с машината. Не се ангажирайте с дейности, които ще Ви разсейват, в противен случай може да възникне телесно нараняване или имуществени щети.

  7. Спрете машината, отстранете бутона за електрическото стартиране, изчакайте всички движения да спрат и отстранете акумулатора от машината преди регулиране, обслужване, почистване или съхраняване на машината.

  8. Изваждайте акумулатора и бутона за електрическото стартиране от машината винаги когато я оставяте без надзор или преди смяна на принадлежности.

  9. Не форсирайте машината – Оставете я да работи по-добре и по-безопасно в режима, за който е конструирана.

  10. Внимавайте – Наблюдавайте действията си и бъдете разумни, когато работите с машината. Не работете с машината, когато сте болни, уморени или под въздействието на алкохол или лекарства/опиати.

  11. Не работете с косачка за трева с акумулаторна батерия при дъжд.

  12. Работете с машината само при добра видимост и при добри климатични условия. Не работете с машината, когато има риск от светкавици.

  13. При обръщане на посоката на движението или при дърпане на косачката внимавайте изключително много.

  14. Поддържайте стабилен стоеж и равновесие през цялото време, особено по време на работа на склон. Косете по дължината на склоновете, никога надолу или нагоре. Бъдете много внимателни, когато променяте посоката по време на работа на склон. На косете по наклони над 45°. Никога не тичайте с машината, а вървете.

  15. Не насочвайте изхвърляния материал срещу хора. Избягвайте да насочвате изхвърляния материал срещу стена или препятствия; той може да рикошира към Вас. Спрете режещия(ите) нож(ове), когато прекосявате повърхности, които не са покрити с трева.

  16. Внимавайте за дупки, коловози, издатини, камъни или други скрити опасности. При работа по неравен терен може да загубите равновесие или да политнете.

  17. Ако се подхлъзнете по мокри трева и листа и се докоснете до ножа, това може да доведе до сериозни телесни наранявания. Не косете трева при мокри условия. Не косете трева, когато вали дъжд.

  18. Ако машината се удари в някакъв обект или започне да вибрира, незабавно изгасете машината, извадете бутона за електрическото стартиране, изчакайте спирането на всички движения и отстранете акумулатора, преди да проверите машината за повреди. Преди да възобновите работа, извършете необходимите ремонти.

  19. Спрете машината и извадете бутона за електрическото стартиране, преди да натоварите машината за превозване.

  20. При неблагоприятни условия акумулаторът може да изпуска течност, избягвайте контакт с нея. Ако случайно осъществите контакт с течността, промийте с вода. Ако течността попадне в очите Ви, потърсете медицинска помощ. Течност, изтичаща от акумулатора, може да причини дразнене или изгаряния.

IV. Поддръжка и съхранение

  1. Спрете машината, отстранете бутона за електрическото стартиране, изчакайте всички движения да спрат и отстранете акумулатора от машината преди регулиране, обслужване, почистване или съхраняване на машината.

  2. Не опитвайте да ремонтирате машината, освен както е посочено в инструкциите. За извършване на обслужване се свържете с упълномощен дистрибутор на Toro, като се използват оригинални резервни части.

  3. Носете ръкавици и защита за очите при обслужването на машината.

  4. За да поддържате баланс, заточвайте и двата ръба на затъпен нож. Почиствайте ножа и го поддържайте балансиран.

  5. Ако ножът е изкривен, износен или напукан, сменете го. Ако ножът не е балансиран, това води до вибрации, които могат да повредят мотора или да причинят нараняване.

  6. Когато обслужвате ножа, имайте предвид, че той още продължава да се върти и след изключването на захранването.

  7. За постигане на най-добра производителност, използвайте само оригинални резервни части и принадлежности от Toro. Неоригинални резервни части и принадлежности от други производители, могат да бъдат опасни, а тяхната употреба може да анулира гаранцията на продукта.

  8. Обслужвайте машината – Поддържайте режещите ръбове остри и чисти, за да постигнете най-добра производителност и безопасност. Поддържайте ръкохватките сухи, чисти и без масло или грес по тях. Дръжте предпазителите в нужните места и в добро работно състояние. Поддържайте ножа остър. Използвайте само идентичен резервен нож.

