Úvod

Tento stroj mají používat pracovníci najímaní pro komerční účely k údržbě trávníků na svazích, příkřeji zvlněném terénu, poblíž vodních ploch nebo na okrajích bunkrů. K jejímu pohonu slouží 60V lithium-iontové akumulátory Toro. Tyto akumulátory lze nabíjet pouze pomocí 60V lithium-iontových nabíječek Toro. Používání tohoto výrobku pro jiné účely, než ke kterým je určen, může být nebezpečné uživateli i přihlížejícím osobám.

Přečtěte si pečlivě následující informace, abyste věděli, jak máte správně používat a pečovat o svůj výrobek a jak se vyhnout zranění a poškození výrobku. Za správný a bezpečný provoz výrobku nese odpovědnost majitel.

Více informací, včetně bezpečnostních pokynů, podkladů pro školení a údajů o příslušenství, naleznete na stránce www.https://www.toro.com/en-GB. Můžete zde také vyhledat prodejce výrobků nebo zaregistrovat svůj výrobek.

Kdykoli budete potřebovat servis, originální díly Toro nebo doplňující informace, obraťte se na autorizované servisní středisko nebo zákaznický servis Toro a uveďte model a výrobní číslo svého výrobku. Obrázek 1 znázorňuje umístění typového a sériového čísla na výrobku. Vepište sériové číslo do příslušného pole.

Important: Potřebujete-li informace o záruce, náhradních dílech a jiných údajích o výrobku, můžete pomocí mobilního telefonu naskenovat QR kód na štítku sériového čísla (je-li k dispozici).

g414362

Vepište typové a sériové číslo výrobku do mezery níže:

Výstražný bezpečnostní symbol

Výstražný bezpečnostní symbol (Obrázek 2), který je uveden jak v této příručce, tak na stroji, označuje důležité bezpečnostní zprávy, které musíte v zájmu předcházení nehodám dodržovat.

g000502

Výstražný bezpečnostní symbol je uveden nad informacemi, které vás upozorňují na nebezpečné činnosti nebo situace, a následuje za ním slovo NEBEZPEČÍ, ÝSTRAHA nebo UPOZORNĚNÍ.

NEBEZPEČÍ označuje bezprostředně nebezpečnou situaci, která povede k vážnému zranění nebo smrti, pokud jí nebude zabráněno.

VÝSTRAHA označuje potenciálně nebezpečnou situaci, která může vést k vážnému zranění nebo smrti, pokud jí nebude zabráněno.

UPOZORNĚNÍ označuje potenciálně nebezpečnou situaci, která může vést k lehkému nebo středně těžkému zranění, pokud jí nebude zabráněno.

V této příručce jsou pro zdůraznění informací používána další dvě slova. Důležité upozorňuje na speciální technické informace a Poznámka zdůrazňuje obecné informace, kterým je vhodné věnovat zvláštní pozornost.

Důležité upozornění

CALIFORNIA

Důležité upozornění, poučka 65

Napájecí kabel tohoto výrobku obsahuje olovo, tj. chemikálii, která je ve státe Kalifornie známa jako látka zpusobující vývojové vady nebo další poškození reprodukcních orgánu. Po manipulaci s napájecím kabelem si rádne omyjte ruce.

Používání tohoto výrobku může způsobit vystavení účinkům chemikálií, které jsou státu Kalifornie známy jako karcinogenní, mutagenní nebo reprotoxické.

Bezpečnost

DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY

Důležité upozornění

Při používání elektrických sekaček na trávu vždy dodržujte základní bezpečnostní opatření, aby se snížilo riziko požáru, úrazu elektrickým proudem a poranění osob, včetně následujících opatření:

Přečtěte si všechny pokyny

I. Zaškolení

  1. Obsluha stroje nese odpovědnost za případné nehody, ohrožení zdraví jiných osob nebo poškození jejich majetku.

  2. Nedovolte dětem, aby používaly stroj, akumulátor či nabíječku akumulátorů nebo si s nimi hrály. Místní předpisy mohou omezovat věk obsluhy.

  3. Nedovolte, aby nezaškolené osoby nebo děti toto zařízení obsluhovaly nebo na něm prováděly servis. Zařízení mohou obsluhovat nebo opravovat pouze osoby, které jsou zodpovědné, k tomu proškolené, obeznámené s pokyny a fyzicky způsobilé.

  4. Před použitím stroje, akumulátoru a nabíječky akumulátorů si přečtěte všechny pokyny a výstražná označení na těchto výrobcích.

  5. Seznamte se s ovládacími prvky a správným používáním stroje, akumulátoru a nabíječky akumulátorů.

II. Příprava

  1. Přihlížející, především děti a zvířata, se musí zdržovat mimo pracovní prostor.

  2. Nikdy neprovozujte stroj, pokud nejsou všechny jeho kryty a bezpečnostní zařízení, jako jsou deflektory a sběrací koše, ve správné poloze nebo řádně nefungují.

  3. Zkontrolujte prostor, kde budete stroj používat, a odstraňte všechny předměty, jež mohou bránit provozu stroje nebo jež mohou být strojem vymrštěny.

