Uvod

Ovaj je uređaj traktorska rotacijska kosilica namijenjena profesionalnim korisnicima za komercijalnu primjenu. Prvenstveno je namijenjen za održavanje trave na dobro održavanim travnjacima u parkovima te na sportskim i komercijalnim terenima. Upotreba ovog proizvoda u bilo koju drugu svrhu osim one za koju je namijenjen može biti opasna za vas i prolaznike.

Pažljivo pročitajte ove informacije kako biste naučili ispravno upravljati uređajem i održavati ga te kako biste izbjegli tjelesne ozljede i oštećenja uređaja. Odgovorni ste za ispravno i sigurno upravljanje uređajem.

Na internetskoj stranici tvrtke Toro www.Toro.com možete dobiti informacije o sigurnosti uređaja, materijale za obuku rukovatelja, informacije o dodatnoj opremi, pomoć pri nalaženju distributera ili možete registrirati uređaj.

Ako vam je potreban servis, originalni dijelovi proizvođača Toro ili dodatne informacije, obratite se ovlaštenom serviseru ili službi za korisnike tvrtke Toro i pripremite broj modela i serijski broj svog uređaja. Slika 1 prikazuje lokaciju broja modela i serijskog broja na uređaju. Upišite brojeve na za to predviđeno mjesto.

Important: S pomoću mobilnog uređaja možete skenirati QR kod na naljepnici sa serijskim brojem (ako postoji) kako biste pristupili podacima o jamstvu i dijelovima te ostalim informacijama o proizvodu.

g430134

Ovaj je uređaj u skladu sa svim relevantnim direktivama EU-a. Za više detalja pogledajte zasebnu izjavu o sukladnosti (DOC) za ovaj uređaj.

Upozorenje

KALIFORNIJA

Upozorenje prema kalifornijskom zakonu Proposition 65

Kabel za napajanje ovog proizvoda sadržava olovo, kemikaliju za koju je Savezna država Kalifornija utvrdila da uzrokuje rak ili druge posljedice štetne za reproduktivno zdravlje. Operite ruke nakon rukovanja.

Kleme akumulatora, polovi i povezana oprema sadržavaju olovo i olovne spojeve, odnosno kemikalije za koje je Savezna država Kalifornija utvrdila da uzrokuju rak i posljedice štetne za reproduktivno zdravlje. Operite ruke nakon rukovanja.

Uporabom ovog proizvoda možete biti izloženi kemikalijama za koje je Savezna država Kalifornija utvrdila da uzrokuju rak, urođene mane ili druge posljedice štetne za reproduktivno zdravlje.

Sigurnost

Opća sigurnosna upozorenja za uređaj

Graphic UPOZORENJE – Pročitajte sva sigurnosna upozorenja, upute, ilustracije i specifikacije koje ste dobili uz ovaj uređaj.

Nepridržavanje upozorenja i uputa može dovesti do strujnog udara, požara i/ili teških ozljeda.

Pojam uređaj” u svim navedenim upozorenjima odnosi se na vaš uređaj s mrežnim napajanjem (pomoću kabela) ili uređaj na akumulatorski pogon (bez kabela).

  1. Sigurnost radnog prostora

    1. Radni prostor održavajte čistim i dobro osvijetljenim.Neuredna i tamna mjesta pogodna su za nezgode.

    2. Nemojte upotrebljavati uređaj u eksplozivnim atmosferama, na primjer u prisutnosti zapaljivih tekućina, plinova ili prašine.Uređaj stvara iskre koje mogu zapaliti prašinu ili pare.

    3. Djecu i prolaznike držite podalje od mjesta na kojem upotrebljavate uređaj.Gubitak pažnje može uzrokovati gubitak kontrole.

  2. Električna sigurnost

    1. Utikači uređaja moraju odgovarati utičnici. Nikada nemojte vršiti izmjene na utikaču. Nemojte upotrebljavati strujne adaptere na uređaju koji ima uzemljenje.Neizmijenjeni utikači i odgovarajuće utičnice smanjuju rizik od strujnog udara.

    2. Izbjegavajte kontakt s uzemljenim površinama, kao što su cijevi, radijatori, štednjaci i hladnjaci.Opasnost od strujnog udara veća je ako je vaše tijelo uzemljeno.

    3. Nemojte izlagati uređaj kiši ili vlažnim uvjetima.Prodiranje vode u uređaj povećat će rizik od strujnog udara.

    4. Nemojte nepropisno upotrebljavati kabel. Nikada nemojte kabel upotrebljavati za prenošenje, povlačenje ili isključivanje uređaja. Kabel držite podalje od izvora topline, ulja, oštrih rubova ili pokretnih dijelova.Oštećeni ili zapetljani kabeli povećavaju rizik od strujnog udara.

    5. Kad uređaj upotrebljavate na otvorenom prostoru, upotrebljavajte produžni kabel koji je primjeren za rad na otvorenom.Upotreba produžnog kabela koji je primjeren za rad na otvorenom smanjuje rizik od strujnog udara.

    6. Ako ne možete izbjeći upotrebu uređaja na vlažnome mjestu, upotrijebite strujni izvor sa zaštitnom sklopkom diferencijalne struje (RCD).Uporaba zaštitne sklopke diferencijalne struje smanjuje rizik od strujnog udara.

  3. Osobna zaštita

    1. Budite oprezni, gledajte što radite i razumno prosuđujte tijekom upotrebe uređaja. Nemojte upotrebljavati uređaj ako ste umorni ili pod utjecajem droga, alkohola ili lijekova.Trenutak nepažnje tijekom upotrebe uređaja može dovesti do teških tjelesnih ozljeda.

    2. Nosite osobnu zaštitnu opremu. Uvijek nosite zaštitu za oči.Upotreba zaštitne opreme, kao što su maska za zaštitu od prašine, zaštitne cipele s protukliznim potplatom ili zaštita za sluh, u odgovarajućim uvjetima smanjit će tjelesne ozljede.

    3. Spriječite nenamjerno uključivanje. Provjerite je li prekidač u položaju Off (isključeno) prije spajanja na izvor napajanja i/ili na akumulator.Spajanje uređaja s uključenim prekidačem na izvor napajanja može izazvati nezgodu.

    4. Uklonite sve klinove ili ključeve za podešavanje prije uključivanja uređaja.Ako ključ ili klin ostanu pričvršćeni za rotirajući dio uređaja, može doći do tjelesnih ozljeda.

    5. Nemojte se naginjati. Uvijek držite dobro uporište i ravnotežu.To omogućuje bolje upravljanje uređajem u neočekivanim situacijama.

    6. Budite prikladno odjeveni. Nemojte nositi široku odjeću ili nakit. Kosu i odjeću držite podalje od pomičnih dijelova.Široka odjeća, nakit ili duga kosa mogu zapeti u pomične dijelove.

    7. Ako uređaji imaju priključak za postrojenja za izvlačenje i skupljanje prašine, pobrinite se da postrojenja budu priključena i da se upotrebljavaju na odgovarajući način.Skupljanje prašine može smanjiti opasnosti povezane s prašinom.

    8. Nemojte da vas znanje stečeno čestom upotrebom uređaja navede na pretjeranu samouvjerenost i zanemarivanje pravila za sigurnu upotrebu uređaja.Neoprezna radnja može u sekundi uzrokovati tešku ozljedu.

  4. Upotreba i održavanje uređaja

    1. Nemojte preopterećivati uređaj. Upotrijebite uređaj koji je prikladan za vašu primjenu.Prikladan uređaj će posao odraditi bolje i sigurnije ako radi brzinom za koju je namijenjen.

    2. Nemojte upotrebljavati uređaj ako ga prekidačem ne možete upaliti ili ugasiti.Bilo koji uređaj kojim se ne može upravljati prekidačem opasan je i mora se popraviti.

    3. Prije bilo kakvih podešavanja, promjene dodatne opreme ili skladištenja isključite utikač iz izvora napajanja i/ili uklonite akumulator iz uređaja ako se može ukloniti.Takve preventivne sigurnosne mjere smanjuju rizik od slučajnog uključivanja uređaja.

    4. Uređaj koji se ne koristi skladištite izvan dohvata djece i nemojte dopustiti da ga upotrebljavaju osobe koje nisu upoznate s uređajem ili ovim uputama.Uređaj je opasan u rukama korisnika koji ga ne znaju upotrebljavati.

    5. Održavajte uređaj i dodatnu opremu. Provjeravajte ima li na uređaju pomičnih dijelova koji su olabavljeni ili zapinju ili slomljenih dijelova i postoji li bilo koje stanje koje može utjecati na rad uređaja. Ako je uređaj oštećen, popravite ga prije upotrebe.Do mnogih nezgoda dolazi zbog lošeg održavanja uređaja.

    6. Alate za rezanje održavajte oštrima i čistima.Ako se alati za rezanje pravilno održavaju i oštre, manje je vjerojatno da će zapinjati i lakše je njima upravljati.

    7. Uređaj, dodatnu opremu, dijelove alata itd. upotrebljavajte u skladu s ovim uputama, uzimajući u obzir radne uvjete i vrstu posla koji će se obavljati.Upotreba uređaja za radnje za koje nije predviđen može dovesti do opasnih situacija.

    8. Ručke i površine za hvatanje održavajte suhima, čistima i bez tragova ulja i maziva.Skliske ručke i površine za hvatanje nisu sigurne za upotrebu i upravljanje uređajem u neočekivanim situacijama.

  5. Upotreba i održavanje akumulatora uređaja

    1. Akumulator punite isključivo punjačem koji je odredio proizvođač.Punjač koji je predviđen za punjenje jedne vrste akumulatora može predstavljati rizik od požara u slučaju uporabe s drugom vrstom akumulatora.

    2. Uređaj upotrebljavajte isključivo s akumulatorom koji je za njega namijenjen.Uporaba bilo kojeg drugog akumulatora može stvoriti rizik od ozljede ili požara.

    3. Kad se akumulator ne upotrebljava, držite ga podalje od metalnih predmeta, kao što su spajalice, kovanice, ključevi, čavli, vijci ili drugi sitni metalni predmeti koji bi mogli stvoriti spoj između dva terminala.Kratko spajanje terminala akumulatora može uzrokovati opekline ili požar.

    4. U nepovoljnim uvjetima može doći do istjecanja tekućine iz akumulatora; izbjegavajte dodir s tom tekućinom. Ako slučajno dođete u dodir s tom tekućinom, to mjesto isperite vodom. Ako tekućina dođe u dodir s očima, potražite liječničku pomoć.Tekućina istisnuta iz akumulatora može izazvati iritaciju ili opekline.

    5. Nemojte upotrebljavati akumulator ili uređaj koji je oštećen ili na kojemu su vršene izmjene.Oštećeni ili izmijenjeni akumulatori mogu nepravilno raditi i uzrokovati požar, eksploziju ili rizik od ozljede.

    6. Akumulator ili uređaj nemojte izlagati vatri ili previsokim temperaturama.Izlaganje temperaturi vatre višoj od 130 °C može izazvati eksploziju.

    7. Slijedite sve upute za punjenje i nemojte puniti akumulator ili uređaj na temperaturama koje nisu u rasponu navedenom u uputama.Nepravilno punjenje ili punjenje na temperaturama izvan navedenog raspona može oštetiti akumulator i povećati rizik od požara.

  6. Servisiranje

    1. Svoj uređaj servisirajte kod kvalificiranog tehničara koji upotrebljava isključivo originalne zamjenske dijelove.Tako će se očuvati sigurnost uređaja.

    2. Nikad nemojte servisirati oštećene akumulatore.Akumulatore bi trebali servisirati isključivo proizvođač ili ovlašteni serviseri.

Dodatne sigurnosne poruke

Simbol sigurnosnog upozorenja

U ovom priručniku i na uređaju nalazi se simbol sigurnosnog upozorenja (Slika 2) radi prepoznavanja važnih sigurnosnih poruka kojih se morate pridržavati kako biste spriječili nesreće.

g000502

Simbol sigurnosnog upozorenja pojavljuje se iznad informacija koje vas upozoravaju na opasne radnje ili situacije te nakon njega slijedi riječ OPASNOST, UPOZORENJE ili OPREZ.

OPASNOST označava neposredno opasnu situaciju koja će, ako se ne spriječi, sigurno dovesti do teških ozljeda ili smrti.

UPOZORENJE označava potencijalno opasnu situaciju koja bi, ako se ne spriječi, mogla dovesti do teških ozljeda ili smrti.

OPREZ označava potencijalno opasnu situaciju koja, ako se ne spriječi, može dovesti do lakših ili umjerenih ozljeda.

U priručniku se informacije ističu još dvjema riječima. Riječ Važno upućuje na posebne mehaničke informacije, a riječ Napomena na opće informacije na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Opće informacije o sigurnosti

Ovaj uređaj može amputirati ruke i noge i odbacivati predmete. Uvijek se pridržavajte svih sigurnosnih uputa kako biste izbjegli teške tjelesne ozljede.