  9. Проверявайте машината за повредени части – Ако има повредени предпазители или други части, определяйте дали машината може да работи нормално. Проверявайте движещи се части, които се нуждаят от регулиране или са огънати, счупени или в друго състояние, което може да повлияе на функционирането им. Освен ако не е посочено нещо в инструкциите, за ремонти или замяна на повредена част се обръщайте към упълномощен дистрибутор на Toro.

  10. Когато акумулаторът не се използва, дръжте го далече от метални предмети, като кламери, монети, ключове, пирони и винтове, които могат да свържат накъсо клемите му. Закъсяването на клемите на акумулатора може да предизвика изгаряния или пожар.

  11. Проверявайте често ножа и дали монтажните болтове на мотора са притегнати.

  12. Когато машината не се използва, съхранявайте е на закрито в сухо и надеждно място, до което деца нямат достъп.

  13. Не излагайте акумулаторната батерия или машината на огън или на много висока температура. Излагането на огън или температура над 130 °C може да доведе до експлозия.

  14. ВНИМАНИЕ – Неправилното боравене с акумулаторната батерия може да създаде опасност от пожар, експлозия или химическо изгаряне.

    • Не разглобявайте акумулатора.

    • Заменяйте акумулаторната батерия само с оригинална батерия от Toro; използването на друг тип акумулаторна батерия може да предизвика пожар или експлозия.

    • Дръжте акумулатора извън обсега на деца и в оригиналната опаковка, докато не стане нужно да се използва.

ЗАПАЗЕТЕ ТЕЗИ

ИНСТРУКЦИИ

Етикети с указания за безопасност и инструкции

Graphic

Етикетите с предупреждения и инструкции за безопасност са лесно видими за оператора и са разположени в близост до всеки потенциално опасен участък. Заменяйте повредените или липсващи стикери.

decal111-9826
decal133-8054
decal94-8072
g017410
decal134-4551
decal134-8067

Настройка

Монтиране на крачния ограничител на кормилото

Части, необходими за тази процедура:

Долно кормило1
Крачен ограничител1
Шайба (6 мм)2
Контрагайка (6 мм)1

Note: Можете да използвате крачния ограничител, за да поддържате кормилото във вертикално положение, когато сглобите кормилото в долното положение 103,4 см.

g414363
  1. Определете височината на кормилото, когато крачният ограничител е фиксиран към горната ограничителна скоба (Фигура 3).

  2. Подравнете отвора на крачния ограничител с болта в долната ръкохватка (Фигура 4).

    g462033
  3. Съединете крачния ограничител към ръкохватката с 2 шайби (6 мм) и контрагайка (6 мм).

  4. Затегнете контрагайката.

    Note: Уверете се, че можете да завъртите крачния ограничител.

Монтиране на кормилото

Части, необходими за тази процедура:

Т-образни втулки4
Болт (6 × 55 мм)2
Шайба (6 мм)7
Контрагайка (6 мм)2
Горно кормило1
U-образен болт2
Копче2
Винт с конусна глава1
Кабелна скоба1
Контрагайка1
Кабелна връзка2

Монтиране на долното кормило към машината

  1. Монтирайте двете Т-образни втулки във фланците на кормилото на платформата на косачката (Фигура 5).

    g367117
  2. Подравнете крачния ограничител на кормилото към горната ограничителна скоба на платформата на косачката (Фигура 6).

    g414364
  3. Подравнете отвора в кормилото с отворите в втулките (Фигура 7) и фиксирайте кормилото към машината с болт (6 × 55 мм), 2 шайби (6 мм) и контрагайка (6 мм).

    g367302
  4. Повторете стъпка 3 от другата страна на машината.

Сглобяване на горното и долното кормило

  1. Подравнете отворите на горното кормило с отворите в долното кормило (Фигура 8).

    g364684
  2. Сглобете горното кормило към долното кормило с двата U-болта, 2 шайби (6 мм) и 2 гайки.

Свързване на кабела към ръкохватката за управление с присъствието на оператора

  1. Притиснете края на ръкохватката за управлението с присъствието на оператор, за да я извадите от горното кормило, и извадете ръкохватката от машината (Фигура 9).

    g367353
  2. Пъхнете кабелната втулка през отвора в скобата на ръкохватката за контрол с присъствието на оператора, както е показано на Фигура 10.

    g367914
  3. Поставете края на ръкохватката за управление с присъствието на оператора в кормилото, леко стиснете другия край на ръкохватката и вкарайте ръкохватката в кормилото (Фигура 11).

    g367358

Инсталиране на превключвателя за електрическото стартиране

  1. Монтирайте превключвателя за електрическото стартиране на ръкохватката, както е показано (Фигура 12).

