Introduktion

Maskinen är en åkgräsklippare med roterande knivar som är avsedd att användas av yrkesförare som har anlitats för kommersiellt arbete. Den är först och främst konstruerad för att sköta väl underhållna gräsmattor i parker, på idrottsplatser och i kommersiella områden. Det kan medföra fara för dig och kringstående om maskinen används i andra syften än vad som avsetts.

Läs den här informationen noga så att du lär dig att använda och underhålla produkten på rätt sätt och för att undvika person- och produktskador. Du är ansvarig för att produkten används på ett korrekt och säkert sätt.

Besök www.Toro.com om du behöver utbildningsmaterial för säkerhet och drift, information om tillbehör, hjälp med att hitta en återförsäljare eller om du vill registrera din produkt.

Kontakta en auktoriserad återförsäljare eller Toros kundservice och ha produktens modell- och artikelnummer till hands om du har behov av service, Toro-originaldelar eller ytterligare information. Figur 1 visar var på produkten modell- och serienumren sitter. Skriv numren i det tomma utrymmet.

Important: Skanna rutkoden på serienummerdekalen (i förekommande fall) med en mobil enhet för att få tillgång till information om garanti, reservdelar och annat.

g430134

Produkten uppfyller alla relevanta europeiska direktiv. Mer information finns i produktens separata försäkran om överensstämmelse.

Varning

KALIFORNIEN

Proposition 65 Varning

Kabeln till denna produkt innehåller bly, en kemikalie som av den amerikanska delstaten Kalifornien anses orsaka fosterskador och andra fortplantningsskador. Tvätta händerna efter hantering.

Batteripoler och kabelanslutningar med tillbehör innehåller bly och blyföreningar, kemikalier som den amerikanska delstaten Kalifornien anser kan orsaka cancer och fortplantningsskador. Tvätta händerna efter hantering.

Användning av produkten kan orsaka kemikalieexponering som av den amerikanska delstaten Kalifornien anses orsaka cancer, fosterskador och andra fortplantningsskador.

Säkerhet

Allmänna säkerhetsvarningar för maskinen

Graphic VARNING – läs alla säkerhetsvarningar, anvisningar och specifikationer och se alla illustrationer som medföljer denna maskin.

Underlåtenhet att följa varningarna och anvisningarna kan resultera i elektriska stötar, brand och/eller allvarliga personskador.

Termen ”maskin” i samtliga varningar nedan avser din eldrivna maskin (med sladd) eller batteridrivna maskin (utan sladd).

  1. Säkerhet i arbetsområdet

    1. Arbetsområdet ska vara rent och väl upplyst.Olycksrisken ökar i nedskräpade eller dåligt upplysta områden.

    2. Använd inte maskinen i explosiva atmosfärer, t.ex. i närheten av brandfarliga vätskor, gaser eller damm.Maskinen ger upphov till gnistor som kan antända dammet eller gaserna.

    3. Håll barn och kringstående på avstånd när du använder maskinen.Du riskerar att förlora kontrollen om du distraheras.

  2. Elsäkerhet

    1. Maskinens kontakt måste passa nätuttaget. Du får inte modifiera kontakten på något sätt. Använd aldrig en adapterkontakt tillsammans med en jordad maskin.Risken för elektriska stötar minskar om du använder omodifierade kontakter som matchar nätuttagen.

    2. Undvik kroppskontakt med jordade ytor som rör, element, spisar och kylskåp.Risken för elektriska stötar ökar om kroppen är jordad.

    3. Utsätt inte maskinen för regn eller våta förhållanden.Risken för elektriska stötar ökar om vatten tränger in i maskinen.

    4. Använd sladden med varsamhet. Håll inte i sladden när du bär, drar eller bryter strömmen till maskinen. Håll sladden på avstånd från värme, olja, skarpa kanter och rörliga delar.Skadade eller intrasslade sladdar ökar risken för elektriska stötar.

    5. Använd en förlängningssladd för utomhusbruk när du använder maskinen utomhus.Risken för elektriska stötar minskar om du använder en sladd som lämpar sig för utomhusbruk.

    6. Använd jordfelsbrytare om du inte kan undvika att använda maskinen i en fuktig miljö.Risken för elstötar minskar vid användning av jordfelsbrytare.

  3. Personlig säkerhet

    1. Var uppmärksam, koncentrerad och använd sunt förnuft när du använder maskinen. Använd inte maskinen om du är trött eller är påverkad av droger, alkohol eller medicin.Risken för allvarliga personskador ökar om du tappar koncentrationen när du använder maskinen, även om det bara är för ett ögonblick.

    2. Använd personlig skyddsutrustning. Använd alltid ögonskydd.Skyddsutrustning som dammask, halkfria skyddsskor eller hörselskydd som används när det behövs minskar risken för personskador.

    3. Förhindra oavsiktlig start. Säkerställ att reglaget är i avstängt läge innan du ansluter verktyget till nätuttaget och/eller batterierna.Att strömsätta en maskin som har strömbrytaren på främjar olyckor.

    4. Ta bort eventuell justeringssprint eller skruvnyckel innan du aktiverar maskinen.Kvarlämnade skruvnycklar eller sprintar i en roterande del av maskinen kan orsaka personskador.

    5. Sträck dig inte för långt. Bibehåll hela tiden ett stadigt fotstöd och balansen.På så sätt bibehåller du kontrollen över maskinen i oväntade situationer.

    6. Bär lämplig klädsel. Använd inte löst sittande kläder eller smycken. Håll hår och kläder borta från rörliga delar.Löst sittande kläder, smycken och långt hår kan fastna i rörliga delar.

    7. Om det går att förse enheter med dammutsugs- och uppsamlingsfunktioner ska dessa anslutas och användas på lämpligt sätt.Användning av dammuppsamlingsutrustning kan minska risken för faror i samband med damm.

    8. Låt inte kännedom från frekvent maskinanvändning leda till att du blir självbelåten och ignorerar säkerhetsföreskrifterna för maskinen.Ett vårdslöst agerande kan orsaka allvarliga skador på bråkdelen av en sekund.

  4. Korrekt användning och skötsel av maskinen

    1. Maskinen får inte brukas med våld. Använd rätt maskin för tillämpningen i fråga.Rätt maskin presterar bättre och fungerar på ett säkrare sätt om den används för den belastning som den har konstruerats för.

    2. Använd inte maskinen om det inte går att använda reglaget för på- och avslagning.En maskin som inte kan styras med reglaget är farlig och måste repareras.

    3. Dra ut sladden från strömkällan och/eller avlägsna batterierna från maskinen, om de är löstagbara, innan du gör några justeringar, byter tillbehör eller ställer maskinen i förvaring.Sådana förebyggande säkerhetsåtgärder minskar risken för oavsiktlig start av maskinen.

    4. När maskinen inte används ska den förvaras utom räckhåll för barn. Låt inte någon som inte känner till maskinen eller inte har läst dessa anvisningar använda maskinen.Maskinen är farlig i händerna på outbildade användare.

    5. Underhåll maskinen och tillbehören. Kontrollera om det finns rörliga delar som kärvar eller är felinriktade, trasiga delar eller andra problem som kan påverka maskinens drift. En skadad maskin måste repareras innan den kan användas.Många olyckor orsakas av dåligt underhållna maskiner.

    6. Håll klippverktygen skarpa och rena.Rätt underhållna klippverktyg med skarpa skäreggar kärvar mindre och är enklare att använda.

    7. Använd maskinen, tillbehör, verktygsdelar osv. enligt dessa anvisningar. Beakta även de aktuella arbetsförhållandena och det arbete som ska utföras.Användning av maskinen i andra syften än de avsedda kan leda till riskfyllda situationer.

    8. Håll handtagen och greppytorna torra, rena och fria från olja och fett.Halkiga handtag och greppytor främjar inte säker hantering och kontroll av maskinen i oväntade situationer.

  5. Användning och skötsel av maskinens batterier

    1. Ladda endast upp batteriet med den laddare som rekommenderas av tillverkaren.En laddare som är lämplig för en batterityp kan utgöra en brandrisk om den används med ett annat batteri.

    2. Använd uteslutande de batterier som är avsedda för maskinen.Att använda andra batterier kan öka skade- eller brandrisken.

    3. Ett batteri som inte används ska förvaras på avstånd från andra metallföremål som gem, mynt, nycklar, spikar, skruvar eller andra mindre metallföremål som kan leda effekten från en pol till en annan.Kortslutning av batteriet kan orsaka brännskador eller eldsvåda.

    4. Ett felbehandlat batteri kan läcka vätska. Undvik kontakt. Spola med vatten vid eventuell oavsiktlig kontakt. Sök läkarhjälp om vätskan kommer i kontakt med ögonen.Vätska som läcker ur batteriet kan orsaka irritation eller brännskador.

    5. Använd inte batterier eller en maskin som har skadats eller modifierats.Skadade eller modifierade batterier kan bete sig oförutsägbart och orsaka brand, explosion eller personskador.

    6. Utsätt inte batterier eller maskinen för eld eller höga temperaturer.Exponering för brandtemperaturer över 130 °C kan orsaka explosion.

    7. Följ alla laddningsanvisningar och ladda inte batterierna eller maskinen utanför det temperaturintervall som anges i anvisningarna.Felaktig laddning eller laddning vid temperaturer utanför angivet intervall kan skada batteriet och öka brandrisken.

  6. Service

    1. Lämna in maskinen på service hos en kvalificerad verkstad som endast använder identiska reservdelar.På så sätt äventyras inte maskinens säkerhet.

    2. Serva aldrig skadade batterier.Batteriunderhåll får endast utföras av tillverkaren eller auktoriserade leverantörer.

Ytterligare säkerhetsmeddelanden

Varningssymbol

Varningssymbolen (Figur 2) som visas i den här bruksanvisningen och på maskinen markerar viktiga säkerhetsmeddelanden som du måste följa för att förhindra olyckor.

g000502

Varningssymbolen visas ovanför information som varnar dig för farliga handlingar eller situationer och följs av orden FARA, VARNING eller VAR FÖRSIKTIG.

FARA anger en överhängande fara som, om den inte undviks, kommer att leda till dödsfall eller allvarliga personskador.

VARNING anger en potentiellt farlig situation som, om den inte undviks, kan leda till dödsfall eller allvarliga personskador.

VAR FÖRSIKTIG anger en potentiellt farlig situation som, om den inte undviks, skulle kunna leda till lindriga eller måttliga personskador.

Två andra beteckningar används för att markera information i denna bruksanvisning. Viktigt anger speciell teknisk information och Observera anger allmän information som är värd att notera.

Allmän säkerhet

Maskinen kan slita av händer och fötter och kasta omkring föremål. Följ alltid alla säkerhetsanvisningar för att undvika allvarliga personskador.

  • Kör endast maskinen om skydd och andra säkerhetsanordningar sitter på plats och fungerar.

  • Håll händer och fötter borta från rörliga delar. Håll avstånd till utkastaröppningen.

  • Låt aldrig barn använda maskinen.

  • Stäng av maskinen, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du kliver ur förarsätet. Låt maskinen svalna innan du utför service, justerar, rengör eller ställer den i förvar.