  • Ne upravljajte uređajem ako na njemu nisu postavljeni svi štitovi i drugi zaštitni uređaji koji ispravno rade.

  • Držite ruke i noge podalje od rotirajućih dijelova. Ne približavajte se otvorima izbacivača.

  • Nikad ne dopuštajte djeci da upravljaju uređajem.

  • Prije nego što napustite položaj rukovatelja, isključite uređaj, izvadite ključ i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave. Pustite da se uređaj ohladi prije podešavanja, održavanja, čišćenja ili skladištenja.

Upute za siguran rad

  • Vlasnik je odgovoran za obuku svih rukovatelja.

  • Upoznajte se sa sigurnim radom s opremom, komandama i sigurnosnim znakovima.

  • Ovaj uređaj proizvodi elektromagnetsko polje. Ako vam je ugrađen elektronički medicinski implantat, savjetujte se s liječnikom prije uporabe ovog uređaja.

  • Prije nego što napustite položaj rukovatelja, isključite uređaj, izvadite ključ i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave. Okrenite prekidač za odspajanje akumulatora u položaj ISKLJUčENO i pustite da se uređaj ohladi prije podešavanja, servisiranja, čišćenja ili skladištenja.

  • Morate znati brzo zaustaviti i isključiti uređaj.

  • Provjerite jesu li komande, sigurnosni prekidači i štitovi postavljeni i rade li ispravno. Ako ne rade ispravno, ne upravljajte uređajem.

  • Prije košenja uvijek pregledajte uređaj kako biste osigurali da su noževi, vijci noževa i sklopovi za rezanje u ispravnom radnom stanju. Zamijenite istrošene ili oštećene noževe i matične vijke u grupama kako bi se održala ravnoteža.

  • Pregledajte područje na kojem namjeravate upotrebljavati uređaj i uklonite sve predmete koje bi uređaj mogao odbaciti.

  • Vlasnik/rukovatelj može spriječiti nesreće koje mogu uzrokovati tjelesne ozljede ili oštećenja imovine i odgovoran je za njih.

  • Nosite prikladnu odjeću, uključujući zaštitu za oči, duge hlače, čvrstu obuću otpornu na proklizavanje i zaštitu za sluh. Zavežite kosu ako je duga i nemojte nositi labavu odjeću ili viseći nakit.

  • Prije pokretanja uređaja svi pogoni moraju biti u neutralnom položaju, a vi se morate nalaziti na mjestu rukovatelja.

  • Nemojte prevoziti putnike na uređaju.

  • Upravljajte uređajem samo kad je vidljivost dobra kako biste izbjegli rupe ili skrivene opasnosti.

  • Izbjegavajte košenje mokre trave. Smanjeno trenje može dovesti do proklizavanja uređaja.

  • Držite ruke i noge podalje od rotirajućih dijelova. Ne približavajte se otvorima izbacivača.

  • Pogledajte prema natrag i dolje prije vožnje unatrag kako biste provjerili da je put slobodan.

  • Budite oprezni pri približavanju oštrim zavojima, grmlju, stablima ili drugim predmetima koji bi vam mogli zakloniti vidno polje.

  • Zaustavite noževe kad god ne kosite.

  • Zaustavite uređaj, izvadite ključ i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave prije nego što pregledate priključak nakon sudara s objektom ili ako uređaj proizvodi neobične vibracije. Okrenite prekidač za odspajanje akumulatora u položaj ISKLJUčENO i izvršite sve potrebne popravke prije nastavljanja s radom.

  • Usporite i budite oprezni pri skretanju i prelaženju cesta i pločnika. Uvijek poštujte pravo prednosti drugih sudionika u prometu.

  • Isključite pogon jedinice za rezanje, isključite uređaj, izvadite ključ i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave prije podešavanja visine košnje (osim ako je možete podesiti iz radnog položaja).

  • Nikad ne ostavljajte upaljen uređaj bez nadzora.

  • Prije nego što napustite položaj rukovatelja, učinite sljedeće:

    • Parkirajte uređaj na ravnoj površini.

    • Provjerite je li parkirna kočnica aktivirana.

    • Isključite PTO uređaj i spustite priključke.

    • Isključite uređaj i izvadite ključ.

    • Pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

  • Ako postoji opasnost od munja, nemojte upravljati uređajem.

  • Ne upotrebljavajte uređaj kao vučno vozilo.

  • Upotrebljavajte samo dodatnu opremu, priključne i zamjenske dijelove koje je odobrio Toro.

  • ROPS je cjelovit i učinkovit sigurnosni uređaj.

  • Nemojte uklanjati komponente ROPS-a s uređaja.

  • Provjerite je li sigurnosni pojas pričvršćen na uređaj.

  • Povucite remen pojasa preko krila i ukopčajte ga u kopču na drugoj strani sjedala.

  • Za otkopčavanje sigurnosnog pojasa, primite pojas, pritisnite gumb na kopči da biste otkopčali pojas i usmjerite pojas prema otvoru za automatsko uvlačenje pojasa. Provjerite biste li u hitnom slučaju mogli brzo otkopčati pojas.

  • Pažljivo provjerite ima li prepreka iznad glave i ne dodirujte ih.

  • Održavajte ROPS u sigurnom radnom stanju tako da povremeno temeljito pregledate ima li oštećenja i održavate sve pričvrsnice dobro pritegnutima.

  • Zamijenite oštećene komponente ROPS-a. Nemojte ih popravljati ili izmjenjivati.

  • Kabina koju postavlja tvrtka Toro je zaštitni luk.

  • Uvijek se vežite sigurnosnim pojasom.

  • Držite sklopivi zaštitni luk u podignutom i zaključanom položaju i vežite se sigurnosnim pojasom tijekom upravljanja uređajem sa zaštitnim lukom u podignutom položaju.

  • Privremeno spustite sklopivi zaštitni luk samo ako je to neophodno. Nemojte se vezati sigurnosnim pojasom kada je zaštitni luk spušten.

  • Imajte na umu da spušteni zaštitni luk ne pruža zaštitu od prevrtanja.

  • Provjerite površinu na kojoj namjeravate kositi i nikad ne spuštajte sklopivi zaštitni luk na površinama koje imaju padine, litice ili vodu.

  • Nagibi su jedan od glavnih čimbenika koji uzrokuju gubitak kontrole nad uređajem i nesreće s prevrtanjem, što može uzrokovati teške ozljede ili smrt. Vi ste odgovorni za sigurno upravljanje na padini. Upravljanje uređajem na bilo kojoj padini zahtijeva dodatnu pozornost.

  • Ocijenite uvjete na lokaciji i pregledajte lokaciju kako biste utvrdili je li padina sigurna za upravljanje uređajem. Pri pregledavanju terena uvijek razumno prosuđujte.

  • Pročitajte upute za upravljanje uređajem na padinama navedene u nastavku i utvrdite možete li upravljati strojem u uvjetima na toj lokaciji i toga dana. Promjene terena mogu uzrokovati promjenu u radu uređaja na padinama.

  • Izbjegavajte pokretanje, zaustavljanje ili skretanje na padinama. Nemojte naglo mijenjati brzinu ili smjer. Skrećite polako i postupno.

  • Nemojte upravljati uređajem u uvjetima kada su trenje, upravljanje ili stabilnost upitni.

  • Uklonite ili označite prepreke kao što su jarci, rupe, kamenje, brazde i izbočine na terenu ili ostale skrivene opasnosti. Visoka trava može zakloniti pogled na prepreke. Neravan teren može uzrokovati prevrtanje uređaja.

  • Uzmite u obzir da upravljanje uređajem na mokroj travi, na padinama ili nizbrdo može uzrokovati gubitak trenja. Gubitak trenja pogonskih kotača može dovesti do proklizavanja ili gubitka kočenja i upravljanja.

  • Budite krajnje oprezni pri upravljanju uređajem u blizini litica, jaraka, nasipa, vode ili drugih opasnosti. Ako kotači prijeđu preko rubova ili se rub uruši, može doći do naglog prevrtanja uređaja. Uspostavite sigurnu udaljenost između uređaja i opasnosti.

  • Utvrdite opasnosti u podnožju padine. Ako postoje opasnosti, pokosite padinu uređajem kojim se upravlja pješke.

  • Ako je moguće, neka jedinica(e) za rezanje bude(u) spuštena(e) do tla tijekom rada na padinama. Podizanje jedinice(a) za rezanje na padinama može destabilizirati uređaj.

  • Budite krajnje oprezni sa sustavima za skupljanje trave i drugim priključcima. Oni mogu utjecati na stabilnost uređaja i dovesti do gubitka kontrole nad uređajem.

  • Prije nego što napustite položaj rukovatelja, isključite uređaj, izvadite ključ i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave. Pustite da se uređaj ohladi prije podešavanja, održavanja, čišćenja ili skladištenja.

  • Očistite travu i prljavštinu iz jedinica za rezanje kako biste smanjili rizik od požara.

  • Ako su jedinice za rezanje u transportnom položaju, upotrijebite pozitivno mehaničko zaključavanje (ako je dostupno) prije nego što ostavite uređaj bez nadzora.

  • Pustite da se uređaj ohladi prije skladištenja u bilo kojem zatvorenom prostoru.

  • Izvadite ključ prije skladištenja ili tegljenja uređaja.

  • Nikad nemojte skladištiti uređaj u blizini otvorenog plamena, iskri ili žižaka, kao što su oni na bojlerima ili drugim uređajima.

  • Održavajte i čistite sigurnosne pojaseve kad je to potrebno.

Sigurnost povezana s akumulatorom i punjačem

Općenito

UPOZORENJE: Rizik od požara i strujnog udara – Akumulator nema dijelove koje može servisirati korisnik.

  • Prije upotrebe punjača provjerite napon koji je dostupan u vašoj zemlji.

  • Nemojte puniti uređaj u mokrim uvjetima; zaštitite ga od kiše i snijega.

  • Opasnost od požara, strujnog udara ili ozljeda može nastati upotrebom dodatne opreme koju Toro ne preporučuje niti prodaje.

  • Da biste smanjili rizik od eksplozije akumulatora, slijedite ove upute i upute za svu opremu koju namjeravate upotrebljavati u blizini punjača.

  • Akumulator bi mogao ispuštati eksplozivne plinove ako ga se previše napuni.

  • Za servis ili zamjenu akumulatora obratite se ovlaštenom distributeru tvrtke Toro.

Obuka

  • Nikad ne dopuštajte djeci ili nestručnim osobama da rukuju punjačem ili da ga servisiraju. Dobna granica za rukovatelje može biti ograničena lokalnim propisima. Vlasnik je odgovoran za obuku svih rukovatelja i mehaničara.

  • Prije rukovanja punjačem s razumijevanjem pročitajte i pratite upute na punjaču i u priručniku. Upoznajte se s ispravnom upotrebom punjača.

Priprema

  • Tijekom punjenja osigurajte udaljenost prolaznika i djece.

  • Koristite isključivo punjač čiji je napon unutar raspona navedenog u ovim Uputama za upotrebu i koristite isključivo kabel za napajanje koji je odobrila tvrtka Toro.

  • Kontaktirajte svojeg ovlaštenog distributera tvrtke Toro za odgovarajući punjač i kabel za napajanje.

Rad

  • Nemojte puniti zamrznuti akumulator.

  • Nemojte nepropisno upotrebljavati kabel. Nemojte povlačiti kabel za napajanje da biste odspojili punjač iz utičnice. Držite kabel podalje od vrućine, ulja i oštrih rubova.

  • Punjač priključite izravno u uzemljenu utičnicu. Nemojte upotrebljavati punjač na neuzemljenoj utičnici, čak i ako upotrebljavate adapter.

  • Nemojte mijenjati isporučeni kabel za napajanje ili utikač.

  • Uklonite metalne predmete kao što su prstenovi, narukvice, ogrlice i satovi dok radite s litij-ionskim akumulatorom. Litij-ionski akumulator može proizvesti dovoljno struje da prouzrokuje teške opekline.

  • Koristite produžni kabel koji je primjeren za amperažu punjenja navedenu u ovim Uputama za upotrebu. Ako punite uređaj na otvorenom, upotrebljavajte produžni kabel koji je primjeren za rad na otvorenom.

  • Ako se kabel za napajanje ošteti dok je priključen, odspojite kabel iz zidne utičnice i obratite se ovlaštenom distributeru tvrtke Toro za zamjenu.

  • Odspojite punjač iz električne utičnice kada ga ne upotrebljavate, prije nego što ga premjestite na drugo mjesto ili prije servisiranja.

Održavanje i skladištenje

  • Nemojte rastavljati punjač.

  • Ako je potrebno servisiranje ili popravak, odnesite punjač ovlaštenom distributeru tvrtke Toro.

  • Prije započinjanja održavanja ili čišćenja odspojite kabel za napajanje iz utičnice kako biste smanjili rizik od strujnog udara.