    Note: Използвайте долната от 2-те монтажни дупки на ръкохватката.

    g462046
  2. Подравнете кабела за управление с присъствие на оператор по горния канал за кабела на превключвателя за електрическото стартиране.

  3. Подравнете скобата за кабела с кабела и ключа.

  4. Обезопасете скобата, кабела и ключа в горната ръкохватка с винта с конусна глава и контрагайката.

Закрепване на кабелите към кормилото

Закрепете кабелите към кормило, като ползвате кабелни връзки, както е показано на Фигура 13.

g465529

Преглед на продукта

g414369

Ръкохватка за управление с присъствие на оператор

Ръкохватката за управление с присъствие на оператор (Фигура 14) контролира мощността на мотора.

  • Стиснете ръкохватката към кормилото, за да запалите мотора.

  • Отпуснете ръкохватката към кормилото, за да спрете мотора.

Бутон за електрическото стартиране

Бутонът за електрическото стартиране (Фигура 14) се поставя в превключвателя за електрическото стартиране и заедно се използват за управляване на електромотора.

Спецификация на машината

Модел

Ширина на рязане

Ширина на продукта

02614T

465 мм

575 мм

Температурни диапазони за зареждане, работа и съхранение

Спецификация на температурния диапазон

Зареждане и съхранение на акумулатора

Използване на акумулатора

Използване на машината

5 °C до 40 °C*

-30 °C до 49 °C*

0 °C до 49 °C*

*Времето за зареждане може да се увеличи, ако не зареждате акумулатора в рамките на посочения температурен диапазон.

Съхранявайте машината, акумулатора и зарядното устройство на закрито в чисто и сухо място.

Приставки/аксесоари

Налични са одобрени от Toro приставки и аксесоари за използване с машината, за да се подобрят и разширят възможностите й. Свържете се с упълномощен дилър за сервизно обслужване или дистрибутор на Toro или посетете www.Toro.com за списък с всички одобрени приставки и аксесоари.

За гарантиране на оптимална работа и непрекъснато сертифициране на машината за безопасност, използвайте само оригинални резервни части и принадлежности от Toro. Резервни части и аксесоари, произведени от други производители, могат да бъдат опасни.

Действие

Преди започване на работа

Поставяне на акумулатора в машината

Important: Работете с акумулатора само при температури в рамките на допустимия диапазон; вижте Технически данни

  1. Извадете бутона за електрическото стартиране от превключвателя за електрическото стартиране; вижте Работа с машината.

  2. Проверете акумулатора, за да се уверите, че вентилационните отвори не са блокирани с прах и отломки.

  3. Отворете капака на отделението на акумулатора (Фигура 15).

  4. Изравнете електрическите контакти на акумулатора с електрическите контакти на отделението на акумулатора.

  5. Сглобете акумулатора към електрическите контакти на отделението, докато акумулаторът се фиксира стабилно.

  6. Затворете капака на отделението на акумулатора.

    Note: Ако капакът на отделението на акумулатора не се затваря добре, акумулаторът не е вкаран докрай и не е фиксиран в отделението.

g414371

По време на работа

Работа с машината

  1. Вкарайте ключа за електрическото стартиране в превключвателя за електрическото стартиране (Фигура 16).

    g367528
  2. Хванете ръкохватката на машината и ръкохватката за управление с присъствие на оператор и затворете ръкохватка за управление с присъствие на оператор към ръкохватката на машината (Фигура 16).

  3. Натиснете бутона на стартера.

  4. Оставете мотора да работи при пълна скорост, преди да задвижите машината.

Изключване на машината

  1. Освободете ръкохватка за управление с присъствие на оператор (Фигура 17).

    g367527
  2. Задръжте ръкохватката на машината, докато изчаквате моторът да спре.

  3. Извадете ключа за електрическото стартиране от превключвателя за електрическото стартиране.

Изваждане на акумулатора от машината

  1. Изгасете машината; вижте Изключване на машината.

  2. Отворете капака на отделението на акумулатора (Фигура 18).

  3. Натиснете блокировката на акумулатора, за да го освободите и извадите.

