Увод

Ova mašina je traktor kosilica sa rotacionim sečivom namenjena za upotrebu od strane stručnog, unajmljenog operatera u komercijalnoj primeni. Prvenstveno je projektovana za održavanje trave na održavanim travnjacima u parkovima i na sportskim i komercijalnim terenima. Korišćenje ovog proizvoda za namene za koje nije predviđen može da bude opasno po vas i okolne posmatrače.

Pažljivo pročitajte ove informacije da biste naučili kako da pravilno koristite i održavate svoj uređaj i kako da izbegnete povrede i oštećenje proizvoda. Pravilno i bezbedno rukovanje proizvodom je vaša odgovornost.

Posetite www.Toro.com za materijale u vezi sa bezbednošću i za obuku za korišćenje proizvoda, za informacije o dodatnoj opremi, za pomoć u pronalaženju prodavca ili da biste registrovali svoj proizvod.

Kad god vam je potreban servis, originalni Toro delovi ili dodatne informacije, obratite se ovlašćenom serviseru ili Toro korisničkoj službi i pripremite broj modela i serijski broj vašeg proizvoda. Слика 1 pokazuje lokaciju modela i serijskog broja na proizvodu. Zapišite brojeve u za to predviđenom prostoru.

Important: Možete da mobilnim uređajem skenirate QR kôd na nalepnici sa serijskim brojem (ako je deo opreme) kako biste pristupili informacijama o garanciji, delovima i drugim informacijama o proizvodu.

g430134

Ovaj proizvod zadovoljava sve relevantne evropske direktive; za detalje pogledajte odvojeni list deklaracije o usaglašenosti (DOC) za određeni proizvod.

Упозорење

КАЛИФОРНИЈА

Предлог 65 Упозорење

У савезној држави Калифорнија познато је да кабл за напајање овог производа садржи олово, које изазива оштећења плода и репродуктивне проблеме. Оперите руке након руковања.

У савезној држави Калифорнија познато је да стубићи и клеме акумулатора, као и додатна опрема, садрже олово и оловна једињења који изазивају карцином и репродуктивне проблеме. Оперите руке након руковања.

У савезној држави Калифорнија познато је да употреба овог производа може довести до излагања хемикалијама које изазивају карцином, оштећења плода и друге репродуктивне проблеме.

Безбедност

Opšta bezbednosna upozorenja za mašinu

Graphic UPOZORENJE – Pročitajte sva bezbednosna upozorenja, uputstva, ilustracije i specifikacije koji su obezbeđeni za ovu mašinu.

Nepoštovanje upozorenja i uputstava može dovesti do strujnog udara, požara i/ili teške povrede.

Termin mašina“ na svim upozorenjima navedenim u nastavku odnosi se na mašinu (sa kablom) sa napajanjem iz električne mreže ili akumulatorsku mašinu (bez kabla).

  1. Bezbednost u radnom prostoru

    1. Održavajte radni prostor čistim i dobro osvetljenim.Pretrpane ili mračne oblasti su preduslov za nezgode.

    2. Ne koristite mašinu u eksplozivnim okruženjima, npr. u prisustvu zapaljivih tečnosti, gasova ili prašine.Mašina proizvodi varnice koje mogu da zapale prašinu ili isparenja.

    3. Vodite računa da deca i posmatrači budu na bezbednom rastojanju dok koristite mašinu.Stvari koje vam odvlače pažnju mogu da dovedu do toga da izgubite kontrolu.

  2. Električna bezbednost

    1. Utikači mašine moraju da odgovaraju utičnicama. Nemojte nikada ni na koji način vršiti izmene na utikaču. Nemojte koristiti adaptere za utikače sa uzemljenom mašinom.Utikači na kojima nisu vršene izmene i odgovarajuće utičnice će smanjiti rizik od strujnog udara.

    2. Izbegavajte telesni kontakt sa uzemljenim površinama, poput cevi, radijatora, šporeta i frižidera.Postoji veći rizik od strujnog udara ukoliko je vaše telo uzemljeno.

    3. Ne izlažite mašinu kiši niti vlažnim uslovima.Prodor vode u mašinu će povećati rizik od strujnog udara.

    4. Nemojte zloupotrebljavati kabl. Nemojte nikada koristiti kabl za nošenje, povlačenje ili isključivanje mašine iz utičnice. Kabl držite podalje od toplote, ulja, oštrih ivica ili pokretnih delova.Oštećeni ili zamršeni kablovi povećavaju rizik od strujnog udara.

    5. Kada mašinu koristite na otvorenom prostoru, koristite produžni kabl koji je predviđen za upotrebu na otvorenom.Korišćenje kabla koji je predviđen za upotrebu na otvorenom smanjuje rizik od strujnog udara.

    6. Ako ne možete da izbegnete korišćenje mašine na vlažnoj lokaciji, koristite napajanje zaštićeno uređajem diferencijalne struje (FID sklopka).Korišćenje FID sklopke smanjuje rizik od strujnog udara.

  3. Lična bezbednost

    1. Budite oprezni, pazite šta radite i vodite se zdravim razumom pri korišćenju mašine. Nemojte koristiti mašinu kada ste umorni ili pod uticajem opijata, alkohola ili lekova.Trenutak nepažnje pri rukovanju mašinom može dovesti do teške telesne povrede.

    2. Koristite ličnu zaštitnu opremu. Uvek nosite zaštitu za oči.Korišćenje zaštitne opreme poput maske za prašinu, neklizajućih zaštitnih cipela ili zaštite za uši u odgovarajućim uslovima će smanjiti mogućnost telesnih povreda.

    3. Sprečite slučajno pokretanje. Pre povezivanja sa izvorom napajanja i/ili akumulatorom proverite da li je prekidač u isključenom položaju.Povezivanje mašine na izvor napajanja dok je prekidač uključen je preduslov za nezgode.

    4. Pre uključivanja mašine, uklonite sve ključeve za podešavanje.Ukoliko ključ ostane pričvršćen za rotirajući deo mašine, može doći do telesne povrede.

    5. Ne posežite preko alata. Sve vreme vodite računa da imate dobro uporište i ravnotežu.To omogućava bolju kontrolu nad mašinom u neočekivanim situacijama.

    6. Obucite se adekvatno. Nemojte nositi široku odeću niti nakit. Držite kosu i odeću podalje od pokretnih delova.Pokretni delovi mogu da zakače široku odeću, nakit ili dugu kosu.

    7. Ako su obezbeđeni uređaji za povezivanje postrojenja za usisavanje i prikupljanje prašine, postarajte se da budu povezani i da se pravilno koriste.Korišćenje postrojenja za prikupljanje prašine može da smanji opasnosti u vezi s prašinom.

    8. Ne dopustite da se opustite usled poznavanja mašine stečenog čestim korišćenjem i da zanemarite bezbednosne principe za mašinu.Nepažljivo rukovanje može dovesti do teške povrede za delić sekunde.

  4. Korišćenje i održavanje mašine

    1. Nemojte forsirati mašinu. Koristite mašinu koja je predviđena za primenu koja vam je potrebna.Odgovarajuća mašina će posao obaviti bolje i bezbednije brzinom za koju je projektovana.

    2. Nemojte koristiti mašinu ukoliko je prekidač ne uključuje i isključuje.Sve mašine koje se ne mogu kontrolisati pomoću prekidača su opasne i moraju biti popravljene.

    3. Pre vršenja bilo kakvih podešavanja, menjanja dodatne opreme ili odlaganja mašine, iskopčajte utikač iz izvora napajanja i/ili uklonite akumulator sa mašine, ako ga je moguće odvojiti.Takve preventivne bezbednosne mere smanjuju rizik od slučajnog pokretanja mašine.

    4. Mašinu koja se ne koristi čuvajte van domašaja dece i ne dozvolite osobama koje nisu upoznate sa mašinom ili ovim uputstvima da je koriste.Mašina je opasna u rukama neobučenih korisnika.

    5. Održavajte mašinu i dodatnu opremu. Proverite da li je došlo do neusklađenosti ili sputavanja pokretnih delova, lomljenja delova ili bilo kog drugog stanja koje može da utiče na rad mašine. Ako je mašina oštećena, popravite je pre upotrebe.Mnoge nezgode su izazvane loše održavanim mašinama.

    6. Održavajte alate za sečenje oštrim i čistim.Kod alata za sečenje koji su pravilno održavani tako da imaju oštre oštrice, manja je verovatnoća da će doći do sputavanja i lakše ih je kontrolisati.

    7. Koristite mašinu, dodatnu opremu, bitove za alat itd. u skladu sa ovim uputstvima, uzimajući u obzir radne uslove i posao koji treba obaviti.Korišćenje mašine za radnje za koje nije predviđena može dovesti do opasne situacije.

    8. Vodite računa da drške i površine za prihvat budu suve, čiste i da na njima nema ulja i maziva.Klizave drške i površine za prihvat onemogućavaju bezbedno rukovanje i kontrolu nad mašinom u neočekivanim situacijama.

  5. Korišćenje i održavanje akumulatorske mašine

    1. Za punjenje koristite samo punjač koji je predvideo proizvođač.Punjač koji je podesan za jedan tip akumulatora može da dovede do rizika od požara kada se koristi sa drugim akumulatorom.

    2. Koristite mašinu samo sa posebno predviđenim akumulatorom.Korišćenje bilo kog drugog akumulatora može dovesti do rizika od povrede ili požara.

    3. Kada se akumulator ne koristi, držite ga podalje od metalnih predmeta, poput spajalica, novčića, ključeva, eksera, vijaka ili drugih malih metalnih predmeta koji mogu da naprave spoj između dva terminala.Kratak spoj terminala akumulatora može da izazove opekotine ili požar.

    4. U uslovima zloupotrebe, može doći do ispuštanja tečnosti iz akumulatora; izbegavajte da dođete u dodir s njom. Ukoliko dođe do slučajnog kontakta, isperite vodom. Ako tečnost dospe u oči, potražite i lekarsku pomoć.Tečnost ispuštena iz akumulatora može da izazove iritacije ili opekotine.

    5. Nemojte koristiti akumulator niti mašinu koji su oštećeni ili izmenjeni.Oštećeni ili izmenjeni akumulatori mogu da budu nepredvidljivi i tako da dovedu do požara, eksplozije ili rizika od povrede.

    6. Ne izlažite akumulator niti mašinu plamenu niti prekomernoj temperaturi.Izlaganje plamenu i temperaturi preko 130 °C može dovesti do eksplozije.

    7. Pridržavajte se svih uputstava za punjenje i nemojte puniti akumulator niti mašinu van temperaturnog opsega navedenog u uputstvima.Nepravilno punjenje ili punjenje na temperaturama van navedenog opsega može da ošteti akumulator i da poveća opasnost od požara.

  6. Servis

    1. Neka vašu mašinu servisira samo ovlašćeni serviser uz korišćenje isključivo identičnih zamenskih delova.Time ćete obezbediti održavanje bezbednosti mašine.

    2. Nemojte nikada servisirati oštećene akumulatore.Servis akumulatora smeju da obavljaju samo proizvođač ili ovlašćeni serviseri.

Dodatne bezbednosne poruke

Simbol za bezbednosno upozorenje

Simbol za bezbednosno upozorenje (Слика 2) prikazan u ovom priručniku i na mašini radi označavanja važnih bezbednosnih poruka koje morate da pratite da biste izbegli nezgode.

g000502

Ovaj simbol za bezbednosno upozorenje se pojavljuje iznad informacija koje vas upozoravaju na radnje ili situacije koje nisu bezbedne i pratiće ga reč OPASNOST, UPOZORENJE ili OPREZ.

OPASNOST označava neminovnu opasnu situaciju koja će, ukoliko se ne izbegne, dovesti do teške povrede ili smrtnog slučaja.

UPOZORENJE označava potencijalno opasnu situaciju koja bi mogla, ukoliko se ne izbegne, dovesti do teške povrede ili smrtnog slučaja.

OPREZ označava potencijalno opasnu situaciju koja može, ukoliko se ne izbegne, dovesti do manje ili umereno teške povrede.

Ovaj priručnik koristi druge dve reči za isticanje informacija. Važno skreće pažnju na posebne mehaničke informacije, a Napomena naglašava opšte informacije koje zaslužuju posebnu pažnju.

Opšta bezbednost

Ovaj proizvod je u stanju da amputira šake i stopala i da baca predmete. Uvek poštujte sva bezbednosna uputstva kako biste izbegli tešku telesnu povredu.

  • Nemojte da rukujete mašinom ako svi štitnici i drugi sigurnosni zaštitni uređaji nisu na mestu i ne funkcionišu pravilno na mašini.

  • Držite šake i stopala podalje od rotirajućih delova. Držite se podalje od otvora za pražnjenje.

  • Nemojte nikada dozvoliti deci da koriste mašinu.