Säkerhet vid drift

  • Det är ägaren som ansvarar för att utbilda alla förare.

  • Lär dig hur du använder utrustningen på ett säkert sätt och bekanta dig med manöverorgan och säkerhetsskyltar.

  • Denna produkt genererar ett elektromagnetiskt fält. Om du använder en implanterbar elektronisk medicinteknisk produkt ska du kontakta din vårdgivare innan du använder den här produkten.

  • Stäng av maskinen, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du kliver ur förarsätet. Vrid bortkopplingsbrytaren för batteriet till det AVSTäNGDA läget och låt maskinen svalna innan du utför service, justerar, rengör eller ställer den i förvar.

  • Lär dig att stanna och stänga av maskinen snabbt.

  • Kontrollera att förarkontroller, säkerhetsbrytare och skydd sitter fast och fungerar som de ska. Kör inte maskinen om dessa inte fungerar som de ska.

  • Före klippning ska du alltid kontrollera att knivarna, knivbultarna och klippenheterna är i gott fungerande skick. Byt ut slitna eller skadade knivar och skruvar i satser så att balanseringen bibehålls.

  • Inspektera området där maskinen ska användas och ta bort föremål som maskinen kan slunga iväg.

  • Ägaren/operatören kan förebygga olyckor samt ansvarar för olyckor som kan ge upphov till personskador eller skador på egendom.

  • Använd lämpliga kläder, inklusive ögonskydd, långbyxor, rejäla och halkfria skor samt hörselskydd. Sätt upp långt hår och använd inte hängande smycken eller löst sittande kläder.

  • Se till att alla drivenheter är i neutralläge och att du sitter på förarplatsen innan du startar motorn.

  • Skjutsa inte passagerare på maskinen.

  • Använd endast maskinen om du har god sikt, så att du kan undvika gropar och dolda faror.

  • Undvik att klippa vått gräs. Försämrat grepp kan göra att maskinen glider.

  • Håll händer och fötter borta från rörliga delar. Håll avstånd till utkastaröppningen.

  • Titta bakåt och nedåt innan du backar för att se till att vägen är fri.

  • Var försiktig när du närmar dig hörn med skymd sikt, buskage, träd eller andra objekt som kan försämra sikten.

  • Stanna knivarna när du inte klipper gräs.

  • Stanna maskinen, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du undersöker redskapet om du kör på ett föremål eller om maskinen vibrerar på ett onormalt sätt. Vrid bortkopplingsbrytaren för batteriet till det AVSTäNGDA läget och utför alla nödvändiga reparationer innan du använder maskinen igen.

  • Sakta ned och var försiktig när du svänger och korsar vägar och trottoarer med maskinen. Lämna alltid företräde.

  • Koppla ur klippenhetens drivenhet, stäng av maskinen, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörelser har avstannat innan du justerar klipphöjden (såvida du inte kan justera den från arbetsläget).

  • Lämna aldrig en maskin som är i gång utan uppsikt.

  • Innan du kliver ur förarsätet ska du göra följande:

    • Ställ maskinen på ett plant underlag.

    • Kontrollera att parkeringsbromsen är inkopplad.

    • Koppla ur kraftuttaget och sänk ner redskapen.

    • Stäng av maskinen och ta ut nyckeln.

    • Vänta tills alla rörelser har upphört.

  • Använd inte maskinen när det finns risk för blixtnedslag.

  • Använd inte maskinen som bogserfordon.

  • Använd endast tillbehör, redskap och reservdelar som har godkänts av Toro.

  • Vältskyddet är en inbyggd, effektiv säkerhetsanordning.

  • Ta inte bort några vältskyddsdelar från maskinen.

  • Kontrollera att säkerhetsbältet fäster vid maskinen.

  • Dra bältesremmen över knät och spänn fast säkerhetsbältet i spännet på andra sidan sätet.

  • För att lossa säkerhetsbältet ska du hålla i bältet, trycka på knappen på spännet för att frigöra bältet och styra in det i den automatiska indragningens öppning. Säkerställ att du kan lossa säkerhetsbältet snabbt i en nödsituation.

  • Var mycket uppmärksam på hinder som kan finnas ovanför dig och vidrör dem inte.

  • Håll vältskyddet i säkert bruksskick genom att regelbundet inspektera det noga och kontrollera att det inte är skadat samt hålla alla fästelement åtdragna.

  • Byt ut skadade vältskyddsdelar. Reparera eller ändra dem inte.

  • En hytt som monteras av Toro har en störtbåge.

  • Använd alltid säkerhetsbältet.

  • Håll den fällbara störtbågen i upprätt låst läge, och använd säkerhetsbältet när du kör maskinen med störtbågen uppfälld.

  • Störtbågen ska endast fällas ned tillfälligt när så behövs. Använd inte säkerhetsbältet när störtbågen är nedfälld.

  • Tänk på att det inte finns något vältskydd när störtbågen är nedfälld.

  • Kontrollera området som ska klippas och ha aldrig störtbågen nedfälld i närheten av sluttningar, stup eller vattendrag.

  • Sluttningar är en betydande faktor vid olyckor som orsakas av att föraren förlorat kontrollen eller att maskinen välter, vilket kan innebära livsfara eller leda till allvarliga personskador. Du ansvarar för säker drift i sluttningar. Du måste vara extra försiktig när du kör maskinen i en sluttning.

  • Utvärdera förhållandena på platsen för att bedöma om sluttningen är säker för körning av maskinen, bland annat genom att undersöka hela arbetsplatsen. Använd alltid sunt förnuft och ett gott omdöme när du utför kontrollen.

  • Gå igenom instruktionerna för körning av maskinen i sluttningar nedan och fastställ om maskinen kan användas under de förhållanden som råder på den platsen och den dagen. Förändringar i terrängen kan leda till att maskinens manövrering i sluttningar förändras.

  • Undvik att starta, stänga av eller svänga med maskinen i sluttningar. Undvik att göra plötsliga ändringar i hastighet eller riktning. Sväng långsamt och successivt.

  • Använd inte maskinen under förhållanden där det råder tvekan om dragkraft, styrning eller stabilitet.

  • Avlägsna eller märk ut hinder såsom diken, hål, fåror, gupp, stenar och andra dolda faror. Det kan finnas dolda hinder i högt gräs. Ojämn terräng kan göra att maskinen välter.

  • Observera att maskinen kan tappa drivkraft om maskinen körs på vått gräs, tvärs över sluttningar eller nedför en sluttning. Drivhjul som tappar drivkraft kan leda till att maskinen glider och att du förlorar kontrollen över bromsning och styrning.

  • Var mycket försiktig när du använder maskinen nära stup, diken, flodbäddar, vattendrag eller andra faror. Maskinen kan välta plötsligt om ett hjul kör över en kant eller kanten ger med sig. Håll ett säkert avstånd mellan maskinen och riskfyllda områden.

  • Identifiera faror nere vid slutet av sluttningen. Klipp sluttningen med en handgräsklippare om det finns faror.

  • Om möjligt ska klippenheterna hållas nedsänkta mot marken när du kör maskinen i sluttningar. Om klippenheterna höjs vid körning i sluttningar kan maskinen bli ostadig.

  • Var mycket försiktig när du använder gräsuppsamlingssystem och andra redskap. De kan ändra maskinens stabilitet och leda till att du förlorar kontrollen.

  • Stäng av maskinen, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du kliver ur förarsätet. Låt maskinen svalna innan du utför service, justerar, rengör eller ställer den i förvar.

  • Avlägsna gräs och skräp från klippenheterna för att förhindra bränder.

  • Om klippenheterna är i transportläget ska du använda det positiva låset (om så utrustad) innan du lämnar maskinen utan uppsikt.

  • Låt maskinen svalna innan du ställer undan maskinen i ett slutet utrymme.

  • Ta ut nyckeln före transport och förvaring.

  • Förvara aldrig maskinen i närheten av en öppen låga, gnista eller ett kontrolljus, t.ex. nära en varmvattenberedare eller någon annan anordning.

  • Underhåll och rengör säkerhetsbälten vid behov.

Säkerhet för batteri och laddare

Allmänt

VARNING: Risk för brand och elektriska stötar – batterierna har inga delar som användaren kan serva.

  • Bekräfta vilken spänning som är tillgänglig i ditt land innan du använder laddaren.

  • Ladda inte maskinen i våta miljöer och skydda den från regn och snö.

  • Användning av tillbehör som inte rekommenderas eller säljs av Toro kan leda till brandrisk, elektriska stötar och skador.

  • För att minska risken för batteriexplosion ska du följa dessa anvisningar och anvisningarna för all utrustning som du tänker använda i närheten av laddaren.

  • Batterier kan avge explosiva gaser om de är kraftigt överladdade.

  • Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare för att serva eller byta ut ett batteri.

Utbildning

  • Låt aldrig barn eller personer som inte utbildats använda eller utföra service på laddaren. Lokala föreskrifter kan begränsa förarens ålder. Det är ägaren som ansvarar för att utbilda alla förare och mekaniker.

  • Läs, ta till dig och följ alla anvisningar på laddaren och i bruksanvisningen innan du använder laddaren. Bekanta dig med hur laddaren ska användas.

Förberedelser

  • Håll kringstående och barn på avstånd under laddning.

  • Använd endast laddaren inom det spänningsintervall som anges i den här bruksanvisningen och använd endast en strömsladd som är godkänd av Toro.

  • Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare för information om rätt laddare och strömsladd.

Körning

  • Ladda aldrig ett fruset batteri.

  • Använd sladden med varsamhet. Dra inte i strömsladden när du kopplar bort laddaren från uttaget. Förvara inte sladden på ett varmt ställe och låt den inte komma i kontakt med olja eller vassa kanter.

  • Anslut laddaren direkt till ett jordat uttag. Anslut inte laddaren till ett ojordat uttag, inte ens med en jordadapter.

  • Manipulera inte den medföljande strömsladden eller kontakten.

  • Ta av dig metallföremål som ringar, armband, halsband och klockor när du arbetar med litiumjonbatterier. Ett litiumjonbatteri kan producera tillräckligt med ström för att orsaka en allvarlig brännskada.

  • Använd en förlängningssladd som klarar den laddningsströmstyrka som anges i den här bruksanvisningen. Om du laddar utomhus ska du använda en förlängningssladd som är avsedd för utomhusbruk.

  • Om strömsladden är skadad när den sätts i kopplar du loss den från vägguttaget och kontaktar en auktoriserad Toro-återförsäljare för att byta sladden.

  • Koppla bort laddaren från eluttaget när den inte används, innan du flyttar den till en annan plats samt innan underhåll utförs på den.

Underhåll och förvaring

  • Ta inte isär laddaren.

  • Ta laddaren till en auktoriserad Toro-återförsäljare om service eller reparation behövs.

  • Lossa strömsladden från uttaget innan du påbörjar underhåll eller rengöring för att minska risken för elektriska stötar.

  • Underhåll eller byt vid behov ut etiketter med säkerhetsföreskrifter och instruktioner.

  • Använd inte laddaren med en skadad sladd eller kontakt. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare om du behöver en ersättningssladd.

  • Använd inte laddaren om den är skadad. Ta med den till en auktoriserad Toro-återförsäljare.

