Úvod

Paletizačné vidlice sú nadstavec na prenášanie nákladu, ktorý sa má používať na kompaktnom nosiči náradia Toro. Primárne je navrhnutý na prepravu materiálu, ako sú stĺpiky, skaly, stromy, palety a pod. Používanie tohto produktu na iné ako určené účely by mohlo byť nebezpečné pre vás aj okolostojace osoby.

Pozorne si prečítajte tieto informácie s cieľom oboznámiť sa, ako správne prevádzkovať a udržiavať produkt a tiež ako predchádzať zraneniam a poškodeniu produktu. Nesiete zodpovednosť za správnu a bezpečnú prevádzku produktu.

Navštívte stránku www.Toro.com, kde môžete získať bezpečnostné a prevádzkové školiace materiály, informácie o príslušenstve či pomoc pri hľadaní predajcu, prípadne registrácii svojho produktu.

Ak potrebujete servis, originálne diely od spoločnosti Toro alebo doplňujúce informácie, obráťte sa na autorizovaného servisného predajcu alebo stredisko služieb zákazníkom spoločnosti Toro a pripravte si číslo modelu a sériové číslo svojho produktu. Na Obrázok 1 je označené miesto na produkte s číslom modelu a sériovým číslom pre model 22586. Na Obrázok 2 je označené miesto na produkte s číslom modelu a sériovým číslom pre model 23175. Čísla napíšte do poskytnutého priestoru.

Important: Pomocou mobilného zariadenia môžete naskenovať kód QR na štítku so sériovým číslom (ak sa nachádza na stroji) a získate tak prístup k informáciám o záruke, náhradných dieloch a k ďalším informáciám o výrobku.

g372888
g446855

Táto príručka identifikuje potenciálne riziká. Bezpečnostné upozornenia sú označené symbolom (Obrázok 3), ktorý signalizuje, že v prípade nedodržania odporúčaných opatrení môže dôjsť k vážnemu zraneniu alebo smrti.

g000502

V tejto príručke sa používajú na zvýraznenie informácií dve slová. Dôležité upriamuje pozornosť na špeciálne mechanické informácie a Poznámka zdôrazňuje všeobecné informácie, ktorým treba venovať osobitnú pozornosť.

Dôležité upozornenie

KALIFORNIE

Dôležité upozornenie, poučka 65

Používanie tohto produktu môže spôsobiť vystavenie pôsobeniu chemických látok, o ktorých je v štáte Kalifornia známe, že spôsobujú rakovinu a vrodené chyby alebo poškodzujú reprodukčné orgány.

Bezpečnosť

Všeobecné bezpečnostné pokyny

Vždy dodržiavajte všetky bezpečnostné pokyny, aby nedošlo k vážnemu poraneniu alebo usmrteniu.

  • Neprekračujte menovitú prevádzkovú kapacitu, pretože to môže viesť k nestabilite stroja a k strate kontroly.

  • Neprenášajte náklad na zdvihnutých ramenách, náklad vždy prenášajte nízko nad zemou.

  • Svahy sú hlavným faktorom pri nehodách súvisiacich so stratou ovládania a pri prevrátení, ktoré môžu mať za následok vážne alebo smrteľné zranenie. Pri ovládaní stroja na svahu alebo nerovnom teréne sa musí postupovať mimoriadne opatrne.

  • Pri vychádzaní na kopec alebo schádzaní z kopca musí byť stroj otočený ťažším koncom smerujúcim do kopca a náklad musí byť nízko nad zemou. Rozloženie hmotnosti sa mení podľa nadstavcov. V prípade prázdneho naberača je ťažšia zadná časť stroja a v prípade plného naberača je ťažšia predná časť stroja. Pri väčšine ďalších nadstavcov bude ťažšia predná časť stroja.

  • Podzemné inžinierske siete a ďalšie objekty na pozemku alebo v pracovnom priestore majú byť označené. V takýchto označených priestoroch nekopte.

  • Pred naštartovaním motora si prečítajte túto používateľskú príručku a oboznámte sa s jej obsahom.

  • Práca so strojom si vyžaduje maximálnu pozornosť. Nerozptyľujte sa žiadnym spôsobom, v opačnom prípade môže dôjsť k zraneniu alebo poškodeniu majetku.

  • Nikdy nedovoľte, aby stroj obsluhovali deti alebo nevyškolené osoby.

  • Ruky a nohy udržiavajte v bezpečnej vzdialenosti od pohyblivých súčasti a nadstavcov.

  • Pri prevádzke stroja musia byť všetky kryty a ostatné bezpečnostné ochranné zariadenia na stroji na mieste a funkčné.