  • Pre nego što napustite položaj operatera, zaustavite mašinu, uklonite ključ i sačekajte da prestane svako kretanje. Pre podešavanja, servisiranja, čišćenja ili odlaganja mašine, sačekajte da se ohladi.

Bezbednost tokom korišćenja

  • Vlasnik je odgovoran za obuku svih operatera.

  • Upoznajte se sa bezbednim korišćenjem opreme, komandama operatera i bezbednosnim znacima.

  • Ovaj proizvod stvara elektromagnetno polje. Ako imate ugrađeni elektronski medicinski uređaj, obratite se zdravstvenom radniku pre korišćenja ovog proizvoda.

  • Pre nego što napustite položaj operatera, zaustavite mašinu, uklonite ključ i sačekajte da prestane svako kretanje. Pre podešavanja, servisiranja, čišćenja ili odlaganja mašine, okrenite prekidač za odvajanje akumulatora u ISKLJUčEN položaj i sačekajte da se mašina ohladi.

  • Naučite kako da brzo zaustavite i isključite mašinu.

  • Proverite da li su kontrole za prisustvo operatera, bezbednosni prekidači i štitnici pričvršćeni i da li pravilno funkcionišu. Nemojte koristiti mašinu ako ne funkcioniše pravilno.

  • Pre košenja, uvek pregledajte mašinu da biste se uverili da su sečiva, zavrtnji sečiva i sklopovi za sečenje u dobrom radnom stanju. Zamenite istrošena ili oštećena sečiva i zavrtnje zamenom čitavog kompleta, kako biste očuvali ravnotežu.

  • Pregledajte prostor na kom ćete koristiti mašinu i uklonite sve predmete koje bi mašina mogla odbaciti.

  • Vlasnik/operater može da spreči i odgovoran je za nezgode koje mogu dovesti do telesne povrede ili oštećenja imovine.

  • Nosite odgovarajuću odeću, uključujući zaštitu za oči; dugačke pantalone; izdržljivu neklizajuću obuću; i zaštitu za uši. Vežite dugu kosu i nemojte nositi široku odeću ili labavi nakit.

  • Pre nego što pokrenete mašinu, proverite da su svi pogoni u neutralnom položaju i da ste vi u položaju operatera.

  • Nemojte voziti nikoga na mašini.

  • Rukujte mašinom samo u uslovima dobre vidljivosti kako biste izbegli rupe i skrivene opasnosti.

  • Izbegavajte košenje na mokroj travi. Slabije prianjanje bi moglo da izazove proklizavanje mašine.

  • Držite šake i stopala podalje od rotirajućih delova. Držite se podalje od otvora za pražnjenje.

  • Pogledajte nazad i dole pre kretanja unazad da biste se uverili da je put slobodan.

  • Budite pažljivi kada prilazite slepim uglovima, žbunju, drveću ili drugim predmetima koji mogu da vam zaklone pogled.

  • Zaustavite sečiva kad god ne kosite.

  • Zaustavite mašinu, uklonite ključ i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave pre nego što pregledate priključak nakon udara u neki predmet ili ako u mašini postoje neuobičajene vibracija. Okrenite prekidač za odvajanje akumulatora u ISKLJUčEN položaj i obavite sve potrebne popravke pre nego što nastavite sa radom.

  • Usporite i budite oprezni prilikom okretanja mašine i prelaska puteva i trotoara. Uvek prepustite prvenstvo prolaza.

  • Deaktivirajte pogon jedinice za sečenje, isključite mašinu, uklonite ključ i sačekajte da se svako kretanje zaustavi pre nego podešavate visinu košenja (osim u slučaju da je možete podesiti iz položaja operatera).

  • Nikada ne ostavljajte bez nadzora mašinu koja radi.

  • Pre nego što napustite položaj operatera, uradite sledeće:

    • Parkirajte mašinu na ravnoj površini.

    • Pobrinite se da parkirna kočnica bude aktivirana.

    • Deaktivirajte priključno vratilo i spustite priključke.

    • Isključite mašinu i uklonite ključ.

    • Sačekajte da se svi pokreti zaustave.

  • Nemojte koristiti mašinu kada postoji opasnost od grmljavine.

  • Nemojte koristiti mašinu kao vozilo za vuču.

  • Koristite samo dodatnu opremu, priključke i zamenske delove koje je odobrila kompanija Toro.

  • ROPS je delotvoran sigurnosni uređaj i sastavni deo mašine.

  • Nemojte ukloniti nijedan deo ROPS sistema sa mašine.

  • Proverite da je sigurnosni pojas pričvršćen za mašinu.

  • Povucite pojas preko krila i ukopčajte ga u kopču sa druge strane sedišta.

  • Da iskopčate sigurnosni pojas, držite pojas, pritisnite dugme kopče da ga otpustite, pa usmerite pojas da se vrati na mesto. Proverite da možete brzo da otpustite pojas u hitnoj situaciji.

  • Pažljivo proverite da li postoje prepreke nad glavom i nemojte ih zakačiti.

  • Održavajte ROPS sistem u bezbednom radnom stanju tako što ćete ga periodično temeljno pregledati za oštećenja i paziti da svi pričvršćivači za montiranje uvek budu zategnuti.

  • Zamenite oštećene delove ROPS sistema. Nemojte ih popravljati niti prepravljati.

  • Kabina koju je montirala kompanija Toro je rol-bar.

  • Uvek vezujte sigurnosni pojas.

  • Sklopivi rol-bar držite u podignutom i zaključanom položaju i vezujte sigurnosni pojas kada rukujete mašinom sa rol-barom u podignutom položaju.

  • Privremeno spustite sklopivi rol-bar samo kad je to neophodno. Nemojte nositi sigurnosni pojas kada je rol-bar sklopljen.

  • Imajte na umu da ne postoji zaštita pri prevrtanju kada je sklopivi rol-bar u spuštenom položaju.

  • Proverite prostor koji ćete kositi i nikada nemojte sklapati sklopivi rol-bar na prostorima gde postoje nagibi, strmine ili voda.

  • Nagibi su glavni faktor povezan sa gubitkom kontrole i nezgodama sa prevrtanjem, što može dovesti do teške povrede ili smrtnog ishoda. Vi ste odgovorni za bezbedno upravljanje na nagibu. Korišćenje mašine na bilo kom nagibu zahteva dodatnu pažnju.

  • Procenite uslove na lokaciji da biste odredili da li je nagib bezbedan za korišćenje mašine, što uključuje pregledanje lokacije. Taj pregled uvek obavite koristeći zdrav razum i dobro rasuđivanje.

  • Pregledajte dole navedena uputstva za nagibe za potrebe upravljanja mašinom na nagibu i da biste utvrdili da li možete da upravljate mašinom u uslovima koji vladaju tog dana i na tom mestu. Promene u terenu mogu dovesti do promene u radu mašine na nagibu.

  • Izbegavajte pokretanje, zaustavljanje ili okretanje mašine na nagibima. Izbegavajte nagle promene brzine ili pravca. Skrećite polako i postepeno.

  • Nemojte upravljati mašinom u uslovima kada je u pitanje dovedeno prianjanje, upravljanje ili stabilnost.

  • Uklonite ili obeležite prepreke poput jaraka, rupa, brazdi, izbočina, kamenja ili drugih skrivenih opasnosti. Visoka trava može da sakriva prepreke. Neravan teren može da prevrne mašinu.

  • Imajte u vidu da korišćenje mašine na mokroj travi, poprečno po nagibima ili nizbrdo može dovesti do gubitka prianjanja mašine. Gubitak prianjanja pogonskih točkova može dovesti do klizanja i gubitka mogućnosti kočenja i upravljanja.

  • Budite izuzetno pažljivi kada upravljate mašinom blizu strmina, jaraka, nasipa, vodenih opasnosti ili drugih opasnih mesta. Mašina bi mogla iznenada da se prevrne ako točak pređe preko ivice ili se ivica uruši. Uspostavite sigurnu zonu između mašine i svake opasnosti.

  • Prepoznajte opasnosti pri dnu nagiba. Ako postoje opasnosti, kosite nagib mašinom kojom rukuje pešak.

  • Ako je moguće, kada radite na nagibima držite jedinice za sečenje spuštene do zemlje. Podizanje jedinica za sečenje dok radite na nagibima može dovesti do toga da mašina postane nestabilna.

  • Budite izuzetno pažljivi sa sistemima za prikupljanje trave ili drugim priključcima. Oni mogu da promene stabilnost mašine i dovedu do gubitka kontrole.

  • Pre nego što napustite položaj operatera, zaustavite mašinu, uklonite ključ i sačekajte da prestane svako kretanje. Pre podešavanja, servisiranja, čišćenja ili odlaganja mašine, sačekajte da se ohladi.

  • Očistite travu i otpatke sa jedinica za sečenje da biste pomogli sprečavanje požara.

  • Ako su jedinice za sečenje u položaju za transport, primenite sigurnosno mehaničko zaključavanje (ako postoji) pre nego što mašinu ostavite bez nadzora.

  • Neka se mašina ohladi pre nego što uskladištite mašinu u bilo koji zatvoreni prostor.

  • Uklonite ključ pre skladištenja ili šlepanja mašine.

  • Mašinu nikad nemojte skladištiti na mestu na kom ima otvorenog plamena, varnica ili pomoćni plamenik, kao na kotlu za grejanje vode ili na drugim aparatima.

  • Održavajte i čistite pojaseve prema potrebi.

Bezbednost u vezi sa akumulatorom i punjačem

Opšte

UPOZORENJE: Rizik od požara i strujnog udara – Akumulator nema delova koje korisnik može sam da servisira.

  • Pre korišćenja punjača proverite napon koji je dostupan u vašoj zemlji.

  • Nemojte puniti mašinu u vlažnom okruženju; zaštitite je od kiše i snega.

  • Usled korišćenja dodatne opreme koju ne prodaje ili ne preporučuje kompanija Toro može doći do rizika od požara, strujnog udara ili povrede.

  • Da biste smanjili rizik od eksplozije akumulatora, pratite ova uputstva i uputstva za svu opremu koju nameravate da koristite u blizini punjača.

  • Akumulatori bi mogli da ispuštaju eksplozivne gasove ako se značajno prepune.

  • Obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro radi servisiranja ili zamene akumulatora.

Obuka

  • Nemojte nikada dozvoliti deci ili neobučenim osobama da koriste ili servisiraju punjač. Lokalni propisi mogu da ograniče starost operatera. Vlasnik je odgovoran za obuku svih operatera i mehaničara.

  • Pre rukovanja punjačem, s razumevanjem pročitajte i pridržavajte se uputstava na punjaču i u priručniku. Upoznajte se sa pravilnim korišćenjem punjača.

Priprema

  • Vodite računa da posmatrači i deca budu na bezbednom rastojanju prilikom punjenja.

  • Koristite punjač isključivo unutar opsega napona navedenog u ovom Priručniku za operatera i koristite isključivo kabl za napajanje koji je odobrila kompanija Toro.

  • Obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro za odgovarajući punjač i kabl za napajanje.

Korišćenje

  • Nemojte puniti zamrznut akumulator.

  • Nemojte zloupotrebljavati kabl. Nemojte povlačiti kabl za napajanje kako biste iskopčali punjač iz priključka. Kabl čuvajte podalje od toplote, ulja i oštrih ivica.

  • Povežite punjač direktno sa priključkom sa uzemljenjem. Nemojte koristiti punjač preko utičnice bez uzemljenja, čak ni preko adaptera za uzemljenje.

  • Nemojte vršiti prepravke isporučenog kabla ili utikača za napajanje.

  • Kada radite sa litijum-jonskim akumulatorom, skinite metalne predmete poput prstenja, narukvica, ogrlica i satova. Litijum-jonski akumulator može da proizvede dovoljno struje da izazove ozbiljne opekotine.

  • Koristite produžni kabl koji je predviđen za amperažu punjenja navedenu u ovom Priručniku za operatera. Ako punjenje obavljate na otvorenom prostoru, koristite produžni kabl koji je predviđen za upotrebu na otvorenom.

  • Ako dođe do oštećenja kabla za napajanje dok je priključen, iskopčajte kabl iz zidne utičnice i obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro radi zamene.

  • Kada punjač ne koristite, pre nego što ga premestite na drugu lokaciju ili pre servisiranja, iskopčajte ga iz električne utičnice.

Održavanje i skladištenje

  • Ne rasklapajte punjač.

  • Kada je potreban servis ili popravka, odnesite punjač do ovlašćenog distributera kompanije Toro.

  • Kabl za napajanje izvucite iz utičnice pre nego što počnete bilo kakvo održavanje ili čišćenje, kako biste smanjili rizik od strujnog udara.