Säkerhet vid underhåll

  • Innan du kliver ur förarsätet ska du göra följande:

    • Ställ maskinen på ett plant underlag.

    • Kontrollera att parkeringsbromsen är inkopplad.

    • Koppla ur kraftuttaget och sänk ner redskapen.

    • Stäng av maskinen och ta ut nyckeln.

    • Vänta tills alla rörelser har upphört.

  • Om du lämnar nyckeln i tändningslåset kan någon råka starta maskinen av misstag och skada dig eller någon annan allvarligt. Ta ut nyckeln ur tändningslåset innan du utför något underhåll.

  • Låt maskinens komponenter svalna innan du utför underhåll.

  • Om klippenheterna är i transportläget ska du använda det positiva låset (i förekommande fall) innan du lämnar maskinen utan uppsikt.

  • Utför om möjligt inget underhåll på maskinen medan den är igång. Håll dig på avstånd från rörliga delar.

  • Stötta upp maskinen med pallbockar när du arbetar under maskinen.

  • Använd isolerade verktyg när du utför service på högspänningskomponenter i elsystemet.

  • Lätta försiktigt på trycket i komponenter med lagrad energi.

  • Håll alla maskindelar i gott bruksskick och samtliga beslag åtdragna, i synnerhet knivens fästelement.

  • Byt ut alla slitna eller skadade dekaler.

  • Använd endast originalreservdelar och tillbehör från Toro för att garantera en säker, optimal prestanda för maskinen. Det kan vara farligt att använda reservdelar från andra tillverkare och det kan göra produktgarantin ogiltig.

  • Låt aldrig barn eller någon som saknar utbildning utföra service på maskinen. Ägaren ansvarar för att utbilda alla mekaniker.

  • Sök omedelbart läkare om du träffas av en stråle hydraulvätska och vätskan tränger in i huden. Vätska som trängt in i huden måste opereras bort inom några få timmar av en läkare.

  • Se till att alla hydrauloljeslangar och -ledningar är i gott skick och att alla hydraulanslutningar och -kopplingar är ordentligt åtdragna innan hydraulsystemet trycksätts.

  • Håll kropp och händer borta från småläckor eller munstycken som sprutar ut hydraulvätska under högtryck.

  • Använd en kartong- eller pappersbit för att hitta hydraulläckor.

  • Lätta på allt tryck i hydraulsystemet på ett säkert sätt innan något arbete utförs i hydraulsystemet.

  • När du har servat maskinen testar du den på en öppen plats på avstånd från kringstående för att säkerställa att maskinen fungerar som den ska.

Säker förvaring

  • Se till att parkeringsbromsen har kopplats i, stäng av maskinen, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörelser har stannat innan du lämnar förarplatsen. Låt maskinen svalna innan du utför service, justerar, rengör eller ställer den i förvar.

  • Förvara aldrig maskinen i närheten av en öppen låga, gnista eller tändlåga.

Säkerhets- och instruktionsdekaler

Graphic

Säkerhetsdekalerna och anvisningarna är fullt synliga för föraren och finns nära alla potentiella farozoner. Ersätt dekaler som har skadats eller saknas.

decal106-9206
decal108-2073
decal133-8061
decal139-6215
decal140-1460
decal144-0275
decal144-0277
decal144-3952
decal144-7008
decal147-0287
decal147-2074
decal161-2443
decal161-2468
decal145-5301
decal145-5338
decal161-2469

Montering

Ta ut maskinen ut förpackningen

  1. Ta bort skruvarna som fäster de bakre hjulnaven på pallen.

  2. Ta bort bakhjulen från leveransplattformen.

  3. Fäll upp störtbågen. Se Fälla upp störtbågen.

  4. Anslut en lyftanordning till mitten av störtbågens övre del och höj upp maskinen.

  5. Ta bort leveransplattformen från maskinens nedre del.

  6. Placera två pallbockar under maskinens bakre del enligt Höja upp maskinens bakre del.

  7. Sänk ned maskinen på pallbockarna.

Montera bakdäcken

Delar som behövs till detta steg:

Bakhjul2
Liten bricka2
Stor bricka2
Skruv (⅝ x 1 ¼ tum)2
Dammkåpa2
Gängtätningsmassa
  1. Ta bort transportfästet från axelspindeln eller hjulnavet och kassera fästet.

  2. Ta bort hjulen från förpackningen och spara de två skruvarna (⅝ x 1 ¼ tum) och de stora brickorna som fäster däcken på förpackningen.

  3. Applicera gängtätningsmassa på axelspindelns invändiga gängor (Figur 3).

    g312833
  4. Använd en liten bricka, en stor bricka och en skruv (⅝ x 1 ¼ tum) för att fästa hjulet på axelspindeln (Figur 3).

  5. Dra åt skruven till 203 Nm.

  6. Montera dammkåpan på hjulet (Figur 3).

Ta bort framdäcken

Note: Du måste utföra den här proceduren för att montera lyftarmarna på rätt sätt.

  1. Lossa och ta bort hjulmuttrarna (Figur 4).

    g432922
  2. Ta bort hjulen från hjulnaven (Figur 4).

Montera lyftarmen

Delar som behövs till detta steg:

Höger lyftarm1
Vänster lyftarm1
Stort stift2
Skruv (5/16 x 1 tum)2
Mutter (5/16 x 1 tum)2
Mutter (⅜ tum)2
Litet stift2
Bult (⅜ x 1 ¼ tum)2
Smörjnippel2

Note: Låt en kollega hjälpa dig att montera lyftarmarna vid behov.

  1. Ta bort lyftarmarna från leveransplattformen.

  2. Använd två stora stift för att montera lyftarmarna på maskinramen (Figur 5).

    g432917
  3. Montera smörjnipplarna på de stora stiften (Figur 5).

  4. Använd två muttrar (5/16 tum) och två bultar (5/16 x 1 tum) för att fästa de stora stiften på ramen (Figur 6).

    g432918
  5. Utför följande steg för att fästa hydraulcylindrarna på lyftarmarna:

    1. Använd displayskärmen för att kontrollera att motviktsinställningen är AVSTäNGD.

    2. Använd en dornstans för att justera cylinderstavshålen mot lyftarmshålen (Figur 7).

      Note: Höj upp lyftarmen helt för att underlätta vid justeringen.

      g432920
    3. Använd två skruvar (⅜ x 1 ¼ tum), två muttrar (⅜ tum) och två små stift för att fästa lyftarmarna på cylindrarna (Figur 7).

  6. Smörj redskapsstiftets fogar och lyftarmens fogar. Se Smörja lager och bussningar.

Montera framdäcken

  1. Fäst däcken på hjulnaven med de hjulmuttrar du tog bort tidigare (Figur 8).

    g432922
  2. Dra åt hjulmuttrarna. Se Dra åt hjulmuttrarna.

Montera låsfästet

Delar som behövs till detta steg:

Låsfäste1
Bult (⅜ x 3 ¼ tum)2
Mutter (⅜ tum)2

Använd två bultar (⅜ x 3 ¼ tum) och två muttrar (⅜ tum) för att fästa låsfästet på plattformen (Figur 9).

g299562

Montera sätet

Delar som behövs till detta steg:

Tätningssats (beställs separat. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare)1

Montera sätet enligt tätningssatsens monteringsanvisningar.

Montera ratten

Delar som behövs till detta steg:

Ratt1
Kåpa1
  1. Lossa ratten från leveransplattformen (Figur 10).

    g307379
  2. Lossa Nylock-muttern och brickan från styraxeln.

    Note: Kontrollera att skumstoppringen sitter kvar på styraxeln (Figur 10).

  3. Skjut på ratten och brickan på styraxeln (Figur 10).

  4. Skruva fast ratten på axeln med Nylock-muttern. Dra åt Nylock-muttern till 27–35 Nm.

  5. Montera skyddet på ratten (Figur 10).

Montera stötfångaren

Delar som behövs till detta steg:

Stötfångare1
Bult (⅜ x 2 ¾ tum)2
Bult (⅜ x 3 ¼ tum)4
Mutter (⅜ tum)6
  1. Ta bort stötfångaren från leveransplattformen.

  2. Ta bort och spara de två skruvarna (⅜ x 2 ¾ tum) och de två muttrarna (⅜ tum) som håller fast den bakre batterilådan på ramen (Figur 11).

    g477675
  3. Fäst den övre delen av stötfångaren löst på maskinramen med fyra bultar (⅜ x 3 ¼ tum) och fyra muttrar (⅜ tum) enligt (Figur 12).

    g477678
  4. Fäst den övre delen av stötfångaren löst på maskinramen med två bultar (⅜ x 2 ¾ tum) och två muttrar (⅜ tum) enligt (Figur 12).

  5. Dra åt alla fästelement.

Justera störtbågens läge

Fäll upp störtbågen. Se Fälla upp störtbågen.

Montera klippenheten

Delar som behövs till detta steg:

Klippenhet (beställs separat. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare)1

Montera klippenheten. Utför följande steg och se klippenhetens bruksanvisning för ytterligare monteringsanvisningar.

  1. Låt en kollega sitta på sätet, vrida nyckeln till läget På och använda omkopplaren för redskapslyft för att sänka lyftarmarna medan du trycker ned lyftarmarna.

  2. Passa in hålen i lyftarmen med hålen i redskapsarmen enligt beskrivningen i klippenhetens bruksanvisning.

  3. Anslut klippenhetens kontakt till maskinens kontakt enligt beskrivningen i klippenhetens bruksanvisning.

Montera en kontakt på sladden med tom ände

Tillval

Delar som behövs till detta steg:

Strömsladd med tom ände1

Utför förfarandet om du måste använda sladden med tom ände som strömsladd (Figur 13) för att ladda maskinen.

g473358
  1. Välj en kontakt med följande egenskaper:

    • Minsta märkström: 16 A

    • Klassad för 250 V

  2. Montera kontakten enligt kontakttillverkarens monteringsanvisningar.

    Se följande tabell för motsvarande ledningsfärg och krets:

    LedningsfärgKrets
    GrönJord
    VitNeutral
    SvartLedning

Ladda maskinen

Delar som behövs till detta steg:

Strömsladd (beställs separat. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare)1
  1. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare för information om vilken strömsladd som kan användas i ditt land.

  2. Ladda maskinen. Se Ladda litiumjonbatterierna.

Kontrollera hydraulvätskenivån

Kontrollera hydraulvätskenivån. Se Kontrollera hydraulvätskenivån.

Kontrollera däcktrycket

Kontrollera lufttrycket i däcken, se Kontrollera däckens lufttryck.

Montera ljud- och lutningsdekalerna

För maskiner i länder som uppfyller CE/UKCA-kraven

Delar som behövs till detta steg:

Ljuddekal1
Lutningsdekal1

Om du använder den här maskinen i ett land som uppfyller CE- eller UKCA-standarder ska du tillämpa dekalerna för ljud och lutning enligt följande:

  • Ljuddekal: montera dekalen i följande steg:

    1. Använd följande tabell för att fastställa vilken ljuddekal som är tillämplig för din klippenhet och klippenhetens knivar:

      Modellnummer för klippenhetArtikelnummer för knivLjuddekal
      31890145-1114 eller 147-208297 dB
      145-1115 eller 145-1116102 dB
      31891145-1114 eller 147-208297 dB
      145-1115 eller 145-1116102 dB
    2. Fäst lämplig dekal i området nära serienummerplåten enligt Figur 14.