  4. Před použitím stroje se přesvědčte, zda žací nůž, jeho šroub a montážní celek žacího nože nejsou opotřebené nebo poškozené. Případné poškozené nebo nečitelné štítky nahraďte novými.

  5. Používejte pouze akumulátor specifikovaný společností Toro. Použití jiného příslušenství a přídavných zařízení může zvýšit riziko zranění a požáru.

  6. Zapojení nabíječky akumulátorů do zásuvky, která nemá správné napětí, může způsobit požár nebo úraz elektrickým proudem. Pro jiný způsob připojení použijte v případě potřeby zásuvkový adaptér o správném uspořádání odpovídajícím dané elektrické zásuvce.

  7. Nepoužívejte poškozený nebo upravený akumulátor nebo nabíječku akumulátorů, které by v důsledku nepředvídatelného chování mohly způsobit vznik požáru, výbuch nebo nebezpečí zranění.

  8. Pokud je napájecí kabel nabíječky akumulátorů poškozený, požádejte o jeho výměnu autorizovaného distributora Toro.

  9. Akumulátor nabíjejte pouze nabíječkou akumulátorů specifikovanou společností Toro. Nabíječka vhodná pro jeden typ akumulátoru může při použití s jiným akumulátorem způsobit riziko požáru.

  10. Akumulátor nabíjejte výhradně v dobře větraném prostoru.

  11. Dodržujte všechny pokyny pro nabíjení a nenabíjejte akumulátor mimo teplotní rozsah uvedený v pokynech, jinak by mohlo dojít k poškození akumulátoru a zvýšení rizika požáru.

  12. Řádně se oblečte – noste vhodný oděv a používejte ochranné prostředky, včetně ochranných brýlí, dlouhých kalhot, pevné protiskluzové obuvi (nechoďte bosí nebo v sandálech) a chráničů sluchu. Dlouhé vlasy si svažte a nenoste volné oděvy a volně visící šperky, které by se mohly zachytit do pohybujících se částí. V prašných provozních podmínkách používejte protiprachovou masku. Doporučuje se používat gumové rukavice.

III. Provoz

  1. Kontakt s pohybujícím se žacím nožem může způsobit vážné zranění. Nepřibližujte ruce ani nohy k žacímu prostoru a žádným pohybujícím se částem stroje. Zdržujte se v bezpečné vzdálenosti od všech vyhazovacích otvorů.

  2. Používání tohoto stroje pro jiné účely, než ke kterým je určen, může být nebezpečné pro uživatele a okolostojící osoby.

  3. Před spuštěním stroje vypněte pohon pojezdu (je-li ve výbavě).

  4. Při spouštění motoru stroj nenaklánějte.

  5. Zabraňte neúmyslnému spuštění – před připojením akumulátoru a manipulací se strojem se ujistěte, že tlačítko elektrického spouštění je vyjmuto ze spínače elektrického spouštění.

  6. Při práci se strojem věnujte jeho provozu maximální pozornost. Neprovádějte žádné činnosti, jež by mohly vaši pozornost odvádět. V takovém případě by mohlo dojít ke zranění nebo poškození majetku.

  7. Před seřizováním, údržbou, čištěním nebo uskladněním stroj zastavte, vyjměte tlačítko elektrického spouštění, počkejte, až se zastaví všechny pohybující se součásti, a vyjměte ze stroje akumulátor.

  8. Před opuštěním stroje nebo výměnou přídavných zařízení vždy vyjímejte akumulátor a tlačítko elektrického spouštění.

  9. Na stroj netlačte – výkonnost stroje je lepší a stroj bezpečnější při rychlosti, pro kterou je zkonstruován.

  10. Při práci se strojem buďte ostražití – sledujte, co děláte, a uplatňujte zásady zdravého rozumu. Stroj neobsluhujte, jste-li nemocní, unavení nebo pod vlivem alkoholu nebo léků.

  11. Sekačku na trávu vybavenou akumulátorem nepoužívejte v dešti.

  12. Pracujte se strojem jen za dobré viditelnosti a za dobrého počasí. Nepracujte se strojem, pokud hrozí nebezpečí zásahu bleskem.

  13. Při couvání nebo tahání stroje směrem k sobě buďte mimořádně opatrní.

  14. Vždy udržujte správný postoj a rovnováhu, zejména na svazích. Sekejte podél svahu, nikdy nahoru a dolů. Při změně směru na svahu buďte mimořádně opatrní. Nesekejte na svazích se sklonem větším než 45°. Stroj ovládejte vždy za chůze, nikoli za běhu.

  15. Nesměřujte výhoz posekané trávy na nějakou osobu. Vyvarujte se vyhazování materiálu proti zdi nebo jiné překážce. Materiál se může odrážet zpět na vás. Před přejezdem přes nezatravněné plochy zastavte pohyb žacích nožů.

  16. Dávejte pozor na díry, vyjeté koleje, hrboly, kameny nebo jiné skryté objekty. Na nerovném terénu můžete ztratit rovnováhu či stabilní postoj.

  17. Na mokré trávě nebo listí můžete uklouznout, dostat se do kontaktu s žacím nožem a způsobit si vážné zranění. Nesekejte trávu za mokra. Nesekejte trávu za deště.