  • Održavajte ili po potrebi zamijenite sigurnosne naljepnice i upozorenja.

  • Nemojte rukovati punjačem s oštećenim kabelom ili utikačem. Obratite se ovlaštenom distributeru tvrtke Toro kako biste dobili zamjenski kabel.

  • Ako je punjač oštećen, nemojte ga upotrebljavati; odnesite ga ovlaštenom distributeru tvrtke Toro.

Sigurnost pri održavanju

  • Prije nego što napustite položaj rukovatelja, učinite sljedeće:

    • Parkirajte uređaj na ravnoj površini.

    • Provjerite je li parkirna kočnica aktivirana.

    • Isključite PTO uređaj i spustite priključke.

    • Isključite uređaj i izvadite ključ.

    • Pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

  • Ako ostavite ključ u prekidaču, netko bi mogao slučajno pokrenuti uređaj i nanijeti vama ili prolaznicima teške ozljede. Izvadite ključ iz prekidača prije bilo kakvog održavanja.

  • Pustite da se komponente uređaja ohlade prije održavanja.

  • Ako su jedinice za rezanje u transportnom položaju, upotrijebite pozitivno mehaničko zaključavanje (ako je ugrađeno) prije nego što ostavite uređaj bez nadzora.

  • Ako je moguće, ne obavljajte održavanje dok uređaj radi. Držite se podalje od pomičnih dijelova.

  • Upotrijebite podmetače za pridržavanje uređaja dok radite ispod uređaja.

  • Upotrebljavajte izolirane alate pri servisiranju visokonaponskih komponenata električnog sustava.

  • Pažljivo otpuštajte pritisak iz komponenti s pohranjenom energijom.

  • Održavajte sve dijelove uređaja u ispravnom radnom stanju i pazite da budu učvršćeni, osobito dijelovi za spajanje noževa.

  • Zamijenite sve istrošene ili oštećene naljepnice.

  • Da biste osigurali siguran i optimalan rad uređaja, upotrebljavajte samo originalne zamjenske dijelove Toro. Zamjenski dijelovi drugih proizvođača mogu biti opasni, a njihova uporaba može poništiti jamstvo.

  • Nikad ne dopuštajte djeci ili nestručnim osobama da servisiraju uređaj. Vlasnik je odgovoran za obuku svih mehaničara.

  • Odmah potražite liječničku pomoć ako tekućina uđe pod kožu. Tekućinu pod kožom mora unutar nekoliko sati kirurški ukloniti liječnik.

  • Prije vršenja pritiska na hidraulički sustav provjerite jesu li sva crijeva za hidrauličnu tekućinu u dobrom stanju i jesu li sve hidrauličke veze i spojnice pritegnute.

  • Držite ruke i tijelo podalje od rupica ili ubrizgača koji izbacuju hidrauličnu tekućinu pod visokim pritiskom.

  • Nađite mjesta propuštanja hidraulične tekućine pomoću kartona ili papira.

  • Prije obavljanja radova na hidrauličkom sustavu sigurno otpustite sav pritisak u hidrauličkom sustavu.

  • Nakon servisiranja provjerite rad uređaja na otvorenom i podalje od prolaznika kako biste osigurali da je ispravan.

Sigurnost skladištenja

  • Prije nego što napustite položaj rukovatelja, provjerite je li parkirna kočnica aktivirana, isključite uređaj, izvadite ključ i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave. Pustite da se uređaj ohladi prije podešavanja, održavanja, čišćenja ili skladištenja.

  • Nikad nemojte skladištiti uređaj u blizini otvorenog plamena, iskri ili žižaka.

Sigurnosne naljepnice i naljepnice s uputama

Graphic

Sigurnosne naljepnice i upute lako su vidljive korisniku i nalaze se blizu svih područja potencijalne opasnosti. Zamijenite sve naljepnice koje su oštećene ili otpale.

decal106-9206
decal108-2073
decal133-8061
decal139-6215
decal140-1460
decal144-0275
decal144-0277
decal144-3952
decal144-7008
decal147-0287
decal147-2074
decal161-2443
decal161-2468
decal145-5301
decal145-5338
decal161-2469

Postavljanje

Uklanjanje uređaja iz transportnog kontejnera

  1. Uklonite vijke koji pričvršćuju glavčine stražnjih kotača za paletu.

  2. Uklonite stražnje kotače s postolja za transport.

  3. Podignite zaštitni luk; pogledajte Podizanje zaštitnog luka.

  4. Spojite dizalicu na sredinu gornje strane zaštitnog luka i podignite uređaj.

  5. Uklonite postolje za transport s donje strane uređaja.

  6. Postavite 2 podmetača ispod stražnje strane uređaja kako prikazuje Podizanje stražnje strane uređaja.

  7. Spustite uređaj na podmetače.

Postavljanje stražnjih guma

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Stražnji kotač2
Mala podloška2
Velika podloška2
Vijak (⅝ × 1¼ inča)2
Poklopac za zaštitu od prašine2
Sredstvo za fiksiranje navoja
  1. Uklonite nosač za transport s vretena osovine ili glavčine kotača i bacite ga.

  2. Izvadite gume iz transportnog kontejnera i zadržite 2 vijka (⅝ × 1¼ inča) i velike podloške koji su pričvršćivali gume za kontejner.

  3. Nanesite sredstvo za fiksiranje navoja na unutarnje navoje vretena osovine (Slika 3).

    g312833
  4. Pričvrstite kotač na vreteno osovine s pomoću male podloške, velike podloške i vijka (⅝ × 1¼ inča) (Slika 3).

  5. Zaokrenite vijak na 203 Nm.

  6. Postavite poklopac za zaštitu od prašine na kotač (Slika 3).

Uklanjanje prednjih guma

Note: Kako biste ispravno postavili poluge za podizanje, morate izvršiti ovaj postupak.

  1. Otpustite i uklonite pritezne matice kotača (Slika 4).

    g432922
  2. Uklonite kotače s glavčina (Slika 4).

Postavljanje sklopa poluge za podizanje

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Desna poluga za podizanje1
Lijeva poluga za podizanje1
Veliki zatik2
Vijak (5/16 × 1 inč)2
Matica (5/16 × 1 inč)2
Matica (⅜ inča)2
Mali zatik2
Vijak (⅜ × 1¼ inča)2
Mazalica2

Note: Zatražite pomoć druge osobe pri postavljanju poluga za podizanje ako je to potrebno.

  1. Skinite poluge za podizanje s postolja za transport.

  2. Postavite poluge za podizanje na okvir uređaja s pomoću 2 velika zatika (Slika 5).

    g432917
  3. Postavite mazalice na velike zatike (Slika 5).

  4. Pričvrstite velike zatike za okvir s pomoću 2 matice (5/16 inča) i 2 vijka (5/16 × 1 inč) (Slika 6).

    g432918
  5. Za pričvršćivanje hidrauličnih cilindara na poluge za podizanje poduzmite sljedeće korake:

    1. Na zaslonu provjerite je li postavka protuteže isključena (položaj OFF).

    2. Poravnajte otvore na šipki cilindra s otvorima na poluzi za podizanje s pomoću probojca (Slika 7).

      Note: Potpuno podignite polugu za podizanje kako biste olakšali poravnavanje.

      g432920
    3. Pričvrstite poluge za podizanje na cilindre s pomoću 2 vijka (⅜ × 1¼ inča), 2 matice (⅜ inča) i 2 mala zatika (Slika 7).

  6. Podmažite zglobne spojeve priključka i zglobne spojeve poluga za podizanje; pogledajte Podmazivanje ležaja i čahura.

Postavljanje prednjih guma

  1. Pričvrstite gume za glavčine kotača s pomoću priteznih matica koje ste prethodno uklonili (Slika 8).

    g432922
  2. Zaokrenite pritezne matice kotača; pogledajte Zaokreanje pritezne matice kotača.

Postavljanje šipke za vezanje

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Šipka za vezanje1
Vijak (⅜ × 3¼ inča)2
Matica (⅜ inča)2

Pričvrstite šipku za vezanje na platformu s pomoću 2 vijka (⅜ × 3¼ inča) i 2 matice (⅜ inča) (Slika 9).

g299562

Postavljanje sjedala

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Komplet sjedala (naručuje se odvojeno; kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro)1

Postavite sjedalo; pročitajte Upute za postavljanje kompleta sjedala.

Postavljanje upravljača

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Upravljač1
Poklopac1
  1. Skinite upravljač s postolja za transport (Slika 10).

    g307379
  2. Uklonite najlonsku maticu i podlošku s osovine upravljača.

    Note: Spužvasti prsten mora ostati na osovini upravljača (Slika 10).

  3. Postavite upravljač i podlošku na osovinu upravljača (Slika 10).

  4. Pričvrstite upravljač na osovinu s pomoću najlonske matice. Zaokrenite najlonsku maticu na 27 do 35 Nm.

  5. Postavite poklopac na upravljač (Slika 10).

Postavljanje branika

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Branik1
Vijak (⅜ × 2¾ inča)2
Vijak (⅜ × 3¼ inča)4
Matica (⅜ inča)6
  1. Uklonite branik s postolja za transport.

  2. Uklonite i zadržite 2 vijka (⅜ × 2¾ inča) i 2 matice (⅜ inča) koji pričvršćuju podlogu za stražnji akumulator na okvir (Slika 11).

    g477675
  3. Labavo pričvrstite gornji dio branika na okvir uređaja s pomoću 4 vijka (⅜ × 3¼ inča) i 4 matice (⅜ inča) kako prikazuje Slika 12.

    g477678
  4. Labavo pričvrstite branik ispod okvira uređaja s pomoću 2 vijka (⅜ × 2¾ inča) i 2 matice (⅜ inča) kako prikazuje Slika 12.

  5. Pritegnite dijelove.

Podešavanje položaja zaštitnog luka

Podignite zaštitni luk; pogledajte Podizanje zaštitnog luka.

Postavljanje jedinice za rezanje

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Jedinica za rezanje (naručuje se odvojeno; kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro)1

Postavite jedinicu za rezanje; poduzmite sljedeće korake i pročitajte Upute za upotrebu jedinice za rezanje za dodatne informacije o postavljanju.

  1. Neka druga osoba sjedne na sjedalo, okrene ključ u položaj UKLJUčENO i spusti poluge za podizanje s pomoću prekidača za podizanje priključka dok vi pritišćete poluge za podizanje prema dolje.

  2. Poravnajte otvore na poluzi za podizanje s otvorima na poluzi za priključak kako je opisano u Uputama za upotrebu jedinice za rezanje.

  3. Spojite konektor jedinice za rezanje na konektor uređaja kako je opisano u Uputama za upotrebu jedinice za rezanje.

Postavljanje utikača na kabel s golim krajevima

Opcionalno

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Kabel za napajanje s golim krajevima1

Izvršite ovaj postupak ako za napajanje i punjenje uređaja morate koristiti kabel s golim krajevima (Slika 13).

g473358
  1. Odaberite utikač sljedećih značajki:

    • Minimalna vrijednost struje: 16 A

    • Nazivni napon: 250 V

  2. Postavite utikač prema Uputama za postavljanje proizvođača utikača.

    Pogledajte sljedeću tablicu za boje žica i odgovarajući strujni krug:

    Boja žiceStrujni krug
    ZelenaUzemljenje
    BijelaNeutralna
    CrnaFaza

Punjenje uređaja

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Kabel za napajanje (naručuje se zasebno; kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro)1
  1. Kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro za odgovarajući kabel za napajanje koji se može upotrebljavati u vašoj zemlji.

  2. Napunite uređaj; pogledajte Punjenje litij-ionskog akumulatora.

Provjera razine hidraulične tekućine

Provjerite razinu hidraulične tekućine; pogledajte Provjera razine hidraulične tekućine.

Provjera tlaka u gumama

Provjerite tlak u gumama; pogledajte Provjera tlaka zraka u gumama.

Postavljanje naljepnica s podacima o zvuku i nagibu

Za uređaje u zemljama u kojima se primjenjuju standardi CE/UKCA

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Naljepnica o zvuku1
Naljepnica o nagibu1

Ako uređaj upotrebljavate u zemlji u kojoj se primjenjuju standardi CE ili UKCA, postavite naljepnice s podacima o zvuku i nagibu kako slijedi:

  • Naljepnica o zvuku: Poduzmite sljedeće korake za postavljanje naljepnice:

    1. Na temelju sljedeće tablice utvrdite koja je naljepnica o zvuku primjenjiva na vašu jedinicu za rezanje i njezine noževe:

      Broj modela jedinice za rezanjeBroj dijela ugrađenog nožaNaljepnica o zvuku
      31890145-1114 ili 147-208297 dB
      145-1115 ili 145-1116102 dB
      31891145-1114 ili 147-208297 dB
      145-1115 ili 145-1116102 dB
    2. Postavite odgovarajuću naljepnicu u blizini pločice sa serijskim brojem kako prikazuje Slika 14.