  • Zabráňte okolostojacim a deťom zdržiavať sa v pracovnej oblasti.

  • Pred vykonávaním servisu, tankovaním alebo vyčistením stroj zastavte, vypnite motor a vyberte kľúč.

Nesprávne používanie alebo údržba tohto stroja môže mať za následok zranenie. S cieľom vyhnúť sa potenciálnemu zraneniu dodržiavajte tieto bezpečnostné pokyny a vždy venujte pozornosť bezpečnostnému výstražnému symbolu Graphic, ktorý znamená Pozor, Výstraha alebo Nebezpečenstvo – osobné bezpečnostné pokyny. Nedodržanie týchto pokynov môže zapríčiniť zranenie alebo smrť.

Bezpečnosť na svahu

  • Pri vychádzaní na kopec alebo schádzaní z kopca stroj prevádzkujte s ťažším koncom smerujúcim do kopca. Rozloženie hmotnosti sa mení podľa nadstavcov. V prípade prázdneho naberača je ťažšia zadná časť stroja a v prípade plného naberača je ťažšia predná časť stroja. Pri väčšine ďalších nadstavcov bude ťažšia predná časť stroja.

  • Zdvíhanie nakladacích ramien na svahu má vplyv na stabilitu stroja. Na svahoch udržujte nakladacie ramená v spustenej polohe.

  • Svahy sú hlavným faktorom pri nehodách súvisiacich so stratou ovládania a pri prevrátení, ktoré môžu mať za následok vážne alebo smrteľné zranenie. Pri ovládaní stroja na svahu alebo nerovnom teréne sa musí postupovať mimoriadne opatrne.

  • Zaveďte vlastné postupy a pravidlá pre prácu na svahoch. Tieto postupy musia zahŕňať prieskum miesta, aby sa určilo, ktoré svahy sú bezpečné pre prevádzku stroja. Pri vykonávaní prieskumu sa vždy riaďte zdravým rozumom a dobrým úsudkom.

  • Na svahoch spomaľte a dbajte na zvýšenú opatrnosť. Terénne podmienky môžu ovplyvniť stabilitu stroja.

  • Vyhnite sa štartovaniu a zastavovaniu stroja na svahu. V prípade, že stroj stratí trakciu, postupuje po svahu pomaly a rovno nadol.

  • Na svahoch sa vyhnite zatáčaniu. Ak musíte zabočiť, so strojom zatáčajte pomaly a udržiavajte ťažší koniec nasmerovaný do kopca.

  • Na svahu sa vždy pohybujte pomaly a plynulo. Nevykonávajte náhle zmeny rýchlosti alebo smeru.

  • Ak máte pocit, že je ovládanie stroja na svahu neisté, prestaňte pracovať.

  • Dávajte si pozor na diery, vyjazdené koľaje alebo hrby, pretože nerovný terén môže spôsobiť prevrátenie stroja. Vysoká tráva môže skryť prekážky.

  • Pri práci na mokrom povrchu postupujte opatrne. Znížená trakcia môže spôsobiť šmýkanie.

  • Vyhodnoťte oblasť, aby ste zabezpečili, že zem je dostatočne stabilná na podoprenie stroja.

  • Pri práci so strojom postupujte opatrne pri nasledovných:

    • poklesy,

    • priekopy,

    • násypy,

    • vodné útvary.

    Stroj sa môže náhle prevrátiť, keď pás prejde cez okraj alebo sa okraj zosype. Udržiavate bezpečnú vzdialenosť medzi strojom a každým nebezpečným miestom.

  • Nadstavce demontujte alebo pridávajte na rovnom podklade.

  • Stroj neparkujte na úbočí ani na svahu.

Bezpečnosť pri používaní vidlíc

  • Vždy pred opustením prevádzkovej polohy spustite nadol nadstavec a vypnite stroj.

  • Odstráňte všetky nečistoty alebo zvyšky, ktoré môžu brániť v pripojení nadstavca k stroju. Uistite sa, že poistné čapy nadstavca sú úplne zasadené v otvoroch montážnej dosky nadstavca. Podrobné informácie o bezpečnom pripojení nadstavca k stroju nájdete v používateľskej príručke k stroju.

  • Pri dvíhaní držte nadstavec v rovnováhe a zaistite tak, že sa náklad nevysype dozadu.

  • Po každom použití skontrolujte, či nie sú vidlice poškodené.

Bezpečnosť pri údržbe a skladovaní

  • Fixačné prvky pravidelne kontrolujte, či sú správne dotiahnuté, aby ste sa ubezpečili, že vybavenie je v bezpečnom prevádzkovom stave.