  18. Pokud sekačka narazí na nějaký předmět nebo začne vibrovat, okamžitě ji vypněte, vyjměte tlačítko elektrického spouštění, počkejte, dokud se nezastaví všechny pohybující se součásti, vyjměte akumulátor a zkontrolujte, zda nedošlo k poškození stroje. Před obnovením provozu proveďte všechny nezbytné opravy.

  19. Před nakládáním stroje před přepravou stroj vypněte a vyjměte tlačítko elektrického spouštění.

  20. Při nešetrném zacházení může z akumulátoru uniknout kapalina. Nedotýkejte se jí. Pokud se náhodou kapalinou potřísníte, opláchněte ji vodou. Pokud se vám kapalina dostane do očí, vyhledejte lékařskou pomoc. Kapalina vytékající z akumulátoru může způsobit podráždění nebo popálení.

IV. Údržba a skladování

  1. Před seřizováním, údržbou, čištěním nebo uskladněním stroj zastavte, vyjměte tlačítko elektrického spouštění, počkejte, až se zastaví všechny pohybující se součásti, a vyjměte ze stroje akumulátor.

  2. Nepokoušejte se stroj opravovat, pokud to není uvedeno v pokynech. Údržbu stroje přenechejte autorizovanému distributorovi Toro, který použije shodné náhradní díly.

  3. Při údržbě stroje používejte rukavice a ochranné brýle.

  4. Aby byl tupý nůž správně vyvážen, ostřete jej na obou jeho hranách. Nůž očistěte a zkontrolujte jeho vyvážení.

  5. Je-li žací nůž ohnutý, opotřebený nebo prasklý, vyměňte jej. Nevyvážený žací nůž způsobuje vibrace, které mohou poškodit motor nebo způsobit zranění osob.

  6. Při údržbě žacího nože mějte na paměti, že se může stále pohybovat i při vypnutém zdroji napájení.

  7. Nejlepší výkon stroje zajistíte, budete-li používat pouze originální náhradní díly a příslušenství Toro. Neoriginální náhradní díly a příslušenství mohou být nebezpečné a jejich použití může mít za následek zneplatnění záruky.

  8. Udržujte stroj v dobrém stavu – abyste zajistili co nejlepší a nejbezpečnější výkon, dbejte na to, aby řezné hrany byly ostré a čisté. Udržujte rukojeti suché, čisté a bez oleje a maziva. Ochranné kryty musí být vždy na svém místě a v dobrém provozním stavu. Udržujte žací nůž ostrý. Používejte pouze shodný náhradní žací nůž.

  9. Kontrolujte, zda nejsou součásti stroje poškozené – pokud byly kryty nebo jiné součásti poškozeny, ověřte si, zda bude stroj pracovat správně. Přesvědčte se, zda jsou pohyblivé součásti správně vyrovnány nebo zda se nezadírají, zda nejsou poškozeny jednotlivé díly a úchyty, a zkontrolujte výskyt případných jiných stavů, jež by mohly ovlivnit správnou funkci stroje. Opravu nebo výměnu poškozeného krytu nebo součásti přenechejte autorizovanému distributorovi Toro, pokud není v návodu uvedeno jinak.

  10. Pokud akumulátor nepoužíváte, uchovávejte jej odděleně od kovových předmětů, jako jsou kancelářské sponky, mince, klíče, hřebíky a šrouby; ty mohou zkratovat spojení mezi svorkami. Zkratování svorek akumulátoru může způsobit popáleniny nebo požár.

  11. Často kontrolujte utažení upevňovacích šroubů žacího nože a motoru.

  12. Pokud stroj nepoužíváte, skladujte jej uvnitř budovy na suchém a bezpečném místě mimo dosah dětí.

  13. Nevystavujte akumulátor ani stroj ohni nebo nadměrné teplotě. Vystavení ohni nebo teplotě nad 130 °C může způsobit výbuch.

  14. UPOZORNĚNÍ – Je-li s akumulátorem nesprávně nakládáno, hrozí vznik požáru, výbuch nebo popálení chemickou látkou.

    • Akumulátor nedemontujte.

    • Vyměňte jej pouze za originální akumulátor Toro. V případě použití jiného typu akumulátoru hrozí nebezpečí jeho vznícení a riziko zranění.

    • Uchovávejte akumulátory mimo dosah dětí a v původním obalu, dokud nebudou připraveny k použití.

TYTO POKYNY

SI USCHOVEJTE

Bezpečnostní a instrukční štítky

Graphic

Bezpečnostní štítky a pokyny jsou umístěny na místě viditelném obsluhou a v blízkosti každého prostoru představujícího potenciální nebezpečí. V případě ztráty nebo poškození původní nálepky nahraďte nálepku novou.

decal111-9826
decal133-8054
decal94-8072
g017410
decal134-4551
decal134-8067

Nastavení

Instalace nožní zarážky rukojeti

Díly potřebné k provedení tohoto kroku:

Dolní rukojeť1
Nožní zarážka1
Podložka (6 mm)2
Pojistná matice (6 mm)1

Note: K podepření rukojeti ve svislé poloze můžete použít nožní zarážku pouze za předpokladu, že rukojeť namontujete do dolní polohy ve výšce 103,4 cm.

g414363
  1. Výšku rukojeti určete, když je nožní zarážka připevněna ke konzole horní zarážky (Obrázek 3).