  • Održavajte ili po potrebi zamenite nalepnice sa bezbednosnim informacijama i uputstvima.

  • Nemojte koristiti punjač sa oštećenim kablom ili utikačem. Obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro za zamenski kabl.

  • Ako je punjač oštećen, nemojte ga koristiti; odnesite ga ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

Bezbednost pri održavanju

  • Pre nego što napustite položaj operatera, uradite sledeće:

    • Parkirajte mašinu na ravnoj površini.

    • Pobrinite se da parkirna kočnica bude aktivirana.

    • Deaktivirajte priključno vratilo i spustite priključke.

    • Isključite mašinu i uklonite ključ.

    • Sačekajte da se svi pokreti zaustave.

  • Ako ostavite ključ u prekidaču, neko bi mogao slučajno da pokrene mašinu i da ozbiljno povredi vas ili nekog od posmatrača. Pre bilo kakvog održavanja, uklonite ključ iz prekidača.

  • Pre održavanja sačekajte da se komponente mašine ohlade.

  • Ako su jedinice za sečenje u položaju za transport, primenite sigurnosno mehaničko zaključavanje (ako je deo opreme) pre nego što mašinu ostavite bez nadzora.

  • Ako je moguće, nemojte sprovoditi radove na održavanju dok mašina radi. Držite se podalje od pokretnih delova.

  • Poduprite mašinu podupiračima kad god radite ispod nje.

  • Svaki put prilikom servisiranja komponenti pod visokim naponom u električnom sistemu koristite alate sa izolacijom.

  • Pažljivo oslobodite pritisak iz komponenti sa uskladištenom energijom.

  • Sve delove mašine održavajte u dobrom radnom stanju i vodite računa da svi zavrtnji budu dobro pritegnuti, naročito oni za pričvršćivanje sečiva.

  • Zamenite sve pohabane ili oštećene nalepnice.

  • Da biste obezbedili bezbedan, optimalan učinak mašine, koristite samo originalne zamenske delove kompanije Toro. Zamenski delovi drugih proizvođača mogu biti opasni i njihovo korišćenje može da poništi garanciju za proizvod.

  • Nemojte nikada dozvoliti deci ili neobučenim osobama da servisiraju mašinu. Vlasnik je odgovoran za obuku svih mehaničara.

  • Ako se tečnost ubrizga u kožu odmah potražite pomoć lekara. Ubrizganu tečnost mora hirurški da ukloni doktor u roku od nekoliko sati.

  • Proverite da su sva creva i vodovi za hidrauličnu tečnost u dobrom stanju i da su svi hidraulički spojevi i priključci zategnuti pre nego što primenjujete pritisak na hidraulični sistem.

  • Držite telo i šake dalje od curenja u tankom mlazu ili mlaznica koje izbacuju hidrauličnu tečnost pod visokim pritiskom.

  • Koristite karton ili papir da biste otkrili gde curi hidraulična tečnost.

  • Bezbedno oslobodite sav pritisak iz hidrauličnog sistema pre nego što vršite bilo kakve radove na hidrauličnom sistemu.

  • Nakon servisiranja mašine, testirajte mašinu na otvorenom prostoru, dalje od posmatrača, da biste bili sigurni da mašina pravilno radi.

Bezbednost prilikom skladištenja

  • Pobrinite se da parkirna kočnica bude aktivirana, isključite mašinu, uklonite ključ i sačekajte da se zaustavi svako kretanje pre nego što napustite položaj operatera. Pre podešavanja, servisiranja, čišćenja ili odlaganja mašine, sačekajte da se ohladi.

  • Mašinu nikad nemojte skladištiti na mestu na kom ima otvorenog plamena, varnica ili pomoćni plamenik.

Безбедносне налепнице и налепнице са инструкцијама

Graphic

Bezbednosne nalepnice i uputstva su lako vidljivi operateru i nalaze se u blizini svake oblasti sa potencijalnom opasnošću. Zamenite svaku nalepnicu koja je oštećena ili nedostaje.

decal106-9206
decal108-2073
decal133-8061
decal139-6215
decal140-1460
decal144-0275
decal144-0277
decal144-3952
decal144-7008
decal147-0287
decal147-2074
decal161-2443
decal161-2468
decal145-5301
decal145-5338
decal161-2469

Подешавање

Vađenje mašine iz teretnog kontejnera

  1. Uklonite zavrtnje koji drže glavčine zadnjih točkova pričvršćene za paletu.

  2. Uklonite zadnje točkove sa noseće palete.

  3. Podignite zaštitni ram; pogledajte Podizanje zaštitnog rama.

  4. Povežite dizalicu da gornjim, centralnim delom zaštitnog rama i podignite mašinu.

  5. Uklonite noseću paletu sa donjeg dela mašine.

  6. Postavite 2 dizalice ispod zadnjeg dela mapine kao što je prikazano na Podizanje zadnjeg dela mašine.

  7. Spustite mašinu na dizalice.

Montiranje zadnjih pneumatika

Делови потребни за овај поступак:

Zadnji točak2
Mala podloška2
Velika podloška2
Zavrtanj (⅝ x 1¼")2
Poklopac za prašinu2
Sredstvo za učvršćivanje navoja
  1. Uklonite nosač za transport sa oslonca osovine ili glavčine točka i odložite ga u otpad.

  2. Izvadite pneumatike iz teretnog kontejnera i otpustite 2 zavrtnja (⅝ x 1¼") i velike podloške koje su pričvršćene za pneumatike u kontejneru.

  3. Nanesite sredstvo za učvršćivanje navoja na unutrašnje navoje u osloncu osovine (Слика 3).

    g312833
  4. Koristite malu podlošku, veliku podlošku, zavrtanj (⅝ x 1¼") da biste pričvrstili točak za oslonac osovine (Слика 3).

  5. Zategnite zavrtanj momentom od 203 N∙m.

  6. Montirajte poklopac za prašinu na točak (Слика 3).

Uklanjanje prednjih pneumatika

Note: Morate da obavite ovu proceduru ispravno da biste montirali podizne poluge.

  1. Otpustite i uklonite navrtke za točkove (Слика 4).

    g432922
  2. Uklonite točkove sa glavčina točkova (Слика 4).

Montiranje sklopa podizne poluge

Делови потребни за овај поступак:

Desna podizna ručica1
Leva podizna ručica1
Velika čivija2
Zavrtanj (5/16 x 1")2
Navrtka (5/16 x 1")2
Navrtka (⅜")2
Mala čivija2
Zavrtanj (⅜ x 1¼")2
Mazalica2

Note: Neka vam pomoćnik pomogne da montirate podizne poluge, ako je potrebno.

  1. Uzmite podizne poluge sa noseće palete.

  2. Koristite 2 velike čivije da biste montirali podizne poluge na ram mašine (Слика 5).

    g432917
  3. Montirajte mazalice na velike čivije (Слика 5).

  4. Pomoću 2 navrtke (5/16") i 2 zavrtnja (5/16 x 1") pričvrstite velike čivije za ram (Слика 6).

    g432918
  5. Obavite sledeće korake da biste pričvrstili hidraulične cilindre za podizne poluge:

    1. Koristite ekran da biste obezbedili da postavka protivteže bude ISKLJUčENA.

    2. Koristite izbijač da biste poravnali rupe šipke cilindra sa rupama podizne poluge (Слика 7).

      Note: Potpuno podignite podiznu polugu i pomozite sa poravnanjem.

      g432920
    3. Koristite 2 zavrtnja (⅜ x 1¼"), 2 navrtke (⅜") i 2 male čivije da biste pričvrstili podizne poluge za cilindre (Слика 7).

  6. Podmažite sve čivije na spojevima priključaka i spojevima kraka za podizanje; pogledajte Podmazivanje ležajeva i čaura.

Montiranje prednjih pneumatika

  1. Koristite prethodno uklonjene navrtke točka da biste pričvrstili točkove za glavčine točkova (Слика 8).

    g432922
  2. Pritegnite navrtke točka; pogledajte Pritezanje navrtki točkova.

Montiranje nosača za privezivanje

Делови потребни за овај поступак:

Nosač za privezivanje1
Zavrtanj (⅜ x 3¼")2
Navrtka (⅜")2

Koristite 2 zavrtnja (⅜ x 3¼") i 2 navrtke (⅜") da biste pričvrstili nosač za privezivanje za platformu (Слика 9).

g299562

Montiranje sedišta

Делови потребни за овај поступак:

Komplet za sedište (poručuje se zasebno; obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro)1

Montirajte sedište; pogledajte uputstva za montažu kompleta za sedište.

Montiranje volana

Делови потребни за овај поступак:

Volan1
Poklopac1
  1. Uzmite volan sa noseće palete (Слика 10).

    g307379
  2. Uklonite nylock navrtku i podlošku sa vratila upravljačkog mehanizma.

    Note: Pobrinite se da penasti prsten ostane na vratilu upravljačkog mehanizma (Слика 10).

  3. Navucite volan i podlošku na vratilo upravljačkog mehanizma (Слика 10).

  4. Koristite nylock navrtku da biste pričvrstili volan za vratilo upravljačkog mehanizma. Pritegnite nylock navrtku momentom od 27 N∙m do 35 N∙m.

  5. Montirajte poklopac na volan (Слика 10).

Montiranje branika

Делови потребни за овај поступак:

Branik1
Zavrtanj (⅜ x 2¾")2
Zavrtanj (⅜ x 3¼")4
Navrtka (⅜")6
  1. Uzmite branik sa noseće palete.

  2. Uklonite i zadržite 2 zavrtnja (⅜ x 2¾") i 2 navrtke (⅜") koji pričvršćuju zadnji nosač akumulatora za ram (Слика 11).

    g477675
  3. Blago pričvrstite gornji deo branika za ram mašine pomoću 4 zavrtnja (⅜ x 3¼") i 4 navrtke (⅜") kao što je prikazano na Слика 12.

    g477678
  4. Blago pričvrstite branik ispod mašine pomoću 2 zavrtnja (⅜ x 2¾") i 2 navrtke (⅜") kao što je prikazano na Слика 12.

  5. Pričvrstite hardver.

Podešavanje položaja zaštitnog rama

Podignite zaštitni ram; pogledajte Podizanje zaštitnog rama.

Montiranje jedinice za sečenje

Делови потребни за овај поступак:

Jedinica za sečenje (naručuje se odvojeno; obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro)1

Montirajte jedinicu za sečenje; obavite sledeće korake i pogledajte Priručnik za operatera vaše jedinice za sečenje za više informacija o uputstvima za montažu.

  1. Neka pomoćnik sedi na mestu operatera, okrene ključ u položaj za UKLJUčIVANJE i upotrebi prekidač priključka za podizanje da bi spustio krake za podizanje dok vi gurate nadole na podiznim polugama.

  2. Poravnajte rupe na podiznoj poluzi sa rupama u priključnom kraku, kao što je opisano u Priručniku za operatera jedinice za sečenje.

  3. Povežite konektor jedinice za sečenje sa konektorom mašine, kao što je opisano u Priručniku za operatera jedinice za sečenje.

Montiranje priključka na priključni kabl

Opciono

Делови потребни за овај поступак:

Priključni kabl napajanja1

Obavite ovaj postupak ako morate da koristite priključni kabl kao kabl napajanja (Слика 13) za punjenje mašine.

g473358
  1. Izaberite priključak koji ima sledeće karakteristike:

    • Minimalna nominalna struja: 16 A

    • Naznačeno za 250 V

  2. Montirajte priključak prema Uputstvu za instalaciju proizvođača priključka.

    Pogledajte sledeću tabelu za odgovarajuću boju žice i strujno kolo:

    Boja žiceStrujno kolo
    ZelenaUzemljenje
    BelaNula
    CrnaFaza

Punjenje mašine

Делови потребни за овај поступак:

Kabl napajanja (naručuje se odvojeno; obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro)1
  1. Obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro za odgovarajući kabl napajanja koji se koristi u vašoj zemlji.

  2. Napunite mašinu; pogledajte Punjenje litijum-jonskog akumulatora.

Provera nivoa hidraulične tečnosti

Proverite nivo hidraulične tečnosti; pogledajte Provera nivoa hidraulične tečnosti.

Provera pritiska u pneumaticima

Proverite pritisak u pneumaticima; pogledajte Provera vazdušnog pritiska u pneumaticima.