  • Lutningsdekal: montera dekalen i följande steg:

    1. Använd följande tabell för att fastställa vilken bokstav för lutningsdekalen som är tillämplig för din klippenhet:

      Modellnummer för klippenhetTotalt antal installerade batterierLutningsdekal*
      31890 eller 3189111 eller 13C
      15 eller 17C
      * Uppfyller kraven på lutningsstandard när den är utrustad med lämplig bakre vikt enligt beskrivningen i den här bruksanvisningen.
    2. Dra loss lämplig lutningsdekal från baksidan och kassera de återstående dekalerna.

    3. Sätt fast över varningsdekalens område enligt Figur 14.

Important: Se till att ytorna som visas i Figur 14 är rena och torra innan du sätter fast dekalerna.

g469247

Montera de bakre vikterna

Delar som behövs till detta steg:

Vikt (mängd varierar beroende på batterikonfiguration)

Maskinen levereras med två vikter (19 kg). Om maskinen är utrustad med 11 batterier, eller kommer att utrustas med 13 batterier, ska du montera de två vikterna på stötfångaren enligt följande:

Note: För maskiner som utrustas med 15 eller 17 batterier, se monteringsanvisningarna för energiexpansionssatsen för information om bakre vikt.

  1. Lossa fästelementen (Figur 15) som fäster viktlåsstången vid stötfångaren.

    g470789
  2. Lägg till två vikter på stötfångaren enligt Figur 15.

  3. Dra åt viktlåsstångens fästelement (Figur 15) för att fästa vikterna vid stötfångaren.

Montera en energiexpansionssats

Tillval

Delar som behövs till detta steg:

Energiexpansionssats (beställs separat, kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare)

Beroende på vilken typ av arbete du utför kan du behöva montera en energiexpansionssats för att öka antalet batterier i din traktorenhet. Vänd dig till en auktoriserad Toro-återförsäljare angående sådana satser.

Note: Om du monterar en energiexpansionssats kan du behöva ändra maskinens bakre vikt. Se monteringsanvisningarna för satsen.

Produktöversikt

g368899

Gaspedal

Använd gaspedalen för att köra maskinen framåt eller bakåt.

  • Köra maskinen framåt: tryck på pedalens övre del med tårna.

  • Köra maskinen bakåt:tryck på pedalens nedre del med tårna.

När du tar bort foten från gaspedalen ska pedalen stanna i neutralläge och parkeringsbromsen kopplas in.

Note: Du uppnår stadig drift genom att hålla hälen på plattformen och trycka på pedalen med tårna.

g219608

Rattlutningsspak

Om du vill luta ratten mot dig trycker du ned stången för lutning av ratten och drar styrkolonnen mot dig. Släpp spaken när styrkolonnen är i ett läge där du bekvämt kan hantera ratten.

Konsol

Se följande avsnitt för en beskrivning av konsolens kontroller (Figur 18).

g369002

Klippenhetens lyftomkopplare

Klippenhetens lyftomkopplare lyfter klippenheten till det högsta läget (TRANSPORT) och sänker klippenheten till det lägsta läget (DRIFT).

  • Höja klippenheten: tryck på omkopplarens bakre del.

  • Sänka klippenheten: tryck på omkopplarens främre del.

Höj klippenhet till läget TRANSPORT när du transporterar maskinen mellan platser. Sänk klippenhet till läget DRIFT när du inte ska använda maskinen.

Kraftuttagsbrytare

  • Aktivera klippenheten: dra upp kraftuttagsbrytaren.

  • Inaktivera klippenheten: tryck ned kraftuttagsbrytaren.

Enda gången du ska aktivera klippenheten är när klippenheten är i läget DRIFT och du är redo att använda klippenheten.

Note: Maskinen stängs av automatiskt om du lämnar förarplatsen samtidigt som kraftuttagsbrytaren är i PåSLAGET läge.

Tändningslås

Tändningslåset har två lägen: AV och På.

Använd tändningslåset för att starta eller stänga av maskinen (se Starta maskinen eller Stänga av motorn) eller för att granska skärminformationen (se Förstå skärmens information).

Omkopplare för nödbroms

Använd nödbromsen i en nödsituation, till exempel om bromsen slutar fungera. Tryck tillbaka fliken högst upp på omkopplaren (Figur 19) och tryck sedan på framsidan av omkopplaren för att ansätta bromsen eller tryck på baksidan av omkopplaren för att koppla ur bromsen.

g466740

Omkopplare för farthållare

Med omkopplaren för farthållaren ställer du in önskad hastighet för maskinen. Flytta omkopplaren till mittläget för att aktivera farthållaren. Tryck omkopplaren framåt för att ställa in hastigheten. Tryck omkopplaren bakåt för att inaktivera farthållaren.

Note: Du kan även inaktivera farthållaren genom att trycka på gaspedalens nedre del. När du har aktiverat farthållaren kan du ändra hastighet på skärmen.

USB-port

Använd USB-porten för att ladda mobila enheter.

Skärm

Skärmen visar information om maskinen, till exempel driftstatus, diagnostik och annan information.

Se Förstå skärmens information för mer information om skärmen.

Skärmknappar

Använd knapparna för att växla mellan skärmar, bläddra bland menyskärmar och växla mellan maskininställningar.

Note: Specifikationer och utformning kan ändras utan föregående meddelande.

g433427
BeskrivningFigur 20referensMått och vikt
Höjd med störtbåge uppfälld D200 cm
Höjd med störtbågen nedfälldC111 cm
Total maskinlängdMed utrustat redskap GMax 330 cm
Endast traktorenhetIMax 262 cm
Total bredd (med klippenhet)Med klippenhetsmodell 31980B168 cm
Med klippenhetsmodell 31981 198 cm
HjulbaslängdE132 cm
Framhjul spårviddA132 cm
Bakhjul spårvidd  122 cm
Markfrigång 20 cm
Vikt* 1 012 kg
*Traktorenhet utrustad med klippenhetsmodell 31891, luftfjädring för säte, 15 batterier och en bakre vikt.

Elspecifikationstabell

Antal batterier11 (standard för maskinen; kan utrustas med 13, 15 eller 17)
MärkspänningMax 61,5 V likström och 55,3 V likström nominellt
Amperetimmar439,6 (11 batterier)
519,6 (13 batterier)
599,6 (15 batterier)
679,5 (17 batterier)

Redskap/tillbehör

Det finns ett urval av godkända Toro-redskap och -tillbehör som du kan använda för att förbättra och utöka maskinens kapacitet. Kontakta en auktoriserad serviceverkstad eller Toro-återförsäljare eller gå till www.Toro.com för att se en lista över alla godkända redskap och tillbehör.

Använd endast Toros originalreservdelar och tillbehör för att säkerställa optimal prestanda. Det kan vara farligt att använda reservdelar och tillbehör från andra tillverkare och det kan göra produktgarantin ogiltig.

Körning

Före körning

Utföra dagligt underhåll

Innan maskinen startas varje dag ska Varje användning/dagligen-procedurerna utföras som anges i .

Kontrollera däckens lufttryck

UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
Varje användning eller dagligen
  • Kontrollera lufttrycket i däcken.
  • Däcktryck:

    • Framdäck: 1,38 bar

    • Bakdäck: 1,93 bar

    Fara

    Ett lågt däcktryck minskar maskinens stabilitet på lutande underlag. Detta kan göra så att maskinen välter, vilket i sin tur kan leda till personskador eller dödsfall.

    Däcken får inte vara för löst pumpade.

    Kontrollera lufttrycket i fram- och bakdäcken. Lägg till eller ta bort luft vid behov för att justera lufttrycket i däcken tills du uppnår angiven specifikation.

    Important: Upprätthåll rätt tryck i alla däck för att säkerställa bra klippkvalitet och korrekt maskinfunktion.Kontrollera lufttrycket i samtliga däck innan du kör maskinen.

    g001055

    Kontrollera säkerhetssystemet

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Varje användning eller dagligen
  • Kontrollera säkerhetssystemet.
  • Säkerhetssystemet förhindrar att maskinen rör sig när du inte sitter på förarplatsen. Systemet ska också förhindra att kraftuttaget kopplas in så länge du inte sitter på förarplatsen med ett nedsänkt redskap (t.ex. klippenhet) och kraftuttagsbrytaren är i PåSLAGET läge.

    Maskinen stannar om du lämnar förarplatsen under drift. Kraftuttaget kopplas ur om följande inträffar:

    • Du reser dig från förarplatsen.

    • Redskapet höjs till den övre gränsen.

    • Kraftuttagsbrytaren är i AVSTäNGT läge.

    Var försiktig

    Om säkerhetsbrytarna är frånkopplade eller skadade kan maskinen plötsligt gå igång, vilket kan leda till personskador.

    • Gör inga otillåtna ändringar på säkerhetsbrytarna.

    • Kontrollera säkerhetsbrytarnas funktion dagligen och byt ut eventuella skadade brytare innan du kör maskinen. Utför testerna på en öppen plats på avstånd från kringstående.

    1. Sätt dig på förarplatsen, flytta KRAFTUTTAGSBRYTAREN till AVSTäNGT läge och ta bort foten från gaspedalen.

    2. Vrid tändningsbrytaren till På-läget. Fortsätt till steg 3 om maskinen startar.

      Important: Om hydraulpumpens motor inte startar men maskinens display är på kan det tyda på ett fel i säkerhetssystemet. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare.

    3. Res dig från förarplatsen med maskinen igång. Hydraulpumpens motor ska stängas av efter tre sekunder. Om hydraulpumpens motor stängs av sätter du dig på förarplatsen igen, höjer redskapet och fortsätter till steg 4.

      Important: Om motorn inte stängs av kan det bero på ett fel i säkerhetssystemet. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare.

    4. Sänk redskapet till marken när maskinen är på och flytta kraftuttagsbrytaren till det PåSLAGNA läget. Redskapet ska aktiveras. Fortsätt till steg 5 om redskapet aktiveras.

      Important: Om redskapet inte aktiveras kan det bero på ett fel i säkerhetssystemet. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare.

    5. När redskapet har aktiverats håller du lyftomkopplaren för klippenheten intryckt för att lyfta redskapet till den övre gränsen. Redskapet bör inaktiveras omedelbart.

      Important: Om redskapet inte inaktiveras kan det bero på ett fel i säkerhetssystemet. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare.

    6. När maskinen är på och kraftuttagsbrytaren är i AVSTäNGT läge, reser du dig från sätet och väntar tills hydraulpumpens motor stannar och trycker sedan ned gaspedalen. Om allt fungerar som det ska kommer maskinen inte att röra sig.

      Important: Om maskinen mot förmodan rör sig kan det bero på ett fel i säkerhetssystemet. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare.

    Justera störtbågen

    Varning

    Om maskinen välter kan det leda till livshotande personskador.

    • Behåll störtbågen i uppfällt låst läge.

    • Använd säkerhetsbälte.

    Varning

    Det finns inget vältskydd när störtbågen är nedfälld.