  2. Vyrovnejte otvor v nožní zarážce se šroubem ve spodní rukojeti (Obrázek 4).

    g462033
  3. Namontujte nožní zarážku na rukojeť pomocí 2 podložek (6 mm) a pojistné matice (6 mm).

  4. Utáhněte pojistnou matici.

    Note: Přesvědčte se, zda je možné nožní zarážku otočit.

Montáž rukojeti

Díly potřebné k provedení tohoto kroku:

T-pouzdra4
Šroub (6 x 55 mm)2
Podložka (6 mm)7
Pojistná matice (6 mm)2
Horní rukojeť1
Třmenový šroub2
Knoflík2
Šroub s čočkovitou válcovou hlavou1
Kabelová svorka1
Pojistná matice1
Kabelový spoj2

Montáž dolní rukojeti na stroj

  1. Do přírub rukojeti sekací plošiny namontujte 2 T-pouzdra (Obrázek 5).

    g367117
  2. Vyrovnejte nožní zarážku rukojeti s konzolou horní zarážky na plošině (Obrázek 6).

    g414364
  3. Vyrovnejte otvor v rukojeti s otvory v pouzdrech (Obrázek 7) a upevněte rukojeť ke stroji pomocí šroubu (6 x 55 mm), 2 podložek (6 mm) a pojistné matice (6 mm).

    g367302
  4. Zopakujte krok 3 na opačné straně stroje.

Montáž horní a dolní rukojeti

  1. Vyrovnejte otvory v horní rukojeti s otvory v dolní rukojeti (Obrázek 8).

    g364684
  2. Připevněte horní rukojeť k dolní rukojeti pomocí 2 třmenových šroubů, 2 podložek (6 mm) a 2 knoflíků.

Připevnění lanka k ovládací tyči přítomnosti obsluhy

  1. Stiskněte nožku ovládací tyče přítomnosti obsluhy tak, abyste ji mohli sejmout z horní rukojeti, a odstraňte ovládací tyč ze stroje (Obrázek 9).

    g367353
  2. Zasuňte spojku lanka do otvoru v konzole ovládací tyče přítomnosti obsluhy, viz Obrázek 10.

    g367914
  3. Zasuňte konec ovládací tyče přítomnosti obsluhy do rukojeti, lehce zmáčkněte druhou nožku ovládací tyče a zasuňte ovládací tyč do rukojeti (Obrázek 11).

    g367358

Montáž spínače elektrického spouštění

  1. Spínač elektrického spouštění namontujte na rukojeť, podle obrázku (Obrázek 12).

    Note: Použijte spodní ze 2 montážních otvorů na rukojeti.

    g462046
  2. Vyrovnejte lanko ovládací tyče přítomnosti obsluhy v horní drážce lanka na spínači elektrického spouštění.

  3. Zarovnejte kabelovou svorku na kabel a spínač.

  4. Připevněte svorku, kabel a spínač k horní rukojeti pomocí šroubu s válcovou hlavou a pojistné matice.

Připevnění lanek k rukojeti

Připevněte lanka k rukojeti pomocí kabelové stahovací pásky, viz Obrázek 13.

g465529

Součásti stroje

g414369

Ovládací tyč přítomnosti obsluhy

Ovládací tyč přítomnosti obsluhy (Obrázek 14) ovládá napájení motoru.

  • Chcete-li spustit motor, přitáhněte ovládací tyč k rukojeti.

  • Uvolněním ovládací tyče motor vypnete.

Tlačítko elektrického spouštění

Tlačítko elektrického spouštění (Obrázek 14) se vkládá do spínače elektrického spouštění; obě součásti slouží k ovládání elektromotoru.

Technické údaje stroje

Model

Šířka žací stopy

Šířka produktu

02614T

465 mm

575 mm

Rozsah teplot nabíjení, provozu a skladování

Specifikace teplotního rozsahu

Nabíjení a skladování akumulátoru

Použití akumulátoru

Použití stroje

5 °C až 40 °C*

-30 °C až 49 °C*

0 °C až 49 °C*

*Doba nabíjení se může zvýšit, pokud nabíjení akumulátoru neprobíhá ve specifikovaném teplotním rozsahu.

Stroj, akumulátor a nabíječku akumulátorů skladujte na uzavřeném, čistém a suchém místě.

Přídavná zařízení / příslušenství

Pro stroj je k dispozici řada přídavných zařízení a příslušenství schválených firmou Toro, která vylepšují a rozšiřují možnosti stroje. Seznam schválených přídavných zařízení a příslušenství můžete získat u svého autorizovaného prodejce nebo distributora nebo na stránkách www.Toro.com.

K zajištění optimální výkonnosti a dodržení požadavků na bezpečnost stroje je nutné používat pouze originální náhradní díly a příslušenství od společnosti Toro. Náhradní díly a příslušenství jiných výrobců mohou představovat riziko.

Obsluha

Před provozem

Vložení akumulátoru do stroje

Important: Akumulátor používejte pouze při teplotách ve vhodném rozmezí, viz Technické údaje.