Postavljanje nalepnica za zvuk i za nagib

Za mašine u zemljama koje su usaglašene sa CE/UKCA standardima

Делови потребни за овај поступак:

Nalepnica za zvuk1
Nalepnica za nagib1

Ako ovu mašinu koristite u zemlji usaglašenoj sa CE ili UKCA standardima, postavite nalepnice za zvuk i za nagib kao što sledi:

  • Nalepnica za zvuk: obavite sledeće korake da biste postavili nalepnicu:

    1. Pomoću sledeće tabele odredite koja nalepnica za zvuk se odnosi na vašu opremljenu jedinicu za sečenje i sečiva jedinice za sečenje:

      Broj modela jedinice za sečenjeBroj dela opremljenog sečivaNalepnica za zvuk
      31890145-1114 ili 147-208297 db
      145-1115 ili 145-1116102 db
      31891145-1114 ili 147-208297 db
      145-1115 ili 145-1116102 db
    2. Zalepite odgovarajuću nalepnicu u blizini pločice sa serijskim brojem kao što je prikazano na Слика 14.

  • Nalepnica za nagib: obavite sledeće korake da biste postavili nalepnicu:

    1. Pomoću sledeće tabele odredite koje slovo nalepnice za nagib se odnosi na vašu opremljenu jedinicu za sečenje:

      Broj modela jedinice za sečenjeUkupan broj montiranih akumulatoraNalepnica za nagib*
      31890 ili 3189111 ili 13C
      15 ili 17C
      *Ispunjava neophodni standard za nagib kada je opremljeno odgovarajućom količinom zadnjih tegova kao što je navedeno u ovom Priručniku za operatera.
    2. Skinite odgovarajuću nalepnicu za nagib sa podloge, a ostale nalepnice odložite u otpad.

    3. Nanesite preko površine nalepnice upozorenja, kao što je prikazano na Слика 14.

Important: Pobrinite se da pre nego što zalepite nalepnice površine za nanošenje prikazane na Слика 14 budu čiste i suve.

g469247

Montiranje zadnjeg tega

Делови потребни за овај поступак:

Teg (količina zavisi od konfiguracije akumulatora)

Mašina je isporučena sa 2 tega (19 kg). Ako je vaša mašina opremljena sa 11 akumulatora ili će biti opremljena sa 13 akumulatora, obavite sledeće korake za montiranje 2 tega na branik:

Note: Za mašine koje će biti opremljene sa 15 ili 17 akumulatora, pogledajte Uputstva za instalaciju kompleta za proširivanje energije za informacije o zadnjem tegu.

  1. Otpustite pričvršćivače (Слика 15) koji pričvršćuju šipku za blokadu tega za branik.

    g470789
  2. Dodajte 2 tega na branik, kao što je prikazano na Слика 15.

  3. Pritegnite pričvršćivače šipke za blokadu tega (Слика 15) da biste pričvrstili teg za branik.

Montiranje kompleta za proširivanje energije

Opciono

Делови потребни за овај поступак:

Komplet za proširivanje energije (poručuje se zasebno; obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro)

U zavisnosti od primene u radu, možda ćete morati da montirate komplet za proširivanje energije da biste povećali broj opremljenih akumulatora na vučnoj jedinici. Za te komplete se obratite ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

Note: Ako montirate komplet za proširivanje energije, možda ćete morati da podesite zadnji teg na mašini; pogledajte Uputstva za instalaciju kompleta.

Преглед производа

g368899

Papučica gasa

Koristite papučicu gasa da biste pomerali mašinu unapred ili unazad.

  • Pomeranje mašine unapred: Prstima pritiskajte gornji deo papučice.

  • Pomeranje mašine unazad: Prstima pritiskajte donji deo papučice.

Kada uklonite stopalo sa papučice gasa, papučica bi trebalo da ostane u neutralnom položaju, a parkirna kočnica da se aktivira.

Note: Možete da postignete ravnomeran rad držanjem pete na platformi i pritiskanjem papučice prstima.

g219608

Poluga za naginjanje volana

Da biste nagnuli volan prema sebi, pritisnite polugu za naginjanje volana nadole i povucite stub volana prema sebi. Otpustite polugu kada stub volana bude u položaju koji vam omogućava udobno rukovanje volanom.

Konzola

Pogledajte sledeće odeljke za opis kontrola na konzoli (Слика 18).

g369002

Prekidač za podizanje jedinice za sečenje

Prekidač za podizanje jedinice za sečenje podiže jedinicu za sečenje u najviši položaj (tj. u položaj za TRANSPORT) i spušta jedinicu za sečenje u najniži položaj (tj. RADNI položaj).

  • Podizanje jedinice za sečenje: pritisnite zadnji deo prekidača.

  • Spuštanje jedinice za sečenje: pritisnite prednji deo prekidača.

Podignite jedinicu za sečenje u položaj za TRANSPORT kad god želite da transportujete mašinu između lokacija. Spustite jedinicu za sečenje u RADNI položaj svaki put kada ne koristite mašinu.

PTO prekidač

  • Aktiviranje jedinice za sečenje: povucite prekidač nagore.

  • Deaktiviranje jedinice za sečenje: gurnite prekidač nadole.

Jedino kada treba da aktivirate jedinicu za sečenje jeste kada je jedinica za sečenje u RADNOM položaju i vi ste spremni da započnete rad.

Note: Ako napustite sedište operatera dok je PTO prekidač u UKLJUčENOM položaju, mašina će se automatski isključiti.

Prekidač kontakta

Prekidač kontakta ima 2 položaja: ISKLJUčENI i UKLJUčENI.

Koristite prekidač za pokretanje ili isključivanje mašine [pogledajte Pokretanje mašine ili Isključivanje mašine] ili da biste pregledali informacije na ekranu [pogledajte Razumevanje informacija prikazanih na ekranu].

Prekidač kočnice za slučaj opasnosti

Prekidač kočnice za slučaj opasnosti koristite u slučaju opasnosti kao što je gubitak mogućnosti kočenja. Pritisnite jezičak na gornjem delu prekidača (Слика 19), zatim pritisnite prednji deo prekidača da biste aktivirali kočnicu ili pritisnite zadnji deo prekidača da biste deaktivirali kočnicu.

g466740

Prekidač tempomata

Prekidač tempomata podešava željenu brzinu mašine. Pomerite prekidač tempomata u središnji položaj da biste aktivirali tempomat. Pritisnite prekidač prema napred da biste podesili brzinu. Pritisnite prekidač prema nazad da biste deaktivirali tempomat.

Note: Pritiskom na donji deo papučice gasa takođe se deaktivira tempomat. Kada aktivirate tempomat, možete da menjate brzinu tempomata preko ekrana.

USB port

Koristite USB port za napajanje mobilnih uređaja.

Ekran

Ekran prikazuje informacije o vašoj mašini, poput radnog statusa, raznih dijagnostika i ostalo.

Pogledajte Razumevanje informacija prikazanih na ekranu za više informacija o ekranu.

Dugmad na ekranu

Koristite dugmad na ekranu da biste prebacivali ekrane, kretali se kroz ekrane menija i prebacivali postavke mašine.

Note: Specifikacije i dizajn mogu da se promene bez najave.

g433427
OpisСлика 20 oznakeDimenzija ili težina
Visina sa podignutim zaštitnim ramom D200 cm
Visina sa spuštenim zaštitnim ramomC111 cm
Ukupna dužinaSa opremljenim priključkom GMaksimalno 330 cm
Samo vučna jedinicaIMaksimalno 262 cm
Ukupna širina (sa opremljenom jedinicom za sečenje)Sa jedinicom za sečenje model 31980B168 cm
Sa jedinicom za sečenje model 31981 198 cm
Dužina osnove točkovaE132 cm
Širina gazeće površine prednjih točkovaA132 cm
Širina gazeće površine zadnjih točkova  122 cm
Rastojanje od tla do najniže tačke vozila 20 cm
Teg* 1012 kg
*Vučna jedinica opremljena jedinicom za sečenje model 31891, vazdušnim amortizerom za sedište, 15 akumulatora i 1 zadnjim tegom.

Tabela specifikacija elektrike

Količina akumulatora11 (standardno za mašinu; može da se opremi sa 13, 15 ili 17)
Nazivni napon61,5 VDC maksimum a 55,3 VDC nominalna upotreba
Amper časova439,6 (11 akumulatora)
519,6 (13 akumulatora)
599,6 (15 akumulatora)
679,5 (17 akumulatora)

Dodatna oprema/priključci

Radi poboljšanja i proširenja mogućnosti mašine, za korišćenje sa njom je dostupan izbor dodatne opreme i priključaka koje je odobrila kompanija Toro. Za listu odobrene dodatne opreme i priključaka obratite se ovlašćenom serviseru ili ovlašćenom distributeru kompanije Toro ili posetite www.Toro.com.

Da biste obezbedili optimalne performanse, koristite samo originalne zamenske delove i dodatnu opremu kompanije Toro. Zamenski delovi i dodatna oprema drugih proizvođača može biti opasna i njihovo korišćenje može da poništi garanciju za proizvod.

Рад

Пре рада

Obavljanje svakodnevnog održavanja

Svakog dana pre pokretanja mašine obavite procedure pri svakom korišćenju / svakodnevne procedure navedene u .

Provera vazdušnog pritiska u pneumaticima

Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite vazdušni pritisak u pneumaticima.
  • Specifikacije pritiska u pneumaticima:

    • Prednji pneumatici: 1,38 bara

    • Zadnji pneumatici: 1,93 bara

    Опасност

    Nizak pritisak u pneumaticima smanjuje stabilnost mašine na kosini. To bi moglo da izazove prevrtanje, što može dovesti do telesne povrede ili smrti.

    Nemojte premalo naduvati pneumatike.

    Proverite vazdušni pritisak u prednjim i zadnjim pneumaticima. Dodajte ili ispustite vazduh ako je potrebno da biste vazdušni pritisak u pneumaticima podesili da bude prema specifikaciji.

    Important: Održavajte pritisak u svim pneumaticima da biste osigurali dobar kvalitet košenja i pravilan rad mašine.Proverite pritisak u svim pneumaticima pre nego što rukujete mašinom.

    g001055

    Provera sistema bezbednosne blokade

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite sistem bezbednosne blokade.
  • Sistem bezbednosne blokade sprečava pomeranje mašine sem kad sedite u sedištu za operatera. Sistem bi takođe trebalo da spreči aktiviranje PTO sem kad sedite u sedištu za operatera sa spuštenim priključkom (npr. jedinicom za sečenje) i PTO prekidačem u UKLJUčENOM položaju.

    Mašina bi trebalo da prestane da se pomera kada ustanete sa sedišta za operatera u toku rada. PTO se deaktivira kada:

    • Ustanete sa sedišta za operatera.

    • Priključak je podignut do gornje granice.

    • PTO prekidač je u ISKLJUčENOM položaju.

    Пажња

    Ako su prekidači bezbednosne blokade isključeni ili oštećeni, mašina može neočekivano da se aktivira i izazove telesnu povredu.

    • Nemojte vršiti neovlašćene izmene na prekidačima za blokiranje.

    • Svakodnevno proveravajte ispravnost prekidača za blokiranje i pre korišćenja mašine zamenite svaki prekidač koji je oštećen. Obavite testove na otvorenom prostoru, dalje od posmatrača.

    1. Sedite u sedište za operatera, pomerite PTO prekidač u položaj za ISKLJUčIVANJE i sklonite stopalo sa papučice gasa.

    2. Okrenite prekidač kontakta u položaj UKLJUčENO. Ako se mašina pokrene, pređite na korak 3.

      Important: Ako se motor hidraulične pumpe ne uključi, a ekran mašine bude uključen, možda je u pitanju neispravnost sistema za bezbednosnu blokadu. Obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

    3. Kada je mašina uključena, ustanite sa sedišta operatera. Motor hidraulične pumpe treba da se isključi nakon 3 sekunde. Ako se motor hidraulične pumpe isključi, sedite u sedište za operatera, podignite priključak i pređite na korak 4.

      Important: Ako se motor hidraulične pumpe ne isključi, možda je u pitanju neispravnost sistema za bezbednosnu blokadu. Obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

    4. Dok je mašina uključena, spustite priključak na zemlju i pomerite PTO prekidač u UKLJUčENI položaj. Priključak bi trebalo da se pokrene. Ako se priključak pokrene, pređite na korak 5.

      Important: Ako se priključak ne uključi, možda je u pitanju neispravnost sistema za bezbednosnu blokadu. Obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

    5. Dok je priključak uključen, pritisnite i zadržite prekidač za podizanje jedinice za sečenje da biste podigli priključak do gornje granice. Priključak bi trebalo odmah da se zaustavi.

      Important: Ako se priključak ne zaustavi, možda je u pitanju neispravnost sistema za bezbednosnu blokadu. Obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

    6. Dok je mašina uključena i PTO prekidač u ISKLJUčENOM položaju, ustanite sa sedišta dok se motor hidraulične pumpe ne zaustavi, a zatim pritisnite papučicu gasa. Mašina ne bi trebalo da se pomeri.

      Important: Ako se mašina pomeri, možda postoji kvar u sistemu za blokadu. Obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

    Podešavanje zaštitnog rama

    Упозорење

    Prevrtanje može da dovede do povrede ili smrti.