  4. Затворете капака на отделението на акумулатора.

g414370

Поддържане на кормилото с крачен ограничител на кормилото

Кормило, сглобено в долното положение

Note: Ако сте се сглобили кормилото в ниско положение 103 см, използвайте крачния ограничител, за да държите кормилото във вертикално положение.

g367257
  • За да освободите кормилото, повдигнете го и завъртете крачния ограничител напред (Фигура 19).

  • За да задържите кормилото, позиционирайте го и завъртете крачния ограничител назад.

Регулиране на височината на косене

Внимание

Регулирането на височината на косене може да доведе до съприкосновение с въртящ се нож, което да причини сериозни наранявания.

  • Освободете ръкохватката за управление с присъствие на оператор и изчакайте спирането на всички движещи се части.

  • Носете устойчиви на срязване ръкавици, докато боравите с ножа.

Сваляне на нож

  1. Изгасете машината, извадете бутона за електрическото стартиране и отстранете акумулатора; вижте Изключване на машината.

  2. Наклонете машината настрани.

    g414372
  3. За стабилното фиксиране на ножа използвайте дървено трупче (Фигура 21).

    g364888
  4. Използвайте гаечен ключ, за да извадите ножа, като завъртите болта обратно на часовниковата стрелка (Фигура 21).

    Important: Носете предпазни очила и устойчиви на срязване ръкавици, когато сваляте ножа.

Поставяне на дистанционери на ножа

Променете позицията на дистанционерите, за да регулирате височината на косене, както е показано на Фигура 22.

Note: Всеки дистанционер променя височината на рязане на ножа с 6,3 мм.

g364990

Монтиране на нож

  1. Изравнете извитите краища на ножа с платформата на косачката и сглобете закрепващия елемент, ножа, дистанциониращите елементи и коничния дистанционер към работното колело с болта.

    Important: Винаги монтирайте коничния дистанционер директно под работното колело и закрепващия елемент под главата на болта.

    g364923
  2. Затегнете болта на ножа с въртящ момент от 75 N∙m.

    Important: Затегнатият до 75 N∙m болт е много стегнат. Задържайки режещия нож с помощта на дървено трупче, приложете цялата си тежест върху динамометричния ключ и затегнете добре болта.

    g364889
  3. Наклонете машината нагоре.

Съвети за ползване

Общи съвети за косене

  • Поставете скобата на крачния ограничител под горния ограничител за по-добра манипулация на машината.

    g367278
  • Проверете участъка, в който ще използвате машината, и отстранете всички обекти, които тя може да изхвърли.

  • Избягвайте удрянето на ножа по твърди обекти. Никога не косете умишлено над какъвто и да е обект.

  • Ако машината се удари в обект или започне да вибрира, незабавно изгасете мотора, разединете ключа на електрическото стартиране и проверете машината за повреди.

  • За получаване на възможно най-добри резултати, преди началото на сезона за косене се уврете, че ножът е заточен добре.

  • Сменете повредения нож с нов резервен нож от Toro.

Косене на трева

  • Косете само до една трета от ножа за трева. Не косете под най-високата настройка (30 мм), освен ако тревата е рядка или е късна есен, когато растежът на тревата е забавен.

  • Не косете трева с дължина над 15 см, тъй като машината може да се запуши или моторът да спре.

  • Мокрите треви и листа имат склонност да се струпват на места из двора и могат да задръстят машината или да предизвикат спиране на мотора. Косете само в сухо време, ако е възможно.

    Внимание

    Ако се подхлъзнете по мокри трева и листа и се докоснете до ножа, това може да доведе до сериозни телесни наранявания.

    Косете само в сухо време, ако е възможно.

  • Бъдете нащрек за потенциална опасност при много сухи условия, следвайте всички местни предупреждения за пожар и пазете машината от суха трева и листна маса.

  • Ако външният вид на окосената тревна площ е незадоволителен, опитайте някой от следните подходи:

    • Проверете режещия апарат и/или сменете ножа.

    • При косене ходете бавно.

    • Повдигнете височината на косене на машината си.

    • Косете тревата по-често.

    • Припокривайте полосите на тревните откоси, вместо да окосявате една пълна полоса на всеки ход.

Косене на листа

  • След като окосите тревната площ, се убедете, че половината от нея се показва през капака за косене на листа. Може да се наложи да направите още един преход по листата.

  • Косенето на трева с височина над 15 см не се препоръчва. Ако листното покритие е много гъсто, машината може да се задръсти и моторът да се задави.