  1. Vyjměte tlačítko elektrického spouštění ze spínače elektrického spouštění, viz Spuštění stroje.

  2. Zkontrolujte, zda jsou větrací otvory akumulátoru zbaveny prachu a nečistot.

  3. Otevřete kryt přihrádky akumulátoru (Obrázek 15).

  4. Vyrovnejte elektrické kontakty akumulátoru s elektrickými kontakty v přihrádce akumulátoru.

  5. Nasaďte akumulátor na elektrické kontakty v přihrádce tak, aby byl bezpečně zajištěný.

  6. Zavřete kryt přihrádky akumulátoru.

    Note: Pokud se kryt přihrádky akumulátoru zcela nezavře, není akumulátor v přihrádce zcela usazen a zajištěn.

g414371

Během provozu

Spuštění stroje

  1. Zasuňte klíč elektrického spouštění do spínače elektrického spouštění (Obrázek 16).

    g367528
  2. Uchopte rukojeť a ovládací tyč přítomnosti obsluhy a tyč přitáhněte k rukojeti (Obrázek 16).

  3. Stiskněte spouštěcí tlačítko..

  4. Než začnete se strojem pohybovat, nechejte motor rozběhnout na plné otáčky.

Vypnutí stroje

  1. Uvolněte ovládací tyč přítomnosti obsluhy (Obrázek 17).

    g367527
  2. Při čekání na zastavení motoru držte rukojeť.

  3. Vyjměte klíč elektrického spouštění ze spínače elektrického spouštění.

Vyjmutí akumulátoru ze stroje

  1. Vypněte stroj, viz Vypnutí stroje.

  2. Otevřete kryt přihrádky akumulátoru (Obrázek 18).

  3. Stisknutím západky akumulátoru uvolněte akumulátor a vyjměte jej.

  4. Zavřete kryt přihrádky akumulátoru.

g414370

Podepření rukojeti nožní zarážkou

Rukojeť namontována v dolní poloze

Note: Pokud jste namontovali rukojeť do dolní polohy 103 cm, k podepření rukojeti ve svislé poloze použijte nožní zarážku..

g367257
  • Chcete-li rukojeť uvolnit, zvedněte ji a otočte nožní zarážku dopředu (Obrázek 19).

  • Chcete-li rukojeť podepřít, umístěte ji do polohy a otočte nožní zarážku dozadu.

Nastavení výšky sekání

Důležité upozornění

Při nastavování výšky sekání se můžete dostat do kontaktu s pohyblivým nožem, který může způsobit vážné poranění.

  • Uvolněte ovládací tyč přítomnosti obsluhy a počkejte, dokud se všechny pohybující se součásti nezastaví.

  • Při manipulaci se žacím nožem používejte rukavice odolné proti proříznutí.

Demontáž žacího nože

  1. Vypněte stroj a vyjměte tlačítko elektrického spouštění a akumulátor, viz Vypnutí stroje.

  2. Převraťte stroj na bok.

    g414372
  3. K zajištění žacího nože použijte dřevěný špalek (Obrázek 21).

    g364888
  4. Žací nůž demontujte otáčením šroubu doleva pomocí klíče (Obrázek 21).

    Important: Při demontáži žacího nože používejte ochranné brýle a rukavice odolné proti proříznutí.

Umístění vymezovacích podložek žacího nože

Polohu vymezovacích podložek je třeba upravit, chcete-li nastavit výšku sekání, viz Obrázek 22.

Note: Každá vymezovací podložka mění výšku sekání nože o 6,3 mm.

g364990

Montáž žacího nože

  1. Vyrovnejte zahnuté konce nože směrem k sekací plošině a pomocí šroubu namontujte držák, nůž, vymezovací podložky a kuželovou vymezovací podložku na oběžné kolo.

    Important: Kuželovou vymezovací podložku vždy vložte přímo pod oběžné kolo a držák pod hlavu šroubu.

    g364923
  2. Šroub žacího nože utáhněte na utahovací moment 75 N (55 ft-lb).

    Important: Při použití momentu 75 N·m (55 ft-lb) je šroub utažen velmi pevně. Zajistěte žací nůž dřevěným blokem a momentovým klíčem silou šroub utáhněte.

    g364889
  3. Překlopte stroj do vzpřímené polohy.

Provozní tipy

Všeobecná doporučení k sekání

  • Umístěte objímku nožní zarážky pod horní zarážku, abyste si usnadnili manipulaci se strojem.

    g367278
  • Zkontrolujte prostor, kde budete stroj používat, a odstraňte všechny předměty, jež mohou být strojem vymrštěny.

  • Zabraňte kontaktu žacího nože s tvrdými předměty. Nikdy záměrně nepřejíždějte sekačkou přes žádný předmět.

  • Pokud stroj narazí na nějaký předmět nebo začne vibrovat, okamžitě vypněte motor, vyjměte klíč elektrického spouštění a zkontrolujte, zda nedošlo k poškození stroje.

  • V zájmu dosažení maximální výkonnosti zajistěte, aby před začátkem sezóny sekání byl žací nůž ostrý.

  • Poškozený žací nůž vyměňte za nový náhradní nůž Toro.

Sekání trávy

  • Sekejte najednou vždy pouze asi třetinu výšky trávy. Nenastavujte výšku na méně než nejvyšší nastavení (30 mm), jestliže tráva není řídká nebo pokud není pozdní podzim, kdy se růst trávy zpomaluje.