    • Kör inte maskinen på ojämn mark eller i en sluttning med störtbågen nedfälld.

    • Fäll inte ned störtbågen om det inte är absolut nödvändigt.

    • Använd inte säkerhetsbältet när störtbågen är nedfälld.

    • Kör långsamt och försiktigt.

    • Fäll upp störtbågen så snart som det finns tillräckligt med utrymme.

    • Var mycket uppmärksam på utrymmen ovanför dig (dvs. grenar, dörrar och elektriska sladdar) innan du kör under ett föremål och vidrör dem inte.

    Fälla ned störtbågen

    Important: Fäll inte ned störtbågen om det inte är absolut nödvändigt.

    1. Ställ maskinen på ett plant underlag, se till att parkeringsbromsen har kopplats in, sänk ned klippenheten, stäng av maskinen och ta ut nyckeln.

    2. Ta bort hårnålssprintarna och tapparna från störtbågen (Figur 22).

    3. Sänk ned störtbågen och fäst den med tapparna och hårnålssprintarna (Figur 22).

    g433601g034164

    Fälla upp störtbågen

    1. Ställ maskinen på ett plant underlag, se till att parkeringsbromsen har kopplats in, sänk ned klippenheten, stäng av maskinen och ta ut nyckeln ur tändningslåset.

    2. Ta bort hårnålssprintarna och tapparna från störtbågen (Figur 23).

    3. Fäll upp störtbågen och fäst den med tapparna och hårnålssprintarna (Figur 23).

    g034168

    Förstå skärmens information

    g369189

    Skärmen (Figur 24) visar information om maskinen, till exempel driftstatus, diagnostik och annan information.

    • Startskärm (Figur 25): visar batterispänning och timmätare i några sekunder efter start.

      g466888
    • Driftskärm (Figur 26): visar batteriladdning och annan aktuell maskininformation med ikonerna i Förstå skärmens symboler.

      g466887
    • Skärm för knivhastighet (Figur 27): tryck på knappen Graphic för att öppna den här skärmen och tryck på Graphic för att ändra klippenhetens knivhastighet. Skärmen kan bara öppnas när Smart Power är inaktiverat.

      g467376
    • Skärm för justering av drivhastighet (Figur 28): tryck på knappen Graphic för att öppna den här skärmen och justera maxhastigheten när klippenheten är i läget DRIFT (indikeras med ikonen Graphic) eller när klippenheten är i läget TRANSPORT (indikeras av ikonen Graphic).

      g467375
    • Skärmen Farthållare (Figur 29): visas när farthållaren är aktiverad (såvida du inte befinner dig på en särskild menyskärm) eller när du trycker på knappen Graphic med farthållaren aktiverad.

      g467362

    Förstå menyalternativen

    Du kan trycka på knappen Graphic på alla huvudinformationsskärmarna för att öppna huvudmenyn.

    Se följande tabeller för en beskrivning av vilka alternativ som finns tillgängliga från menyerna:

    Note: Graphic Låst på Låsta menyer – endast tillgänglig med PIN-kod

    huvudmenyn

    MenyobjektBeskrivning
    FELInnehåller en lista med de senaste maskinfelen som uppstått. Se servicehandboken eller kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare för mer information om FELMENYN.
    SERVICEInnehåller information om maskinen, såsom antal brukstimmar och beräkningar. Se tabellen för Service.
    DIAGNOSTIKInnehåller en lista över aktuell maskininformation och status. Du kan använda den här informationen för att felsöka vissa problem eftersom den snabbt anger vilka maskinreglage som är på/av och visar kontrollnivåer (t.ex. sensorvärden).
    INSTäLLNINGARGer dig möjlighet att anpassa och ändra konfigurationsvariabler på skärmen. Se tabellen för Inställningar.
    OMGer information om maskinens modellnummer, artikelnummer och programvaruversion. Se tabellen för Om.

    Service

    MenyobjektBeskrivning
    HOURSVisar det totala antalet timmar som maskinen och kraftuttaget har varit på, antalet timmar som maskinen har transporterats och antalet timmar för hydraulolja och axelolja.
    BERäKNINGARVisar antalet kraftuttagsstarter.
    BOGSERINGSLäGEGraphicAktiverar bogseringsläge. Se Bogsera maskinen.
    GASPEDALGraphicVisar spänningsvärdena när gaspedalen är i maxläget framåt, neutralläge eller maxläget bakåt. Starta en gaspedalskalibrering.

    Diagnostik

    MenyobjektBeskrivning
    HJULDRIVNINGVisar status för hjuldrivningssystemet.
    DECKVisar status för klippenheten.
    PTO/KRAFTUTTAGVisar status för kraftuttagssystemet.
    BATTERIVisar status för batterisystemet.
    BATTERIERAnger status för enskilda batterier.
    MOTORSTYRNINGVisar status för elmotorer och styrenheter.
    CANVisar status för maskinens kommunikationsbuss.

    Inställningar

    MenyobjektBeskrivning
    ENHETERStyr enheterna som används på skärmen. Menyalternativen är brittiska standardenheter eller imperialmått.
    SPRåKStyr språken som används på skärmen.
    BAKGRUNDSBELYSNINGStyr skärmens ljusstyrka.
    KONTRASTStyr skärmens kontrast.
    LåSTA MENYERMöjliggör åtkomst till skyddade menyer med hjälp av ett lösenord.
    LåS INSTäLLNINGARGraphicStyr de skyddade menyerna.
    SMART POWERGraphicSlår på och av Smart Power®-funktionen. Se Förstå Smart Power-inställningen.
    MAXTRANSPORTGraphicStyr maskinens maximala hastighet när klippenheten är i läget TRANSPORT.
    MAXKLIPPNINGGraphicStyr maskinens maximala hastighet när klippenheten är i läget DRIFT.
    BATT. RESERVGraphicAnger batteritid (i minuter) som behövs för att köra maskinen till laddning när batterinivån är låg. Se Ställa in batterireservkapaciteten.
    MOTVIKTGraphicStyr hur mycket motvikt som appliceras av klippenhetens cylindrar. Se Förstå motviktsinställningen.
    AUTO. TOMGåNGGraphicJusterar tiden det tar för hydraulmotorn att minska till låg hastighet när maskinen går på tomgång. Se Förstå den automatiska tomgången.
    VäNDLäGEGraphicSlår på och av vändläget. Se Förstå vändläget.

    Om

    MenyobjektBeskrivning
    MODELVisar maskinens modellnummer.
    SNVisar maskinens artikelnummer.
    S/W REVListar artikelnummer och version för maskinens programvara.
    SKäRM Listar artikelnummer och version för skärmens programvara.
    SC1Listar artikelnummer och version för drivmotorstyrenhetens programvara
    SC2Listar artikelnummer och version för pumpmotorstyrenhetens programvara
    SC3Listar artikelnummer och version för CU1-motorstyrenhetens programvara
    SC4Listar artikelnummer och version för CU2-motorstyrenhetens programvara
    SC5Listar artikelnummer och version för CU3-motorstyrenhetens programvara
    BATTERIERListar artikelnummer och version för programvara för alla batterier

    Förstå skärmens symboler

    Följande tabell beskriver varje symbol på skärmen:

    Skärmens symboler

    GraphicNästa
    GraphicBläddra uppåt
    GraphicBläddra nedåt
    GraphicÖka
    GraphicMinska
    GraphicKomma åt menyn.
    GraphicStänga menyn.
    GraphicVäxla mellan en inställning.
    GraphicÅterställ
    GraphicTimmätare
    GraphicFöraren sitter inte i sätet.
    Graphic

    Parkeringsbromsen är inkopplad

    Parkeringsbromsen kopplas in automatiskt när maskinen är i neutralläge eller om maskinen blir strömlös.

    GraphicNeutral
    GraphicKraftuttaget är inkopplat.
    GraphicKraftuttaget är inaktiverat.
    GraphicFarthållaren är aktiverad.
    GraphicKlippenheterna sänks ned och klippenheten är i flytläget.
    GraphicKlippenheterna höjs upp.
    GraphicSnabbt
    GraphicLångsamt
    GraphicOm PIN-koden anges kan du komma åt skyddade menyalternativ eller konfigurera skyddade inställningar.
    GraphicBatteri
    GraphicEnergisnålt
    GraphicDrivhastigheten eller menyobjektet är låst.
    GraphicDags för service
    GraphicMotvikten är aktiv.
    GraphicMaskinen laddas.
    GraphicMaskinen laddas inte.

    Komma åt låsta menyer

    Note: Den fabriksinställda PIN-koden för maskinen är ”1234”.

    Om du har ändrat PIN-koden och därefter glömt den nya koden kan du kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare för att få hjälp.

    1. Välj alternativet INSTäLLNINGAR.

    2. Välj alternativet LåSTA MENYER.

    3. Ange PIN-koden genom att trycka på mittknappen tills rätt siffra visas. Tryck sedan på högerknappen för att gå till nästa siffra.

    4. När du har angett alla fyra siffror trycker du på mittknappen för att bekräfta PIN-koden.

      Om PIN-koden har angetts korrekt visas PIN-symbolen längst upp till höger på alla menyskärmar.

    Förstå Smart Power-inställningen

    • Smart Power aktiverat: maskinen sparar ström under lättare klippbelastning och ökar strömtillförseln för att klara tyngre klippbelastning. Funktionen styr automatiskt maskinens hastighet och optimerar klippresultatet.

    • Smart Power inaktiverat: klippenhetens knivhastighet konfigureras via skärmen för knivhastighet och drivhastigheten begränsas inte.

    Ställa in batterireservkapaciteten

    Använd batterireservinställningen för att ställa in antalet minuter som du behöver för att köra maskinen till batteriladdningsområdet. På så sätt har du tillräckligt med batteriström (när batterinivån blir för låg) för att köra maskinen till laddning.

    Förstå motviktsinställningen

    Motviktssystemet upprätthåller ett hydrauliskt mottryck på klippenhetens lyftcylindrar. Trycket förbättrar hjuldrivningen genom att överföra klippenhetens vikt till gräsklipparens drivhjul. Om du minskar motviktsinställningen kan du få en stabilare klippenhet, men dragkraften kan minska. Om du ökar motviktsinställningen kan hjuldrivningskapaciteten öka, men klippresultatet kan bli sämre.

    Det finns följande motviktsalternativ:

    • Låg – störst vikt på klippenheterna och minst vikt på drivhjulen

    • Medium – medelstor vikt på klippenheterna och drivhjulen

    • Hög – minst vikt på klippenheterna och störst vikt på drivhjulen

    • Av – inaktiverar motviktsinställningen

    Förstå den automatiska tomgången

    När du aktiverar automatisk tomgång drar maskinen mindre ström från hydraulpumpen vid tomgång, vilket drar mindre ström från batterierna och resulterar i tystare drift.

    Förstå vändläget

    Med vändläget kan du snabbt höja klippenheten ovanför gräset när du gör en snabb sväng i slutet av varje klippsträcka eller när du navigerar runt hinder.

    När du sänker klippenheten till DRIFTLäGET kan du snabbt trycka och släppa klippenhetens lyftomkopplare bakåt för att höja klippenheten något när du gör en snabb sväng. När du är klar med svängen trycker du på lyftomkopplaren för att åter sänka ned klippenheten till marken och börja klippa igen.