  • V prípade uskladnenia nadstavca na dlhý čas nájdete dôležité podrobnosti v tejto používateľskej príručke

  • Poškodené bezpečnostné štítky a štítky s pokynmi opravte alebo vymeňte za nové.

Bezpečnostné a inštrukčné štítky

Graphic

Bezpečnostné štítky a štítky s pokynmi sú pre operátora ľahko viditeľné a nachádzajú sa v blízkosti každej oblasti potenciálneho nebezpečenstva. Akýkoľvek poškodený alebo chýbajúci štítok nahraďte za nový.

decal133-8061

Štítok 139-4779 sa nachádza len na modeli 22586.

decal139-4779

Štítky 161-1097 a 161-1098 sa nachádzajú len na modeli 23175.

decal161-1097
decal161-1098

Nastavenie

Montáž vidlíc

  1. Vrchný hák vidlíc zaveste cez stred rámu a spodný hák zasuňte do spodnej drážky.

    g372887
  2. Vytiahnite gombík a vidlice zasuňte do požadovanej polohy. Uvoľnite gombík.

    g372889
  3. Postup zopakujte s druhými vidlicami.

Súčasti stroja

g373061

Note: Parametre a dizajn sa môžu zmeniť bez predchádzajúceho upozornenia.

Model 22586

Celková šírka91 cm
Celková dĺžka121 cm
Celková výška75 cm
Hmotnosť111 kg
Dĺžka vidlice91 cm
Veľkosť prierezu vidlíc7,5 x 2,5 cm
Rozsah nastavenia šírky vidlíc (rozmery od vonkajšej strany po vonkajšiu stranu)29 až 79 cm

Model 23175

Celková šírka72,1 cm
Celková dĺžka118,1 cm
Celková výška68,8 cm
Hmotnosť82 kg
Dĺžka vidlice91 cm
Veľkosť prierezu vidlíc3,0 x 8,1 cm
Rozsah nastavenia šírky vidlíc (rozmery od vonkajšej strany po vonkajšiu stranu)20 až 69 cm

Nosnosť (podľa normy SAE J1197)

TX 1000272 kg
TX 1300 – stiahnuté ramená nakladača408 kg
TX 1300 – vysunuté ramená nakladača226 kg
Všetky ostatné modely99 kg

Ak chcete zaručiť optimálny výkon a zachovať platnosť bezpečnostnej certifikácie stroja, používajte len originálne náhradné diely a príslušenstvo značky Toro. Náhradné diely a príslušenstvo od iných výrobcov by mohlo byť nebezpečné a pri jeho použití by mohla skončiť platnosť záruky na produkt.

Obsluha

Montáž a demontáž nadstavca

Informácie o postupe montáže a demontáže nájdete v používateľskej príručke k trakčnej jednotke.

Important: Pred montážou nadstavca umiestnite stroj na rovný povrch a uistite sa, že sú montážne dosky bez nečistôt alebo úlomkov a že sa čapy voľne otáčajú. V prípade, že sa čapy neotáčajú voľne, namažte ich.

Note: Na zdvihnutie a posun nástavcov vždy používajte trakčnú jednotku.

Dôležité upozornenie

Ak ste úplne nenasadili čapy na rýchle pripojenie prostredníctvom montážnej dosky nadstavca, nadstavec môže spadnúť zo stroja na vás alebo okolostojace osoby.

Uistite sa, že čapy na rýchle pripojenie sú úplne zasadené v montážnej doske nadstavca.

Prepravná poloha

Pri preprave nákladu držte nadstavec čo najbližšie pri zemi, nie vyššie ako 15 cm nad zemou. Náklad vyrovnajte naklonením dozadu.

g242374

Provozné tipy

  • Ak chcete nastaviť vidlice, posuňte ich po ráme do požadovanej šírky. Vidlice roztiahnite na najširšie možné nastavenie, aby ste zaručili čo najstabilnejšie umiestnenie nákladu.

  • Pri preprave nákladu držte vidlice čo najbližšie pri zemi.

  • Vidlice nikdy nepoužívajte na páčenie. Môže dôjsť k poškodeniu.

  • Nikdy sa nepokúšajte zdvihnúť bremeno prekračujúce nosnosť stroja.

Uskladnenie

  1. Pred dlhším skladovaním umyte vodou s jemným čistiacim prostriedkom špinu a hlinu z nadstavca.

  2. Natrite všetky poškriabané alebo kovové plochy.

    Note: Farbu na takýto náter dodáva autorizovaný servisný predajca.

  3. Nástavec skladujte v čistej a suchej garáži alebo skladovacom priestore. Zakryte ho, aby ste ho chránili a uchovali čistý.