  • Nesekejte trávu delší než 15 cm, protože by mohlo dojít k ucpání stroje nebo zastavení motoru.

  • Mokrá tráva a listí mají tendenci tvořit na trávníku chomáče, které mohou ucpat sekačku nebo zastavit motor vlivem přetížení. Sekejte pouze za sucha, pokud to podmínky umožňují.

    Důležité upozornění

    Na mokré trávě nebo listí můžete uklouznout, dostat se do kontaktu s žacím nožem a způsobit si vážné zranění.

    Sekejte pouze za sucha, pokud to podmínky umožňují.

  • Za velkého sucha dávejte pozor na riziko vzniku požáru, dodržujte všechny místní protipožární pokyny a odstraňujte ze stroje zbytky suché trávy a listí.

  • Pokud výsledný vzhled trávníku není uspokojivý, vyzkoušejte následující:

    • Zkontrolujte žací jednotku a/nebo vyměňte žací nůž.

    • Pohybujte se při sekání pomaleji.

    • Nastavte na stroji větší výšku sekání.

    • Sekejte trávu častěji.

    • Postupujte v překrývajících se pruzích místo plných pruhů při každém průchodu.

Sekání listí

  • Dbejte na to, aby po sekání tráva polovinou své výšky přesahovala vrstvu listí. Možná budete muset přejet sekačkou přes listí vícekrát.

  • Nedoporučujeme sekání trávy vyšší než 15 cm. Je-li vrstva listí příliš vysoká, může se stroj ucpat a motor se přetížením zastavit.

  • Pokud sekačka neseká listí dostatečně najemno, zpomalte.

Po provozu

Nabíjení akumulátoru

Important: Při zakoupení není akumulátor zcela nabitý. Před prvním použitím vložte akumulátor do nabíječky a nabíjejte jej, dokud se na LED displeji nerozsvítí indikátor plného nabití akumulátoru. Přečtěte si všechny pokyny k bezpečnostním opatřením.

Important: Akumulátor nabíjejte pouze při okolní teplotě ve specifikovaném teplotním rozmezí, viz Rozsah teplot nabíjení, provozu a skladování.

Note: Stiskem tlačítka ukazatele nabití akumulátoru na samotném akumulátoru můžete kdykoli zkontrolovat aktuální stav nabití (LED kontrolky).

  1. Přesvědčte, zda nejsou větrací průduchy akumulátoru a nabíječky zaneseny prachem a nečistotami.

    g290533
  2. Vyrovnejte prohlubeň v akumulátoru (Obrázek 26) s jazykem na nabíječce.

  3. Zasuňte akumulátor do nabíječky, dokud zcela nezapadne na místo (Obrázek 26).

  4. Počkejte, až se akumulátor nabije – typy stavu nabíječky akumulátoru jsou vysvětleny v následující tabulce.

    Tabulka stavu nabíječky akumulátoru

    Kontrolka LEDVýznam
    NesvítíAkumulátor není vložen.
    Bliká zeleněProbíhá nabíjení akumulátoru.
    ZelenýAkumulátor je nabitý.
    ČervenýAkumulátor a/nebo nabíječka akumulátorů jsou používány mimo specifikované rozmezí provozní teploty.*
    Bliká červeněPorucha nabíjení akumulátoru**

    *Více informací viz Rozsah teplot nabíjení, provozu a skladování.

    **Více informací viz .

    Important: Akumulátor lze mezi jednotlivými použitími ponechat krátkou dobu v nabíječce.Pokud nebudete akumulátor používat delší dobu, vyjměte jej z nabíječky, viz Příprava stroje k uskladnění.

  5. Chcete-li akumulátor vyjmout, vysuňte jej z nabíječky.

Údržba

Note: Z normálního místa obsluhy určete levou a pravou stranu stroje.

Doporučený harmonogram údržby

Servisní intervalPostup při údržbě
Při každém použití nebo denně
  • Zkontrolujte, zda nedošlo k opotřebení či poškození žacího nože.Je-li žací nůž poškozený, neprodleně jej vyměňte.
  • Odstraňte rozsekané kousky trávy a nečistoty z celého stroje.
  • Po každém použití
  • Odstraňte rozsekané kousky trávy a nečistoty z celého stroje.
  • Každý rok
  • Vyměňte žací nůž nebo jej nechte nabrousit (častěji pokud se hrany rychle otupí).
  • Příprava na údržbu

    1. Umístěte sekačku na rovnou plochu.

    2. Vypněte stroj a vyjměte tlačítko elektrického spouštění a akumulátor, viz Vypnutí stroje.

    Údržba řezných kotoučů

    Důležité upozornění

    Při údržbě žacího nože se nůž může pohybovat i tehdy, je-li zdroj napájení vypnutý. Žací nůž je ostrý; při kontaktu s nožem může dojít k vážnému poranění.

    • Nepřibližujte nohy ani ruce k pohybujícímu se noži.

    • Při manipulaci se žacím nožem používejte rukavice.

    Kontrola žacího nože

    Servisní intervalPostup při údržbě
    Při každém použití nebo denně
  • Zkontrolujte, zda nedošlo k opotřebení či poškození žacího nože.Je-li žací nůž poškozený, neprodleně jej vyměňte.
    1. Připravte stroj na údržbu, viz Příprava na údržbu.