    Under arbetets gång

    Starta maskinen

    1. Kontrollera att bortkopplingsbrytaren för batteri är i PåSLAGET läge.

    2. Sätt dig i förarsätet och spänn fast säkerhetsbältet.

    3. Kontrollera att kraftuttaget är urkopplat.

    4. Kontrollera att gaspedalen är i neutralläget.

    5. Vrid tändningslåset till läget På.

    Återställa kraftuttagsbrytarfunktionen

    Note: Maskinen stängs av automatiskt om du lämnar förarplatsen samtidigt som kraftuttagsbrytaren är i PåSLAGET läge.

    Gör så här för att återställa kraftuttagsbrytarfunktionen:

    1. För ned kraftuttagsbrytaren.

    2. Starta maskinen enligt Starta maskinen.

    3. Använd klippenhetens lyftomkopplare för att sänka klippenheten till läget DRIFT.

    4. För upp kraftuttagsbrytaren.

    Övervaka batterisystemets laddningsnivå

    Se huvudinformationsskärmen på displayen för att fastställa batterisystemets laddningsnivå.

    Förstå meddelanden om låg batterinivå

    • När batterinivån sjunker till en låg procentsats visas ett meddelande om låg batterinivå på skärmen. Klipp klart och transportera sedan maskinen till ett batteriladdningsområde och ladda batterierna.

    • Om batterinivån blir för låg när du använder maskinen visas ett meddelande på skärmen. När du använder maskinen med för låg batterinivå kan knivarna inte aktiveras. Transportera maskinen till ett batteriladdningsområde och ladda batterierna.

    Stänga av motorn

    1. Parkera maskinen på en plan yta.

      Note: Parkeringsbromsen ansätts när maskinen stannar helt.

    2. Koppla ur kraftuttaget.

    3. Vrid tändningslåset till läget AV och ta ut nyckeln.

    Efter körning

    Serva klippenheterna

    Du kan vrida klippenheten från läget TRANSPORT (A i Figur 30) till läget SERVICE (B i Figur 30). Använd läget SERVICE för att underhålla klippenhetens knivar eller rengöra under klippenheten. Se klippenhetens bruksanvisning.

    g369191

    Vrid klippenheten till läget

    Utför denna procedur för att vrida klippenheten från läget TRANSPORT till läget SERVICE.

    Varning

    Om du lämnar nyckeln i tändningslåset kan någon råka starta maskinen av misstag och skada dig eller någon annan allvarligt.

    Ta ut nyckeln ur tändningslåset och vrid bortkopplingsbrytaren för batteriet till det AVSTäNGDA läget. Starta inte motorn med klippenheten i läget SERVICE.

    1. Parkera maskinen på en plan yta.

    2. Tryck på lyftomkopplaren för att höja upp klippenheten till läget TRANSPORT.

    3. Stäng av maskinen, ta ut nyckeln, se till att parkeringsbromsen är inkopplad och vrid bortkopplingsbrytaren för batteri till det AVSTäNGDA läget.

    4. Ta bort pinnarna från klipphöjdsplattorna (Figur 31).

      g371944
    5. Vrid klippenheten (Figur 32) så att spärren kopplas ihop med låsfästet (Figur 33).

      Varning

      Klippenheten är tung.

      Ta hjälp av någon när du lyfter klippenheten.

      g369190
      g298276

    Vrida klippenheten till läget

    Utför denna procedur för att vrida klippenheten från läget SERVICE till läget TRANSPORT.

    1. Lossa klippenhetens spärr från låsfästet (Figur 34) genom att vrida klippenheten något framåt (se Figur 32) och dra spärrhandtaget framåt.

      g298277
    2. Vrid klippenheten långsamt nedåt tills pinnen kommer i kontakt med lyftarmsplattan (A i Figur 35).

      g298288
    3. Tryck ned på klippenheten med foten och dra sedan ut pinnen (B i Figur 35) så att klippenheten stabiliseras i läget TRANSPORT.

    4. För in klipphöjdspinnarna genom klipphöjdsplattorna och kedjorna.

    Transportera litiumjonbatterierna

    Den amerikanska transportmyndigheten och andra internationella transportmyndigheter kräver att litiumjonbatterier endast transporteras i speciella förpackningar av speditörer som har specialtillstånd för sådan batteritransport. I USA är det dock tillåtet att transportera batterier om de är monterade på maskinen som batteridriven utrustning, förutsatt att vissa föreskrifter följs. Kontakta den amerikanska transportmyndigheten eller lämpligt statligt organ i ditt land angående detaljerade föreskrifter angående transport av batterierna eller maskinen utrustad med batterierna.

    Kontakta din auktoriserade Toro-återförsäljare för mer information om hur du transporterar ett batteri.

    Så här fungerar litiumjonbatteriladdaren

    Förstå kraven på strömkällor

    En krets på 20 A med 230–250 V krävs för full uteffekt från laddaren. Laddaren kan ladda mellan 100–240 V växelström, men om du använder en strömkälla under 230 V växelström får du en lägre uteffekt från laddaren.

    Fara

    Kontakt med vatten under laddning av maskinen kan orsaka elektriska stötar som kan leda till personskador eller dödsfall.

    • Hantera inte kontakten eller laddaren med våta händer eller när du befinner dig i vatten.

    • Ladda inte batterierna under regniga eller våta förhållanden.

    Använd lämplig strömsladd (för användning i ditt geografiska område) när du laddar maskinen. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare för lämplig sladd.

    Om du behöver använda en förlängningssladd med strömsladden ser du till att förlängningssladden har 12 AWG-ledningar och är klassad för 250 V.

    Important: Kontrollera regelbundet att det inte finns några hål eller sprickor i strömsladdens isolering. Använd inte en skadad sladd. Dra inte sladden genom stillastående vatten eller vått gräs. Ändra inte laddaren eller strömsladden på något sätt.

    Varning

    En skadad strömsladd kan leda till elektriska stötar och/eller brand.

    Inspektera strömsladden noga innan du börjar använda laddaren. Använd inte laddaren om sladden är skadad; införskaffa en ny sladd.

    Ladda litiumjonbatterierna

    Var försiktig

    Om du försöker ladda batterierna med en laddare som inte tillhandahålls av Toro kan det leda till för hög värme och andra relaterade produktfel, vilket kan leda till egendomsskador och/eller personskador.

    Använd laddare från Toro för att ladda batterierna.

    Rekommenderat temperaturområde för laddning med full effekt: 0–26,6 °C

    För optimal laddning ska du ladda batterierna i temperaturer som ligger inom det rekommenderade området ovan. Om du laddar batterierna i temperaturer över det rekommenderade området (26,6–40 °C) kan laddningseffekten försämras.

    1. Parkera maskinen på angiven plats för laddning.

    2. Stäng av maskinen och ta ut nyckeln.

    3. Kontrollera att bortkopplingsbrytaren för batteri är i PåSLAGET läge.

    4. Ta bort kåpan från maskinens laddningsport.

    5. Se till att maskinens laddningsport och strömsladd är fria från damm, skräp och fukt.

    6. Anslut strömsladden till maskinens laddningsport (Figur 36).

      g386076
    7. Sätt i strömsladdens väggkontakt i ett jordat eluttag.

      Se Förstå kraven på strömkällor för krav på strömkällor.

    8. Ta en titt på skärmen för att säkerställa att batterierna laddas.

      Note: Skärmen visar batteriets strömstyrka och laddningsstatus (Figur 37).

      g469312
    9. Koppla bort laddarna när maskinen når en tillräckligt hög laddningsnivå. Se Slutföra laddningsprocessen.

    Slutföra laddningsprocessen

    1. Koppla bort strömsladden från maskinens laddningsport.

    2. Lägg undan strömsladden på rätt sätt när du förvarar den för att undvika skada.

    3. Starta maskinen och kontrollera laddningsnivån på skärmen.

      När laddningen är klar ser du tio fulla staplar på skärmen.

    Bogsera maskinen

    Den elektriska parkeringsbromsen kopplas in automatiskt när maskinen är i neutralläge eller om maskinen blir strömlös. Om du vill bogsera maskinen måste du koppla ur elbromsen (under förarplattformen) via skärmen eller med en spak.

    1. Blockera framdäckens båda sidor med klossar.

    2. Utför ett av följande steg för att koppla ur parkeringsbromsen:

      • Om maskinen har ström aktiverar du Bogseringsläge i servicemenyn på skärmen.

        Note: Den elektriska parkeringsbromsen kopplas ur när du aktiverar Bogseringsläge och maskinen kan röra sig fritt när du tar bort klossarna från däcken.Om du trycker på gaspedalen kopplas bogseringsläget ur och parkeringsbromsen återgår till normal funktion.

      • Om maskinen saknar ström gör du följande för att koppla ur parkeringsbromsen manuellt:

        1. Ta bort spaken från röret för bruksanvisningen.

        2. Använd spaken från röret för bruksanvisningen för att lossa muttern på plattformsramen (Figur 38).

          g469233
        3. Placera spaken på bromsfrigöringsenheten, flytta den uppåt i spåret för att koppla ur parkeringsbromsen (Figur 39) och dra åt muttern så att parkeringsbromsen förblir urkopplad när du bogserar maskinen.

        g469234
    3. Ta bort klossarna från hjulen och bogsera maskinen.

      Important: Flytta maskinen i en hastighet som inte överstiger 4,8 km/h och endast ett kort avstånd över plan mark.Om du måste flytta maskinen längre avstånd eller över ojämn mark bör du transportera den på ett släp.

    4. När du har bogserat maskinen till avsedd plats placerar du klossar på båda sidor av framdäcken och kopplar in parkeringsbromsen:

      • Stäng av Bogseringsläge i servicemenyn på skärmen om du använde skärmen för att koppla ur parkeringsbromsen.

        Note: Parkeringsbromsen ska nu kopplas in när du stänger av bogseringsläget.

      • Om du använde spaken för att koppla ur parkeringsbromsen manuellt:

        1. Lossa muttern och använd spaken för att sänka ned bromsfrigöringsenheten så att parkeringsbromsen kopplas in.

        2. Dra åt muttern.

        3. Placera spaken i röret för bruksanvisningen.

    Transportera maskinen

    • Var försiktig när du lastar på eller av maskinen från en släpvagn eller lastbil.

    • Använd ramper i fullbredd när du lastar maskinen på en släpvagn eller lastbil.

    • Bind fast maskinen så att den sitter säkert.

    • Ta ut nyckeln före transport och förvaring.

    Underhåll

    Note: Vänster och höger sida på maskinen är lika med förarens vänstra respektive högra sida vid normal körning.

    Note: Hämta en kostnadsfri kopia av elschemat eller hydraulschemat på www.Toro.com. Klicka på länken Manuals och sök efter din maskin.