  • Забавете скоростта си на косене, ако машината не коси достатъчно прецизно листата.

След приключване на работа

Зареждане на акумулатора

Important: Акумулаторът не е напълно зареден при покупката. Преди да използвате уреда за първи път, поставете акумулатора в зарядното устройство и го зареждайте, докато светодиодният индикатор не покаже, че акумулаторът е напълно зареден. Прочетете всички предпазни мерки във връзка с безопасността.

Important: Зареждайте акумулатора само при околни температури, които са в рамките на посочения температурен диапазон; вижте Температурни диапазони за зареждане, работа и съхранение.

Note: За да видите текущото ниво на зареждане, по всяко време можете да натиснете бутона на светодиодния индикатор (светодиодните индикатори).

  1. Проверявайте дали вентилационните отвори на акумулатора и зарядното устройство са чисти от прах и частици.

    g290533
  2. Изравнете вдлъбнатия участък в акумулатора (Фигура 26) с езичето в зарядното устройство.

  3. Плъзнете акумулатора в зарядното устройство, докато влезе докрай (Фигура 26).

  4. Изчакайте акумулаторът да се зареди; вижте следващата таблица Състояние на зарядното устройство на акумулатора“ за разтълкуване на състоянието на зарядното устройство на акумулатора.

    Таблица Състояние на зарядното устройство на акумулатора“

    Светодиоден индикаторСъстояние
    Изкл.Не е сложен акумулатор
    Зелен, мигащАкумулаторът се зарежда
    ЗеленАкумулаторът е зареден
    ЧервенАкумулаторът и/или зарядното устройство са с температура над или под посочения температурен диапазон*
    Червен, мигащГрешка при зареждане на акумулатора**

    *Вижте Температурни диапазони за зареждане, работа и съхранение за допълнителна информация.

    **Вижте за допълнителна информация.

    Important: Акумулаторът може да остава в зарядното устройство кратковременно между периодите на използване.Ако акумулаторът няма да бъде използван дълъг период от време, извадете го от зарядното устройство; вижте Подготовка на машината за съхранение.

  5. За да извадите акумулатора, издърпайте го от зарядното устройство.

Поддръжка

Note: Определете лявата и дясната страни на машината спрямо нормалното работно положение.

Препоръчителен график (-ци) за поддръжка

Интервал на техническо обслужванеПроцедура по поддръжка
Преди всяка употреба или ежедневно
  • Проверявайте ножа за износване или повреда.Ако той е повреден, сменете го веднага.
  • Почистете всичката попаднала под машината окосена трева и мръсотия.
  • След всяка употреба
  • Почистете всичката попаднала под машината окосена трева и мръсотия.
  • Годишно
  • Сменете ножа или го дайте да Ви го заточат (ако ножът се затъпява бързо, правете това по-често).
  • Подготовка за поддръжка на машината

    1. Преместете машината на хоризонтална повърхност.

    2. Изгасете машината, извадете бутона за електрическото стартиране и отстранете акумулатора; вижте Изключване на машината.

    Техническо обслужване на ножовете

    Внимание

    Когато обслужвате ножа, той все още може да се движи, дори след изключването на захранването. Ножът е остър; контактът с него може да доведе до тежки телесни наранявания.

    • Дръжте ръцете и краката си далеч от движещ се нож.

    • При сервизното обслужване на ножа носете ръкавици.

    Проверка на ножа

    Интервал на техническо обслужванеПроцедура по поддръжка
    Преди всяка употреба или ежедневно
  • Проверявайте ножа за износване или повреда.Ако той е повреден, сменете го веднага.
    1. Подгответе машината за поддръжка; направете справка с Подготовка за поддръжка на машината.

    2. Наклонете машината на една страна.

      g414372
    3. Проверявайте ножа за износване или повреда.

      • Ако ножът е повреден или по него има пукнатини, свалете го и го сменете веднага.

      • Ако ръбът на ножа е затъпен или нащърбен, свалете го, заточете го или го сменете и сложете нов нож.

    4. Наклонете машината нагоре.

    Смяна на нож

    Интервал на техническо обслужванеПроцедура по поддръжка
    Годишно
  • Сменете ножа или го дайте да Ви го заточат (ако ножът се затъпява бързо, правете това по-често).
  • Important: За да монтирате ножа, се нуждаете от динамометричен ключ. Ако нямате такъв ключ или не се чувствате подготвени за изпълнението на подобна процедура, свържете се с упълномощен за сервизно обслужване дилър или упълномощен дистрибутор на Toro.