    • Držite zaštitni ram podignut i zabravljen u mestu.

    • Koristite sigurnosni pojas.

    Упозорење

    Zaštita u slučaju prevrtanja ne postoji ako je zaštitni ram spušten.

    • Nemojte koristiti mašinu na neravnom tru ili na kosini sa spuštenim zaštitnim ramom.

    • Spustite rol-bar samo kad je to apsolutno neophodno.

    • Nemojte nositi sigurnosni pojas kada je zaštitni ram spušten.

    • Vozite polako i pažljivo.

    • Podignite zaštitni ram čim slobodan prostor iznad glave dozvoli to.

    • Pažljivo proverite slobodan prostor iznad glave (npr. grana, okvira za vrata ili električnih žica) pre vožnje ispod bilo kakvih predmeta i nemojte ih dodirivati.

    Spuštanje zaštitnog rama

    Important: Spustite rol-bar samo kad je to apsolutno neophodno.

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, pobrinite se da parkirna kočnica bude aktivirana, spustite jedinicu za sečenje, isključite mašinu i uklonite ključ.

    2. Uklonite opružne osigurače i čivije sa zaštitnog rama (Слика 22).

    3. Spustite zaštitni ram i pričvrstite ga čivijama i opružnim osiguračima (Слика 22).

    g433601g034164

    Podizanje zaštitnog rama

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, pobrinite se da parkirna kočnica bude aktivirana, spustite jedinicu za sečenje, isključite mašinu i uklonite ključ iz prekidača kontakta.

    2. Uklonite opružne osigurače i čivije sa zaštitnog rama (Слика 23).

    3. Podignite zaštitni ram i pričvrstite ga čivijama i opružnim osiguračima (Слика 23).

    g034168

    Razumevanje informacija prikazanih na ekranu

    g369189

    Ekran (Слика 24) prikazuje informacije o vašoj mašini, poput radnog statusa, raznih dijagnostika i ostale informacije o mašini.

    • Početni ekran (Слика 25): prikazuje napon akumulatora i brojač radnih sati mašine na nekoliko sekundi nakon što uključite mašinu.

      g466888
    • Ekran u toku rada (Слика 26): prikazuje napunjenost akumulatora i ostale informacije o aktuelnom stanju mašine, što je prikazano ikonama kao što je navedeno u Razumevanje ikona prikazanih na ekranu.

      g466887
    • Ekran za brzinu sečiva (Слика 27): pritisnite dugme Graphic da biste pristupili ovom ekranu i pritisnite Graphic da biste podesili brzinu sečiva jedinice za sečenje. Ovom ekranu može da se pristupi samo kada je Smart Power (pametno upravljanje snagom) deaktiviran.

      g467376
    • Ekran za podešavanje transportne brzine (Слика 28): pritisnite dugme Graphic da biste pristupili ovom ekranu i podesili maksimalnu brzinu dok je jedinica za sečenje u RADNOM položaju (naznačeno ikonom Graphic) ili dok je jedinica za sečenje u TRANSPORTNOM položaju (naznačeno ikonom Graphic).

      g467375
    • Ekran tempomata (Слика 29): pojavljuje se kada je tempomat aktivan (dok niste unutar pojedinačnog ekrana menija) ili kada pritisnete dugme Graphic dok je tempomat aktiviran.

      g467362

    Razumevanje stavki menija

    Da biste pristupili glavnom meniju, pritisnite dugme Graphic u bilo kom od glavnih informacionih ekrana.

    Pogledajte sledeće tabele za opise opcija koje su na raspolaganju u menijima:

    Note: Graphic Zaštićeno u okviru zaštićenih menija – dostupno samo unosom PIN kôda

    Glavni meni

    Stavka menijaOpis
    FAULTS (GREšKE)Sadrži spisak skorašnjih grešaka kod mašine. Pogledajte Priručnik za servisiranje ili se obratite ovlašćenom distributeru kompanije Toro za više informacija o meniju FAULTS (GREšKE).
    SERVICE (SERVIS)Sadrži informacije o mašini kao što su broj sati korišćenja i brojači. Pogledajte tabelu Service (servis).
    DIAGNOSTICS (DIJAGNOSTIKA)Navode se različita stanja i podatke koje mašina trenutno ima. Ovo možete koristiti za rešavanje određenih problema pošto brzo dobijete informaciju koje komande mašine su uključene/isključene i navode se nivoi kontrole (npr. vrednosti senzora).
    SETTINGS (PODEšAVANJA)Omogućava vam da prilagodite i modifikujete konfiguracijske promenljive na ekranu. Pogledajte tabelu Podešavanja.
    ABOUT (O PROIZVODU)Navodi se broj modela, serijski broj i verzija softvera vaše mašine. Pogledajte tabelu O proizvodu.

    Service (servis)

    Stavka menijaOpis
    HOURS (SATI)Navodi ukupan broj sati tokom kojih su mašina i PTO bili uključeni, broj sati tokom kojih se mašina kretala i broj sati hidrauličnog ulja i ulja za osovinu.
    COUNTS (BROJAčI)Navodi broj pokretanja PTO.
    TOW MODE (REžIM VUčE)GraphicOmogućava vam da aktivirate režim vuče; pogledajte Vučenje mašine.
    TRACTION PEDAL (PAPUčICA GASA)GraphicNavodi vrednosti napona kada je papučica gasa u položajima za maksimalno napred, neutralnom i za maksimalno nazad; pokrenite kalibraciju papučice gasa.

    Diagnostics (dijagnostika)

    Stavka menijaOpis
    TRACTION (VUčA)Prikazuje status sistema vuče.
    DECK (KUćIšTE)Prikazuje status jedinice za sečenje.
    PTOPrikazuje status PTO sistema.
    BATTERY (AKUMULATOR)Prikazuje status sistema akumulatora.
    BATTERY PACKS (PAKOVANJA AKUMULATORA)Pokazuje status pojedinačnih akumulatora.
    MOTOR CONTROL (UPRAVLJANJE MOTOROM)Pokazuje status električnih motora i upravljača.
    CANPokazuje status komunikacionih magistrala mašine.

    Podešavanja

    Stavka menijaOpis
    UNITS (JEDINICE)Kontroliše jedinice koje se pojavljuju na ekranu. Izbori menija su metrički ili imperijalni.
    LANGUAGE (JEZIK)Kontroliše koji se jezik pojavljuje na ekranu.
    BACKLIGHT (POZADINSKO OSVETLJENJE)Služi za kontrolu osvetljenosti ekrana.
    CONTRAST (KONTRAST)Služi za kontrolu kontrasta ekrana.
    PROTECTED MENUS (ZAšTIćENI MENIJI)Unosom lozinke omogućava vam pristup zaštićenim menijima.
    PROTECT SETTINGS (ZAšTITA PODEšAVANJA)GraphicSluži za kontrolu zaštićenih menija.
    SMART POWER (PAMETNO UPRAVLJANJE SNAGOM)GraphicUključuje i isključuje funkciju Smart Power®, pogledajte Razumevanje podešavanja funkcije Smart Power (pametno upravljanje snagom).
    MAX TRANSPORT (MAKSIMALNA BRZINA U TRANSPORTU)GraphicKontroliše maksimalnu brzinu mašine kada je jedinica za sečenje u TRANSPORTNOM položaju.
    MAX MOW (MAKSIMALNA BRZINA KOšENJA)GraphicKontroliše maksimalnu brzinu mašine dok je jedinica za sečenje u RADNOM položaju.
    BATT. RESERVE (REZERVA AKUMULATORA)GraphicOdređuje preostalo radno vreme akumulatora (minuti) koje je potrebno za transport mašine za dopunu kada nivo napunjenosti baterije postane nizak; pogledajte Podešavanje rezervnog kapaciteta akumulatora.
    COUNTERBALANCE (PROTIVTEžA)GraphicSluži za kontrolu količine protivteže koju primenjuju cilindri jedinice za sečenje; pogledajte Razumevanje podešavanja za protivtežu.
    AUTO IDLE (AUTOMATSKI PRAZAN HOD)GraphicPodešava količinu vremena potrebnog da hidraulični motor uspori na podešavanje male brzine kada je mašina u praznom hodu; pogledajte Razumevanje podešavanja automatski prazan hod.
    TURNAROUND (OKRETANJE) GraphicUključuje i isključuje funkciju režima za okretanje, pogledajte Razumevanje režima okretanja.

    O proizvodu

    Stavka menijaOpis
    MODELNavodi se broj modela mašine.
    SN (SERIJSKI BROJ)Navodi se serijski broj mašine.
    S/W REVNavodi broj dela softvera i revizije mašine.
    DISPLAY (EKRAN) Navodi broj dela softvera i revizije ekrana.
    SC1Navodi broj dela softvera i revizije upravljača motora za vuču
    SC2Navodi broj dela softvera i revizije upravljača motora pumpe
    SC3Navodi broj dela softvera i revizije upravljača motora CU1
    SC4Navodi broj dela softvera i revizije upravljača motora CU2
    SC5Navodi broj dela softvera i revizije upravljača motora CU3
    BATTERY PACKS (PAKOVANJA AKUMULATORA)Navodi broj dela softvera i revizije za sve akumulatore.

    Razumevanje ikona prikazanih na ekranu

    Pogledajte sledeće tabele za opis svake ikone ekrana:

    Ikone ekrana

    GraphicSledeće
    GraphicListaj nagore
    GraphicListaj nadole
    GraphicPovećavanje
    GraphicSmanjivanje
    GraphicPristup meniju.
    GraphicIzlazak iz menija.
    GraphicPrebacivanje postavke.
    GraphicResetovanje
    GraphicBrojač radnih sati
    GraphicOperater je van sedišta.
    Graphic

    Parkirna kočnica je aktivirana

    Parkirna kočnica se automatski aktivira kada je mašina u neutralnom režimu ili kad dođe do nestanka struje u mašini.

    GraphicNeutralni položaj
    GraphicPTO je aktiviran.
    GraphicPTO deaktiviran.
    GraphicTempomat je aktiviran.
    GraphicJedinice za sečenje su spuštene i jedinica za sečenje je u plutajućem“ režimu.
    GraphicJedinice za sečenje se podižu.
    GraphicBrzo
    GraphicSporo
    GraphicPIN kôd je unet; možete da pristupite zaštićenim stavkama menija ili konfigurišete zaštićena podešavanja.
    GraphicAkumulator
    GraphicUšteda energije
    GraphicBrzina vuče ili stavka menija su zaključani.
    GraphicVreme do servisa
    GraphicProtivteža je aktivirana.
    GraphicMašina se puni.
    GraphicMašina se ne puni.

    Pristup Protected Menus (zaštićenim menijima)

    Note: Fabrički podešen PIN kôd za vašu mašinu je 1234“.

    Ako ste promenili PIN kôd i zaboravili ga, obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro za pomoć.

    1. Izaberite opciju SETTINGS (PODEšAVANJA).

    2. Izaberite opciju PROTECTED MENUS (ZAšTIćENI MENIJI).

    3. Da biste uneli PIN kôd, pritisnite srednje dugme dok se ne pojavi odgovarajuća cifra, pa pritisnite desno dugme da biste prešli na sledeću cifru.

    4. Nakon što unesete sve četiri cifre, pritisnite srednje dugme da biste prosledili PIN kôd.

      Ako PIN kôd bude unet pravilno, pojaviće se ikona PIN u gornjem desnom delu na svim ekranima menija.

    Razumevanje podešavanja funkcije Smart Power (pametno upravljanje snagom)

    • Funkcija Smart Power (pametno upravljanje snagom) je aktivirana: mašina štedi energiju tokom manjeg opterećenja košenja i povećava performanse tokom zahtevne količine košenja. Ova funkcija automatski kontroliše brzinu mašine i optimizuje učinak košenja.

    • Funkcija Smart Power (pametno upravljanje snagom) je deaktivirana: brzina sečiva jedinice za sečenje se konfiguriše preko ekrana brzine sečiva, a brzina vuče nije ograničena.

    Podešavanje rezervnog kapaciteta akumulatora

    Koristi podešavanje rezerve akumulatora na podešen broj minuta koji su potrebni za transport mašine do određene oblasti za punjenje akumulatora. To vam osigurava dovoljno snage u akumulatoru (kada nivo snage u akumulatoru postane veoma nizak) da prevezete mašinu na dopunu.

    Razumevanje podešavanja za protivtežu

    Sistem protivteže održava hidraulički povratni pritisak na cilindre za podizanje jedinica za sečenje. Ovaj pritisak poboljšava vuču tako što prenosi težinu jedinice za sečenje na pogonske točkove kosilice. Smanjenje podešene protivteže može dati stabilniju jedinicu za sečenje ali može smanjiti mogućnost prianjanja. Povećanje podešene protivteže može povećati mogućnost prianjanja, ali može da smanji kvalitet izgleda nakon košenja.