    Rekommenderat underhåll

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Efter den första timmen
  • Dra åt hjulmuttrarna.
  • Efter de första 10 timmarna
  • Dra åt hjulmuttrarna.
  • Efter de första 50 timmarna
  • Byt ut axeloljan.
  • Efter de första 1000 timmarna
  • Byt hydraulvätskan.
  • Byt hydraulfiltret.
  • Varje användning eller dagligen
  • Kontrollera lufttrycket i däcken.
  • Kontrollera säkerhetssystemet.
  • Kontrollera hydraulvätskenivån.
  • Var 50:e timme
  • Smörj lager och bussningar.
  • Var 200:e timme
  • Dra åt hjulmuttrarna.
  • Var 250:e timme
  • Kontrollera axeloljenivån.
  • Var 500:e timme
  • Byt ut axeloljan.
  • Var 800:e timme
  • Byt hydraulvätska (om du inte använder rekommenderad hydraulvätska eller om du någon gång har fyllt tanken med en alternativ vätska).
  • Byt ut hydraulfiltret (om du inte använder rekommenderad hydraulvätska eller om du någon gång har fyllt hydraultanken med en alternativ vätska).
  • Var 1000:e timme
  • Byt hydraulfilter (om du använder rekommenderad hydraulvätska).
  • Var 2000:e timme
  • Byt hydraulvätska (om du använder rekommenderad hydraulvätska).
  • Årligen
  • Ta bort skräp från elfacket (årligen eller vid behov).
  • Vartannat år
  • Byt ut rörliga slangar.
  • Kontrollista för dagligt underhåll

    Kopiera sidan och använd den regelbundet.

    KontrollpunktVecka:
    Mån.Tis.Ons.Tors.Fre.Lör.Sön.
    Kontrollera att säkerhetssystemet fungerar.       
    Kontrollera att vältskyddet är helt uppfällt och i det låsta läget.       
    Kontrollera att parkeringsbromsen fungerar.       
    Kontrollera om det finns missljud vid körning/användning.       
    Kontrollera att det inte finns skador på hydraulslangarna.       
    Kontrollera att systemet inte har några oljeläckor.       
    Kontrollera däcktrycket.       
    Kontrollera instrumentfunktionen.       
    Smörj alla smörjnipplarna.1       
    Bättra på skadad lack.       
    Kontrollera säkerhetsbältet.       
    Kontrollera elkablarnas skick.       
    Rengör maskinen.       

    1Omedelbart efter varje tvätt, oavsett intervallen i listan

    Anteckningar om särskilda problem
    Kontrollen utförd av:
    ArtikelDatumInformation
       
       
       

    Förberedelser för underhåll

    Höja upp maskinen

    Fara

    Mekaniska eller hydrauliska domkrafter kan eventuellt inte stötta upp maskinen, vilket kan resultera i allvarliga personskador.

    • Stötta upp maskinen med pallbockar.

    • Använd endast mekaniska eller hydrauliska domkrafter för att höja upp maskinen.

    Höja upp maskinens främre del

    Important: Se till att det inte finns några kablar eller hydrauliska komponenter mellan domkraften och ramen.

    g443997
    1. Blockera de två bakhjulen med kilar för att förhindra att maskinen rör sig.

    2. Placera domkrafterna på ett säkert sätt under domkraftspunkterna (dvs. ramrören).

    3. När du har höjt upp maskinens främre del använder du lämpliga pallbockar under axelrören för att stötta upp maskinen.

    Höja upp maskinens bakre del

    Important: Se till att det inte finns några kablar eller hydrauliska komponenter mellan domkraften och ramen.

    g414111
    1. Blockera de två framhjulen med kilar för att förhindra att maskinen rör sig.

    2. Placera domkrafterna på ett säkert sätt under domkraftspunkterna (dvs. ramrören).

    3. När du har höjt upp maskinens främre del använder du lämpliga pallbockar under maskinramen för att stötta upp maskinen.

    Lyfta motorhuven

    1. Ta bort muttrarna och remskydden (Figur 42) på vardera sidan av motorhuven.

    2. Lossa remmarna på båda sidor av maskinen (Figur 42).

    3. Öppna motorhuven (Figur 42).

    g414122

    Smörjning

    Smörja lager och bussningar

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Var 50:e timme
  • Smörj lager och bussningar.
  • Maskinen har smörjnipplar som måste smörjas regelbundet med fett nr 2 på litiumbas.

    Important: Smörj maskinen omedelbart efter varje tvätt.

    • Axelsvängtapp (Figur 43)

      g434208
    • Maskinens främre del (Figur 44):

      • Redskapets svängnav (2)

      • Lyftcylinderbussningar (2)

      • Lyftarmens svängtappar (2)

      g417125
    • Maskinens bakre del (Figur 45):

      • Hydraulcylinderns kulled (2)

      • Axelspindelnav (2)

      g417127

    Underhålla elsystemet

    Använda bortkopplingsbrytaren för batterierna

    1. Koppla ur strömsladden till maskinen om den är ansluten.

    2. Flytta bortkopplingsbrytaren för batteri till önskat läge enligt Figur 46.

    g432905

    Utföra service på batterierna

    Note: Maskinen är försedd med 11 litiumjonbatterier. Batteriantalet kan utökas med lämpliga energiexpansionssatser för maskinen.

    Ett litiumjonbatteri måste kasseras eller återvinnas i enlighet med lokala och statliga bestämmelser. Om batteriet kräver service ska du kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare för att få hjälp.

    Öppna inte batteriet. Om du har problem med ett batteri kontaktar du en auktoriserad Toro-återförsäljare för hjälp

    Underhålla litiumjonbatterierna

    Varning

    Batterierna innehåller hög spänning som kan orsaka brännskador eller ge elektriska stötar.

    • Försök inte öppna batterierna.

    • Var väldigt försiktig när du hanterar ett batteri med sprucket hölje.

    • Använd endast laddaren som är avsedd för batterierna.

    Litiumjonbatterierna har en tillräcklig laddning för att utföra avsett arbete under sin livslängd.

    Följ dessa riktlinjer för att uppnå maximal batterilivslängd och -användning:

    • Öppna inte batteriet.

    • Förvara/parkera maskinen i ett rent och torrt garage eller förvaringsområde och skydda den från direkt solljus, värmekällor, regn och våta förhållanden. Förvara den inte i utrymmen där temperaturen överstiger det intervall som anges i Förvaringskrav för batterier. Temperaturer utanför detta intervall kan skada batterierna. Höga temperaturer vid förvaring, särskilt då batteriet har hög laddning, minskar batteriernas livslängd.

    • Om maskinen ska stå i förvar i mer än tio dagar ska du se till att den står svalt och torrt, skyddad från direkt solljus, regn och våta förhållanden.

    • Batteriet kan överhettas vid klippning i varma förhållanden eller solljus. Om detta inträffar visas en varning om hög temperatur på skärmen. Därefter inaktiveras redskapet (dvs. klippenheterna) och maskinen saktar ned.

      Kör maskinen till en sval plats skyddad från direkt solljus, stäng av maskinen och låt batterierna svalna helt innan du fortsätter arbetet.

    • Se till att klipparknivarna inte blir slöa. En slö kniv ökar strömförbrukningen och minskar mängden arbete som maskinen utför på varje laddning.

    • Använd endast ljuset när det är nödvändigt.

    Underhålla batteriladdaren

    Important: Alla elektriska reparationer ska endast utföras av auktoriserade Toro-återförsäljare.

    Laddaren kräver inte mycket underhåll, annat än att den måste skyddas från skador och väder och vind.

    • Rulla ihop strömsladden om du inte använder den.

    • Undersök regelbundet sladdarna så att de är i gott skick och byt vid behov ut dem mot delar som godkänts av Toro.

    Ta bort skräp från batteriladdningsfacket

    Note: Batteriladdaren är innesluten under förarsätet.

    Ta bort sätessockelplattan (Figur 47) och avlägsna eventuellt skräp (t.ex. gräs) från batteriladdningsfacket.

    g445372

    Ta bort skräp från elfacket

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Årligen
  • Ta bort skräp från elfacket (årligen eller vid behov).
  • Många elektriska komponenter (t.ex. säkringar och styrenheter) sitter under kåpan (Figur 48) på maskinens vänstra sida. Ta bort kåpan och använd tryckluft för att avlägsna skräp (t.ex. gräs).

    Varning

    Om tryckluft används på fel sätt för att rengöra maskinen kan det leda till allvarliga personskador.

    • Använd lämplig personlig skyddsutrustning, t.ex. ögonskydd, hörselskydd och dammask.

    • Rikta inte tryckluft mot någon del av kroppen eller mot någon annan.

    • Se tillverkarens anvisningar för luftkompressorn för information om drift och säkerhet.

    Important: Använd inte vatten för att ta bort skräp från elfacket eftersom det kan skada elsystemet.

    g473202

    Lokalisera säkringarna

    Ta bort kåpan på maskinens vänstra sida (Figur 49) för att hitta och komma åt säkringarna (Figur 50).

    Om en säkring på 100 A har gått byter du ut båda säkringarna på 100 A.

    g448299
    g451257

    Underhålla drivsystemet

    Kontrollera axeloljenivån

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Var 250:e timme
  • Kontrollera axeloljenivån.
  • Vätsketyp: Mobilfluid™ 424

    1. Avlägsna påfyllningspluggen på axeln (Figur 51).

      Note: Vätskenivån ska ligga i jämnhöjd med påfyllningspluggens nederkant.

      g433604
    2. Om vätskenivån är låg tar du bort påfyllningspluggen och fyller på med angiven vätska tills den rinner ut ur hålet.

    3. Sätt tillbaka påfyllningspluggen och dra åt den till ett åtdragningsmoment på 27–41 Nm.

    Byta ut axeloljan

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Efter de första 50 timmarna
  • Byt ut axeloljan.
  • Var 500:e timme
  • Byt ut axeloljan.
  • Vätsketyp: Mobilfluid™ 424

    Vätskekapacitet: 0,68–0,74 liter

    1. Placera ett avtappningskärl under avtappningspluggen.

      g432359
    2. Avlägsna påfyllningspluggen (Figur 52).

      Note: Spara påfyllningspluggen.

    3. Avlägsna avtappningspluggen (Figur 52) och låt all vätska rinna ut helt.

      Note: Spara avtappningspluggen.

    4. Montera avtappningspluggen och dra åt den till ett vridmoment på 12–19 Nm.

    5. Fyll axeln med angiven mängd vätska tills den är i jämnhöjd med påfyllningsöppningen.

    6. Sätt fast påfyllningspluggen och dra åt den till ett vridmoment på 27–41 Nm.

    Dra åt hjulmuttrarna

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Efter den första timmen
  • Dra åt hjulmuttrarna.
  • Efter de första 10 timmarna
  • Dra åt hjulmuttrarna.
  • Var 200:e timme
  • Dra åt hjulmuttrarna.
  • Momentspecifikationer för hjulmuttrar: 102 till 108 Nm

    Dra åt hjulmuttrarna på framhjulen enligt Figur 53 till angivet vridmoment.

    g034007

    Underhålla hydraulsystemet

    Säkerhet för hydraulsystemet

    • Sök omedelbart läkare om du träffas av en stråle hydraulvätska och vätskan tränger in i huden. Vätska som trängt in i huden måste opereras bort inom några få timmar av en läkare.

    • Se till att alla hydrauloljeslangar och -ledningar är i gott skick och att alla hydraulanslutningar och -kopplingar är ordentligt åtdragna innan hydraulsystemet trycksätts.