  • Naljepnica o nagibu: Poduzmite sljedeće korake za postavljanje naljepnice:

    1. Na temelju sljedeće tablice utvrdite koje je slovo na naljepnici o nagibu primjenjivo na vašu jedinicu za rezanje:

      Broj modela jedinice za rezanjeUkupni broj postavljenih akumulatoraNaljepnica o nagibu*
      31890 ili 3189111 ili 13C
      15 ili 17C
      *Zadovoljava traženi standard nagiba kad je opremljena odgovarajućom količinom stražnjih utega kako je navedeno u ovim Uputama za upotrebu.
    2. Odlijepite odgovarajuću naljepnicu o nagibu s podloge i odložite preostale naljepnice.

    3. Zalijepite je na mjesto naljepnice upozorenja kako prikazuje Slika 14.

Important: Prije lijepljenja provjerite jesu li mjesta na koja ćete zalijepiti naljepnice prikazana na Slika 14 čista i suha.

g469247

Postavljanje stražnjeg utega

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Uteg (količina ovisi o konfiguraciji akumulatora)

Uređaj se isporučuje s 2 utega (19 kg). Ako je vaš uređaj opremljen s 11 akumulatora ili će biti opremljen s 13 akumulatora, poduzmite sljedeće korake kako biste postavili 2 utega na branik:

Note: Za uređaje koji se opremaju s 15 ili 17 akumulatora pročitajte Upute za postavljanje kompleta za povećanje energetskog kapaciteta za informacije o stražnjem utegu.

  1. Otpustite dijelove (Slika 15) koji pričvršćuju šipku za zaključavanje utega na branik.

    g470789
  2. Postavite 2 utega na branik kako prikazuje Slika 15.

  3. Pritegnite dijelove šipke za zaključavanje utega (Slika 15) kako biste pričvrstili utege za branik.

Postavljanje kompleta za povećanje energetskog kapaciteta

Opcionalno

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Komplet za povećanje energetskog kapaciteta (naručuje se zasebno; kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro)

Ovisno o namjeni vašeg uređaja, možda ćete morati postaviti komplet za povećanje energetskog kapaciteta kako biste povećali broj akumulatora na njemu. Za nabavu tih kompleta kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro.

Note: Ako postavite komplet za povećanje energetskog kapaciteta, možda ćete morati podesiti stražnje utege; pročitajte Upute za postavljanje kompleta.

Pregled proizvoda

g368899

Papučica snage

Koristite papučicu snage za pomicanje uređaja prema naprijed ili natrag.

  • Pomicanje uređaja prema naprijed: Stopalom pritisnite gornji dio papučice.

  • Pomicanje uređaja prema natrag: Stopalom pritisnite donji dio papučice.

Kad maknete stopalo s papučice snage, ona bi trebala ostati u neutralnom položaju, a parkirna kočnica trebala bi se aktivirati.

Note: Zadržavanjem pete na platformi i pritiskanjem papučice prstima možete postići stabilan rad.

g219608

Poluga za podešavanje nagiba upravljača

Da biste nagnuli upravljač prema sebi, pritisnite polugu za podešavanje nagiba upravljača prema dolje i povucite stup upravljača prema sebi. Otpustite polugu u trenutku kad je stup upravljača u položaju koji vam omogućuje ugodno rukovanje upravljačem.

Konzola

U sljedećim se odjeljcima nalazi opis komandi na konzoli (Slika 18).

g369002

Prekidač za podizanje jedinice za rezanje

Prekidač za podizanje jedinice za rezanje podiže jedinicu za rezanje u najviši položaj (položaj za TRANSPORT) i spušta jedinicu za rezanje u najniži položaj (položaj za RAD).

  • Podizanje jedinice za rezanje: Pritisnite stražnji dio prekidača.

  • Spuštanje jedinice za rezanje: Pritisnite prednji dio prekidača.

Podignite jedinicu za rezanje u položaj za TRANSPORT kad god prenosite uređaj s jedne lokacije na drugu. Spustite jedinicu za rezanje u položaj za RAD kad god ne upotrebljavate uređaj.

Prekidač PTO uređaja

  • Aktivacija jedinice za rezanje: Povucite prekidač prema gore.

  • Deaktivacija jedinice za rezanje: Pritisnite prekidač prema dolje.

Jedinicu za rezanje trebali biste aktivirati samo kad je jedinica za rezanje u položaju za RAD i kad ste spremni za početak rada.

Note: Ako napustite vozačevo sjedalo dok je prekidač PTO uređaja u položaju UKLJUčENO, uređaj će se automatski ugasiti.

Prekidač za paljenje

Prekidač za paljenje ima 2 položaja: ISKLJUčENO i UKLJUčENO.

S pomoću prekidača za paljenje uključite ili isključite uređaj [pogledajte Pokretanje uređaja ili Isključivanje uređaja] ili pregledajte informacije na zaslonu [pogledajte Objašnjenje informacija na zaslonu].

Prekidač kočnice za slučaj opasnosti

Prekidač kočnice za slučaj opasnosti koristite u hitnim slučajevima, kao što je smanjenje učinkovitosti kočenja. Pritisnite gumb na vrhu prekidača prema dolje (Slika 19), a zatim pritisnite prednji dio prekidača da biste aktivirali kočnicu ili stražnji dio da biste je deaktivirali.

g466740

Prekidač tempomata

Prekidač tempomata postavlja željenu brzinu uređaja. Pomaknite prekidač tempomata u središnji položaj kako biste aktivirali tempomat. Pritisnite prekidač prema naprijed za postavljanje brzine. Pritisnite prekidač prema natrag za deaktivaciju tempomata.

Note: Pritiskom na donji dio papučice snage također se deaktivira tempomat. Nakon aktivacije brzinu tempomata možete promijeniti na zaslonu.

USB priključak

USB priključak upotrijebite za punjenje mobilnih uređaja.

Zaslon

Na zaslonu se prikazuju informacije o uređaju, kao što su operativno stanje, razne dijagnostike i druge informacije o uređaju.

Pogledajte Objašnjenje informacija na zaslonu za više informacija o zaslonu.

Gumbi zaslona

S pomoću gumba zaslona mijenjajte zaslone koji se prikazuju, pregledavajte izbornike i mijenjajte postavke uređaja.

Note: Specifikacije i dizajn podložni su promjenama bez obavijesti.

g433427
OpisSlika 20 – oznakaDimenzije ili težina
Visina s podignutim zaštitnim lukom D200 cm
Visina sa spuštenim zaštitnim lukomC111 cm
Ukupna dužinaS priključkom GNajviše 330 cm
Samo vučna jedinicaINajviše 262 cm
Ukupna širina (s jedinicom za rezanje)S jedinicom za rezanje (Model 31980)B168 cm
S jedinicom za rezanje (Model 31981) 198 cm
Međuosovinski razmak – duljinaE132 cm
Gazište prednjih kotačaA132 cm
Gazište stražnjih kotača  122 cm
Visina podvozja 20 cm
Težina* 1012 kg
*Kosilica opremljena jedinicom za rezanje (Model 31891), zračnim sjedalom, 15 akumulatora i 1 stražnjim utegom.

Tablica specifikacija električnog sustava

Količina akumulatora11 (standardno uz uređaj; može biti opremljen s 13, 15 ili 17 akumulatora)
Nazivni naponmaksimalno 61,5 V istosmjerne struje i nazivno 55,3 V istosmjerne struje
Ampersati439,6 (11 akumulatora)
519,6 (13 akumulatora)
599,6 (15 akumulatora)
679,5 (17 akumulatora)

Priključci/dodatna oprema

Dostupan je niz priključaka i dodatne opreme za poboljšavanje i proširivanje mogućnosti uređaja koje je odobrila tvrtka Toro. Obratite se ovlaštenom serviseru ili distributeru tvrtke Toro ili posjetite stranicu www.Toro.com za popis svih odobrenih priključaka i dodatne opreme.

Kako biste osigurali optimalnu učinkovitost, upotrebljavajte samo originalne zamjenske dijelove i dodatnu opremu tvrtke Toro. Zamjenski dijelovi i dodatni pribor drugih proizvođača mogu biti opasni, a njihova uporaba može poništiti jamstvo.

Rad

Prije puštanja u rad

Svakodnevno održavanje

Svaki dan prije pokretanja uređaja izvršite postupke namijenjene izvršavanju nakon svake upotrebe/svakodnevno navedene u .

Provjera tlaka zraka u gumama

Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite tlak zraka u gumama.
  • Specifikacija tlaka zraka u gumama:

    • Prednje gume: 1,38 bar

    • Stražnje gume: 1,93 bar

    Opasnost

    Nizak tlak u gumama smanjuje stabilnost uređaja na padinama. To može uzrokovati prevrtanje, koje može dovesti do tjelesnih ozljeda ili smrti.

    U gumama mora biti dovoljno zraka.

    Provjerite tlak zraka u prednjim i stražnjim gumama. Dodajte ili ispuštajte zrak po potrebi kako biste podesiti tlak zraka u gumama u skladu sa specifikacijama tlaka zraka u gumama.

    Important: Održavajte tlak u svim gumama kako biste osigurali dobru kvalitetu košnje i ispravan rad uređaja.Provjerite tlak zraka u svim gumama prije upravljanja uređajem.

    g001055

    Provjera sigurnosnog sustava blokiranja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite sigurnosni sustav blokiranja.
  • Sigurnosni sustav blokiranja sprečava kretanje uređaja ako ne sjedite na vozačevu sjedalu. Sustav bi trebao spriječiti i aktivaciju PTO uređaja ako ne sjedite na vozačevu sjedalu sa spuštenim priključkom (npr. jedinica za rezanje) i prekidačem PTO uređaja u položaju UKLJUčENO.

    Uređaj bi se trebao prestati kretati ako ne sjedite na vozačevu sjedalu tijekom rada. PTO uređaj isključuje se u sljedećim situacijama:

    • Ne sjedite na vozačevu sjedalu.

    • Priključak je podignut do gornje granice.

    • Prekidač PTO uređaja nalazi se u položaju ISKLJUčENO.

    Oprez

    Ako su prekidači sigurnosnog sustava blokiranja odspojeni ili oštećeni, uređaj bi se mogao neočekivano pokrenuti i uzrokovati tjelesne ozljede.

    • Nemojte raditi bespotrebne izmjene na prekidačima sustava.

    • Svakodnevno provjeravajte rad prekidača sigurnosnog sustava blokiranja i zamijenite oštećene prekidače prije upravljanja uređajem. Provjerite rad sustava na otvorenom i podalje od prolaznika.

    1. Sjednite na vozačevo sjedalo, pomaknite prekidač PTO uređaja u položaj ISKLJUčENO i maknite stopalo s papučice snage.

    2. Okrenite prekidač za paljenje u položaj UKLJUčENO. Ako se uređaj uključi, nastavite na korak 3.

      Important: Ako se motor hidraulične pumpe ne uključi, a zaslon uređaja je uključen, možda je došlo do pogreške u sigurnosnom sustavu blokiranja. Kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro.

    3. Dok je uređaj uključen, podignite se s vozačeva sjedala. Motor hidraulične pumpe trebao bi se isključiti nakon 3 sekunde. Ako se motor hidraulične pumpe isključi, sjednite na vozačevo sjedalo, podignite priključak i nastavite na korak 4.

      Important: Ako se motor hidraulične pumpe ne isključi, možda je došlo do pogreške u sigurnosnom sustavu blokiranja. Kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro.

    4. Dok je uređaj uključen, spustite priključak na tlo i pomaknite prekidač PTO uređaja u položaj UKLJUčENO. Priključak bi se trebao uključiti. Ako se priključak uključi, nastavite na korak 5.

      Important: Ako se priključak ne uključi, možda je došlo do pogreške u sigurnosnom sustavu blokiranja. Kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro.

    5. Dok priključak radi, pritisnite i držite prekidač za podizanje jedinice za rezanje kako biste podignuli priključak do gornje granice. Priključak bi se odmah trebao zaustaviti.

      Important: Ako se priključak ne zaustavi, možda je došlo do pogreške u sigurnosnom sustavu blokiranja. Kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro.

    6. Dok je uređaj uključen, a prekidač PTO uređaja u položaju ISKLJUčENO, podignite se sa sjedala dok se motor hidraulične pumpe ne zaustavi, a zatim pritisnite papučicu snage. Uređaj se ne bi trebao kretati.

      Important: Ako se uređaj kreće, možda je došlo do pogreške u sigurnosnom sustavu blokiranja. Kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro.

    Podešavanje zaštitnog luka

    Upozorenje

    Prevrtanje može prouzročiti ozljede ili smrt.

    • Držite zaštitni luk u podignutom zaključanom položaju.

    • Vežite se sigurnosnim pojasom.

    Upozorenje

    Nema zaštite od prevrtanja kad je zaštitni luk spušten.