    2. Převraťte stroj na bok.

      g414372
    3. Zkontrolujte, zda nedošlo k opotřebení či poškození žacího nože.

      • Je-li žací nůž poškozený nebo prasklý, neprodleně jej demontujte a vyměňte.

      • Pokud je ostří žacího nože tupé nebo má vruby, žací nůž demontujte, nechejte je nabrousit nebo vyměnit a namontujte jej zpět.

    4. Otočte stroj do vzpřímené polohy.

    Výměna žacího nože

    Servisní intervalPostup při údržbě
    Každý rok
  • Vyměňte žací nůž nebo jej nechte nabrousit (častěji pokud se hrany rychle otupí).
  • Important: Pro montáž žacího nože budete potřebovat momentový klíč. Pokud nemáte momentový klíč nebo si provedením montáže nejste jistí, kontaktujte autorizované servisní středisko nebo autorizovaného prodejce Toro.

    Demontáž žacího nože

    1. Připravte stroj na údržbu, viz Příprava na údržbu.

    2. Převraťte stroj na bok.

      g414372
    3. Poznamenejte si polohu vymezovacích podložek.

      g364990
    4. K zajištění žacího nože použijte dřevěný špalek (Obrázek 30).

      g364888
    5. Pomocí klíče dodaného se strojem demontujte žací nůž tak, že budete šroubem žacího nože otáčet proti směru hodinových ručiček (Obrázek 29).

      Important: Při demontáži žacího nože používejte ochranné brýle a rukavice odolné proti proříznutí.

    Montáž žacího nože

    1. Vyrovnejte zahnuté konce nože směrem k sekací plošině a pomocí šroubu namontujte držák, nůž, vymezovací podložky a kuželovou vymezovací podložku na oběžné kolo.

      Important: Kuželovou vymezovací podložku musíte vždy vložit přímo pod oběžné kolo a držák pod hlavu šroubu.

      g364923
    2. Šroub žacího nože utáhněte na utahovací moment 75 N (55 ft-lb).

      Important: Při použití momentu 75 N·m (55 ft-lb) je šroub utažen velmi pevně. Zajistěte žací nůž dřevěným blokem a momentovým klíčem silou šroub utáhněte.

      g364889
    3. Překlopte stroj do vzpřímené polohy.

    Čištění stroje

    Servisní intervalPostup při údržbě
    Při každém použití nebo denně
  • Odstraňte rozsekané kousky trávy a nečistoty z celého stroje.
  • Po každém použití
  • Odstraňte rozsekané kousky trávy a nečistoty z celého stroje.
  • Důležité upozornění

    Zpod krytu sekačky se může uvolňovat materiál.

    • Používejte ochranné brýle.

    • Neopouštějte pozici obsluhy (za rukojetí).

    • Nedovolte, aby v blízkosti sekačky kdokoli stál.

    1. Vypněte stroj a vyjměte tlačítko elektrického spouštění a akumulátor, viz Vypnutí stroje.

    2. Převraťte stroj na bok.

    3. Kartáčem nebo stlačeným vzduchem odstraňte trávu a nečistoty z krytu motoru a přilehlých oblastí plošiny.

    Uskladnění

    Important: Stroj, akumulátor a nabíječku skladujte pouze při teplotách ve specifikované rozmezí, viz Rozsah teplot nabíjení, provozu a skladování.

    Příprava stroje k uskladnění

    1. Vyčistěte stroj.

    2. Vyjměte klíč elektrického spouštění ze spínače elektrického spouštění.

    3. Vyjměte akumulátor a zkontrolujte, zda není poškozený.

      Note: Neskladujte stroj s vloženým akumulátorem.

    4. Nabíjejte akumulátor, dokud se na něm nerozsvítí 2 nebo 3 zelené LED kontrolky.

      Important: Neskladujte akumulátor, je-li zcela nabitý nebo zcela vybitý.

    5. Zkontrolujte, zda nedošlo k opotřebení či poškození žacího nože. Pokud je žací nůž tupý, nechejte jej nabrousit; pokud je poškozený, vyměňte jej.

    6. Utáhněte všechny matice, šrouby a vruty.

    7. Stroj, akumulátor a nabíječku akumulátorů skladujte na chladném, čistém a suchém místě.

      • Stroj, klíč elektrického spouštění, akumulátor a nabíječku akumulátorů skladujte mimo dosah dětí.

      • Stroj, akumulátor a nabíječku akumulátorů nevystavujte vlivům korozivních látek, jako jsou zahradní chemikálie a posypové soli.

      • Akumulátor neskladujte venku nebo ve vozidle.

    Příprava stroje na provoz

    1. Nabijte akumulátor tak, aby levá kontrolka na nabíječce svítila zeleně nebo aby svítily všechny 4 zelené LED kontrolky na akumulátoru.