    • Håll kropp och händer borta från småläckor eller munstycken som sprutar ut hydraulvätska under högtryck.

    • Använd en kartong- eller pappersbit för att hitta hydraulläckor.

    • Lätta på allt tryck i hydraulsystemet på ett säkert sätt innan något arbete utförs i hydraulsystemet.

    Specifikation för hydraulvätskan

    Tanken fylls på fabriken med cirka 12,3 liter högkvalitativ hydraulvätska. Kontrollera hydraulvätskenivån innan maskinen startas för första gången och därefter dagligen. Se Kontrollera hydraulvätskenivån.

    Rekommenderad utbytesvätska: Toro PX-hydraulvätska med förlängd hållbarhet. Finns i spannar om 19 liter eller fat om 208 liter.

    Note: Om den rekommenderade utbytesvätskan används behöver maskinens vätska och filter inte bytas ut lika ofta.

    Alternativa hydraulvätskor: Om Toro PX-hydraulvätska med förlängd hållbarhet inte är tillgänglig kan du använda en annan vanlig, oljebaserad hydraulvätska med specifikationer som faller inom det angivna området för samtliga materialegenskaper nedan och som uppfyller branschstandarderna. Använd inte syntetisk vätska. Rådgör med din smörjmedelsdistributör för att hitta en lämplig produkt.

    Note: Toro ansvarar inte för skador som uppstått till följd av att felaktiga vätskor använts. Använd därför endast produkter från ansedda tillverkare som ansvarar för sina rekommendationer.

    Högt viskositetsindex/nötningsförhindrande hydraulvätska, med låg flytpunkt, av typen ISO VG 46

    Materialegenskaper: 
     Viskositet, ASTM D445cSt vid 40 °C: 44 till 48
     Viskositetsindex, ASTM D2270140 eller högre
     Flytpunkt, ASTM D97–37 °C till –45 °C
    Branschspecifikationer:Eaton Vickers 694 (I-286-S, M-2950-S/35VQ25 eller M-2952-S)

    Note: Många hydraulvätskor är nästintill färglösa vilket gör det svårt att upptäcka läckor. Det finns en rödfärgstillsats till hydraulvätskan i flaskor om 20 ml. En flaska räcker till 15–22 liter hydraulvätska. Beställ artikelnummer 44-2500 från en auktoriserad Toro-återförsäljare.

    Important: Toro Premium Synthetic Biodegradable Hydraulic Fluid är den enda syntetiska, biologiskt nedbrytbara hydraulvätskan som godkänts av Toro. Vätskan kan blandas med de elastomerer som används i Toros hydraulsystem och kan användas i många olika temperaturer. Vätskan kan blandas med traditionella mineraloljor, men för största möjliga biologiska nedbrytbarhet och prestanda bör hydraulsystemet sköljas noga så att inga traditionella oljor finns kvar. Du kan köpa oljan i dunkar om 19 liter eller fat om 208 liter hos en auktoriserad Toro-återförsäljare.

    Kontrollera hydraulvätskenivån

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Varje användning eller dagligen
  • Kontrollera hydraulvätskenivån.
    1. Ställ maskinen på ett plant underlag, sänk ned klippenheten, se till att koppla in parkeringsbromsen, stäng av motorn och ta ut nyckeln.

    2. Öppna motorhuven.

    3. Avlägsna oljestickslocket från hydraultanken och torka av den med en ren trasa (Figur 54).

      g415755
    4. Sätt i oljestickslocket i hydraultanken (Figur 54).

    5. Ta bort oljestickslocket och kontrollera oljenivån (Figur 55).

      g415756
    6. Om vätskenivån ligger under den nedre markeringen på oljestickan ska du tillsätta specificerad hydraulvätska i tanken. Sätt i oljestickslocket i tanken och upprepa steg 3 till 5 tills vätskenivån är mellan de övre och nedre markeringarna (Figur 55) på oljestickan.

    7. Sätt i oljestickslocket i hydraultanken och dra åt locket för hand.

    8. Kontrollera alla hydraulslangar och nipplar med avseende på läckage.

    Byta hydraulvätskan

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Efter de första 1000 timmarna
  • Byt hydraulvätskan.
  • Var 800:e timme
  • Byt hydraulvätska (om du inte använder rekommenderad hydraulvätska eller om du någon gång har fyllt tanken med en alternativ vätska).
  • Var 2000:e timme
  • Byt hydraulvätska (om du använder rekommenderad hydraulvätska).
  • Om hydraulvätskan förorenas ska du kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare eftersom systemet då måste spolas. Förorenad hydraulvätska ser mjölkaktig eller svart ut jämfört med ren vätska.

    1. Ställ maskinen på ett plant underlag, sänk ned klippenheten, stäng av maskinen och ta ut nyckeln.

    2. Ställ ett stort avtappningskärl under hydraulvätskepumpen.

    3. Ta bort locket på hydraultankens oljesticka.

    4. Töm tanken på hydraulvätska enligt följande:

      1. Ta bort slangen och slangklämman från pumpen (Figur 56).

        g441218
      2. Låt hydraulvätskan rinna ut från slangen och ner i avtappningskärlet (Figur 56).

      3. Använd slangklämman för att fästa slangen vid pumpen.

    5. Fyll hydraultanken med hydraulvätska. Se Specifikation för hydraulvätskan för specifikationer.

      Important: Använd endast specificerade hydrauloljor. Andra oljor kan orsaka skador på systemet.

    6. Sätt tillbaka hydraultankens oljesticka och lock.

    7. Starta maskinen och använd hydraulreglagen i följande ordning för att sprida hydraulvätskan i hela systemet:

      1. Använd ratten för att vrida däcken hela vägen till höger och vänster.

      2. Använd lyftomkopplaren för att höja eller sänka klippenheten.

    8. Kontrollera om det finns några läckor och stäng av maskinen.

    9. Kontrollera hydrauloljenivån i tanken. Se Kontrollera hydraulvätskenivån.

    Byta hydraulfiltret

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Efter de första 1000 timmarna
  • Byt hydraulfiltret.
  • Var 800:e timme
  • Byt ut hydraulfiltret (om du inte använder rekommenderad hydraulvätska eller om du någon gång har fyllt hydraultanken med en alternativ vätska).
  • Var 1000:e timme
  • Byt hydraulfilter (om du använder rekommenderad hydraulvätska).
  • Important: Använd lämpligt Toro-hydraulfilter. Se maskinens reservdelskatalog. Om något annat filter används kan garantin för några av komponenterna bli ogiltig.

    1. Rengör området runt hydraulfiltrets monteringsområde (se Figur 57).

      g433602
    2. Placera ett avtappningskärl under filtret, ta bort filtret och låt eventuell kvarvarande olja rinna ned i kärlet.

    3. Smörj den nya filterpackningen och fyll filtret med hydraulolja.

    4. Se till att det område där filtret ska monteras är rent och skruva fast varje filter tills packningen kommer i kontakt med fästplattan. Dra sedan åt filtret ytterligare ett halvt varv.

    Kontrollera hydraulledningarna och slangarna

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Vartannat år
  • Byt ut rörliga slangar.
  • Undersök hydraulledningarna och slangarna dagligen och kontrollera om det finns läckor, vridna ledningar, lösa fäststöd, slitage, lösa beslag, väderslitage och kemiskt slitage. Reparera alla eventuella skador innan du använder maskinen igen.

    Rengöring

    Rengöra maskinen

    1. Parkera maskinen på plant underlag, stäng av maskinen, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du kliver ur maskinen.

    2. Vrid batteribortkopplingsbrytaren till det AVSTäNGDA läget.

    3. Avlägsna skräp från maskinen med vatten eller med ett milt rengöringsmedel. Du kan använda en trasa när du tvättar maskinen. Du kan också använda tryckluft.

      Varning

      Om tryckluft används på fel sätt för att rengöra maskinen kan det leda till allvarliga personskador.

      • Använd lämplig personlig skyddsutrustning, t.ex. ögonskydd, hörselskydd och dammask.

      • Rikta inte tryckluft mot någon del av kroppen eller mot någon annan.

      • Se tillverkarens anvisningar för luftkompressorn för information om drift och säkerhet.

    Important: Använd inte bräckt eller återvunnet vatten (gråvatten) när du gör rent maskinen.

    Important: Spruta inte vatten direkt på elektriska komponenter, eftersom det kan skada elsystemet.

    Important: Trycksatt vatten (högtryckstvätt) rekommenderas inte för tvätt av maskinen. Det kan skada elsystemet, göra så viktiga dekaler lossnar eller tvätta bort fett som behövs vid friktionspunkter. Undvik överdriven användning av vatten, särskilt nära elektriska komponenter eller anslutningar.

    Förvaring

    Förbereda maskinen

    1. Parkera maskinen på plant underlag, stäng av maskinen, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du kliver ur maskinen.

    2. Rengör maskinen och klippenheten noggrant. Se Rengöra maskinen och klippenhetens bruksanvisning.

    3. Kontrollera och justera lufttrycket i däcken. Se Kontrollera däckens lufttryck.

    4. Kontrollera hydraulledningarna och slangarna och reparera vid behov.

    5. Kontrollera hydraulvätskenivån. Se Kontrollera hydraulvätskenivån.

    6. Avlägsna, vässa, balansera och montera klippenhetens knivar.

    7. Kontrollera fästelementen och dra åt dem om de är lösa.

    8. Smörj alla smörjnipplar och stryk olja på upphängningspunkterna. Torka av överflödigt fett.

    9. Sandpappra lätt och måla i områden där färgen har skrapats av, flagat eller rostat. Reparera eventuella bucklor i metallchassit.

    Förvaringskrav för batterier

    Note: Du behöver inte ta bort batterierna från maskinen vid förvaring.

    Se temperaturgränserna för förvaring i följande tabell:

    Temperaturgränser för förvaring

    FörvaringstemperaturLämplig förvaringstid
    45 °C till 55 °C1 vecka
    25 °C till 45 °C 3 veckor
    −20 °C till 25 °C52 veckor

    Important: Temperaturer utanför dessa intervall kan skada batterierna.Batteriernas förvaringstemperatur påverkar deras livslängd på lång sikt. Förvaring i extrema temperaturer under långa tidsperioder minskar batteriernas livslängd. Vid temperaturer över 25 °C ska du endast förvara maskinen under den tid som anges i tabellen.

    • Innan du förvarar maskinen ska du ladda upp eller ur batterierna tills du når en laddningsprocent på 40–60 %.

      Note: 50 % laddning är optimalt för att säkerställa maximal batterilivslängd. Batteriernas livslängd minskar om de laddas till 100 % innan förvaring.Om du tror att maskinen kommer att förvaras under en längre tid ska du ladda batterierna till cirka 60 %.

    • Under förvaringen ska du kontrollera batteriernas laddning var sjätte månad och säkerställa att den är mellan 40 % och 60 %. Om laddningen är under 40 % ska batterierna laddas till mellan 40 % och 60 %.

    • När du har laddat batterierna kopplar du bort batteriladdaren från elnätet.

    • Om du låter laddsladden förbli ansluten kommer laddaren att stängas av när batterierna är fulladdade och inte slås på igen om den inte kopplas från och sedan ansluts på nytt.