    Možete da podesite protivtežu za sledeće opcije:

    • Niska – najviše težine na jedinicama za sečenje, a najmanje težine na pogonskim točkovima

    • Srednja – srednja težina na jedinicama za sečenje i pogonskim točkovima

    • Visoka – najmanje težine na jedinicama za sečenje, a najviše težine na pogonskim točkovima mašine

    • Isključeno – deaktivira podešavanje protivteže

    Razumevanje podešavanja automatski prazan hod

    Kada aktivirate automatski prazan hod, mašina povlači manje snage iz hidraulične pumpe dok je mašina u praznom hodu, što povlači manje snage iz akumulatora i dovodi do tišeg rada.

    Razumevanje režima okretanja

    Režim okretanja vam omogućava da brzo podignete jedinicu za sečenje iznad travnjaka kada pravite brzi okret na kraju prolaza košenja ili dok se krećete oko prepreka.

    Kada spustite jedinicu za sečenje u RADNI položaj, možete brzo da pritisnete i otpustite prekidač za podizanje jedinice za sečenje da biste blago podigli jedinicu za sečenje kada izvodite brzi okret. Kada obavite okret, pritisnite prekidač za podizanje da biste jedinicu za sečenje spustili nazad do zemlje i nastavili sa košenjem.

    Током рада

    Pokretanje mašine

    1. Proverite da li je prekidač za odvajanje akumulatora u UKLJUčENOM položaju.

    2. Sedite na mesto operatera i vežite sigurnosni pojas.

    3. Proverite da je PTO deaktiviran.

    4. Uverite se da je papučica gasa u neutralnom položaju.

    5. Okrenite prekidač kontakta u UKLJUčENI položaj.

    Resetovanje PTO funkcije

    Note: Ako napustite sedište operatera dok je PTO prekidač u UKLJUčENOM položaju, mašina će se automatski isključiti.

    Obavite sledeće radnje da biste resetovali PTO funkciju:

    1. Pritisnite PTO prekidač.

    2. Pokrenite mašinu; pogledajte Pokretanje mašine.

    3. Pomoću prekidača za podizanje jedinice za sečenje spustite jedinicu za sečenje u RADNI položaj.

    4. Podignite PTO prekidač.

    Praćenje nivoa napunjenosti sistema akumulatora

    Pogledajte ekran sa glavnim informacijama na ekranu da biste utvrdili nivo napunjenosti sistema akumulatora.

    Razumevanje obaveštenja o akumulatoru na izmaku

    • Kada nivo snage u akumulatoru dosegne niske procente, na ekranu će se pojaviti obaveštenje o slaboj bateriji. Završite košenje, a zatim prevezite mašinu do oblasti određene za punjenje akumulatora i napunite akumulatore.

    • Ako nivo snage akumulatora postane previše nizak dok koristite mašinu, obaveštenje će se pojaviti na ekranu. Dok radite pri takvom procentu nivoa napunjenosti akumulatora, sečiva kosilice ne mogu da se aktiviraju. Prevezite mašinu do mesta namenjenog za punjenje akumulatora i napunite akumulatore.

    Isključivanje mašine

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini.

      Note: Parkirna kočnica se aktivira kada se mašina potpuno zaustavi.

    2. Deaktivirajte PTO.

    3. Okrenite prekidač kontakta u ISKLJUčENI položaj i uklonite ključ.

    Након рада

    Servisiranje jedinice za sečenje

    Možete da rotirate jedinicu za sečenje iz TRANSPORTNOG položaja (A u Слика 30) do SERVISNOG položaja (B u Слика 30). Koristite položaj za SERVISIRANJE da biste održavali sečiva jedinice za sečenje ili čistili ispod jedinica za sečenje; pogledajte Priručnik za operatera jedinice za sečenje.

    g369191

    Rotiranje jedinice za sečenje u

    Obavite ovaj postupak da biste okrenuli jedinicu za sečenje iz položaja za TRANSPORT u položaj za SERVIS.

    Упозорење

    Ako ostavite ključ u prekidaču, neko bi mogao slučajno da pokrene mašinu i da ozbiljno povredi vas ili nekog od posmatrača.

    Uklonite ključ iz prekidača i okrenite prekidač za odvajanje akumulatora u ISKLJUčENI položaj; ne pokrećite mašinu dok je jedinica za sečenje u SERVISNOM položaju.

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini.

    2. Pritisnite levi prekidač da biste podigli jedinicu za sečenje do položaja za TRANSPORT.

    3. Isključite mašinu, uklonite ključ, pobrinite se da parkirna kočnica bude aktivirana i okrenite prekidač za odvajanje akumulatora u ISKLJUčENI položaj.

    4. Uklonite čivije iz ploča za podešavanje visine košenja (Слика 31).

      g371944
    5. Okrenite jedinicu za sečenje (Слика 32) tako da brave dođu u kontakt sa nosačima za privezivanje (Слика 33).

      Упозорење

      Jedinica za sečenje je teška.

      Koristite pomoć kada je podižete.

      g369190
      g298276

    Okretanje jedinice za sečenje u

    Obavite ovaj postupak da biste okrenuli jedinicu za sečenje iz položaja za SERVIS u položaj za TRANSPORT.

    1. Otpustite bravu jedinice za sečenje iz nosača za privezivanje (Слика 34) okrećući jedinicu za sečenje blago unapred (pogledajte Слика 32) i povlačeći ručicu brave nadole.

      g298277
    2. Polako zarotirajte jedinicu za sečenje dok čivija ne dodirne ploču kraka za podizanje (A in Слика 35).

      g298288
    3. Stopalom pritisnite jedinicu za sečenje nadole, zatim izvadite čiviju (B na Слика 35) da biste pustili jedinicu za sečenje da dospe u položaj za TRANSPORT.

    4. Umetnite čivije za podešavanje visine košenja kroz ploče za podešavanje visine košenja i lance.

    Prevoz litijum-jonskih akumulatora

    Ministarstvo transporta SAD i međunarodni organi nadležni za prevoz zahtevaju da se litijum-jonske baterije prevoze u posebnom pakovanju i da ih isključivo prevoze prevoznici koji su ovlašćeni za to. U SAD, dozvoljeno vam je da prenosite akumulatore kada su montirani u mašinu koja se napaja preko akumulatora, sa određenim zahtevima propisa. Obratite se Ministarstvu transporta SAD ili odgovarajućem nadležnom organu u vašoj zemlji za više informacija o propisima za prevoz akumulatora ili mašina koje su opremljene akumulatorima.

    Za više informacija o isporuci akumulatora obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

    Razumevanje punjača litijum-jonskih akumulatora

    Razumevanje zahteva napajanja

    Strujno kolo od 20 A sa 230 V do 250 V neophodno je za potpuno napajanje izlaza punjača. Punjač može da puni između 100 VAC i 240 VAC, ali korišćenje napajanja ispod 230 VAC dovodi do smanjenog napajanja izlaza punjača.

    Опасност

    Kontakt sa vodom prilikom punjenja mašine može da izazove strujni udar i dovede do povrede ili smrti.

    • Nemojte da rukujete utikačem ili punjačem vlažnim šakama ili dok stojite u vodi.

    • Nemojte da punite akumulatore na kiši ili u vlažnim uslovima.

    Koristite odgovarajući kabl napajanja (za korišćenje u vašoj geografskoj oblasti) za punjenje mašine. Za odgovarajući kabl obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

    Ako treba da koristite produžni kabl sa kablom napajanja, pobrinite se da produžni kabl ima 12 AVG žice i da je naznačen za 250 V.

    Important: Povremeno proverite da li kabl napajanja ima rupe ili pukotine na izolaciji. Nemojte koristiti oštećeni kabl. Nemojte da razvlačite kabl preko stajaće vode ili vlažne trave. Nemojte da menjate punjač ili utikač kabla napajanja ni u kom slučaju.

    Упозорење

    Oštećeni kabl napajanja može da izazove strujni udar ili požar.

    Pažljivo proverite kabl napajanja pre korišćenja punjača. Ako je kabl oštećen, nemojte koristiti punjač dok ne dobijete zamenu.

    Punjenje litijum-jonskog akumulatora

    Пажња

    Pokušaj punjenja akumulatora punjačima koje ne isporučuje kompanija Toro može da dovede do pregrevanja i ostalih povezanih kvarova proizvoda, koji mogu da dovedu do oštećenja imovine i/ili povrede.

    Koristite punjače koje je obezbedila kompanija Toro da biste punili akumulatore.

    Preporučeni opseg temperature za potpuno punjenje: od 0 °C do 26,6 °C

    Za idealan učinak punjenja, punite akumulatore na temperaturama koje su u preporučenom opsegu za potpuno punjenje. Punjenje akumulatora na temperaturama izvan preporučenog opsega (od 26,6 °C do 40 °C) može da dovede so smanjenog učinka punjenja.

    1. Parkirajte mašinu na mesto namenjeno za punjenje.

    2. Isključite mašinu i uklonite ključ.

    3. Proverite da li je prekidač za odvajanje akumulatora u UKLJUčENOM položaju.

    4. Uklonite poklopac sa porta punjača mašine.

    5. Pobrinite se da na portu punjača mašine i kablu napajanja ne bude prašine, prljavštine i vlage.

    6. Priključite kabl napajanja u port punjača mašine (Слика 36).

      g386076
    7. Umetnite kraj zidnog utikača za kabla napajanja u uzemljenu električnu utičnicu.

      Za zahteve izvora napajanja, pogledajte Razumevanje zahteva napajanja.

    8. Obratite pažnju na ekran da biste proverili da li se akumulatori pune.

      Note: Ekran prikazuje amperažu akumulatora i status punjenja (Слика 37).

      g469312
    9. Odvojite punjače kada mašina dosegne dovoljan nivo; pogledajte Dovršavanje postupka punjenja.

    Dovršavanje postupka punjenja

    1. Uklonite kabl napajanja iz porta punjača mašine.

    2. Postavite kabl napajanja u položaj za skladištenje za izbegavanje oštećenja.

    3. Pokrenite mašinu i potvrdite nivo napunjenosti preko ekrana.

      Kada se punjenje završi, ekran prikazuje 10 punih crta.

    Vučenje mašine

    Električna parirna kočnica se automatski aktivira kada je mašina u neutralnom režimu ili kad dođe do nestanka struje u mašini. Morate da deaktivirate električnu kočnicu (nalazi se ispod platforme operatera) preko ekrana ili pomoću ručice da biste omogućili vuču mašine.

    1. Poduprite obe strane prednjih pneumatika.

    2. Obavite jedan od sledećih koraka da biste deaktivirali parkirnu kočnicu:

      • Ako mašina ima električno napajanje, uključite režim Tow Mode (režim vuče) na ekranu menija Service (servis).

        Note: Električna parkirna kočnica se deaktivira kada uključite režim Tow Mode (režim vuče) i mašina može slobodno da se pomera kada uklonite podupirače sa točkova.Ako pritisnete papučicu gasa, režim Tow Mode (režim vuče) se deaktivira i parkirna kočnica funkcioniše normalno.

      • Ako mašina nema električnog napajanja, obavite sledeće korake da biste ručno otpustili parkirnu kočnicu:

        1. Izvadite ručicu iz tube sa priručnikom.

        2. Pomoću ručice iz tube sa priručnikom otpustite navrtku na ramu platforme (Слика 38).

          g469233
        3. Postavite ručicu na sklop za otpuštanje kočnice, pomerite je nagore u žleb za deaktiviranje parkirne kočnice (Слика 39) i pritegnite navrtku da biste zadržali parkirnu kočnicu deaktiviranom dok vučete mašinu.

        g469234
    3. Uklonite podupirače sa točkova i vucite mašinu.

      Important: Pomeranje mašine pri brzini nižoj od 4,8 km/h preko veoma kratkog rastojanja po ravnom terenu.Ako morate pomerati mašinu preko duže relacije ili preko terena koji nije ravan, transportujte je na kamionu ili prikolici.

    4. Nakon što odvučete mašinu do željene destinacije, poduprite obe strane prednjih pneumatika i obavite odgovarajuće korake da biste aktivirali parkirnu kočnicu:

      • Ako ste za deaktiviranje parkirne kočnice koristili ekran, isključite režim Tow Mode (režim vuče) u ekranu menija Service (servis).

        Note: Parkirna kočnica treba da se aktivira kada isključite režim Tow Mode (režim vuče).

      • Ako ste koristili ručicu za ručno deaktiviranje parkirne kočnice:

        1. Otpustite navrtku i ručicom spustite sklop za otpuštanje kočnice da biste aktivirali parkirnu kočnicu.

        2. Zategnite navrtku.

        3. Vratite ručicu u tubu sa priručnikom.

    Transport mašine

    • Budite pažljivi prilikom utovara ili istovara mašine sa ili na prikolicu ili kamion.