    2. Vložte akumulátor do stroje, viz Vložení akumulátoru do stroje.

    Odstraňování závad

    Postupujte pouze podle pokynů uvedených v této příručce. Pokud se vám problém nepodaří odstranit, svěřte všechny další kontroly, údržbu a opravy autorizovanému servisu nebo autorizovanému distributorovi Toro.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Stroj nelze spustit.
    1. Akumulátor není ve stroji zcela usazen.
    2. Akumulátor není nabitý.
    3. Akumulátor je poškozen.
    4. Ve stroji vznikla jiná závada elektrického systému.
    1. Vyjměte akumulátor, vložte jej znovu správně do stroje a přesvědčte se, zda je správě usazen a zajištěn.
    2. Akumulátor vyjměte ze stroje a nabijte jej.
    3. Akumulátor vyměňte.
    4. Kontaktujte autorizované servisní středisko nebo autorizovaného distributora Toro.
    Stroj nepracuje nepřetržitě.
    1. Vývody akumulátoru jsou vlhké.
    2. Akumulátor není ve stroji zcela usazen.
    1. Nechejte akumulátor vyschnout nebo jej dosucha otřete.
    2. Vyjměte akumulátor, vložte jej znovu správně do stroje a přesvědčte se, zda je správě usazen a zajištěn.
    Stroj nedosahuje plného výkonu.
    1. Kapacita akumulátoru je příliš nízká.
    2. Větrací kanály jsou zablokovány.
    1. Vyjměte akumulátor ze stroje a plně jej nabijte.
    2. Větrací kanály vyčistěte.
    Akumulátor se rychle vybíjí.
    1. Akumulátor je používán mimo specifikované rozmezí provozní teploty.
    1. Uložte akumulátor na suché místo, jehož teplota je v rozmezí 5 °C až 40 °C.
    Nabíječka akumulátorů nepracuje.
    1. Nabíječka akumulátorů je používána mimo specifikované rozmezí provozní teploty.
    2. Zásuvka, ke které je nabíječka akumulátorů připojena, není pod napětím.
    1. Uložte nabíječku akumulátorů na suché místo, jehož teplota je v rozmezí 5 °C až 40 °C.
    2. Požádejte kvalifikovaného elektrikáře o opravu zásuvky.
    LED kontrolka na nabíječce akumulátorů svítí červeně.
    1. Nabíječka akumulátorů a/nebo akumulátor jsou používány mimo specifikované rozmezí provozní teploty.
    1. Odpojte nabíječku akumulátorů a uložte ji spolu s akumulátorem na suché místo, jehož teplota je v rozmezí 5 °C až 40 °C.
    LED kontrolka na nabíječce akumulátorů bliká červeně.
    1. Došlo k chybě komunikace mezi akumulátorem a nabíječkou.
    2. Akumulátor je slabý.
    1. Vyjměte akumulátor z nabíječky, odpojte nabíječku akumulátorů ze zásuvky a 10 sekund počkejte. Znovu zapojte nabíječku akumulátorů do zásuvky a vložte do ní akumulátor. Pokud LED kontrolka na nabíječce akumulátorů stále bliká červeně, tento postup zopakujte. Pokud LED kontrolka na nabíječce akumulátorů po 2 pokusech stále červeně bliká, akumulátor řádně zlikvidujte v provozovně pro recyklaci akumulátorů.
    2. Akumulátor řádně zlikvidujte v nejbližší provozovně pro recyklaci akumulátorů.
    Stroj nebo elektromotor nadměrně vibrují.
    1. Spodní strana skříně stroje obsahuje zbytky rozsekané trávy a nečistoty.
    2. Upevňovací šrouby motoru jsou povolené.
    3. Uvolněný upevňovací šroub žacího kotouče.
    1. Vyčistěte spodní část skříně stroje.
    2. Utáhněte upevňovací šrouby motoru.
    3. Upevňovací šroub žacího kotouče utáhněte.
    Stroj pípá.
    1. Akumulátor není nabitý.
    2. Stroj je přetížen.
    3. Ve stroji vznikla jiná závada elektrického systému.
    1. Akumulátor vyjměte ze stroje a nabijte jej.
    2. Trávu sekejte na větší výšku nebo při pomalejší chůzi.
    3. Pokuste se provést další kroky k odstranění závad. Pokud výstražný tón stále zní, obraťte se na autorizovaného servisního prodejce.
    Kvalita řezu je snížená nebo neuspokojivá.
    1. Žací nůž je tupý.
    2. Na žací plošině se uložil nános nečistot.
    1. Nechejte nůž nabrousit nebo vyměnit.
    2. Vyčistěte spodní část stroje.
    Sekání je nerovnoměrné.
    1. Sečete travnatou plochu opakovaně stejným způsobem.
    2. Spodní strana skříně stroje obsahuje zbytky rozsekané trávy a nečistoty.
    1. Změňte způsob sečení.
    2. Vyčistěte spodní část skříně stroje.
    Stroj seká nerovnoměrně.
    1. Žací nůž je tupý.
    2. Sečete travnatou plochu opakovaně stejným způsobem.
    3. Spodní strana skříně stroje obsahuje zbytky rozsekané trávy a nečistoty.
    4. Ve stroji vznikla závada elektrického systému.
    1. Nechejte nůž nabrousit nebo vyměnit.
    2. Změňte způsob sečení.
    3. Vyčistěte spodní část skříně stroje.
    4. Kontaktujte autorizované servisní středisko nebo autorizovaného distributora Toro.