    • Ne upravljajte uređajem na neravnom terenu ili padinama ako je zaštitni luk spušten.

    • Spustite zaštitni luk samo ako je to neophodno.

    • Nemojte se vezati sigurnosnim pojasom kad je zaštitni luk spušten.

    • Vozite polako i oprezno.

    • Podignite zaštitni luk čim budete imali dovoljno visinskog prostora.

    • Prije vožnje ispod bilo kojeg objekta (npr. grane, vrata ili električne žice) pažljivo provjerite razmak iznad glave i ne dodirujte ga.

    Spuštanje zaštitnog luka

    Important: Spustite zaštitni luk samo ako je to neophodno.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, provjerite je li parkirna kočnica aktivirana, spustite jedinicu za rezanje, isključite uređaj i izvadite ključ.

    2. Uklonite rascjepke i klinove sa zaštitnog luka (Slika 22).

    3. Spustite zaštitni luk i učvrstite ga s pomoću klinova i rascjepki (Slika 22).

    g433601g034164

    Podizanje zaštitnog luka

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, provjerite je li parkirna kočnica aktivirana, spustite jedinicu za rezanje, isključite uređaj i izvadite ključ iz prekidača za paljenje.

    2. Uklonite rascjepke i klinove sa zaštitnog luka (Slika 23).

    3. Podignite zaštitni luk i učvrstite ga s pomoću klinova i rascjepki (Slika 23).

    g034168

    Objašnjenje informacija na zaslonu

    g369189

    Na zaslonu (Slika 24) se prikazuju informacije o uređaju, kao što su operativno stanje, razne dijagnostike i druge informacije o uređaju.

    • Pozdravni zaslon (Slika 25): Nakon paljenja uređaja nekoliko sekundi prikazuje napon akumulatora i brojač sati rada uređaja.

      g466888
    • Radni zaslon (Slika 26): Prikazuje napunjenost akumulatora i druge aktualne informacije o uređaju koje se prikazuju s pomoću ikona navedenih u odjeljku Objašnjenje ikona na zaslonu.

      g466887
    • Zaslon brzine noža (Slika 27): Pritisnite gumb Graphic kako biste pristupili ovom zaslonu i pritisnite gumb Graphic za podešavanje brzine noža jedinice za rezanje. Ovom zaslonu može se pristupiti samo kad je značajka Smart Power isključena.

      g467376
    • Zaslon za podešavanje brzine vožnje (Slika 28): Pritisnite gumb Graphic za pristup ovom zaslonu i podesite maksimalnu brzinu dok je jedinica za rezanje u položaju za RAD (označeno ikonom Graphic) ili u položaju za TRANSPORT (označeno ikonom Graphic).

      g467375
    • Zaslon tempomata (Slika 29): Pojavljuje se kad je tempomat aktiviran (ako se ne nalazite u posebnom izborniku) ili kad pritisnete gumb Graphic dok je tempomat aktiviran.

      g467362

    Objašnjenje stavki izbornika

    Za pristup glavnom izborniku iz bilo kojeg glavnog zaslona s informacijama pritisnite gumb Graphic.

    U sljedećim tablicama potražite kratak opis opcija dostupnih u izbornicima:

    Note: Graphic Zaštićeno pod Protected Menus (Zaštićeni izbornici) – pristup moguć samo uz unos PIN-a

    Main Menu (Glavni izbornik)

    Stavka izbornikaOpis
    FAULTS (KVAROVI)Sadržava popis nedavnih kvarova uređaja. U Priručniku za održavanje ili od ovlaštenog distributera tvrtke Toro potražite više informacija o izborniku KVAROVI.
    SERVICE (UPOTREBA)Sadržava informacije o uređaju, kao što su sati upotrebe i podaci brojača. Pogledajte tablicu u odjeljku Service (Upotreba).
    DIAGNOSTICS (DIJAGNOSTIKA)Navodi popis raznih aktualnih stanja i podataka uređaja. Te informacije možete upotrijebiti za rješavanje određenih problema jer možete brzo saznati koje su komande uređaja uključene/isključene te koje su razine provjere (npr. vrijednosti senzora).
    SETTINGS (POSTAVKE)Omogućuje vam prilagođavanje i izmjenu konfiguracijskih varijabli na zaslonu. Pogledajte tablicu u odjeljku Settings (Postavke).
    ABOUT (INFORMACIJE O UREđAJU)Navode se broj modela, serijski broj i verzija softvera uređaja. Pogledajte tablicu u odjeljku About (Informacije o uređaju).

    Service (Upotreba)

    Stavka izbornikaOpis
    HOURS (SATI)Navodi se ukupni broj sati rada uređaja i PTO uređaja, broj sati transporta uređaja i broj sati za hidraulično ulje i ulje osovine.
    COUNTS (BROJAč)Navodi se broj pokretanja PTO uređaja.
    TOW MODE (NAčIN RADA ZA VUčU)GraphicOmogućuje vam da aktivirate način rada za vuču; pogledajte Vuča uređaja.
    TRACTION PEDAL (PAPUčICA SNAGE)GraphicNavode se vrijednosti napona kad je papučica snage u krajnjem položaju prema naprijed, neutralnom položaju ili krajnjem položaju prema natrag; pokreće kalibraciju papučice snage.

    Diagnostics (Dijagnostika)

    Stavka izbornikaOpis
    TRACTION (VOžNJA)Pokazuje status sustava vožnje.
    DECK (KOSIšTE)Pokazuje status jedinice za rezanje.
    PTOPokazuje status sustava PTO.
    BATTERY (AKUMULATOR)Pokazuje status sustava akumulatora.
    BATTERY PACKS (AKUMULATORI)Pokazuje status pojedinačnih akumulatora.
    MOTOR CONTROL (UPRAVLJANJE MOTOROM)Pokazuje status električnih motora i regulatora.
    CAN (REGULATOR MREžNIH PODRUčJA)Pokazuje status komunikacijske sabirnice uređaja.

    Settings (Postavke)

    Stavka izbornikaOpis
    UNITS (JEDINICE)Upravlja jedinicama koje se upotrebljavaju na zaslonu. Jedinice u izborniku su metričke ili imperijalne.
    LANGUAGE (JEZIK)Upravlja jezikom koji se upotrebljava na zaslonu.
    BACKLIGHT (POZADINSKO SVJETLO)Upravlja svjetlinom zaslona.
    CONTRAST (KONTRAST)Upravlja kontrastom zaslona.
    PROTECTED MENUS (ZAšTIćENI IZBORNICI)Omogućuje vam pristup zaštićenim izbornicima unosom lozinke.
    PROTECT SETTINGS (ZAšTITA POSTAVKI)GraphicUpravlja zaštićenim izbornicima.
    SMART POWERGraphicUključuje i isključuje značajku Smart Power®; pogledajte Značajka Smart Power.
    MAX TRANSPORT (MAKSIMALNA BRZINA PRI TRANSPORTU)GraphicUpravlja maksimalnom brzinom uređaja dok je jedinica za rezanje u položaju za TRANSPORT.
    MAX MOW (MAKSIMALNA BRZINA PRI KOšNJI)GraphicUpravlja maksimalnom brzinom uređaja dok je jedinica za rezanje u položaju za RAD.
    BATT. RESERVE (REZERVA AKUMULATORA)GraphicPostavlja preostalo vrijeme rada akumulatora (u minutama) koje je potrebno za transport uređaja na punjenje kad je razina napunjenosti akumulatora niska; pogledajte Postavljanje kapaciteta rezerve akumulatora.
    COUNTERBALANCE (PROTUTEžA)GraphicUpravlja količinom protuteže koju primjenjuju cilindri jedinice za rezanje; pogledajte Postavka protuteže.
    AUTO IDLE (AUTOMATSKI PRAZAN HOD)GraphicPodešava vrijeme koje je potrebno da se hidraulični motor spusti na postavku niske brzine kad je uređaj u praznom hodu; pogledajte Postavka automatskog praznog hoda.
    TURNAROUND (ZAOKRET)GraphicUključuje i isključuje način rada zaokreta; pogledajte Način rada zaokreta.

    About (Informacije o uređaju)

    Stavka izbornikaOpis
    MODELNavodi se broj modela uređaja.
    SN (SERIJSKI BROJ)Navodi se serijski broj uređaja.
    S/W REV (REVIZIJA SOFTVERA)Navodi se broj dijela softvera i revizija uređaja.
    DISPLAY (ZASLON)Navodi se broj dijela softvera i revizija zaslona.
    SC1Navodi se broj dijela softvera i revizija regulatora pogonskog motora
    SC2Navodi se broj dijela softvera i revizija regulatora motora pumpe
    SC3Navodi se broj dijela softvera i revizija regulatora motora CU1
    SC4Navodi se broj dijela softvera i revizija regulatora motora CU2
    SC5Navodi se broj dijela softvera i revizija regulatora motora CU3
    BATTERY PACKS (AKUMULATORI)Navodi se broj dijela softvera i revizija svih akumulatora.

    Objašnjenje ikona na zaslonu

    U tablici u nastavku naveden je opis svake ikone na zaslonu:

    Ikone na zaslonu

    GraphicSljedeće
    GraphicPomicanje prema gore
    GraphicPomicanje prema dolje
    GraphicPovećanje
    GraphicSmanjenje
    GraphicPristup izborniku
    GraphicIzlaz iz izbornika
    GraphicOdabir postavke
    GraphicResetiranje
    GraphicBrojač sati rada
    GraphicVozač nije na sjedalu.
    Graphic

    Parkirna kočnica aktivirana

    Parkirna kočnica automatski se aktivira kad je uređaj u neutralnom položaju ili ako uređaj ostane bez napajanja.

    GraphicNeutralni položaj
    GraphicPTO uređaj je uključen.
    GraphicPTO uređaj je isključen.
    GraphicTempomat je aktiviran.
    GraphicJedinice za rezanje se spuštaju i jedinica za rezanje je u neutralnom položaju.
    GraphicJedinice za rezanje se podižu.
    GraphicBrzo
    GraphicSporo
    GraphicPIN/zaporka je unesena; možete pristupiti stavkama zaštićenog izbornika ili konfigurirati zaštićene postavke.
    GraphicAkumulator
    GraphicŠtednja energije
    GraphicBrzina vožnje ili stavka izbornika je zaključana.
    GraphicPotrebno održavanje
    GraphicProtuteža je aktivirana.
    GraphicUređaj se puni.
    GraphicUređaj se ne puni.

    Pristup zaštićenim izbornicima

    Note: Tvornički zadani PIN za uređaj glasi 1234”.

    Ako ste promijenili PIN i zaboravili ga, za pomoć se obratite ovlaštenom distributeru tvrtke Toro.

    1. Odaberite opciju SETTINGS (Postavke).

    2. Odaberite opciju PROTECTED MENUS (Zaštićeni izbornici).

    3. Da biste unijeli PIN, pritišćite srednji gumb dok se ne pojavi odgovarajuća znamenka, a zatim pritisnite desni gumb da biste se prebacili na sljedeću znamenku.

    4. Kad unesete sve četiri znamenke, pritisnite srednji gumb kako biste potvrdili PIN.

      Ako ste unijeli ispravan PIN, ikona PIN-a pojavit će se u gornjem desnom dijelu svih izbornika.

    Značajka Smart Power

    • Značajka Smart Power aktivirana: Uređaj štedi energiju pri košnji s malim opterećenjem, a povećava učinkovitost pri košnji s velikim opterećenjem. Ova značajka automatski upravlja brzinom uređaja i optimizira performanse košnje.

    • Značajka Smart Power deaktivirana: Brzina noža jedinice za rezanje konfigurira se na zaslonu brzine noža, a brzina vožnje nije ograničena.

    Postavljanje kapaciteta rezerve akumulatora

    S pomoću postavke rezerve odredite broj minuta potreban za transport uređaja na naznačeno mjesto za punjenje. To vam osigurava dovoljnu napunjenost akumulatora (kad razina napunjenosti akumulatora postane preniska) za transport uređaja na punjenje.

    Postavka protuteže

    Sustav protuteže održava hidraulički protutlak na cilindrima za podizanje jedinica za rezanje. Taj tlak poboljšava prianjanje prijenosom težine jedinice za rezanje na pogonske kotače kosilice. Smanjenje postavke protuteže može povećati stabilnost jedinice za rezanje, ali može i smanjiti sposobnost prianjanja. Povećanje postavke protuteže može povećati sposobnost prianjanja, ali i pogoršati izgled nakon košnje.

    Protutežu možete postaviti na sljedeće opcije:

    • Niska – najviše težine na jedinicama za rezanje i najmanje težine na pogonskim kotačima

    • Srednja – srednja težina na jedinicama za rezanje i pogonskim kotačima

    • Visoka – najmanje težine na jedinicama za rezanje i najviše težine na pogonskim kotačima uređaja

    • Isključena – deaktivira postavku protuteže

    Postavka automatskog praznog hoda

    Kad aktivirate automatski prazan hod, uređaj upotrebljava manje energije iz hidraulične pumpe dok je u praznom hodu, koji upotrebljava manje energije iz akumulatora i time postiže tiši rad.