    • Koristite rampe pune širine za utovar mašine na prikolicu ili kamion.

    • Čvrsto privežite mašinu.

    • Uklonite ključ pre skladištenja ili šlepanja mašine.

    Одржавање

    Note: Utvrdite levu i desnu stranu mašine iz uobičajenog položaja operatera.

    Note: Preuzmite besplatnu kopiju električne ili hidraulične šeme na lokaciji www.Toro.com tako što ćete potražiti svoju mašinu na vezi za priručnike na početnoj stranici.

    Препоручени распоред(и) одржавања

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Након првог сата
  • Zategnite navrtke točka.
  • Након првих 10 сати
  • Zategnite navrtke točka.
  • Након првих 50 сати
  • Zamena ulja za osovinu.
  • Након првих 1000 сати
  • Zamena hidraulične tečnosti.
  • Zamena filtera za hidrauličnu tečnost.
  • Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite vazdušni pritisak u pneumaticima.
  • Proverite sistem bezbednosne blokade.
  • Proverite nivo hidraulične tečnosti.
  • Сваких 50 сати
  • Podmažite ležajeve i čaure.
  • Сваких 200 сати
  • Zategnite navrtke točka.
  • Сваких 250 сати
  • Provera nivoa ulja za osovinu.
  • Сваких 500 сати
  • Zamena ulja za osovinu.
  • Сваких 800 сати
  • Zamenite hidrauličnu tečnost (ako ne koristite preporučenu hidrauličnu tečnost ili ste ikada napunili rezervoar alternativnom tečnošću).
  • Zamenite filter za hidrauličnu tečnost (ako ne koristite preporučenu hidrauličnu tečnost ili ste ikada napunili rezervoar alternativnom tečnošću).
  • Сваких 1.000 сати
  • Zamenite filter za hidrauličnu tečnost (ako koristite preporučenu hidrauličnu tečnost).
  • Сваких 2.000 сати
  • Zamenite hidrauličnu tečnost Tečnosti (ako koristite preporučenu hidrauličnu tečnost).
  • Годишње
  • Uklonite prljavštinu iz odeljka za elektriku (na godišnjem nivou ili prema potrebi).
  • Сваке 2 године
  • Zamenite pokretna creva.
  • Kontrolna lista za svakodnevno održavanje

    Umnožite ovu stranicu radi redovne upotrebe.

    Predmet provere za održavanjeZa nedelju od:
    Pon.Ut.Sre.Čet.Pet.Sub.Ned.
    Proverite rad bezbednosne blokade.       
    Proverite da li je ROPS sistem potpuno podignut i zabravljen na svom položaju.       
    Proverite rad parkirne kočnice.       
    Proverite da li se čuju neobični zvuci tokom rada.       
    Proverite da li ima oštećenja na hidrauličnim crevima.       
    Proverite da li ima curenja tečnosti.       
    Proverite pritisak u pneumaticima.       
    Proverite rad instrumenata.       
    Podmažite sve mazalice.1       
    Popravite bilo kako oštećenu farbu.       
    Pregledajte sigurnosni pojas.       
    Proverite stanje električnih kablova.       
    Očistite mašinu.       

    1Odmah nakon svakog ispiranja, bez obzira na navedeni interval

    Napomene o stavkama na koje treba obratiti pažnju
    Inspekciju izvršio:
    PredmetDatumInformacije
       
       
       

    Поступци предодржавања

    Podizanje mašine

    Опасност

    Mehaničke ili hidraulične dizalice mogu da popuste pod težinom mašine i izazovu tešku povredu.

    • Koristite podupirače za podupiranje podignute mašine.

    • Koristite samo mehaničke ili hidraulične dizalice za podizanje mašine.

    Podizanje prednjeg dela mašine

    Important: Pobrinite se da između dizalice i rama ne bude kablova ili hidrauličnih komponenti.

    g443997
    1. Poduprite 2 zadnja točka pomoću podupirača da biste sprečili pomeranje.

    2. Bezbedno postavite dizalice ispod tačaka za podizanje (tj. cevi rama).

    3. Nakon podizanja prednjeg dela mašine, postavite odgovarajuće podupirače cevi osovine da biste poduprli mašinu.

    Podizanje zadnjeg dela mašine

    Important: Pobrinite se da između dizalice i rama ne bude kablova ili hidrauličnih komponenti.

    g414111
    1. Poduprite 2 prednja točka pomoću podupirača da biste sprečili pomeranje.

    2. Bezbedno postavite dizalice ispod tačaka za podizanje (tj. cevi rama).

    3. Nakon podizanja prednjeg dela mašine, postavite odgovarajuće podupirače ispod rama mašine da biste poduprli mašinu.

    Podizanje poklopca motora

    1. Uklonite navrtke i trakaste štitnike (Слика 42) sa svake strane poklopca motora.

    2. Otpustite trake sa obe strane mašine (Слика 42).

    3. Podignite poklopac motora (Слика 42).

    g414122

    Подмазивање

    Podmazivanje ležajeva i čaura

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 50 сати
  • Podmažite ležajeve i čaure.
  • Mašina ima mazalice koje morate redovno da podmazujete litijumovom mašću br. 2.

    Important: Podmažite mašinu odmah nakon pranja.

    • Obrtni oslonac osovine (Слика 43)

      g434208
    • Prednji deo mašine (Слика 44):

      • Priključak obrtnih glavčina (2)

      • Čaure dizalice (2)

      • Obrtni oslonci podizne poruke (2)

      g417125
    • Zadnji deo mašine (Слика 45):

      • Loptasti zglob hidrauličnog cilindra (2)

      • Glavčine vretena osovine (2)

      g417127

    Одржавање електричног система

    Korišćenje prekidača za odvajanje akumulatora

    1. Odvojite kabl napajanja od mašine, ako je priključen.

    2. Uklonite akumulator – odvojite priključak u željeni položaj kao što je prikazano u Слика 46.

    g432905

    Servisiranje akumulatora

    Note: Mašina je opremljena sa barem 11 litijum-jonskih akumulatora. Akumulatori mogu da se dodaju sa odgovarajućim kompletima za proširenje energije za ovu mašinu.

    Litijum-jonski akumulatori moraju da se odlože na otpad ili recikliraju u skladu sa lokalnim i saveznim propisima. Ako je neophodan servis akumulatora, obratite se obratite ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

    Ne otvarajte akumulator. Ako imate problema sa akumulatorom, obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro za pomoć

    Održavanje litijum-jonskih akumulatora

    Упозорење

    Akumulatori imaju visok napon što bi moglo da vas opeče ili izazove strujni udar.

    • Nemojte pokušavati da otvorite akumulator.

    • Veoma pažljivo rukujte akumulatorom sa napuklim kućištem.

    • Koristite samo punjač namenjen za akumulatore.

    Litijum-jonski akumulatori drže dovoljnu napunjenost za rad tokom svog radnog veka.

    Da biste izvukli maksimalni radni vek i korist iz akumulatora, sledite ove smernice:

    • Ne otvarajte akumulator.

    • Skladištite/parkirajte mašinu u čistoj, suvoj garaži ili skladištu, dalje od direktne sunčeve svetlosti, izvora toplote, kiše i vlažnih uslova. Nemojte da skladištite na lokacijama gde temperatura premašuje opseg naveden u Zahtevi za skladištenje akumulatora. Temperature van tog opsega mogu da oštete akumulatore. Visoke temperature tokom skladištenja, naročito u stadijumu visoke napunjenosti, skraćuju radni vek akumulatora.

    • Kada skladištite mašinu duže od 10 dana, pobrinite se da mašina bude na hladnom i suvom mestu, zaštićena od sunčeve svetlosti, kiše i vlažnih uslova.

    • Ako kosite u toplijim krajevima ili pod sučevom svetlošću, akumulator može da se pregreje. Ako se to desi, alarm za visoku temperaturu će se pojaviti na ekranu sistema. U takvim uslovima, priključak (npr. jedinica za sečenje) je deaktiviran, a mašina radi usporeno.

      Odmah odvezite mašinu do hladnijeg mesta, zaštićenog od sunca, isključite mašinu i ostavite akumulatore da se potpuno ohlade pre nego što nastavite sa radom.

    • Održavajte sečiva kosilice oštrim. Tupa sečiva povećavaju potrošnju energije i smanjuju količinu posla koji mašina može da uradi sa jednim punjenjem.

    • Koristite svetla samo kada je to neophodno.

    Održavanje punjača akumulatora

    Important: Sve električne popravke treba da obavlja samo ovlašćeni distributer kompanije Toro.

    Punjač ne zahteva puno održavanja osim zaštite od oštećivanja i vremenskih neprilika.

    • Namotajte kabl napajanja kada nije u upotrebi.

    • Periodično pregledajte kablove da li su oštećeni i zamenite ih delovima odobrenim od strane kompanije Toro kada to bude potrebno.

    Uklanjanje prljavštine iz odeljka punjača akumulatora

    Note: Punjač akumulatora se nalazi ispod sedišta operatera.

    Uklonite ploču osnove sedišta (Слика 47) i uklonite prljavštinu (npr. travu) iz odeljka punjača akumulatora.

    g445372

    Uklanjanje prljavštine iz odeljka za elektriku

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Годишње
  • Uklonite prljavštinu iz odeljka za elektriku (na godišnjem nivou ili prema potrebi).
  • Mnogo električnih komponenti (npr. osigurači i kontroleri) nalaze se ispod poklopca (Слика 48) na levoj strani mašine. Uklonite poklopac i komprimovanim vazduhom uklonite prljavštinu (npr. travu) iz te oblasti.

    Упозорење

    Nepravilno korišćenje komprimovanog vazduha za čišćenje mašine može da dovede do teške povrede.

    • Nosite odgovarajuću zaštitnu opremu kao što su zaštita za oči i zaštita sluha i maska za prašinu.

    • Ne usmeravajte komprimovani vazduh prema bilo kom svom ili tuđem delu tela.

    • Pogledajte uputstvo proizvođača vazdušnog kompresora za informacije o rukovanju i bezbednosti.

    Important: Nemojte da uklanjanje prljavštinu iz odeljka za elektriku vodom, jer tako može da se ošteti električni sistem.

    g473202

    Pronalaženje osigurača

    Uklonite poklopac na levoj strani mašine (Слика 49) da biste pronašli osigurače (Слика 50).

    Ako je osigurač od 100 A pregoreo, zamenite oba osigurača od 100 A.

    g448299
    g451257

    Одржавање погонског система

    Provera nivoa ulja za osovinu

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 250 сати
  • Provera nivoa ulja za osovinu.
  • Tip tečnosti: Mobilfluid™ 424

    1. Uklonite čep otvora za punjenje na osovini (Слика 51).

      Note: Nivo tečnosti treba da bude u ravni sa dnom čepa otvora za punjenje.

      g433604
    2. Ako je nivo tečnosti nizak, uklonite čep otvora za punjenje i dodajte navedenu tečnost dok ne prelije otvor.

    3. Vratite čep otvora za punjenje na mesto i pritegnite ga momentom od 27 N∙m do 41 N∙m.

    Zamena ulja za osovinu

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Након првих 50 сати
  • Zamena ulja za osovinu.
  • Сваких 500 сати
  • Zamena ulja za osovinu.
  • Tip tečnosti: Mobilfluid™ 424

    Kapacitet tečnosti: 0,68 l do 0,74 l

    1. Postavite posudu za pražnjenje ispod čepa za drenažu.

      g432359
    2. Uklonite čep otvora za punjenje (Слика 52).

      Note: Zadržite čep otvora za punjenje.

    3. Uklonite čep otvora za ispuštanje (Слика 52) i pustite tečnost da potpuno iscuri.

      Note: Zadržite čep otvora za ispuštanje.

    4. Postavite čep otvora za ispuštanje i pritegnite ga momentom od 12 N∙m do 19 N∙m.

    5. Napunite osovinu navedenom tečnošću i količinom dok ne bude u ravni sa otvorom za punjenje.

    6. Postavite čep otvora za punjenje i pritegnite ga momentom od 27 N∙m do 41 N∙m.

    Pritezanje navrtki točkova

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Након првог сата
  • Zategnite navrtke točka.
  • Након првих 10 сати
  • Zategnite navrtke točka.
  • Сваких 200 сати
  • Zategnite navrtke točka.
  • Specifikacija priteznog momenta navrtke točka: 102 N∙m do 108 N∙m

    Dotegnite navrtke na prednjem točku prema unakrsnom obrascu kao što je prikazano na Слика 53 prema navedenom priteznom momentu.

    g034007

    Одржавање хидрауличног система

    Bezbednost hidrauličnog sistema

    • Ako se tečnost ubrizga u kožu odmah potražite pomoć lekara. Ubrizganu tečnost mora hirurški da ukloni doktor u roku od nekoliko sati.