    Сваляне на нож

    1. Подгответе машината за поддръжка; направете справка с Подготовка за поддръжка на машината.

    2. Наклонете машината на една страна.

      g414372
    3. Запомнете позициите на дистанционерите.

      g364990
    4. За стабилното фиксиране на ножа използвайте дървено трупче (Фигура 30).

      g364888
    5. Използвайте гаечния ключ, предоставен с машината, за да свалите ножа, като завъртите болта на ножа обратно на часовниковата стрелка (Фигура 29).

      Important: Носете предпазни очила и устойчиви на срязване ръкавици, когато сваляте ножа.

    Монтиране на нож

    1. Изравнете извитите краища на ножа с платформата на косачката и сглобете закрепващия елемент, ножа, дистанциониращите елементи и коничния дистанционер към работното колело с болта.

      Important: Трябва винаги да монтирате коничния дистанционер директно под работното колело и закрепващия елемент под главата на болта.

      g364923
    2. Затегнете болта на ножа с въртящ момент от 75 N∙m.

      Important: Затегнатият до 75 N∙m болт е много стегнат. Задържайки режещия нож с помощта на дървено трупче, приложете цялата си тежест върху динамометричния ключ и затегнете добре болта.

      g364889
    3. Наклонете машината нагоре.

    Почистване на машината

    Интервал на техническо обслужванеПроцедура по поддръжка
    Преди всяка употреба или ежедневно
  • Почистете всичката попаднала под машината окосена трева и мръсотия.
  • След всяка употреба
  • Почистете всичката попаднала под машината окосена трева и мръсотия.
  • Внимание

    Машината може да изкара материал под корпуса си.

    • Носете предпазни очила.

    • Стойте на мястото на оператора (зад ръкохватката).

    • Не допускайте странични наблюдатели в работния участък.

    1. Изгасете машината, извадете бутона за електрическото стартиране и отстранете акумулатора; вижте Изключване на машината.

    2. Наклонете машината настрани.

    3. Използвайте четка или сгъстен въздух, за да отстраните тревата и отломките от корпуса на мотора и зоните около платформата.

    Съхранение

    Important: Съхранявайте машината, акумулатора и зарядното устройство само при температури в рамките на посочения диапазон; вижте Температурни диапазони за зареждане, работа и съхранение.

    Подготовка на машината за съхранение

    1. Почистете машината.

    2. Извадете ключа за електрическото стартиране от превключвателя за електрическото стартиране.

    3. Отстранете акумулатора и го проверете за повреда.

      Note: Не съхранявайте машината с инсталиран акумулатор.

    4. Заредете акумулатора, докато 2 или 3 светодиодни индикатора на акумулатора станат зелени.

      Important: Не съхранявайте напълно зареден или напълно разреден акумулатор

    5. Проверявайте ножа за износване или повреда. Ако ножът е затъпен, заточете го; ако е повреден, сменете го.

    6. Затегнете всички гайки, болтове и винтове.

    7. Съхранявайте машината, акумулатора и зарядното устройство на хладно, чисто и сухо място.

      • Съхранявайте машината, ключа на електрическото стартиране и зарядното устройство далеч от деца.

      • Дръжте машината, акумулатора и зарядното устройство далече от разяждащи препарати от типа на градинските химикали и сол за премахване на лед.

      • Не съхранявайте акумулатора на открито или на превозно средство.

    Подготовка на машината за работа

    1. Заредете акумулатора, докато лявата индикаторна светлина на зарядното устройство светне в зелен цвят или и 4-те светодиодни индикатора на акумулатора светнат в зелен цвят.

    2. Поставете акумулатора в машината; вижте Поставяне на акумулатора в машината.