    Način rada zaokreta

    Način rada zaokreta omogućuje vam da brzo podignete jedinicu za rezanje iznad travnjaka pri dovršetku brzog okreta na kraju prelaska kosilicom ili pri zaobilaženju prepreka.

    Kad spustite jedinicu za rezanje u položaj za RAD, možete brzo pritisnuti prema natrag i otpustiti prekidač za podizanje jedinice za rezanje da biste lagano podignuli jedinicu za rezanje pri brzom okretu. Kad dovršite okret, pritisnite prekidač za podizanje da biste spustili jedinicu za rezanje natrag na tlo i nastavili košnju.

    Tijekom rada

    Pokretanje uređaja

    1. Provjerite je li prekidač za odspajanje akumulatora u položaju UKLJUčENO.

    2. Sjednite na vozačevo sjedalo i vežite se sigurnosnim pojasom.

    3. PTO uređaj mora biti deaktiviran.

    4. Provjerite je li papučica snage u neutralnom položaju.

    5. Okrenite prekidač za paljenje u položaj UKLJUčENO.

    Resetiranje funkcije PTO uređaja

    Note: Ako napustite vozačevo sjedalo dok je prekidač PTO uređaja u položaju UKLJUčENO, uređaj će se automatski ugasiti.

    Kako biste resetirali funkciju PTO uređaja, učinite sljedeće:

    1. Pritisnite prekidač PTO uređaja prema dolje.

    2. Pokrenite uređaj, pogledajte Pokretanje uređaja.

    3. S pomoću prekidača za podizanje jedinice za rezanje spustite jedinicu za rezanje u položaj za RAD.

    4. Povucite prekidač PTO uređaja prema gore.

    Praćenje razine napunjenosti sustava akumulatora

    Pogledajte glavni zaslon s informacijama da biste utvrdili razinu napunjenosti sustava akumulatora.

    Obavijesti o niskoj razini napunjenosti akumulatora

    • Kad napunjenost akumulatora dosegne nisku razinu, na zaslonu se prikaže obavijest o niskoj razini napunjenosti akumulatora. Dovršite košnju, a zatim prenesite uređaj na naznačeno mjesto za punjenje i napunite akumulator.

    • Ako razina napunjenosti akumulatora postane preniska dok upotrebljavate uređaj, na zaslonu će se prikazati obavijest. Pri radu na toj razini napunjenosti akumulatora nije moguće aktivirati noževe kosilice. Prenesite uređaj na naznačeno mjesto za punjenje i napunite akumulator.

    Isključivanje uređaja

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini.

      Note: Parkirna kočnica aktivira se kad se uređaj potpuno zaustavi.

    2. Isključite PTO uređaj.

    3. Okrenite prekidač za paljenje u položaj ISKLJUčENO i izvadite ključ.

    Nakon rada

    Servisiranje jedinice za rezanje

    Jedinicu za rezanje možete okrenuti iz položaja za TRANSPORT (A na Slika 30) u položaj za SERVIS (B na Slika 30). Položaj za SERVIS upotrebljavajte za održavanje noževa jedinice za rezanje ili čišćenje donje strane jedinice za rezanje; pročitajte Upute za upotrebu jedinice za rezanje.

    g369191

    Okretanje jedinice za rezanje u položaj za

    Izvršite ovaj postupak da biste okrenuli jedinicu za rezanje iz položaja za TRANSPORT u položaj za SERVIS.

    Upozorenje

    Ako ostavite ključ u prekidaču, netko bi slučajno mogao pokrenuti uređaj i nanijeti vama ili prolaznicima teške ozljede.

    Izvadite ključ iz prekidača i okrenite prekidač za odspajanje akumulatora u položaj ISKLJUčENO; nemojte pokrenuti uređaj s jedinicom za rezanje u položaju za SERVIS.

    1. Parkirajte uređaj ravnoj površini.

    2. Pritisnite prekidač za podizanje da biste podignuli jedinicu za rezanje u položaj za TRANSPORT.

    3. Isključite uređaj, izvadite ključ, provjerite je li parkirna kočnica aktivirana i okrenite prekidač za odspajanje akumulatora u položaj ISKLJUčENO.

    4. Uklonite zatike iz ploča za visinu košnje (Slika 31).

      g371944
    5. Okrenite jedinicu za rezanje (Slika 32) tako da se zasun zakači za šipku za vezanje (Slika 33).

      Upozorenje

      Jedinica za rezanje je teška.

      Zatražite pomoć pri podizanju.

      g369190
      g298276

    Okretanje jedinice za rezanje u položaj za

    Izvršite ovaj postupak da biste okrenuli jedinicu za rezanje iz položaja za SERVIS u položaj za TRANSPORT.

    1. Otpustite zasun jedinice za rezanje sa šipke za vezanje (Slika 34) tako da okrenete jedinicu za rezanje lagano prema naprijed (pogledajte Slika 32) i povučete ručicu zasuna prema naprijed.

      g298277
    2. Polako okrećite jedinicu za rezanje prema dolje dok zatik ne dotakne ploču poluge za podizanje (A na Slika 35).

      g298288
    3. Stopalom pritisnite jedinicu za rezanje, a zatim izvucite zatik (B na Slika 35) kako bi jedinica za rezanje sjela u položaj za TRANSPORT.

    4. Umetnite zatike za visinu košnje kroz ploče i lance za visinu košnje.

    Transport litij-ionskog akumulatora

    Američko Ministarstvo prometa i međunarodna tijela nadležna za promet zahtijevaju da se litij-ionski akumulator prevozi u posebnoj ambalaži i da ga prevoze samo za to ovlašteni prijevoznici. U SAD-u je dopušteno prevoziti akumulator kada je postavljen u uređaj kao oprema za napajanje, uz neke regulatorne zahtjeve. Da biste dobili detaljne informacije o propisima za transport akumulatora ili uređaja s ugrađenim akumulatorom, obratite se američkom Ministarstvu prometa ili odgovarajućem državnom tijelu u svojoj zemlji.

    Kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro za detaljne informacije o transportu akumulatora.

    Punjač litij-ionskog akumulatora

    Zahtjevi za izvor napajanja

    Za postizanje ukupne izlazne snage punjača potreban je strujni krug od 20 A s naponom od 230 V do 250 V. Punjač može puniti između 100 V AC i 240 V AC, ali upotreba izvora napajanja ispod 230 V AC dovodi do smanjene izlazne snage punjača.

    Opasnost

    Dodir s vodom tijekom punjenja uređaja može uzrokovati strujni udar te time ozljedu ili smrt.

    • Nemojte rukovati utikačem ili punjačem mokrim rukama ili dok stojite u vodi.

    • Nemojte puniti akumulator na kiši ili u vlažnim uvjetima.

    Upotrebljavajte odgovarajući kabel za napajanje (koji se koristi u vašoj geografskoj regiji) za punjenje uređaja. Kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro za odgovarajući kabel.

    Ako kabel za napajanje morate koristiti s produžnim kabelom, provjerite ima li produžni kabel žice od 12 AWG i nazivni napon od 250 V.

    Important: Redovito provjeravajte ima li na izolaciji kabela za napajanje rupa ili pukotina. Nemojte upotrebljavati oštećeni kabel. Nemojte provlačiti kabel kroz stajaću vodu ili mokru travu. Nemojte ni na koji način mijenjati punjač ili utikač kabela za napajanje.

    Upozorenje

    Oštećeni kabel za napajanje može prouzročiti strujni udar ili požar.

    Temeljito pregledajte kabel za napajanje prije upotrebe punjača. Ako je kabel oštećen, nemojte rukovati punjačem dok ne dobijete zamjenski.

    Punjenje litij-ionskog akumulatora

    Oprez

    Ako pokušate puniti akumulator punjačem koji nije isporučila tvrtka Toro, može doći do prekomjernog zagrijavanja i drugih kvarova proizvoda te oštećenja imovine i/ili ozljeda.

    Za punjenje akumulatora upotrebljavajte punjače koje je isporučila tvrtka Toro.

    Preporučeni raspon temperature za punu snagu punjenja: 0° do 26,6 °C

    Kako biste ostvarili poželjne rezultate punjenja, punite akumulator na temperaturama koje su unutar preporučenog raspona za punu snagu. Punjenje akumulatora na temperaturama izvan preporučenog raspona (26,6 do 40 °C) može dovesti do lošijih rezultata punjenja.

    1. Parkirajte uređaj na naznačeno mjesto za punjenje.

    2. Isključite uređaj i izvadite ključ.

    3. Provjerite je li prekidač za odspajanje akumulatora u položaju UKLJUčENO.

    4. Uklonite poklopac s utora za punjenje uređaja.

    5. Provjerite jesu li utor za punjenje uređaja i kabel za napajanje čisti i suhi, bez prašine, prljavštine i vlage.

    6. Ukopčajte kabel za napajanje u utor za punjenje uređaja (Slika 36).

      g386076
    7. Utikač kabela za napajanje priključite u uzemljenu električnu utičnicu.

      Za zahtjeve za izvor napajanja pogledajte Zahtjevi za izvor napajanja.

    8. Na zaslonu provjerite puni li se akumulator.

      Note: Na zaslonu se prikazuju amperaža akumulatora i status punjenja (Slika 37).

      g469312
    9. Odspojite punjače kad uređaj dosegne dovoljnu razinu napunjenosti; pogledajte Završetak postupka punjenja.

    Završetak postupka punjenja

    1. Izvadite kabel za napajanje iz utora za punjenje uređaja.

    2. Stavite kabel za napajanje u položaj za skladištenje kako ne bi došlo do oštećenja.

    3. Pokrenite uređaj i provjerite razinu napunjenosti na zaslonu.

      Kad je punjenje dovršeno, na zaslonu se prikazuje 10 punih stupaca.

    Vuča uređaja

    Električna parkirna kočnica automatski se aktivira kad je uređaj u neutralnom položaju ili ako uređaj ostane bez napajanja. Kako biste omogućili vuču uređaja, morate deaktivirati električnu kočnicu (koja se nalazi ispod platforme rukovatelja) na zaslonu ili s pomoću poluge.

    1. Klinovima blokirajte obje strane prednjih guma.

    2. Poduzmite jedan od sljedećih koraka da biste deaktivirali parkirnu kočnicu:

      • Ako uređaj ima električno napajanje, uključite način rada za vuču u izborniku Service (Upotreba).

        Note: Električna parkirna kočnica deaktivira se kad uključite način rada za vuču, a uređaj se može slobodno kretati kad uklonite klinove iz kotača.Ako pritisnete papučicu snage, način rada za vuču se isključuje, a parkirna kočnica normalno radi.

      • Ako uređaj nema električno napajanje, poduzmite sljedeće korake za ručno otpuštanje parkirne kočnice:

        1. Izvadite polugu iz cijevi s uputama za upotrebu.

        2. Polugom iz cijevi s uputama za upotrebu otpustite maticu na okviru platforme (Slika 38).

          g469233
        3. Postavite polugu na sklop za otpuštanje kočnice, pomaknite je prema gore u utoru da biste deaktivirali parkirnu kočnicu (Slika 39) i pritegnite maticu kako bi parkirna kočnica ostala deaktivirana dok vučete uređaj.

        g469234
    3. Uklonite klinove s kotača i vucite uređaj.

      Important: Pomičite uređaj brzinom manjom od 4,8 km/h na vrlo kratku udaljenost po ravnoj površini.Ako uređaj morate premjestiti na veću udaljenost i po neravnom terenu, prevezite ga na prikolici.

    4. Nakon što ste uređaj odvukli na željenu lokaciju, klinovima blokirajte obje prednje gume i poduzmite odgovarajući korak za aktivaciju parkirne kočnice:

      • Ako ste parkirnu kočnicu deaktivirali na zaslonu, isključite način rada za vuču u izborniku Service (Upotreba).

        Note: Parkirna kočnica trebala bi se aktivirati kad isključite način rada za vuču.

      • Ako ste koristili polugu za ručnu deaktivaciju parkirne kočnice:

        1. Otpustite maticu i spustite sklop za otpuštanje kočnice s pomoću poluge da biste aktivirali parkirnu kočnicu.

        2. Pritegnite maticu.

        3. Polugu vratite u cijev s uputama za upotrebu.

    Tegljenje uređaja

    • Budite oprezni pri utovaru ili istovaru uređaja na prikolicu ili kamion.

    • Za utovar uređaja na prikolicu ili kamion upotrebljavajte pune rampe.

    • Čvrsto vežite uređaj.

    • Izvadite ključ prije skladištenja ili tegljenja uređaja.

    Održavanje

    Note: Odredite lijevu i desnu stranu uređaja s uobičajenog vozačevog položaja.