    • Proverite da su sva creva i vodovi za hidrauličnu tečnost u dobrom stanju i da su svi hidraulički spojevi i priključci zategnuti pre nego što primenjujete pritisak na hidraulični sistem.

    • Držite telo i šake dalje od curenja u tankom mlazu ili mlaznica koje izbacuju hidrauličnu tečnost pod visokim pritiskom.

    • Koristite karton ili papir da biste otkrili gde curi hidraulična tečnost.

    • Bezbedno oslobodite sav pritisak iz hidrauličnog sistema pre nego što vršite bilo kakve radove na hidrauličnom sistemu.

    Specifikacije hidraulične tečnosti

    Rezervoar se u fabrici puni kvalitetnom hidrauličnom tečnošću u približnoj količini od 12,3 l. Proverite nivo hidraulične tečnosti pre prvog pokretanja mašine, a posle toga svakodnevno; pogledajte Provera nivoa hidraulične tečnosti.

    Preporučena zamenska tečnost: Toro PX Extended Life Hydraulic Fluid; dostupna u kantama od 19 l ili buradima od 208 l.

    Note: Mašini koja koristi preporučenu tečnost za zamenu je ređe potrebna zamena tečnosti i filtera.

    Alternativne hidraulične tečnosti:ako tečnost Toro PX Extended Life Hydraulic Fluid nije dostupna, možete koristiti drugu konvencionalnu hidrauličnu tečnost na bazi nafte čije su specifikacije unutar navedenog opsega za sva sledeća bitna svojstva i koja ispunjava industrijske standarde. Nemojte koristiti sintetičku tečnost. Konsultujte se sa vašim distributerom maziva kako biste odredili odgovarajući proizvod.

    Note: Toro ne preuzima odgovornost za štetu načinjenu neodgovarajućim zamenama, prema tome koristite proizvode samo od uglednih proizvođača koji stoje iza svojih preporuka.

    Hidraulična tečnost protiv habanja, velike viskoznosti/niske tačke tečljivosti, ISO VG 46

    Bitna svojstva: 
     Viskoznost, ASTM D445cSt @ 40 °C 44 do 48
     Indeks viskoznosti ASTM D2270140 ili više
     Tačka tečljivosti, ASTM D97–37 °C do –45 °C
    Industrijske specifikacije:Eaton Vickers 694 (I-286-S, M-2950-S/35VQ25 ili M-2952-S)

    Note: Mnoge hidraulične tečnosti su skoro bezbojne, pa je teško uočiti curenje. Crvena boja za hidrauličnu tečnost je na raspolaganju u bočicama od 20 ml. Jedna bočica je dovoljna za 15 do 22 l hidraulične tečnosti. Narudžbina broja dela 44-2500 od vašeg ovlašćenog Toro distributera.

    Important: Toro Premium Synthetic Biodegradable Hydraulic Fluid je jedina sintetička biorazgradiva tečnost koju je odobrila kompanija Toro. Ova tečnost je kompatibilna sa elastomerima koji se koriste u hidrauličnim sistemima kompanije Toro i pogodna je za širok opseg temperaturnih uslova. Ova tečnost je kompatibilna sa konvencionalnim mineralnim uljima, ali radi maksimalne biorazgradivosti i učinka, hidraulični sistem treba temeljno isprati od konvencionalnih tečnosti. Ulje je dostupno u kantama od 19 l ili buradima od 208 l kod ovlašćenog distributera kompanije Toro.

    Provera nivoa hidraulične tečnosti

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite nivo hidraulične tečnosti.
    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, spustite jedinicu za sečenje, pobrinite se da parkirna kočnica bude aktivirana, isključite mašinu i uklonite ključ.

    2. Podignite poklopac motora.

    3. Uklonite čep šipke za merenje iz rezervoara za hidrauličnu tečnost i očistite je čistom krpom (Слика 54).

      g415755
    4. Umetnite čep šipke za merenje u rezervoar za hidrauličnu tečnost (Слика 54).

    5. Izvadite čep šipke za merenje i proverite nivo tečnosti (Слика 55).

      g415756
    6. Ako je nivo tečnosti ispod odgovarajuće donje oznake na šipci za merenje, dodajte navedenu hidrauličnu tečnost u rezervoar. Umetnite čep šipke za merenje u rezervoar i ponovite korake od 3 do 5 dok nivo tečnosti ne bude između gornje i donje oznake (Слика 55) na šipci za merenje.

    7. Umetnite čep šipke za merenje u rezervoar za hidrauličnu tečnost i pritegnite ga.

    8. Proverite sve hidraulična creva i priključke da li cure.

    Zamena hidraulične tečnosti

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Након првих 1000 сати
  • Zamena hidraulične tečnosti.
  • Сваких 800 сати
  • Zamenite hidrauličnu tečnost (ako ne koristite preporučenu hidrauličnu tečnost ili ste ikada napunili rezervoar alternativnom tečnošću).
  • Сваких 2.000 сати
  • Zamenite hidrauličnu tečnost Tečnosti (ako koristite preporučenu hidrauličnu tečnost).
  • Ako hidraulična tečnost postane zaprljana obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro; sistem mora da se ispere. Zaprljana tečnost izgleda mlečno ili crno u poređenju sa čistom tečnošću.

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, spustite jedinicu za sečenje, isključite motor i uklonite ključ.

    2. Postavite veliku posudu za ispuštanje tečnosti ispod pumpe za hidrauličnu tečnost.

    3. Uklonite čep šipke za merenje iz hidrauličnog rezervoara.

    4. Obavite sledeće korake da biste ispustili hidrauličnu tečnost iz rezervoara:

      1. Uklonite crevo i stezaljku za crevo sa pumpe (Слика 56).

        g441218
      2. Pustite da hidraulična tečnost iscuri iz creva u posudu za pražnjenje (Слика 56).

      3. Pomoću stezaljke za crevo pričvrstite crevo za pumpu.

    5. Napunite rezervoar za hidrauličnu tečnost hidrauličnom tečnošću. Za specifikacije, pogledajte Specifikacije hidraulične tečnosti.

      Important: Koristite samo specificirane hidraulične tečnosti. Druge tečnosti mogu da izazovu oštećenja sistema.

    6. Montirajte čep šipke za merenje rezervoara za hidrauličnu tečnost.

    7. Pokrenite mašinu i koristite sve hidraulične komande sledećim redom da biste rasporedili hidrauličnu tečnost kroz sistem:

      1. Koristite volan da biste pomerali točkove ulevo i udesno.

      2. Koristite prekidač za podizanje da biste podizali i spuštali jedinicu za sečenje.

    8. Proverite da li ima curenja i isključite mašinu.

    9. Proverite nivo hidraulične tečnosti u rezervoaru, pogledati Provera nivoa hidraulične tečnosti.

    Zamena filtera za hidrauličnu tečnost

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Након првих 1000 сати
  • Zamena filtera za hidrauličnu tečnost.
  • Сваких 800 сати
  • Zamenite filter za hidrauličnu tečnost (ako ne koristite preporučenu hidrauličnu tečnost ili ste ikada napunili rezervoar alternativnom tečnošću).
  • Сваких 1.000 сати
  • Zamenite filter za hidrauličnu tečnost (ako koristite preporučenu hidrauličnu tečnost).
  • Important: Koristite odgovarajući filter za hidrauličnu tečnost kompanije Toro; pogledajte Katalog delova mašine. Korišćenje nekog drugog filtera može poništiti garanciju na neke komponente.

    1. Očistite oblast oko prostora za postavljanje filtera za hidrauličnu tečnost (prikazano u Слика 57).

      g433602
    2. Postavite posudu za ispuštanje tečnosti ispod filtera, uklonite filter i pustite da preostalo ulje iscuri u posudu.

    3. Podmažite novu zaptivku napunite filter hidrauličnom tečnošću.

    4. Pobrinite se da površina za montažu filtera bude čista i navrćite filter sve dok zaptivka ne dodirne montažnu pločicu: zatim pritegnite filter za dodatnih ½ okreta.

    Provera vodova i creva za hidrauličnu tečnost

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваке 2 године
  • Zamenite pokretna creva.
  • Svakodnevno pregledajte cevi i creva u pogledu curenja, savijenih cevi, labavih nosača, habanja, labavih fitinga, oštećenja usled vremenskih uslova i oštećenja usled uticaja hemikalija. Obavite sve potrebne popravke pre korišćenja mašine.

    Чишћење

    Čišćenje mašine

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, isključite mašinu, izvadite ključ; pre nego što napustite mašinu i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    2. Pomerite prekidač za odvajanje akumulatora u ISKLJUčEN položaj.

    3. Očistite prljavštinu sa mašine koristeći samo vodu ili blagi deterdžent. Možete koristiti krpu kada perete mašinu. Možete takođe da koristite komprimovan vazduh.

      Упозорење

      Nepravilno korišćenje komprimovanog vazduha za čišćenje mašine može da dovede do teške povrede.

      • Nosite odgovarajuću zaštitnu opremu kao što su zaštita za oči i zaštita sluha i maska za prašinu.

      • Ne usmeravajte komprimovani vazduh prema bilo kom svom ili tuđem delu tela.

      • Pogledajte uputstvo proizvođača vazdušnog kompresora za informacije o rukovanju i bezbednosti.

    Important: Nemojte koristiti braktičnu niti recikliranu vodu za čišćenje mašine.

    Important: Ne prskajte električne komponente vodom, jer do može da ošteti električni sistem.

    Important: Voda pod pritiskom se ne preporučuje za pranje mašine. To može oštetiti elektrosistem, odlepiti važne nalepnice ili oprati neophodne masnoće na lokacijama sa trenjem. Izbegavajte prekomernu upotrebu vode, naročito u blizini električnih komponenti ili priključaka.

    Складиштење

    Priprema mašine

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, isključite mašinu, izvadite ključ; pre nego što napustite mašinu i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    2. Detaljno očistite mašinu i jedinicu za sečenje; pogledajte Čišćenje mašine i Priručnik za operatera jedinice za sečenje.

    3. Proverite i podesite vazdušni pritisak u pneumaticima; pogledajte Provera vazdušnog pritiska u pneumaticima.

    4. Proverite hidraulične cevi i creva; popravite ih ako je neophodno.

    5. Proverite nivo hidraulične tečnosti; pogledajte Provera nivoa hidraulične tečnosti.

    6. Uklonite, naoštrite, izbalansirajte i montirajte sečiva jedinice za sečenje.

    7. Proverite da li ima olabavljenih pričvršćivača i pritegnite ih po potrebi.

    8. Podmažite sve mazalice i nanesite ulje na tačke obrtanja. Obrišite višak maziva.

    9. Lagano išmirglajte i popravite farbu na ofarbanim mestima koja su ogrebana, ispucala ili zarđala. Popravite sva ulubljenja na metalnoj karoseriji.

    Zahtevi za skladištenje akumulatora

    Note: Nije potrebno da uklanjate akumulator iz mašine pre skladištenja.

    Pogledajte granične temperature za skladištenje u tabeli u nastavku:

    Granične temperature za skladištenje

    Temperatura skladištenjaOdgovarajuće vreme skladištenja
    od 45 °C do 55 °C1 nedelja
    od 25 °C do 45 °C 3 nedelje
    od -20 °C do 25 °C52 nedelje

    Important: Temperature van ovih opsega mogu da oštetite vaše akumulatore.Temperatura na kojoj se akumulatori skladište uticaće na njihov radni vek. Skladištenje tokom dugog vremenskog perioda na ekstremnim temperaturama skraćuje radni vek akumulatora. U slučaju temperatura iznad 25 °C, skladištite mašinu samo onoliko vremena koliko je navedeno u tabeli.

    • Pre nego što odložite mašinu, napunite ili ispraznite akumulator da bude napunjen između 40% i 60%.

      Note: Napunjenost na nivou od 50% optimalno obezbeđuje najduži radni vek akumulatora. Kada ja akumulator pre skladištenja potpuno napunjen na 100%, radni vek mu se skraćuje.Ako planirate da skladištite mašinu na duži vremenski period, napunite akumulator na približno 60%.

    • Na svakih 6 meseci skladištenja, proverite nivo napunjenosti akumulatora da biste obezbedili da on bude između 40% i 60%. Ako je napunjeno ispod 40%, napunite akumulator da bude na nivou između 40% i 60%.

    • Nakon punjenja akumulatora, odvojite punjač od napajanja.

    • Ako ostavite kabl punjača prikačen, punjač će se isključiti kada se akumulator potpuno napuni i neće se ponovo uključivati, osim ako se punjač ne odvoji i ponovo spoji.