    Отстраняване на неизправности

    Изпълнете само стъпките, описани в тези инструкции. Поискайте упълномощен за сервизно обслужване дилър или упълномощен дистрибутор на Toro да извършат по-нататъшна проверка, поддръжка и ремонтна дейност, ако не можете да отстраните проблема.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Машината не се стартира.
    1. Акумулаторът не е напълно инсталиран в машината.
    2. Акумулаторът не е зареден.
    3. Акумулаторът е повреден.
    4. Има друг електрически проблем с машината.
    1. Извадете акумулатора и след това го върнете в машината, като се уверите, че е напълно инсталиран и захванат.
    2. Свалете акумулатора от машината и го заредете.
    3. Заменете акумулатора.
    4. Свържете се с упълномощен за сервизно обслужване дилър или упълномощен дистрибутор на Toro.
    Машината не се движи постоянно на самоход.
    1. Върху кабелите на акумулатора има влага.
    2. Конекторът на акумулатора не е напълно поставен в инструмента.
    1. Оставете акумулаторът да изсъхне, или го избършете.
    2. Извадете акумулатора и след това го върнете в машината, като се уверите, че е напълно инсталиран и захванат.
    Машината не достига пълната си мощност.
    1. Зарядният капацитет на акумулатора е прекалено нисък.
    2. Отворите за вентилация са запушени.
    1. Свалете акумулатора от машината и го заредете напълно.
    2. Почистете отворите за вентилация.
    Акумулаторът се разрежда бързо.
    1. Акумулаторната батерия е с температура над или под посочения температурен диапазон.
    1. Преместете акумулаторната батерия на сухо място с температура между 5 °C и 40 °C.
    Зарядното устройство не функционира.
    1. Зарядното устройство е с температура над или под посоченият температурен диапазон.
    2. В контакта, към който е свързано зарядното устройство, няма ток.
    1. Разкачете и преместете зарядното устройство в сухо място с температура между 5 °C и 40 °C.
    2. Свържете се с Вашия лицензиран електротехник, за да поправи контакта.
    Светодиоден индикатор на зарядното устройство свети в червен цвят.
    1. Зарядното устройство и/или акумулаторът са с температура над или под посочения температурен диапазон.
    1. Разкачете зарядното устройство и преместете зарядното устройство и акумулатора на сухо място с температура между 5 °C и 40 °C.
    Светодиодният индикатор на зарядното устройство мига в червен цвят.
    1. Има грешка в комуникацията между акумулатора и зарядното устройство.
    2. Акумулаторът е слаб.
    1. Извадете акумулатора от зарядното устройство, изключете зарядното устройство от контакта със захранването и изчакайте 10 секунди. Включете отново зарядното устройство в контакта и поставете акумулатора в зарядното устройство. Ако светодиодният индикатор на зарядното устройство все още мига в червен цвят, повторете процедурата. Ако светодиодният индикатор на зарядното устройство все още мига след 2 опита, изхвърлете правилно акумулатора в обект за рециклиране на акумулатори.
    2. Бракувайте правилно акумулатора като го предадете в обект за рециклиране на акумулатори.
    Машината или моторът вибрират много.
    1. Под корпуса на машината има неокосена трева и отпадъци.
    2. Монтажните болтове на двигателя са разхлабени.
    3. Болтът на режещия диск е разхлабен.
    1. Почистете корпуса на машината отдолу.
    2. Затегнете монтажните болтове на двигателя.
    3. Затегнете болта на режещия диск.
    Машината издава прекъсващ звуков сигнал.
    1. Акумулаторът не е зареден.
    2. Машината е претоварена.
    3. Има друг електрически проблем с машината.
    1. Свалете акумулатора от машината и го заредете.
    2. Косете тревата при по-висока височина на косене, или по време на косене вървете по-бавно.
    3. Опитайте другите мерки за отстраняване на неизправности, ако алармата продължава да звучи, свържете се с упълномощен за сервизно обслужване дилър.
    Качеството на косенето е влошено или незадоволително.
    1. Ножът се е затъпил.
    2. Натрупани са частици върху платформата за косене.
    1. Наточете или сменете ножа.
    2. Почистете машината отдолу.
    Формата на окосения участък е неравна.
    1. Косите, като спазвате една посока.
    2. Под корпуса на машината има неокосена трева и отпадъци.
    1. Сменете посоката на косене.
    2. Почистете корпуса на машината отдолу.
    Машината коси неравномерно.
    1. Ножът се е затъпил.
    2. Косите, като спазвате една посока.
    3. Под корпуса на машината има неокосена трева и отпадъци.
    4. Има електрически проблем с машината.
    1. Наточете или сменете ножа.
    2. Сменете посоката на косене.
    3. Почистете корпуса на машината отдолу.
    4. Свържете се с упълномощен за сервизно обслужване дилър или упълномощен дистрибутор на Toro.