    Note: Na internetskoj stranici tvrtke Toro www.Toro.com možete preuzeti besplatan primjerak električne ili hidrauličke sheme i potražiti svoj uređaj na poveznici Upute na početnoj stranici.

    Preporučeni raspored održavanja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon prvog sata
  • Zaokrenite pritezne matice kotača.
  • Nakon prvih 10 sati
  • Zaokrenite pritezne matice kotača.
  • Nakon prvih 50 sati
  • Zamijenite ulje osovine.
  • Nakon prvih 1000 sati
  • Zamijenite hidrauličnu tekućinu.
  • Zamijenite hidraulični filtar.
  • Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite tlak zraka u gumama.
  • Provjerite sigurnosni sustav blokiranja.
  • Provjerite razinu hidraulične tekućine.
  • Svakih 50 sati
  • Podmažite ležajeve i čahure.
  • Svakih 200 sati
  • Zaokrenite pritezne matice kotača.
  • Svakih 250 sati
  • Provjerite razinu ulja osovine.
  • Svakih 500 sati
  • Zamijenite ulje osovine.
  • Svakih 800 sati
  • Zamijenite hidrauličnu tekućinu (ako ne upotrebljavate preporučenu hidrauličnu tekućinu ili ako ste ikada napunili hidraulični spremnik alternativnom tekućinom).
  • Zamijenite hidraulični filtar (ako ne upotrebljavate preporučenu hidrauličnu tekućinu ili ako ste ikada napunili hidraulični spremnik alternativnom tekućinom).
  • Svakih 1000 sati
  • Zamijenite hidraulični filtar (ako upotrebljavate preporučenu hidrauličnu tekućinu).
  • Svakih 2000 sati
  • Zamijenite hidrauličnu tekućinu (ako upotrebljavate preporučenu hidrauličnu tekućinu).
  • Godišnje
  • Uklonite prljavštinu iz odjeljka za električne komponente (jednom godišnje ili po potrebi).
  • Svake 2 godine
  • Zamijenite pokretna crijeva.
  • Popis za svakodnevno održavanje

    Kopirajte ovu stranicu za osobnu upotrebu.

    Stavka za održavanjeZa tjedan:
    Pon.Uto.Sri.Čet.Pet.Sub.Ned.
    Provjerite rad sigurnosnog sustava blokiranja.       
    Provjerite je li ROPS potpuno podignut i zaključan.       
    Provjerite rad parkirne kočnice.       
    Provjerite neobične zvukove tijekom rada.       
    Provjerite oštećenja na hidrauličnim crijevima.       
    Provjerite propuštanje tekućine.       
    Provjerite tlak u gumama.       
    Provjerite rad instrumenta.       
    Podmažite sve mazalice.1       
    Popravite oštećenu boju.       
    Provjerite sigurnosni pojas.       
    Provjerite stanje električnih kabela.       
    Očistite uređaj.       

    1Odmah nakon svakog pranja, neovisno o navedenom intervalu

    Bilješke o uočenim problemima
    Pregled obavio/la:
    StavkaDatumInformacije
       
       
       

    Postupci prije održavanja

    Podizanje uređaja

    Opasnost

    Mehaničke ili hidraulične dizalice možda neće moći držati uređaj i mogu uzrokovati teške ozljede.

    • Upotrebljavajte podmetače pri podržavanju podignutog uređaja.

    • Upotrebljavajte samo mehaničke ili hidraulične dizalice za podizanje uređaja.

    Podizanje prednje strane uređaja

    Important: Kabeli ili hidraulične komponente ne smiju se nalaziti između dizalice i okvira.

    g443997
    1. Blokirajte 2 stražnja kotača klinovima kako biste spriječili pomicanje uređaja.

    2. Postavite dizalice na siguran način ispod točaka za podizanje (cijevi okvira).

    3. Nakon podizanja prednje strane uređaja postavite odgovarajuće podmetače ispod cijevi osovine da biste poduprli uređaj.

    Podizanje stražnje strane uređaja

    Important: Kabeli ili hidraulične komponente ne smiju se nalaziti između dizalice i okvira.

    g414111
    1. Blokirajte 2 prednja kotača klinovima kako biste spriječili pomicanje uređaja.

    2. Postavite dizalice na siguran način ispod točaka za podizanje (cijevi okvira).

    3. Nakon podizanja prednje strane uređaja postavite odgovarajuće podmetače ispod okvira uređaja da biste poduprli uređaj.

    Podizanje poklopca motora

    1. Uklonite matice i štitnike držača (Slika 42) sa svake strane poklopca.

    2. Otpustite držače na svakoj strani uređaja (Slika 42).

    3. Podignite poklopac motora (Slika 42).

    g414122

    Podmazivanje

    Podmazivanje ležaja i čahura

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 50 sati
  • Podmažite ležajeve i čahure.
  • Uređaj ima mazalice koje se moraju redovito podmazivati litijskom mašću tipa 2.

    Important: Podmažite uređaj neposredno nakon svakog pranja.

    • Zakretni klin osovine (Slika 43)

      g434208
    • Prednja strana uređaja (Slika 44):

      • Okretne glavčine priključka (2)

      • Čahure cilindra za podizanje (2)

      • Zakretni klinovi poluge za podizanje (2)

      g417125
    • Stražnja strana uređaja (Slika 45):

      • Kuglasti zglob hidrauličnog cilindra (2)

      • Glavčine vretena osovine (2)

      g417127

    Održavanje električnog sustava

    Upotreba prekidača za odspajanje akumulatora

    1. Odspojite kabel za napajanje uređaja ako je ukopčan.

    2. Pomaknite prekidač za odspajanje akumulatora u željeni položaj kako prikazuje Slika 46.

    g432905

    Servisiranje akumulatora

    Note: Uređaj je opremljen s najmanje 11 litij-ionskih akumulatora. Moguće je dodati akumulatore s odgovarajućim kompletima za povećanje energetskog kapaciteta uređaja.

    Litij-ionski akumulator mora se odložiti ili reciklirati u skladu s lokalnim i nacionalnim propisima. Ako je akumulator potrebno servisirati, obratite se ovlaštenom distributeru tvrtke Toro za pomoć.

    Nemojte otvarati akumulator. Ako imate problema s akumulatorom, za pomoć se obratite ovlaštenom distributeru tvrtke Toro.

    Održavanje litij-ionskog akumulatora

    Upozorenje

    Akumulator ima visoki napon koji može uzrokovati opekline ili strujni udar.

    • Nemojte pokušavati otvoriti akumulator.

    • Budite izuzetno oprezni kada rukujete akumulatorom s napuknutim kućištem.

    • Upotrebljavajte samo punjač namijenjen za akumulator.

    Litij-ionski akumulator ima dovoljan kapacitet napunjenosti za obavljanje predviđenih poslova tijekom njegova životnog vijeka.

    Da biste postigli maksimalno trajanje akumulatora i maksimalno ga iskoristili, slijedite ove upute:

    • Nemojte otvarati akumulator.

    • Skladištite/parkirajte uređaj u čistoj, suhoj garaži ili skladištu, podalje od izravne sunčeve svjetlosti, izvora topline, kiše i mokrih uvjeta.Nemojte ga skladištiti na mjestu na kojem temperatura nadilazi raspon naveden u odjeljku Uvjeti za skladištenje akumulatora. Temperature izvan navedenog raspona mogu oštetiti vaš akumulator. Visoke temperature tijekom skladištenja, osobito u visokom stupnju napunjenosti, smanjuju vijek trajanja akumulatora.

    • Ako uređaj skladištite dulje od 10 dana, osigurajte da je na hladnom i suhom mjestu, podalje od sunčeve svjetlosti, kiše i mokrih uvjeta.

    • Ako kosite u vrućim uvjetima ili na suncu, akumulator se može pregrijati. Ako se to dogodi, na zaslonu će se pojaviti upozorenje o visokoj temperaturi. U tom se slučaju priključak (npr. jedinica za rezanje) deaktivira, a uređaj usporava.

      Odmah odvezite uređaj na hladno mjesto zaštićeno od sunca, isključite ga i ostavite da se akumulator potpuno ohladi prije nastavka rada.

    • Održavajte noževe kosilice oštrima. Zbog tupih noževa povećava se potrošnja energije i smanjuje trajanje rada koji uređaj može obaviti na jednom punjenju.

    • Svjetla upotrebljavajte isključivo kad su neophodna.

    Održavanje punjača akumulatora

    Important: Sve popravke električne opreme smije izvoditi samo ovlašteni distributer tvrtke Toro.

    Punjač zahtijeva vrlo malo održavanja, osim zaštite od oštećenja i vremenskih uvjeta.

    • Namotajte kabel za napajanje kad ga ne upotrebljavate.

    • Redovito pregledavajte kabele da biste vidjeli jesu li oštećeni te ih prema potrebi zamijenite dijelovima koje je odobrila tvrtka Toro.

    Uklanjanje prljavštine iz odjeljka za punjač akumulatora

    Note: Punjač akumulatora nalazi se ispod vozačeva sjedala.

    Skinite ploču konzole sjedala (Slika 47) i uklonite prljavštinu (npr. travu) iz odjeljka za punjač akumulatora.

    g445372

    Uklanjanje prljavštine iz odjeljka za električne komponente

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Godišnje
  • Uklonite prljavštinu iz odjeljka za električne komponente (jednom godišnje ili po potrebi).
  • Mnoge električne komponente (npr. osigurači i regulatori) nalaze se ispod poklopca (Slika 48) na lijevoj strani uređaja. Skinite poklopac i komprimiranim zrakom uklonite prljavštinu (npr. travu) iz tog odjeljka.

    Upozorenje

    Nepravilno čišćenje uređaja komprimiranim zrakom može prouzročiti teške ozljede.

    • Upotrebljavajte odgovarajuću osobnu zaštitnu opremu kao što su zaštita za oči, zaštita za sluh i maska za prašinu.

    • Komprimirani zrak nemojte usmjeravati prema svojem tijelu ili prema drugim osobama.

    • Pročitajte upute proizvođača o sigurnosti i radu s kompresorom zraka.

    Important: Nemojte čistiti odjeljak za električne komponente vodom jer to može oštetiti električni sustav.

    g473202

    Lociranje osigurača

    Uklonite poklopac na lijevoj strani uređaja (Slika 49) kako biste locirali osigurače (Slika 50).

    Ako osigurač od 100 A pregori, zamijenite oba osigurača od 100 A.

    g448299
    g451257

    Održavanje pogonskog sustava

    Provjera razine ulja osovine

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 250 sati
  • Provjerite razinu ulja osovine.
  • Vrsta tekućine: Mobilfluid™ 424

    1. Uklonite čep otvora za dolijevanje s osovine (Slika 51).

      Note: Razina tekućine trebala bi biti u ravnini s dnom čepa otvora za dolijevanje.

      g433604
    2. Ako je razina tekućine niska, uklonite čep otvora za dolijevanje i dodajte navedenu tekućinu sve dok ne počne izlaziti iz otvora.

    3. Vratite čep otvora za dolijevanje i pritegnite ga na 27 do 41 Nm.

    Zamjena ulja osovine

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon prvih 50 sati
  • Zamijenite ulje osovine.
  • Svakih 500 sati
  • Zamijenite ulje osovine.
  • Vrsta tekućine: Mobilfluid™ 424

    Kapacitet tekućine: 0,68 do 0,74 l

    1. Poravnajte posudu za pražnjenje ispod čepa za pražnjenje.

      g432359
    2. Uklonite čep otvora za dolijevanje (Slika 52).

      Note: Zadržite čep otvora za dolijevanje.

    3. Skinite čep otvora za pražnjenje (Slika 52) i pustite da tekućina u potpunosti iscuri.

      Note: Zadržite čep otvora za pražnjenje.

    4. Postavite čep otvora za pražnjenje i pritegnite ga na 12 do 19 Nm.

    5. Napunite osovinu navedenom vrstom i količinom tekućine dok ne bude u razini otvora za punjenje.

    6. Postavite čep otvora za dolijevanje i pritegnite ga na 27 do 41 Nm.

    Zaokreanje pritezne matice kotača

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon prvog sata
  • Zaokrenite pritezne matice kotača.
  • Nakon prvih 10 sati
  • Zaokrenite pritezne matice kotača.
  • Svakih 200 sati
  • Zaokrenite pritezne matice kotača.
  • Specifikacija zakretnog momenta pritezne matice kotača: 102 do 108 Nm

    Zaokrenite pritezne matice prednjih kotača do traženog zakretnog momenta redoslijedom koji je prikazan na Slika 53.

    g034007

    Održavanje hidrauličkog sustava

    Sigurnost hidrauličkog sustava

    • Odmah potražite liječničku pomoć ako tekućina uđe pod kožu. Tekućinu pod kožom mora unutar nekoliko sati kirurški ukloniti liječnik.

    • Prije vršenja pritiska na hidraulički sustav provjerite jesu li sva crijeva za hidrauličnu tekućinu u dobrom stanju i jesu li sve hidrauličke veze i spojnice pritegnute.

    • Držite ruke i tijelo podalje od rupica ili ubrizgača koji izbacuju hidrauličnu tekućinu pod visokim pritiskom.

    • Nađite mjesta propuštanja hidraulične tekućine pomoću kartona ili papira.

    • Prije obavljanja radova na hidrauličkom sustavu sigurno otpustite sav pritisak u hidrauličkom sustavu.

    Specifikacije hidraulične tekućine

    Spremnik se u tvornici puni s otprilike 12,3 l visokokvalitetne hidraulične tekućine. Provjerite razinu hidraulične tekućine prije prvog pokretanja motora i svakodnevno nakon toga; pogledajte Provjera razine hidraulične tekućine.

    Preporučena zamjenska tekućina: Hidraulična tekućina produljenog vijeka trajanja Toro PX; dostupna u kantama od 19 l i bačvama od 208 l.

    Note: Uređaj u kojem se upotrebljava preporučena zamjenska tekućina zahtijeva rjeđe zamjene tekućine i filtara.

    Zamjenske hidraulične tekućine: Ako hidraulična tekućina produljenog vijeka trajanja Toro PX nije dostupna, možete upotrijebiti drugu konvencionalnu hidrauličnu tekućinu na bazi nafte čije su specifikacije unutar navedenog raspona za sva sljedeća materijalna svojstva i koja zadovoljava industrijske standarde. Nemojte upotrebljavati sintetičku tekućinu. Nađite zadovoljavajuć proizvod u dogovoru sa svojim distributerom maziva.

    Note: Toro ne preuzima odgovornost za štetu uzrokovanu upotrebom neprikladnih zamjenskih tekućina, stoga upotrebljavajte samo proizvode uglednih proizvođača koji će stajati iza svojih preporuka.

    Hidraulična tekućina protiv trošenja s visokim indeksom viskoznosti i niskim stiništem, ISO VG 46

    Materijalna svojstva: 
     Viskoznost, ASTM D445cSt @ 40 °C 44 do 48
     Indeks viskoznosti, ASTM D2270140 ili više
     Stinište, ASTM D97-37 °C do -45 °C
    Industrijske specifikacije:Eaton Vickers 694 (I-286-S, M-2950-S/35VQ25 ili M-2952-S)

    Note: Većina hidrauličnih tekućina je gotovo bezbojna, što otežava uočavanje curenja. Dostupno je crveno bojilo za hidrauličnu tekućinu u bočicama od 20 ml. Jedna je bočica dovoljna za količinu od 15 do 22 l hidraulične tekućine. Naručite dio br. 44-2500 od svojeg ovlaštenog distributera tvrtke Toro.

    Important: Sintetička biorazgradiva hidraulična tekućina Toro Premium jedina je sintetička biorazgradiva tekućina koju je odobrila tvrtka Toro. Ta je tekućina kompatibilna s elastomerima koji se upotrebljavaju u hidrauličkim sustavima tvrtke Toro i primjerena je za širok raspon temperatura. Kompatibilna je i s konvencionalnim mineralnim uljima, ali kako bi biorazgradivost i učinkovitost bile na najvišoj mogućoj razini, trebalo bi temeljito isprati konvencionalnu tekućinu iz hidrauličkog sustava. Ulje je dostupno u kantama od 19 l ili bačvama od 208 l kod ovlaštenog distributera tvrtke Toro.

    Provjera razine hidraulične tekućine

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite razinu hidraulične tekućine.
    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, spustite jedinicu za rezanje, provjerite je li parkirna kočnica aktivirana, isključite uređaj i izvadite ključ.

    2. Podignite poklopac.

    3. Izvadite čep sa šipkom za mjerenje razine tekućine iz spremnika hidraulične tekućine i obrišite šipku čistom krpom (Slika 54).

      g415755
    4. Umetnite čep sa šipkom za mjerenje u hidraulični spremnik (Slika 54).

    5. Izvadite čep sa šipkom za mjerenje i provjerite razinu tekućine (Slika 55).

      g415756
    6. Ako je razina tekućine ispod odgovarajuće donje oznake na šipki za mjerenje, dodajte navedenu hidrauličnu tekućinu u spremnik. Umetnite čep sa šipkom za mjerenje u spremnik i ponovite korake od 3 do 5 dok razina tekućine ne bude između gornje i donje oznake (Slika 55) na šipki.

    7. Umetnite čep sa šipkom za mjerenje u hidraulični spremnik i pritegnite ga rukom.

    8. Pregledajte sva hidraulična crijeva i opremu radi utvrđivanja znakova curenja.

    Zamjena hidraulične tekućine

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon prvih 1000 sati
  • Zamijenite hidrauličnu tekućinu.
  • Svakih 800 sati
  • Zamijenite hidrauličnu tekućinu (ako ne upotrebljavate preporučenu hidrauličnu tekućinu ili ako ste ikada napunili hidraulični spremnik alternativnom tekućinom).
  • Svakih 2000 sati
  • Zamijenite hidrauličnu tekućinu (ako upotrebljavate preporučenu hidrauličnu tekućinu).
  • Ako hidraulična tekućina postane onečišćena, obratite se ovlaštenom distributeru tvrtke Toro; sustav se mora isprati. Onečišćena tekućina mliječne je ili crne boje u usporedbi s čistom tekućinom.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, spustite jedinicu za rezanje, isključite uređaj i izvadite ključ.

    2. Postavite veliku posudu za pražnjenje ispod pumpe hidraulične tekućine.

    3. Uklonite čep hidrauličnog spremnika sa šipkom za mjerenje razine tekućine.

    4. Za ispuštanje hidraulične tekućine iz spremnika poduzmite sljedeće korake:

      1. Skinite crijevo i obujmicu za crijevo s pumpe (Slika 56).

        g441218
      2. Pustite da hidraulična tekućina iscuri iz crijeva u posudu za pražnjenje (Slika 56).

      3. Pričvrstite crijevo za pumpu s pomoću obujmice.

    5. Napunite hidraulični spremnik hidrauličnom tekućinom. Za specifikacije pogledajte Specifikacije hidraulične tekućine.

      Important: Upotrebljavajte samo navedene hidraulične tekućine. Druge tekućine mogu uzrokovati oštećenja sustava.

    6. Postavite čep hidrauličnog spremnika sa šipkom za mjerenje razine tekućine.

    7. Pokrenite uređaj i rasporedite hidrauličnu tekućinu u sustav upotrebom svih komandi za hidraulični sustav u sljedećem redoslijedu:

      1. Pomaknite gume do krajnjeg desnog i krajnjeg lijevog položaja s pomoću upravljača.

      2. Podignite i spustite jedinicu za rezanje s pomoću prekidača za podizanje.

    8. Provjerite curi li tekućina i isključite uređaj.

    9. Provjerite razinu hidraulične tekućine u spremniku; pogledajte Provjera razine hidraulične tekućine.

    Zamjena hidrauličnog filtra

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon prvih 1000 sati
  • Zamijenite hidraulični filtar.
  • Svakih 800 sati
  • Zamijenite hidraulični filtar (ako ne upotrebljavate preporučenu hidrauličnu tekućinu ili ako ste ikada napunili hidraulični spremnik alternativnom tekućinom).
  • Svakih 1000 sati
  • Zamijenite hidraulični filtar (ako upotrebljavate preporučenu hidrauličnu tekućinu).
  • Important: Upotrebljavajte odgovarajući hidraulični filtar tvrtke Toro; pogledajte Katalog dijelova uređaja. Upotreba bilo kojeg drugog filtra može poništiti jamstvo nekih dijelova.

    1. Očistite područje oko pričvrsnog dijela hidrauličnog filtra (prikazano na Slika 57).

      g433602
    2. Postavite posudu za pražnjenje ispod filtra, uklonite filtar i pustite da preostalo ulje iscuri u posudu.

    3. Podmažite novu brtvu filtra i napunite filtar hidrauličnom tekućinom.

    4. Pazite da je pričvrsni dio filtra čist i okrećite filtar dok brtva ne dodirne montažnu ploču; zatim pritegnite filtar za dodatnih pola okretaja.

    Provjera hidrauličnih vodova i crijeva

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svake 2 godine
  • Zamijenite pokretna crijeva.
  • Svakodnevno provjerite ima li na hidrauličnim vodovima curenja, savijenih vodova, labavih montažnih nosača, trošenja, labavih pričvrsnih elemenata, oštećenja zbog vremenskih prilika i kemijskih oštećenja. Izvršite sve potrebne popravke prije nastavljanja s radom uređaja.

    Čišćenje

    Čišćenje uređaja

    1. Prije nego što napustite uređaj, parkirajte uređaj na ravnoj površini, isključite ga, izvadite ključ i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    2. Okrenite prekidač za odspajanje akumulatora u položaj ISKLJUčENO.

    3. Očistite prljavštinu s uređaja samo vodom ili blagim deterdžentom. Za pranje uređaja možete upotrijebiti krpu. Možete upotrijebiti i komprimirani zrak.

      Upozorenje

      Nepravilno čišćenje uređaja komprimiranim zrakom može prouzročiti teške ozljede.

      • Upotrebljavajte odgovarajuću osobnu zaštitnu opremu kao što su zaštita za oči, zaštita za sluh i maska za prašinu.

      • Komprimirani zrak nemojte usmjeravati prema svojem tijelu ili prema drugim osobama.

      • Pročitajte upute proizvođača o sigurnosti i radu s kompresorom zraka.

    Important: Za čišćenje uređaja nemojte upotrebljavati slanu ili tehnološku vodu.

    Important: Nemojte izravno prskati električne komponente vodom jer to može oštetiti električni sustav.

    Important: Ne preporučuje se pranje uređaja vodom pod tlakom. To može oštetiti električni sustav, olabaviti važne naljepnice ili isprati potrebna maziva na točkama na kojima dolazi do trenja. Nemojte upotrebljavati prekomjerne količine vode, osobito u blizini električnih komponenti ili spojeva.

    Skladištenje

    Priprema uređaja

    1. Prije nego što napustite uređaj, parkirajte uređaj na ravnoj površini, isključite ga, izvadite ključ i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    2. Temeljito očistite stroj i jedinicu za rezanje; pogledajte Čišćenje uređaja i Upute za upotrebu jedinice za rezanje.

    3. Provjerite i podesite tlak zraka u gumama; pogledajte Provjera tlaka zraka u gumama.

    4. Provjerite hidraulične vodove i crijeva; po potrebi ih popravite.

    5. Provjerite razinu hidraulične tekućine; pogledajte Provjera razine hidraulične tekućine.

    6. Uklonite, naoštrite, uravnotežite i postavite noževe jedinice za rezanje.

    7. Provjerite čvrstoću svih pričvrsnica i učvrstite ih po potrebi.

    8. Podmažite sve mazalice i primijenite ulje na okretne točke. Obrišite višak maziva.

    9. Lagano obrusite i upotrijebite boju za popravak na obojenim površinama koje su izgrebane, oguljene ili zahrđale. Popravite udubljenja na karoseriji ako ih ima.

    Uvjeti za skladištenje akumulatora

    Note: Akumulator ne morate vaditi iz uređaja radi skladištenja.

    U tablici u nastavku provjerite granične vrijednosti temperature za skladištenje:

    Granične vrijednosti temperature za skladištenje

    Temperatura skladištenjaPrimjereno vrijeme skladištenja
    45 °C do 55 °C1 tjedan
    25 °C do 45 °C 3 tjedna
    -20 °C do 25 °C52 tjedna

    Important: Temperature izvan navedenih raspona mogu oštetiti vaš akumulator.Temperatura pri kojoj se akumulator skladišti može utjecati na njegovu trajnost. Dugotrajno skladištenje pri visokim temperaturama može skratiti vijek trajanja akumulatora. Pri temperaturama iznad 25 °C skladištite uređaj isključivo u skladu s uputama za vrijeme skladištenja iz tablice.

    • Prije skladištenja uređaja napunite ili ispraznite akumulator na razinu između 40 % i 60 %.

      Note: Za najdulji vijek trajanja akumulatora najbolja je razina od 50 % napunjenosti. Ako je akumulator prije skladištenja napunjen na 100 %, skraćuje se njegov vijek trajanja.Ako mislite da će se uređaj skladištiti dulje vrijeme, napunite akumulator na približno 60 %.

    • Nakon svakih 6 mjeseci skladištenja provjerite razinu napunjenosti akumulatora i osigurajte da ona iznosi između 40 % i 60 %. Ako je napunjenost manja od 40 %, napunite akumulator na razinu između 40 % i 60 %.

    • Nakon punjenja odspojite punjač akumulatora iz napajanja.

    • Ako kabel za punjenje ostane spojen, punjač će se isključiti kad se akumulator potpuno napuni, a ponovno će se uključiti samo ako ga odspojite i ponovno spojite.